All time high voor aandeel Apple: $422,-

14 reacties

Als je het rumoer onder aandeelhouders over de opvolging van Steve Jobs een paar jaar geleden in gedachten neemt, dan heeft er vandaag een wonder plaatsgevonden. Iets meer dan één week na het overlijden van Steve Jobs bereikte de koers van het aandeel Apple een all time high van 422,- dollar.

Dit terwijl de dag voor het overlijden van Steve een nieuwe iPhone is geïntroduceerd, die dezelfde kritieken te verduren kreeg als de iPhone 3GS tweeëneenhalf jaar eerder: niet vernieuwend genoeg, dezelfde telefoon die we al anderhalf jaar kende.

In Studio Statensingel hebben we inmiddels proefondervindelijk kunnen vaststellen dat deze kritieken, mede dankzij de revolutionaire spraakassistent Siri, elke grond missen. De meeste aandeelhouders weten dit natuurlijk nog niet en zullen in hun aankoopwoede afgegaan zijn op het recordaantal vooruitbestellingen die voor de iPhone 4S zijn gedaan.

koersverloop aandeel Apple afgelopen week

Het maakt ons nieuwsgierig naar de kwartaalcijfers die Apple aanstaande dinsdagavond publiceert.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Usain

  VERKOPUH!!

 • Profielfoto
  Xcode

  De meeste aandeelhandelaren stonden vandaag in de rij voor de iPhone 4S zodat ze aanstaande maandag hun collega’s kunnen vermaken met de mooie oneliners van Siri.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Helemaal waar Xcode, Shit that my Siri says is de nieuwe Damn you autocorrect, kan ‘m iedereen aanraden:grin:

 • Profielfoto
  diotav

  Dat zal de komende dagen ook niet dalen denk ik.

  @Xcode .. teleurstelling, Siri kan namelijk (nog) niet veel buiten de US.

 • Profielfoto
  Matthijn

  Zo gaat het elk jaar, net na de iPhone lancering gaat het omlaag. Om daarna weer te stijgen wanneer er lange rijen staan voor de Apple winkels.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  AAPL heeft een koers/winst verhouding die ergens rond de 15 ligt, terwijl er een groei van de winst is die jaar op jaar extreem hoog is. Ik meen rond de 30-50%. Zelfs het overlijden van Steve en een tegenvallende naam zal nauwelijks invloed MOGEN hebben op de koers, aangezien deze al extreem laag is.
  Plus, AAPL heeft een kaspositie die ergens rond de $100 per aandeel is. Dus, als je dat er af haalt dan kom je zelfs op een k/w van rond de 11. Extreme laag!
  .
  Een bedrijf met een winstgroei van 30-50% heeft normaal gesproken een koers/winstverhouding boven de 50! Ja, zelfs boven de 100 (voorbeeld Amazon.com met k/w=110). Dit omdat de beleggers de winst per aandeel over zeg 2 jaar zien verdubbelen, of te wel de k/w zien halveren.
  .
  Een belangrijke reden dat Apple zo laag staat heeft te maken dat het een “volks” aandeel is, mensen kunnen nog niet goed geloven dat Apple echt zo sterk groeit. Veel analisten (uit de oude wereld) denken nog dat dit allemaal een hype is. Men twijfelt aan de continuering van de groei.
  Verder lijkt het aandeel “duur” te zijn door de hoge absolute prijs. Mensen kopen liever 1000 aandelen met een prijs van 10 dollar, dan 10 aandelen met een prijs van 1000 dollar.
  .
  Persoonlijk denk ik dat een k/w van 25 logisch is (terwijl een k/w van 50 theoretisch realistisch is), daarin zit een terugloop van de winstgroei opgenomen, terwijl het recht doet aan de sterke groei van de winst.
  Bij k/w van 25 hoort een koers van ca. $800,- (NU!!). Dit is niet het koersdoel voor over een jaar! Over een jaar is de winst weer 50% hoger, vermoed ik. Als dan weer en k/w van 25 genomen wordt dan zou de koers dus op $1200,- moeten uitkomen.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  PS Mijn stellingen worden ondersteund met de reactie van Usain (de eerste persoon die op dit artikel reageerde). Zonder naar de feiten te kijken zou hij verkopen omdat de koers is opgelopen. (eigenlijk stom,…maar ja, het gemiddelde volk is ook dom).

 • Profielfoto
  Verwijderen

  vervang “dom” door “niet rationeel” (klonk/was wel erg negatief….)

 • Profielfoto
  Neptunus

  @Swiftly: Het klinkt allemaal heel mooi, maar 15 is een prima koers-winstverhouding. Zelfs 11 is nog acceptabel te noemen. Een k/w van meer dan 30 is echter zeer uitzonderlijk en zou een absurde groei aangeven die je eigenlijk alleen bij zeepbellen ziet. Laat staan de k/w van 50 die je zelf noemt. Ik heb geen concreet onderzoek ernaar gedaan, maar ik kan me haast niet voorstellen dat het normaal is dat bedrijven een k/w ver boven de 40 hebben (dat Amazon dat evt. wel heeft kan best waar zijn, maar dat is dan bijna zeker een uitzondering.)

  Al met al zie ik in het aandeel Apple een zeer stabiel aandeel dat ondanks grote tegenslagen als het verlies van een iconisch figuur binnen het bedrijf zichzelf prima opvangt en zelfs tot recordhoogte groeit. Dus wat is dan precies het probleem?

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @Neptunus
  Dan zou je toch eens wat meer onderzoek moeten doen, en moeten nagaan waarom een bepaalde k/w redelijk is.
  Zowel een k/w van 5 als van 50 kan redelijk zijn. En is afhankelijk van het type (lees groei) bedrijf. Als een bedrijf traag groeit heb je een lage k/w. Als een bedrijf hard groeit dan heeft het een hoge k/w.
  Je kunt niet zeggen dat voor alle bedrijven een k/w van 10-15 redelijk is.
  .
  Zoals ik al uitlegde, is de k/w afhankelijk van de groei. Als de winst sterk groeit zijn beleggers bereid een hoge prijs te betalen voor het bedrijf, omdat ze weten dat de winst volgend jaar veel hoger is.
  Een veelgebruikte vuistregel is dat de k/w redelijk is tussen 1-2 maal de winstgroei. Dus ondergewaardeerd als men bereid is een k/w te betalen die gelijk ligt aan de jaarwinstgroei (bij Apple was dat ergens rond de 40% dit jaar) en overgewaardeerd boven de 2 maal de winstgroei.
  .
  De reden waarom jij denkt dat een k/w bij alle bedrijven rond de 10-15 moet liggen komt omdat de meeste bedrijven een winstgroei hebben van ongeveer 5-7,5%. En daar mee in dat gemiddelde bereik liggen.
  Amazon heeft k/w 110
  Baidu heeft k/w 60 (chinese google)
  Netflix heeft k/w 36
  LinkedIn heeft k/w 1287!!
  Google heeft k/w 20
  Microsoft heeft k/w 10 (ja, daar is de groei uit ^_^)
  .
  Er zijn vele andere bedrijven met een k/w boven de 40.
  Ik heb het even gechecked, er zijn op dit moment 440 aandelen (volgens google) die een k/w hebben boven de 40.
  .
  Het probleem is, dat de onderwaardering mijn positie ten onrechte kleiner doet zijn.

 • Profielfoto
  iFlorens

  Hoeveel is Apple trouwens totaal waard nu op de beurs, en hoeveel als merknaam? Ben ik wel benieuwd na. En hoeveel aandelen zijn er totaal in Apple? Twitter me het alsjeblieft even:) @_Florens
  Bedankt!

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @iFlorens
  Ik ben je persoonlijke assistent niet. Je hebt siri nodig.

 • Profielfoto
  wouwout

  Een halleluja verhaal op een Apple site, prima. Dat mag.
  .
  Voor iedereen die een meer serieuze en objectieve review van de 4S wilt, kijk eens op Engadget: http://www.engadget.com/2011/10/14/iphone-4s-review/
  “The iPhone 4S does everything better than the iPhone 4, but it simply doesn’t do anything substantially different.”

 • Profielfoto
  MacMartino

  The iPhone 4S does everything better than the iPhone 4..
  Dat is meestal juist wat men wil. Geheel vernieuwend hoeft niet, het werkt allemaal prima zo. Alleen dat rottige touch keyboard met die ontelbare spelfouten… maar dat is dan ook het verkooprecht van een BlackBerry;)
  Overigens hoor ik veel positieve geluiden over de SS Galaxy S. Dat is denk ik het grootste ‘gevaar’ voor de ipHone.
  On Topic: mn aandelen Apple vandaag weer +3,4 % dus dat gaat lekker!