Opinie: werk maken van een hobby

35 reacties

Toen Steve Jobs in 2006 de Apple TV introduceerde maakte hij één ding duidelijk; dit apparaat was niet de heilige graal waar elke electronica-gigant naar op zoek was: de brug tussen computer en televisie. Hij noemde het ‘een hobby’. Na zijn dood lijkt Apple nu alsnog werk van die hobby te maken. In de maandag verschenen biografie staat te lezen dat Steve het geheim tot succes naar eigen zegge ontrafeld had.

Veel laat Steve niet los over de volwassen geworden Apple TV, maar duidelijk is in ieder geval dat hij voor de televisie wilde doen wat Apple gedaan heeft voor de computer, telefoon en muziekspeler. De focus ligt op eenvoud en bedieningsgemak. Geen ingewikkelde afstandsbedieningen, geen complexe menu’s maar één apparaat dat via iCloud naadloos synchroniseert met alle andere [Apple]-apparatuur in huis. Maar wat zou Steve bedacht hebben? OMT duikt in de geruchten en voegt er wat eigen adviezen aan toe, gratis en voor niks.

Bloomberg zegt in ieder geval te weten dat er hard gewerkt wordt in Cupertino om Steve’s visie om te zetten in realiteit. Jeff Robbin, mede-verantwoordelijk voor de iPod, iTunes en de iTunes Store, zou aan het hoofd staan van het project. Een analist van Piper Jaffray voegt daar aan toe dat Apple nu al druk bezig zou zijn met prototyping en dat het uiteindelijke product in 2012 of 2013 op de markt komt. Maar wat de Apple TV nou écht zo uniek zou maken weet men niet. De enige zekerheid uit de biografie is dat het daadwerkelijk een televisie betreft, geen settopbox en dat deze volledig gesynchroniseerd is met alle Mac’s en iOS-apparaten in huis. Foto’s en video’s bekijken of muziek luisteren moet dus moeiteloos gaan. Uiteraard zal het eenvoudig zijn om films en TV-series te kopen of huren via de iTunes Store.

Verder blijft het gissen wat de volwassen Apple TV heeft en kan. In ieder geval zal Apple goed moeten kijken naar de weinig-succesvole pogingen van concurrenten zoals Google TV en Samsung’s Smart TV. Beide platformen bieden een interactieve laag over het televisiebeeld met extra informatie en entertainment, maar beide platformen vergeten twee basisbeginselen van de televisie: het is doorgaans een passief maar sociaal medium. Oftewel; gebruikers willen er weinig voor hoeven doen en kijken er vaak samen naar.

Interactie toevoegen aan een passief medium is nagenoeg onmogelijk. Het betekent dat een gebruiker totaal niet wil hoeven nadenken bij het bedienen van een apparaat. Het moet als het ware vanzelf gaan en vooral niet teveel opties hebben. De Apple TV moet dus een verschrikkelijk eenvoudige interface hebben om mensen meer te laten doen dan alleen zappen. Met iOS is Apple beter in staat gebleken dan enig ander bedrijf om complexe zaken via een kinderlijk eenvoudige interface en met intuïtieve bediening toegankelijk te maken. Je hoeft maar te kijken naar de afstandsbedieningen van Google en Smart TV om te weten dat de concurrenten dat nog niet lukt. Die strijd lijkt bij voorbaat al gewonnen.

afstandsbedieningen van Samsung Smart TV en Sony Google TV

Het tweede beginsel van televisie is echter minstens zo belangrijk. Je zit alleen achter je computer, speelt alleen met je iPhone maar kijkt (vaak) samen televisie. Een geavanceerde interactieve televisie moet daarop gebouwd zijn. Wie met Google TV of Smart TV gaat spelen zet een laag aan over het live beeld; leuk voor jezelf, niet voor de gene die naast je zit. Die wordt geconfronteerd met actie waar hij of zij niet om gevraagd heeft en vaak ook niet geïnteresseerd in is. Is het dan onmogelijk om een interactieve TV te maken? Nee, niet in een Apple-huishouden.

Wie zometeen de nieuwe Apple TV gaat kopen heeft ongetwijfeld al een iPad of iPhone in huis. De kans is groot dat die zelfs al binnen handbereik ligt bij het televisiekijken; op tafel of in je broekzak. Misschien is dat wel de geheime code die Steve gekraakt heeft: interactie bij de Apple TV zit ‘m in het apparaat dat je zelf voorhanden hebt tijdens het kijken. Extra informatie over het programma, interactieve toevoegingen of gewoon bediening van de Apple TV; het moet allemaal mogelijk zijn via je iPhone, iPad of iPod touch. Alle apparaten gebruiken het zelfde besturingssysteem, zijn van de zelfde maker en kunnen zo moeiteloos met elkaar communiceren. Op die manier kan een Apple TV dus interactief zijn zonder dat het sociale karakter van samen kijken ondermijnd wordt.

Dan tot slot de One More Thing van de volgende Apple TV; dat wordt wordt natuurlijk de App Store. Op basis van een relatief eenvoudige programmeertaal en met een leger van duizenden ontwikkelaars kan een nieuwe Apple TV snel een succesvol platform worden voor Apps en dan vooral multiplayer games. Het succes van de Wii, XBOX Kinect en PlayStation Move bewijzen dat er een markt is voor interactieve en eenvoudige games die door het hele gezin gespeeld kunnen worden. bediening kan, opnieuw, via andere iOS-apparaten in huis. Tegelijkertijd biedt de App Store een eenvoudig platform om eigen kanalen toe te voegen voor bijvoorbeeld web-tv-stations of Uitzending gemist.

Wat Apple ook van plan is, met een volwassen Apple TV begeeft het bedrijf zich op een terrein waar velen voorgegaan en gesneuveld zijn. Men moet in Cupertino dan ook met meer op de proppen komen dan een hobby. Stay tuned.


Steve Jobs previewt Apple TV (toen nog iTV) in 2006

Reacties

35 reacties
 • Profielfoto
  Melle

  Jip, ik heb het al een paar keer gezegd op het forum. Als apple erin slaagt om op korte termijn (2012) een televisie te maken. Echt het grote scherm van het gezin, dan wordt dat een groter succes dan alle iPads, iPhones en iPods samen.

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Over de Apple TV 3 ben ik wel positief als het over de prijs gaat. Zeker als die komt aan met een prijs zoals de Apple TV 2.

 • Profielfoto
  Rick Mulder

  Wellicht wordt dit wel de Apple TV 3.:cool:

 • Profielfoto
  bjorngra

  Ik kan me wel indenken dat dit de volgende hit gaat worden. Ik (en meer mensen) erger me al jaren aan al die knoppen op de TV-afstandbedieningen. Het is wel beter geworden, maar nog niet perfect.

  – Geen CI+ of losse HD-decoder meer.
  – Een eenvoudige of misschien zelfs geen afstandsbediening meer?
  – Apple TV ingebouwd.
  – 47″ / 55″

  Alleen te hopen dat de beeldkwaliteit hetzelfde wordt of wellicht nog beter dan de Philips 9000-serie. Dan zitten we goed. Misschien moeten hadden ze de Philips TV-divisie moeten opkopen. Dan hadden ze het patent op Ambilight.

  Ik kan niet wachten.

 • Profielfoto
  Zomer

  Geen CI+ of losse HD-decoder? Jij denkt dat Ziggo en co alles zullen gaan aanpassen omdat Apple een TV uitbrengt, hoe wil je anders het kabel signaal op je TV krijgen.

 • Profielfoto
  Ewout

  Ik ben een groot fan van Apple, maar ik ben bang dat het een TV wordt die mij verbiedt bepaalde kanalen te kijken omdat die geen in-app aankopen ondersteunt oid. De ATV is ook niet vrij van de iTunes ketenen.

  Ewout

 • Profielfoto
  Wijtze

  @Zomer,

  in onze Panasonic zit dat ook ingebouwd, je moet dan wel een aparte adapter voor de kaard zelf van Ziggo er in stoppen… Dus lijkt me geen probleem dat Apple het ook lukt!

 • Profielfoto
  Myke

  Ohoo heerlijk die schrijfstijl! Kan nu al mijn toekomst zien in 2013! Hoeveel vruchten kun je wel niet van een appelboom plukken..! Als dit slaagt rules Apple de wereld qua technologie!

 • Profielfoto
  knekkie

  Het hebben van de zaak is het einde van het vermaak.
  .
  de lol die je hebt in je hobby vergaat je als snel wanneer je de extra verantwoordelijkheden moet gaan dragen als je er je werk van maakt.
  .
  ik denk dat voor apple ook geld.
  Een eigen TV op de markt zetten gaat minder makkelijk dan alleen de hardware.
  .
  je moet je onderscheiden. je moet de partners mee hebben voor meer dan 1 jaar. en je moet een goede back-up hebben zodat het niet flopt als de partners uit blijven of simpelweg afhaken vanwege tegenvallende verkoop.
  .
  ik zie een heel hoop beren op de weg. Ik denk dat apple de AppleTV gewon verder moet uitbreiden kwa mogelijkheden en het daar bij moet laten. Een TV is een stap te ver.

 • Profielfoto
  jussar

  Wat dacht je ervan met Siri je TV te kunnen bedienen? Lijkt me een einde maken aan moeilijke afstandsbedieningen etc.:)

 • Profielfoto
  wwgnr

  Ik weet niet precies wie van de drie (Lucas, Koen of Jan-David) nu zei: de iphone wordt een afstandsbediening voor de mac. Maar diegene houdt wel hardnekkig vol zeg: “iPhone, iPad of iPod Touch o.a. als afstandsbediening voor apple TV”

 • Profielfoto
  JTD

  Goh, er wordt wel erg negatief gedaan over bijvoorbeeld Samsung. Ik weet niet waar die plaatjes van afstandsbedieningen vandaan komen en uit welk jaar (1988?), maar dit is wat Samsung 5 januari aankondigde:

  “De TwinView Touch Control van Samsung wordt bijna volledig via het touchscreen bedient. In combinatie met een luxe Samsung TV kun je op het 3 inch grote LCD-display TV blijven kijken als je een drankje haalt, zodat je geen moment van een sportwedstrijd hoeft te missen. Als de Touch Control is aangesloten op het draadloze thuisnetwerk geeft de afstandsbediening ook toegang tot apps, zoals Facebook, Skype, Twitter en YouTube, zelfs als de TV uit staat. Een QWERTY-toetsenbord verschijnt, zodra je teksten wilt invoeren. ”

  Bron: http://www.samsung.com/nl/news/newsRead.do?news_seq=23949&gltype=localnews

 • Profielfoto
  ---

  Sowieso dat ze het hele boek aan het ontleden zijn is een beetje irritant.
  Ik verwacht geen echte TV van Apple, waarom zouden ze dat doen? Ik heb voldoende aan eyeTV op mijn mac voor de keren dat ik echt tv ga kijken. De Apple TV2 staat nog op mijn verlanglijstje vanwege het aan iedereen kunnen laten zien van vakantie foto’s en dat soort dingen.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  @jussar
  Wat dacht je ervan als de Siri-technologie je tv gebruikt voor extra informatie? Je kijkt een programma, hoort iets interessants, drukt op een knop en direct zijn de laatst herkende woorden zoekbaar op internet / wikipedia / thesaurus etc. etc.
  .
  Even verder hersenwinden… Vanzelfsprekend is er een iSight ingebouwd zodat je FaceTime via je tv kan gebruiken, kan je via je iPhone op je vakantieadres programma’s op laten nemen die je vergeten was in te stellen. Die programma’s kan je – vanzelfsprekend – naast bekijken op je tv ook streamen naar je i-device.
  .
  Waarom zou je nog tv kijken wanneer een programma uitgezonden wordt? Je laat je tv alles opnemen wat je zelf wilt zien en je kijkt on demand, tegelijk lanceert Apple na onderhandelingen met alle grote tv-zenders de tv-store waarbij je afleveringen kan huren / kopen nog voor dat deze uitgezonden worden. Bijvoorbeeld:
  – Je kan je programma kijken wanneer de zender dit uitzendt, gratis.
  – Je kan je programma na uitzenden kijken via een gemist-dienst.
  – Je kan je programma na uitzenden kijken wanneer je dit opgenomen hebt.
  – Je kan je programma na uitzenden, zonder reclame, huren voor een euro.
  – Je kan je programma vanaf een week voor uitzenden huren voor twee euro.
  – Je kan je programma vanaf een week voor uitzenden, zonder reclame, huren voor drie euro.
  .
  TV on demand en Pay-tv zijn toverwoorden die vele malen langsgekomen zijn in de tv-wereld maar echt losgekomen zijn deze niet, daar zou Apple wel eens een troef in handen kunnen hebben want ik denk dat zij het wel kunnen. Net zoals de online muziek- en filmwinkels, online boekwinkels, apps en tablets niet echt loskwamen totdat Apple zich ermee ging bemoeien.

 • Profielfoto
  iPodzz

  Ik denk dat het dan iTV gaat heten, daarom hebben ze natuurlijk de naam veranderd van de Apple TV.

  Maar als je dan weer geen Wi-Fi heb, heb je er natuurlijk niet zoveel aan, of het moet via Bluetooth.
  En de tv moet dan wel gewoon via de tv aansluiting gaan en niet met Wi-Fi.

  Ik hoop dat je er dan nog wel de UPC MediaBox aan kan sluiten, tenzij het natuurlijk nog beter is dan dat.

  But I stay Tuned.

 • Profielfoto
  pim939

  Je kunt nu toch al je idevice gebruiken als afstands bediening voor de Apple tv?

 • Profielfoto
  beammeup

  @bjorngra.
  Tja,.. Ambilight. De techniek die de hele TV-branche op zijn grondvesten deed schudden. Ambilight is echt 2 weken leuk. Of voor nieuwe visite. Voor zover je dan de TV niet uitzet.

 • Profielfoto
  wietje

  Als dit Apple lukt en het wordt echt revolutionaire dan ben ik één van de eerste kopers !!!!

  Het zou super zijn als dit lukt van Apple dan wordt het bedrijft opzicht onoverwinnelijk!!!

 • Profielfoto
  wjend

  @wietje
  Vriend, je bent achttien en schreeuwt dat het “super” zou zijn als Apple “onoverwinnelijk” wordt. Doe normaal

 • Profielfoto
  seb88

  Ik voorspel in 2012/2013:

  Apple TV jailbreaken en via Cydia een tweak downloaden (ad blocker:grin: ) om tv reclame automatisch te omzeilen/blokkeren. Als we dan nog überhaupt nog normaal naar tv kijken (on demand wordt dan groter dan live tv?).

  We zullen het zien..

 • Profielfoto
  Maarten ter Horst

  Superideeën, Koen. Je hebt hem al bijna aan me verkocht, en dat terwijl ik nooit tv kijk.:)

 • Profielfoto
  michiel112

  @Zomer, ik denk dat Apple een deal maakt zodat ze (live)TV kunnen uitzenden/ontvangen via internet. Ik weet niet hoe ze het gaan doen en of het al mogelijk is, maar ik zie toch vele voordelen op deze manier. Het is nu al mogelijk om live het een en ander in HD kwaliteit te bekijken en achteraf helemaal. Met het datacenter dat Apple nu gebouwd heeft, zou Apple de streaming op zich kunnen nemen lijkt me.
  Vergelijk het maar met bellen en sms’en wat steeds meer via internet gaat…

 • Profielfoto
  Blackie

  Apple TV = €8000….. of iets in die richting…

  En alles wat beschreven wordt is al beschikbaar… er zijn al genoeg 2nd screen applicaties die luisteren naar wat er op tv is en je overeenkomstige content op je iPad/iPhone/iets anders laten zien.

  Uiteindelijk gaat het allemaal om de content en daar heeft Apple hele interessante meningen over;-)

 • Profielfoto
  Ton van der Molen

  Lees het forum al een tijd maar nu moet ik reageren.. Thuis hebben we veel van Apple en ben er zeer tevreden over.

  Heb vorige week een nieuwe grote Samsung Smart Tv aangeschaft , en het werkt perfect. Bedien hem met Iphone en Ipad2 (met samsung app im app store Apple) , en kan ook draadloos naar tv streamen.

  De layout op de iphone is schitterend mooi , en je gebruikt gewoon toetsenbord van Iphone en Ipad om iets te typen in Smart Tv, en dat alles uiteraard over wifi.

  Uit de doos stekker in stopcontact en gelijk film gehuurd in de movie max app , standaard geïnstalleerd met andere apps. Er zat geen kabel in en we huurden gelijk hd film.

  Het is een schitterende tv, met wit randje erom van 1,5 cm

  Samsung maakt harde inhaalslag, en de bewering in bovenstaand stuk is absoluut niet op zijn plaats, echt waar sta altijd vooraan als Apple iets nieuws heeft, maar in bovenstaand stuk zie ik een bepaalde blindheid voor wat er meer op de markt is.

  Overigens ben ik wel benieuws wat er komt van Apple, een tv zonder rand?
  Lijkt me prachtig.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Aha, Koen is vast aan het sparen gok ik?;)
  Ik mis inderdaad een stukje over Siri. Daar zouden nog mooie dingen uit voort kunnen komen. En dan nog te bedenken hoe krachtig een Appstore met veel game aanbod zou kunnen werken. Web browsen op een TV is nog steeds een ramp. Ook iets dat Siri zou kunnen opvangen. Met de demo’s die nu opduiken lijkt mij dat best wel een vooruitgang. Ik hoop dan wel op een fatsoenlijk aanbod met fijne prijzen. Ik wil geen high-end kast met een low-end beeldbuis. Zo’n toestel zou niet veel meer mogen kosten dan een beter model van bijvoorbeeld Sony + een Apple TV. Ben benieuwd!

 • Profielfoto
  cids

  Ik hoop het niet… op de televisie markt zijn de marges flinterdun en is nauwelijks plaats voor “premium” producten… een Apple televisie zal toch minimaal 1000 Euro moeten kosten als ze dezelfde (materiaal) kwaliteit willen bieden zoals bijvoorbeeld bij een iMac.

  De markt voor TV’s boven de 1000Euro is relatief klein… het moet dan wel een heel revolutionair product zijn wil het deze meerprijs kunnen rechtvaardigen…

 • Profielfoto
  zulu

  Apple kan wel een geniale TV met mogelijkheden van andere gadgets eromheen bedenken, maar wie kijkt er nou nog teevee?
  Het zal wel leuk zijn als ze de televisieprogramma’s ook een beetje gingen verbeteren.:smile:
  Noem mij 5 goede televisieprogramma’s waar ik mijn tijd aan zou moeten besteden?

  Ik denk dat ze een halfrond groot scherm of iets met projectie of zelfs holografisch moeten bedenken om mijn aandacht te trekken, verder loopt alles via de iCloud natuurlijk, minder hardware nodig.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Apple neemt Nederland als markt nou niet bepaald serieus, dus deze TV zal pas in 2020 interessant gaan worden voor NL.

  Kijk naar de movies in iTunes die EINDELIJK ook in NL te kopen zijn. Maar als je dan weer ziet hoe weinig er in staat en hoe weinig er ondertiteld is gaan we weer een paar jaar verder zijn voor je er ook echt iets aan hebt.

  Leuk die TV maar vooral voor de USA.

  En datzelfde geld natuurlijk voor SIRI. Wanneer zal dat in het Nederlands beschikbaar zijn? Ik gok pas in 2015.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  We kennen Apple nu toch al goed genoeg hier?
  – De tv wordt stevig geprijsd, maar niet te duur
  – De specs zijn goed, maar niet het beste
  – De geweldige wow-factor-features zitten er niet op
  – Bestaande apps en technieken zitten er in maar op de Apple manier: onzichtbaar en het ‘werkt’.
  – Je kind van 2 kan alle features bedienen.

 • Profielfoto
  frankiecount

  Leuk artikel en ook en heerlijk onderwerp om over te filosoferen.
  Denk inderdaad ook dat de afstandsbediening in de vorm van ipad/iphone de missende schakel is. De denkrichting ‘maak van mijn tv een IMAC’ loopt altijd vast omdat meerdere mensen naar een tv kijken en de passiviteit.
  Heb nu al een tijdje zo’n Apple TV, die ik met de ipad bedien en ik zie veel mogelijkheden als je die verder met elkaar laat praten

  Denk dat het niet meer zo lang gaat duren. Volgens mij heeft Apple nu qua technologie al heel veel in huis om die gameconsoles weg te zetten. Heb wel het vermoeden dat de verkoop van Apple TV’s vet tegenvalt en verkoop van films in Amerika. Vergeet niet de gratis UPC boxen van 10 jaar geleden en dat iedereen porno zat te kijken en nooit een film kocht via VOD

 • Profielfoto
  GT1988

  Ik denk eerder dat ze iets gaan regelen zodat je via je Mac TV binnenhaalt wat gestreamd wordt naar je TV waarop de AppleTV aangesloten is. De volledige bediening gaat via de Apple TV 3 i.c.m. Siri en je iDevice. Een uitgebreidere AppStore en voilà je hebt een goedkoop product waarbij je abonnementen kan verkopen, films en apps. Het lijkt mij minder waarschijnlijk dat Apple de markt van de TV’s gaat betreden.

 • Profielfoto
  appievanr

  Bij mij weten goede kans voor Apple. iTV strak beeld uit de doos zonder beeld ellenlang te kalibreren. Airplay om draadloos te communiceren met mijn Onkyo receiver met Airplay

  Geen trage software wat op de meeste multimedia Televisies zit.

  iOS Software en Apps zoals van KPN iTV. Ziggo en UPC volgen vanzelf.

  Met je iOS Device Opnames inplannen en meer, films kopen in HD 1080 24p DTS HD enz. enz.

  iOS spellen spelen met het hele gezin op de iTV.

  Wedden dat Apple dan de hele Televisie branche op zijn kop zet. Maar ik blijf dromen en als dit waar is gaat mijn 46 inch Loewe Individual de deur uit.:razz:

 • Profielfoto
  Rickje

  Ik zie het al voor me, net zoals die futuristische films/programma’s. Voor je TV staan en facetimen/skypen met iemand anders op een iPhone/Apple TV/iPad/iPodTouch/iMac/Macbook etc… zo vanaf de bank!

  En als je ophangt kun je verder kijken waar je was (2 seconden terug gespoelt, zodat je het weer kunt oppikken waar je was)!

 • Profielfoto
  morty

  Toekomst muziek. TVland in in nederland een heel stuk ouderwetser dan in de vs. We beginnen nu pas richting de 25 HD zenders te gaan. In de VS is alles HD en werken ze al jaren met settopboxen.

  Wij nederlanders zijn nu pas aan het switchen van gewoon de coax inpluggen en gaan naar settopboxen en dat gaat niet zonder horten of stoten als het om de publieke opinie gaat.

  Een echte apple Televisie zie ik niet gebeuren, wel een settop box om de andere settopboxen overbodig te maken. de TV markt is gewoon niet interessant, het is het zelfde als een iwasmachine. Het zijn producten die je maar een paar keer in je leven koopt omdat je ervan uitgaat dat je er minimaal wel 4-5 mee doet. Een iphone vervang je eens per jaar soms per 2. Ongeacht de kosten zijn het een soort van meubilair waar je lang mee wilt doen.

  Met een settopbox die gelijk de functies van de apple tv heeft en ook je tv programma’s kan tivo’en heb je gelijk wel een leuke markt in de hand, laat staan de info die je kan winnen.