Apple verkoopt dock connector voor universele lader

45 reacties

Sinds 2008 strijdt de Europese Unie voor een universele lader voor mobiele telefoons. Dit voorkomt dat je laders moet weggooien wanneer je van telefoon wisselt. Dit dient niet alleen het gemak, maar ook het milieu. Apple lijkt nu ook gezwicht voor deze universele lader.

Apple voegde zich schoorvoetend bij de fabrikanten die zich commiteerde aan deze standaard. In de Franse Apple Store is namelijk een dock connectortje opgedoken voor de iPhone. Hiermee kun je iedere universele lader aansluiten op je iPhone 4S. De connector maakt gebruik van een micro-USB-aansluiting en is te koop voor 9 euro. De kans is groot dat Apple de connector meelevert bij iedere iPhone 4S om hiermee te voldoen aan deze Europese standaard.

Behalve Apple doen ook de volgende fabrikanten mee met het grote universele adapter initiatief: Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, Motorola Mobility, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile (ALCATEL mobile phones), Texas Instruments en Atmel.

Reacties

45 reacties
 • Profielfoto
  pim939

  Wel handig

 • Profielfoto
  NiTroX

  Zou men tegen de volgende iPhone niet beter afstappen van de dock connector? Veel te groot voor de technologie van de dag van vandaag…

 • Profielfoto
  Afroman

  Dus je moet een extra ding gebruiken om je telefoon op te laden? Lekker hoor die standaardisatie.

 • Profielfoto
  nervus

  Welnee… Apple moet zich aanpassen;)

 • Profielfoto
  nervus

  Onsmakelijk filmpje trouwens :sick:

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Tomatensoep neem ik aan?

 • Profielfoto
  Ree

  @NiTroX
  .
  Dus je wilt ondersteuning voor

  1. – Display Mirroring (HDMI)
  2. – Audio/Video out
  3. – Audio/Video controls
  4. – FireWire

  allemaal wegknikkeren omdat de europese overheid in al haar wijsheid (let op; sarcasme is bedoeld) besloten heeft dat wij europeanen te stom zijn om gewoon te zorgen dat je een oplaadkabel bij je hebt of gewoon thuis je telefoon oplaadt voordat je van huis gaat.
  .
  @nervus
  .
  inderdaad

  als er IETS is wat dit filmpje perfect uitbeeld is dat het “one solution fits all” systeem gewoon te belachelijk is voor woorden.

 • Profielfoto
  iSponge

  Het probleem met de oplader heb je over het algemeen enkel als je van merk wisselt, verder niet. Ze hadden beter een “lever je oude lader in voor recycling” actie kunnen starten, wat ze ook met oude mobieltjes doen…

 • Profielfoto
  Cubix

  Waardeloze oplossing! Je hebt nog steeds dus zo’n adapter nodig.

  Stel je bent ergens onverwacht voor lange tijd, en je iPhone raakt leeg. Overal zijn micro-usb laders te vinden, vanwege die fijne standaard. Maar je hebt dat suffe adaptertje natuurlijk niet mee…

  De standaard had voor een iPhone pas echt zoden aan de dijk gezet als er aan de onderkant naast de dock connector een micro-usb aansluiting te vinden was. Nu kan je net zo goed wel je eigen apple kabel meenemen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Je moet wat verder denken.

  Het is gemak: één lader bij het stopcontact thuis, in plaats van 7.
  Het is goedkoop: lader van Apple defect? Bij de Action ligt vast wel een vervanger voor 3 euro.
  Het is backup: adaptertje in het dashboard-kastje van de auto, altijd wel ergens een lader te vinden.

 • Profielfoto
  liudger

  @Cubix
  Overal waar ik kom hebben mensen wel een ipod of iphone en dus een oplader. Het is dus echt niet zo’n probleem.

 • Profielfoto
  leovanh

  Wat lees ik weer een weerstand… ik zie het probleem niet!

 • Profielfoto
  Ree

  @KarelWillem
  .
  Maar dat hebben we toch al?
  Ik heb een USB kabel voor mijn iPhone bij me en ik gebruik de USB pport van mijn Laptop, of die van mijn iMac, die van de printer op het werk, de USB power adapter van de HTC van mijn collega, de USB poort op mijn autoradio, een 12 naar 5 volt USB plug voor de sigarettenaansteker in de auto. De USB poort van de Wii.
  .
  Enige wat je nodig hebt is de USB kabel van je en die wordt meegeleverd met je telefoon. Zo niet, dan heb je geen smartphone en is het probleem uberhaupt niet van toepassing.
  .
  Nieuwe smartphone? heb je een nieuwe kabel, maar de adapters kun je gewoon gebruiken.

 • Profielfoto
  Ree

  @leonvanh
  .
  Wat ik niet zie is het probleem wat de europese overheid denkt dat er is. Dat probleem is er namelijk niet. Het kost een hoop geld, al dat gezeur, en wie betaalt dat? precies, de europese belastingbetaler.
  .
  Ik vind de oplossing van Apple de meest briljante oplossing die maar te bedenken valt;
  .
  “We gaan absoluut niet het (visueel en functioneel) design van onze telefoons aanpassen voor een stupide visie van een stel technisch-analfabeten daar in Brussel. Hier, een stekkerje, zoek het maar uit. Wij achten het niveau van onze klanten, de iPhone gebruikers, een stuk hoger dan jullie gezever daar.”

 • Profielfoto
  Jorik

  Ik zie zeker de voordelen van een universele oplader voor alle telefoons. Maar ik zie ook de compatibiliteit die Apple met hun iPod’s, iPad’s en iPhone’s en de dock connector heeft als groot voordeel. Deze oplossing is volgens mij de beste om van beide zaken iets mee te kunnen pakken. :thumbsup:

 • Profielfoto
  Film100100

  oke oke:lol:

 • Profielfoto
  Petje

  Ik vindt dit voor alle Apple devices de beste oplossing omdat je dit stekkertje nu bij de adapter kunt laden en elke iPod, iPhone en (iPad) kunt opladen.
  Zelf denk ik dit nooit te hoeven gebruiken omdat ik overal wel een Apple oplader in het stopcontact heb zitten.
  Ik zou zeker niet van de dock connector af willen omdat dan alle losse docks, speakersets en wekkerradio’s die ik heb ineens overbodig worden, los van het feit dat ik dan de hdmi en/of video out mis van enkele Apps.
  Apple goed gedaan deze oplossing

 • Profielfoto
  Petje

  ojah, nu maar hopen dat er ook krachtige opladers zijn die de iPad kunnen opladen, want de bijgeleverde oplader van Apple is heeeeel krachtig.
  Anders duurt het laden nog steeds uren.

 • Profielfoto
  plonserd

  Inderdaad gewoon de beste oplossing die er is voor Apple, zonder af te stappen van de dockconnector.

  Maar iedereen die ik ken heeft wel ergens een iPod/iPhone/iPad-adapter liggen..

 • Profielfoto
  Niels

  Vraag is wel: kun je er dan bij een nieuwe telefoon ervoor kiezen om die zonder lader geleverd te krijgen. Anders zit je alsnog met 10 laders in huis. Weg is het milieuvoordeel.

 • Profielfoto
  Oppie

  Apple moet gewoon doen wat het meest logisch is: naast de dock connector een micro-USB aansluiting maken op hun toekomstige iDevices.

 • Profielfoto
  de.Studio

  Waar maken ze zich daar in Brussel in vredesnaam druk om.
  Pure verspilling van ons belastinggeld!

 • Profielfoto
  leovanh

  Vraag is wel: kun je er dan bij een nieuwe telefoon ervoor kiezen om die zonder lader geleverd te krijgen. Anders zit je alsnog met 10 laders in huis. Weg is het milieuvoordeel.

  En dan mag er ook weer een tientje of zo af van de verkoopprijs van de telefoon.:razz:

 • Profielfoto
  MarcMuts

  Men mist eigenlijk een van de belangrijkste doelen: iedereen laat z’n laders altijd in het stopcontact zitten, met als gevolg een onnodig energieverbruik.
  Minder typen laders betekent in de praktijk ook minder laders die zinloos in het stopcontact hangen.

  De unieke situatie rondom Apple met de Dock connector als accessoire aansluiting voor reeds enige tijd is niet meegenomen in het EU besluit. Je moet je als EU burger ook afvragen of je dat zou moeten willen in deze fase.

  Dat Apple met deze Dock connector wel compliant is, maar het eigenlijke doel mist is natuurlijk jammer, maar het is niet anders.

 • Profielfoto
  Oppie

  “Waar maken ze zich daar in Brussel in vredesnaam druk om.
  Pure verspilling van ons belastinggeld!”
  Nee, prima gebruik van ons belastinggeld!
  Moeten ze met veel meer producten doen; bv de afstandsbedieningen van video/audio app. Die kunnen makkelijk universeel worden gemaakt, zonder dat de fabrikant functionaliteit inlevert op zijn eigen apparaat.

 • Profielfoto
  Oppie

  Op 4 oktober is dit feit trouwens al genoemd in een draadje; en dan was het ding gevonden op de Engelse Store: http://www.onemorething.nl/community/topic/micro-usb-apadter#post-2301535

 • Profielfoto
  de.Studio

  @Oppie
  “Nee, prima gebruik van ons belastinggeld!”

  Dan betaal jij zeker weinig belasting:lol:

 • Profielfoto
  janbergstra

  Deze dingen zijn al een tijdje te koop bij dealextreme voor nog geen 3 dollar:)

 • Profielfoto
  Sanjeev

  Ik heb thuis al genoeg laders, alle bedrijven moeten met de optie komen dat als je geen lader wilt er 30 euro van de verkoopprijs af gaat.
  Ik heb al genoeg iphone laders thuis. los kost dat setje 30 euro, geef me maar 30 euro korting.

 • Profielfoto
  Oppie

  @Oppie
  “Nee, prima gebruik van ons belastinggeld!”
  Dan betaal jij zeker weinig belasting:lol:

  Not at all!
  Ik vermoed dat ik (veel) meer belasting afdraag dan dat jij aan geld binnenhaalt…:razz::lol:

 • Profielfoto
  TandMac

  @ iSponge
  Ik heb 3 Nokia’s met 3 verschillende laders.

 • Profielfoto
  Mc Fountain

  Om de universele adapter aan te sluiten heb je dus een extra hulpstukje nodig. In plaats van minder heb je aan het einde van de rit dus meer afval. De beoogde doelstelling wordt dus niet gehaald.
  Ook voor de klant is het geen goede oplossing, in plaats van (zoals hoger vermeld) € 30 korting voor een “adaptertje” minder betaal je € 9 extra voor een “connectortje” meer.
  Ook van Apple zijn we ergonomisch en gebruiksvriendelijk meer gewoon: nu moet je twee keer het snoertje vastklikken, met één adapter slechts één keer:lol:
  Hiervoor hoeft niemand op de politiek te schieten, de doelstelling die politici hier stellen is terecht. Alleen wordt ze op een slechte manier opgelost. Misschien moesten alle partijen hun smartphones, computers en iPads maar eens inzetten om samen een verstandige oplossing te vinden.

 • Profielfoto
  de.Studio

  @Oppie
  Dream on:grin:

  Verstuurd vanaf mijn iPad vanuit m’n Porsche:razz:

 • Profielfoto
  Oppie

  Tja, ik ben zo twee van die dingen kwijt aan de mannen van de blauwe enveloppe…:angry:
  :lol:

 • Profielfoto
  rcheduke

  Terechte vraag van EU, non-oplossing van apple. Ik kan me moeilijk voorstellen dat aplle geen betere oplossing kan bedenken, als je kijkt hoe klein het thunderbolt-slot is, kan het niet zijn dat ze niet alle functionaliteit kunnen krijgen in die micro-usb.

 • Profielfoto
  Simon90

  En meteen grijpen de Telegraaf-lezertjes onder ons weer hun kans om zich te uiten over het zogenaamd verspillen van ‘hun belastingcenten’…

 • Profielfoto
  Ree

  Ik kan me moeilijk voorstellen dat aplle geen betere oplossing kan bedenken, als je kijkt hoe klein het thunderbolt-slot is, kan het niet zijn dat ze niet alle functionaliteit kunnen krijgen in die micro-usb.

  Je vergeet dat Micro USB 5 draadjes heeft en thunderbolt ergens rond de 20.
  De functionaliteit die de Dock-connector biedt en door Thunderbolt overgenomen zou kunnen worden is ONMOGELIJK over die 5 usb draadjes te realiseren (tenzij afgeweken wordt van de USB standaard, maar dan gaat de EU daar weer over klagen). Een Micro-Thunderbolt connector zou geweldig zijn, maar ja, dat is ook weer nieuw en intelligent en uitgebreid. Iets wat niet past in het denken van de EU.
  .
  Ow, en wat het verbruik van die opladers (de nieuwe generatie 220 -> USB); dat is nagenoeg nihil. (Je magnetron in ruststand verbruikt vele malen meer). Het zijn allemaal geschakelde voedingen en die zie je tegenwoordig al ingebouwd in wandcontactdozen. Dan heb je dus op elk stopcontact in huis een USB oplaad punt. Die contactdozen zijn EU-approved.
  Go figure.

 • Profielfoto
  Ree

  Overigens;
  .
  In theorie…
  .
  In Theorie kan een USB verbinding ook voor andere doeleinden gebruikt worden. Over USB vindt namelijk een Host-Client-onderhandeling plaats over wat voor signaal er gaat komen.
  .
  Dus in theorie…
  .
  Zou een apparaatje aan een USB kabel kunnen ‘vertellen’ dat het Audio/Video data verwacht. Dit apparaatje moet het USB-encoded A/V signaal omzetten in echt beeld/geluid en dat naar, bijvoorbeeld, de TV sturen.
  .
  Dus in theorie…
  .
  Kan USB de A/V output en de HDMI output etc etc etc overnemen…
  .
  In theorie wel…
  .
  In de praktijk betekent dat :
  – duurdere kabels (omdat er electronica in zit)
  – extra adapters in het stopcontact (voor als 5 volt of 0.25 amp uit je iPhone niet toereikend is)
  – ow en niet vergeten dat de bandbreedte van USB niet toereikend is voor een HDMI of high-quality A/V signaal…
  .
  Geef mij maar een Dock connector.

 • Profielfoto
  de.Studio

  @Simon90

  Ga ff lekker buiten spelen:lol:
  Toen jij 21 jaar geleden nog in de verrekijker van je vader zat,
  zat ik al 4 jaar achter een Apple.:grin:

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  ojah, nu maar hopen dat er ook krachtige opladers zijn die de iPad kunnen opladen, want de bijgeleverde oplader van Apple is heeeeel krachtig.
  Anders duurt het laden nog steeds uren.

  De oplaadtijd van een batterij wordt niet bepaald door de oplader zelf maar door de lader en de batterij. Daar is een berekening voor:
  .
  laadtijd (in uren) = 1,2 x batterijcapaciteit (mAh) / laadstroom (mA)
  .
  Uiteraard geldt dit voor een volkomen lege batterij, terwijl de meesten dat juist niet zijn. Zo is het b.v.b. slecht om een NiMH type volledig te ontladen.

 • Profielfoto
  SvenHaverbus

  Apple moet woon de Dock conector houden. Ik hè geen micro USB oplaader, ik heb wel heel veel Dock conectors, ik snap het nut van die rare mini USB niet :S

 • Profielfoto
  computer space

  Wat kan een dokconnector nou wat een USB kabel niet kan? Die dock connector werkt toch ook al met het USB protocol? Ik vind die Dock-pluggen maar prullerige ondingen.

 • Profielfoto
  Ree

  Wat kan een dokconnector nou wat een USB kabel niet kan?

  Tja, dat is dus al uitgebreid besproken.

  Die dock connector werkt toch ook al met het USB protocol?

  Ja, onder andere. Je vergeet bijvoorbeeld Analoog beeld en geluid, digitaal beeld en geluid en firewire, maar inderdaad de dock connector ondersteunt USB.

  Ik vind die Dock-pluggen maar prullerige ondingen.

  De ervaring leert dat de Dock connector van Apple degelijker is dan de Micro USB van menigeen apparaat.

 • Profielfoto
  iFlorens

  Vraag is wel: kun je er dan bij een nieuwe telefoon ervoor kiezen om die zonder lader geleverd te krijgen. Anders zit je alsnog met 10 laders in huis. Weg is het milieuvoordeel.

  Kijk! Dat bedoel ik! Slaat dus helemaal nergens op. Verder heb ik nieteens een micro USB lader in huis

 • Profielfoto
  michielrutjes

  De EU heeft besloten dat in de toekomst alleen nog maar toestellen verkocht mogen worden met een micro-USB aansluiting die is ingebouwd in de telefoon. Om deze overgang soepel te laten verlopen is er een overgangsperiode waarin fabrikanten een verloopstukje mogen bijleveren. Wat mij betreft echt helemaal prima als daardoor straks laders los verkocht gaan worden en niet meer standaard worden bijgeleverd bij een nieuwe telefoon. Stel je voor wat dat aan productie, recycling en transport scheelt! Denk niet teveel aan de korte termijn met inlever vergoedingen voor je huidige laders maar aan wat dit soort maatregelen op de lange termijn opleveren! Met de korte termijn visie van ons huidige kabinet zou je haast vergeten dat er ook politici zijn die wel verder kijken dan hun neus (en die van het volk dat ze vertegenwoordigen) lang is.