4e kwartaal ’11: ‘Sterkste groei Mac en iPad’

26 reacties

Apple heeft vanavond de financiële resultaten over het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2011 bekend gemaakt. Deze periode eindigde op 24 september 2011. Ook zonder voorman Steve Jobs overtreffen de cijfers de verwachtingen: Nog nooit eerder werden er zoveel Macs en iPads verkocht in een kwartaal en nog nooit werden er zoveel iPhones verkocht als in de maand september. Vooruitbestelde iPhones 4S zijn hier mede de oorzaak van.

De omzet steeg met 39% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en kwam uit op $28,27 miljard. De nettowinst kwam uit op $6,62 miljard, wat een stijging van 154% betekent vergeleken met het vierde kwartaal van 2010.

Waar kwam deze omzet vandaan? In kwartaal 4 werden 4,89 miljoen Macs, 11,12 miljoen iPads en 17,07 miljoen iPhones verkocht. Dat is respectievelijk een stijging van 26%, 166% en 21%. Er zijn wederom minder iPods verkocht. Om precies te zijn -27%.

Het vierde kwartaal is het tweede kwartaal waarin de iPad 2 vol mee draait. Voor iPhone is het vierde kwartaal relatief mager, omdat de 4S pas laat in het kwartaal beschikbaar kwam, terwijl geruchten over een nieuw toestel de hele zomer rond gonsde.

Peter Oppenheimer verwacht het volgende kwartaal een omzet te realiseren van $37 miljard. CEO Tim Cook zei het volgende over de cijfers:

We zijn blij met een zeer sterk einde van een uitstekend fiscaal jaar, met de groei van de inkomsten tot 108 miljard dollar en een winstgroei tot $ 26 miljard. Reacties van klanten op de nieuwe iPhone 4S zijn fantastisch. We hebben een sterk momentum richting de feestdagen en we blijven erg enthousiast over de producten die nog in de pijplijn zitten.

Zoals ook in eerdere kwartalen te zien was, komt het grootste deel van de totale omzet (63%) van buiten de V.S, waarbij vooral Azië Pacific een sterke groei laat zien.

Voor degene die deze cijfers graag in perspectief ziet, zijn hier alle beschikbare kwartaalcijfers van Apple te vinden: Kwartaal 4, 2011Kwartaal 3, 2011Kwartaal 2, 2011Kwartaal 1, 2011Kwartaal 4, 2010Kwartaal 3, 2010Kwartaal 2, 2010Kwartaal 1, 2010Kwartaal 4, 2009Kwartaal 3, 2009Kwartaal 2, 2009Kwartaal 1, 2009Kwartaal 4, 2008Kwartaal 3, 2008Kwartaal 2, 2008Kwartaal 1, 2008kwartaal 4, 2007kwartaal 3, 2007kwartaal 2, 2007kwartaal 1, 2007kwartaal 4, 2006kwartaal 3, 2006kwartaal 2, 2006kwartaal 1, 2006kwartaal 4, 2005kwartaal 3, 2005kwartaal 2, 2005kwartaal 1, 2005kwartaal 4, 2004kwartaal 2, 2004kwartaal 1, 2004kwartaal 4, 2003kwartaal 3, 2003kwartaal 2, 2003kwartaal 1, 2003kwartaal 4, 2002kwartaal 3, 2002kwartaal 2, 2002kwartaal 1, 2002kwartaal 4, 2001kwartaal 3, 2001.

 

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  DNibbeling

  Gelukkig heeft het aftreden van Steve Jobs als CEO dus geen effect op de verkopen van Apple en kunnen we er met een gerust hart vanuit gaan dat het met de toekomst van Apple ook wel goed komt. Daarnaast denk ik dat Apple heel erg veel goede mensen in huis heeft om ook in de toekomst te kunnen blijven innoveren met nieuwe producten en nieuwe vooruitstrevende technologieën.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Wederom sterke cijfers :thumbsup:

  Gelukkig heeft het aftreden van Steve Jobs als CEO dus geen effect op de verkopen van Apple en kunnen we er met een gerust hart vanuit gaan dat het met de toekomst van Apple ook wel goed komt.

  Ik ben ’t er mee eens dat het goed komt, maar om die conclusie nu al te relateren aan het post-Steve tijdperk is (zeker met deze cijfers) wat aan de snelle kant. Met of zonder de dood van Steve, de cijfers waren zeker zo ongeveer als nu. Laten we over een paar jaar kijken of Apple nog steeds goed innoveert, dit vasthoud en mee kan komen.
  .
  Klein detail als we toch Tim Cook toch vertalen, momentum is impuls in het Nederlands.

 • Profielfoto
  Edian

  “Deze periode eindigde op 24 september 2011”. Toen was Steve nog niet dood, logisch dat dat nog geen invloed heeft op de cijfers.

 • Profielfoto
  diotav

  Investeerders zijn minder blij. Het aandeel AAPL staat in after-hours trading 6,80% in de min. De verwachting was het beste kwartaal ooit. Ik zie dat laatste wel gebeuren dit kwartaal, met dank aan de iPhone 4S.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Jobs’ leiderschap zal nog een paar jaar naijlen. Ik las dat Jobs in z’n laatste jaar nog voor vier jaar aan ontwerpen op de plank heeft gelegd. De dalende lijn, die ongetwijfeld gaat komen, zal nog een paar jaartjes op zich doen wachten.

  Bron

 • Profielfoto
  Zakske

  Ik hoop dat die stupide analisten nu eindelijk eens snappen dat Apple altijd lowball-voorspellingen geeft, en dat ze daar (hopelijk) nooit meer intrappen.
  .
  Ik weet niet of iemand hier al enige tijd met Siri (de “killing-feature” van iOS5) heeft gespeeld, maar het is gewoon redelijk kut.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  WTF doen ze met al die miljarden die nu op de bank staan? Volgens mij halen ze alleen al uit rente minstens 2 miljard binnen per jaar?
  Het lijkt me niet zo verstandig om dit allemaal op de bank te laten staan. Als de crisis opnieuw uitbreekt heb je echt een probleem. Koop paar bedrijven op of koop goud… is beter dan op de bank te laten staan.

 • Profielfoto
  diotav

  Apple heeft in totaal $81 miljard cash, waarvan $54 miljard overzees.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  De vooruitzichten voor het volgende kwartaal zijn volgens Cook zeer hoopvol, men verwacht een netto winst per aandeel van meer dan $9,- (terwijl dat het dit kwartaal dus $7,05 was).

 • Profielfoto
  sultankat

  Weer zo’n ronkend verhaal dat meer weg heeft van knippen en plakken uit een persbericht van Apple dan eigen waarneming: op Wall Street sloot het aandeel Apple 5% lager en voor het eerst waren de resultaten “below expectations” van de analisten.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  *kijkt in aandelen-app*

  Ik zie het niet hoor, het staat in de + en we zitten boven de $ 422. Wat is het probleem?

 • Profielfoto
  McNismo

  Echt niet te geloven op dit forum.
  En maar zeuren, en maar zeiken!

  “zucht”…

 • Profielfoto
  Zakske

  *kijkt in aandelen-app*

  Die app geeft slechts de laatste koers van de dag weer, niet de handel die na sluiting van de beurs gebeurt (het zogenaamde “after-hours trading”).

 • Profielfoto
  Hanky Dussen

  Hoe kan de iPhone 4S nou invloed hebben gehad op deze kwartaalcijfers? Dat ding is pas net uit.

 • Profielfoto
  Zakske

  Hoe kan de iPhone 4S nou invloed hebben gehad op deze kwartaalcijfers?

  Als er sterke geruchten zijn dat Apple binnenkort met een nieuwe iPhone komt gaan mensen hun aankoop uitstellen tot de nieuwe er is. Daardoor daalt de vraag naar de “oude “iPhone, en verkoopt Apple dus minder.

 • Profielfoto
  wouwout

  Ik begrijp niet hoe medewerkers van deze site weer een hoera-verhaal uit hun toetsenborden krijgen, terwijl dit niet de kern van het verhaal is. Apple cijfers stelden teleur:
  Qua bedrijfsnieuws ging de aandacht van de beleggers dinsdag onder andere uit naar Apple, dat nabeurs zijn kwartaalcijfers rapporteerde. Hoewel het concern over het afgelopen kwartaal een stijging van de nettowinst rapporteerde met 54% tot $6,62 miljard, ofwel $7,05 per aandeel, stelde het concern teleur wat met name te wijten was aan een lager dan verwachte verkoop van het aantal iPhone’s. De omzet steeg met 39% tot $28,27 miljard, van $20,34 miljard een jaar eerder. Vooraf door FactSet Research geraadpleegde analisten verwachtten een winst van $7,27 per aandeel en een omzet van $29,3 miljard.
  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/42/vs-vandaag_wall-street-sluit-hoger-dowjones979438.xml

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Een schermafbeelding van dit moment:

 • Profielfoto
  wouwout

  Een schermafbeelding van dit moment:

  Dit is de officiële eindstand van dinsdag. Hier zitten de na-beurs transacties nog niet in verwerkt, je zult vanmiddag een scherp lagere opening zien (o.a. vanwege de nabeurs transacties).

 • Profielfoto
  wouwout

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/42/vs-vandaag_wall-street-sluit-hoger-dowjones979438.xml

  Ik zie bij RTLZ toch echt een ander verhaal dan in het jubel-artikel van Jan David. iPhone verkoop valt tegen:

  Qua bedrijfsnieuws ging de aandacht van de beleggers dinsdag onder andere uit naar Apple, dat nabeurs zijn kwartaalcijfers rapporteerde. Hoewel het concern over het afgelopen kwartaal een stijging van de nettowinst rapporteerde met 54% tot $6,62 miljard, ofwel $7,05 per aandeel, stelde het concern teleur wat met name te wijten was aan een lager dan verwachte verkoop van het aantal iPhone’s. De omzet steeg met 39% tot $28,27 miljard, van $20,34 miljard een jaar eerder. Vooraf door FactSet Research geraadpleegde analisten verwachtten een winst van $7,27 per aandeel en een omzet van $29,3 miljard.

 • Profielfoto
  Hanky Dussen

  @Zakske: dat begrijp ik ook wel, maar in het artikel hierboven staat:
  “Voor iPhone is het vierde kwartaal relatief mager, omdat de 4S pas laat in het kwartaal beschikbaar kwam…
  De 4S kwam namelijk helemaal niet in het afgelopen kwartaal beschikbaar.
  Nou ja, ik neem aan dat het een slordigheidje van de redactie is :-0

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Hier zitten de na-beurs transacties nog niet in verwerkt, je zult vanmiddag een scherp lagere opening zien (o.a. vanwege de nabeurs transacties).

  Kijk naar de bied- en laatkoers in de afbeelding…..:wink:

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Aandelen zakken vaak na de kwartaalcijfers. Volgens mij omdat dan het dividend wordt uitgekeerd?

 • Profielfoto
  Zakske

  Volgens mij omdat dan het dividend wordt uitgekeerd?

  Welk dividend? Apple keert nooit iets uit.

 • Profielfoto
  Melle

  de premarket low is op dit moment = $ 396.12
  de premarket high is op dit moment = $ 404.77

  de koers zelf op dit moment = $ 400.50

  Dat is een daling van 5%. Vermoedelijk zal die 400 ook de openingskoers worden…

  Mij lijkt dit een ideaal moment om long te gaan…
  Was dit kwartaal dus geen recordverhaal, de kans dat het volgende dat wel terug wordt, is al een heel stuk groter…

  tegen het eind van het jaar de 500 dollar grens?… Wie weet. Ik denk dat het kan.

 • Profielfoto
  Strifer

  Ik begrijp niet niet dat analisten de verkoop van iPhones vinden tegenvallen. Er is groei te zien en het moge duidelijk zijn dat die minder hard loopt dan voorgaande kwartalen in afwachting van de lancering van de nieuwe iPhone. Een hoop mensen hebben geen iPhone 4 gekocht, omdat ze hebben gewacht op de iPhone 4s.

  500 dollar tegen het einde van het jaar? Dat lijkt me wel een grote stijging voor twee en een halve maand. Ik denk dat de 500 wel gehaald wordt in 2012.