Zullen de iPod Shuffle en Classic verdwijnen?

29 reacties

Er gaan geruchten dat Apple een punt achter de iPod Shuffle en iPod Classic gaat zetten. De eerste iPod werd in oktober 2001 geïntroduceerd, waardoor de iPod nu bijna tien jaar oud is. Het is echter niet meer de cashcow, die het jaren terug voor Apple was. Het grote geld komt nu dankzij de iPhone en iPad binnen.

In 2006 zei Steve Jobs tegen Mark Parker, de CEO van Nike: “Just get rid of the crappy stuff and focus on the good stuff.” Dit betekent natuurlijk niet dat we de iPod tegenwoordig als ‘crappy stuff’ zien, maar het maakt nog wel slechts een klein deel van Apple’s opbrengsten uit. In het eerste kwartaal van 2006 was de iPod-lijn goed voor 55,55% van de opbrengsten, terwijl dit de laatste kwartalen nog maar rond de 8% is. Er zijn in het laatste kwartaal ook meer iPads dan iPods verkocht. Reden genoeg voor Apple om het oude achter zich te laten en zich volledig op het nieuwe te richten?

TUAW wil haar bron niet bekend maken, maar vermeldt er wel nadrukkelijk bij dat het niet om een analist gaat. Zonder de iPod Shuffle en Classic blijven er alleen nog iPods met touchscreen over, namelijk de iPod Nano en iPod Touch. Nu Apple zich steeds meer op touch richt, zou het dus geen onlogische zet zijn.

Blijft de iPod Touch voor wat het is? Analist Brian Blair van Wedge Partners denkt van niet. Naast een wit model, verwacht hij ook een betere camera en 3G-ondersteuning, waardoor je ook daarmee overal het internet op kan.

We zijn benieuwd wat Tim Cook er 4 oktober over te zeggen heeft.

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  007 Junior

  Uiteindelijk zal de iPod helemaal verdwijnen, gok ik. De meeste mensen luisteren tegenwoordig toch alleen nog maar muziek via hun mobiele telefoon of hun iPad. Ik merk zelf ook steeds vaker dat het eigenlijk te zot is om met je mobiel en je iPod rond te lopen als het allebei net zo makkelijk in 1 apparaat past.

 • Profielfoto
  Ovomaltine

  Ik heb zo de indruk dat er elk jaar dezelfde geruchten zijn…

 • Profielfoto
  Lifelogger

  In 2006 zei Steve Jobs tegen Mark Parker, de CEO van Nike: “Just get rid of the crappy stuff and focus on the good stuff.”

  Euh… Jobs zegt dat tegen iemand van de sport (kleding) fabrikant Nike? Moet het niet juist andersom zijn?

 • Profielfoto
  Afroman

  Jammer, ik ben nog steeds een fanatieke iPod gebruiker.
  Maar Ovomaltine heeft gelijk, sinds 2008 wordt er elk jaar hetzelfde bericht gepost.

 • Profielfoto
  Lucjuh

  @ 007 Junior
  Vind bij het hardlopen of in de sportschool zo’n kleine Shuffle of Nano toch wel fijner als je Iphone/Touch gebruiken, dus denk dat ze sowieso de Nano wel houden.

 • Profielfoto
  007 Junior

  @Lucjuh, inderdaad, dan kan ik me voorstellen dat een iPod fijner is vanwege ’t gewicht en de afmetingen:)

 • Profielfoto
  Welloe

  Zou vreselijk jammer zijn. Ik heb vandaag de dag nog gewoon een iPod classic, want daar past al mijn muziek gewoon op. Een iPod shuffle gebruik ik voor tijdens het sporten, omdat hij gewoon zo lekker klein is.

  Hopelijk blijven ze nog lang en gelukkig voortleven.

 • Profielfoto
  Edwin377

  In 2006 zei Steve Jobs tegen Mark Parker, de CEO van Nike: “Just get rid of the crappy stuff and focus on the good stuff.”

  Euh… Jobs zegt dat tegen iemand van de sport (kleding) fabrikant Nike? Moet het niet juist andersom zijn?

  Vind je dat het andersom moet zijn? Als er iets is wat Jobs bij Apple terug heeft gebracht is het focus. Apple had voor zijn terugkeer rond 1998 veel te veel producten met veel te veel componenten waardoor ze er weinig aan verdienden. Door te focussen op een paar producten kon Apple veel efficiënter produceren en een heldere boodschap naar de klanten sturen. En sindsdien is Apple weer financieel gezond geworden en vervolgens gaan groeien. Dus ja, anderen zien in Jobs wel iemand die hier advies over kan geven.:smile:

  Zie ooh artikel Forbes voor het citaat.

 • Profielfoto
  Kristofke

  Elk jaar dezelfde geruchten. Ik denk niet dat Apple de Classic uit het assortiment durft te nemen zolang hun Touch modellen niet aan dezelfde opslagcapaciteit geraken. En dat zal nog wel even duren voor een schappelijke prijs. Ik kijk namelijk wel uit naar een +160 GB iPod classic.

 • Profielfoto
  nebilem

  Waarom zou je iets wat jou zo succesvol heeft gemaakt elimineren? Daar hoor je gewoon respect voor te hebben. Denk dat er misschien minder verschillende iPods over zullen blijven maar iPod zal gewoon blijven.

 • Profielfoto
  bugboy

  Ik denk dat er gewoon geen nieuwe shuffle zal komen en dat de huidige shuffle in het assortiment blijft. Ik wil ook een iPod erbij met fysieke knoppen. Dat is veel prettiger bij het hardlopen en motorrijden…

 • Profielfoto
  ---

  Die knoppen zitten toch op je afstandsbediening? Ik vind het super irritant om steeds mijn iPhone uit mijn zak te moeten halen.

 • Profielfoto
  Warudin

  Als je het elk jaar opnieuw gaat roepen zal het vast wel eens uitkomen, ja..

 • Profielfoto
  BenDover

  Een iPod Touch met GPS, dat is alles wat ik nodig heb.

 • Profielfoto
  Theunis_B

  We zien het volgende week wel etc. Ik denk wel dat de iPod´s gaan verdwijnen omdat er een budget iPhone komt.

 • Profielfoto
  gerror

  Shuffle voor hardlopen
  iPhone voor dagelijks woon-werk verkeer
  iPod classic voor op vakantie

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Uiteindelijk zie ik steeds minder marktaandeel voor de Classic, omdat er via het download/stream systeem van iTunes Match veel minder geheugen nodig is om toch je hele muziekbibliotheek te kunnen beluisteren. Toch zijn er altijd mensen die graag een iPod met veel geheugen willen om al hun muziek en ook films mee te kunnen nemen. Vooral op vakantie, bij grote reizen en….als je ergens bent zonder (snel) internet. Ik gebruik daar mijn oude iPod video 64 Gb (voorloper Classic) nog steeds voor. De Nano verdwijnt zeker niet, want vooral veel sporters etc gebruiken die graag. De Shuffle zou wel ’s kunnen verdwijnen vanwege gebrek aan gemak en de relatief hoge prijs.

 • Profielfoto
  essiw

  Het lijkt mij onzin, deze twee producten hebben allebei nog een functie.
  De shuffle is het instapmodel (zeg nou zelf, de nano is belachelijk veel duurder in vergelijking met de shuffle en veel mensen hebben niet meer dan een shuffle nodig), zonder instapmodel mis je een stuk reclame.
  De Classic is voor iedereen met enorm veel muziek die dat ook allemaal mee wil hebben, de enige reden waarom ze de classic weg zouden doen is als ze de ipod touch meer geheugen geven.

 • Profielfoto
  Paul

  Onzin, omdat er minder verkocht worden (uiteraard, er zijn meer producten om uit te liezen), moet het daarom stoppen? Hoe kun je iphone/ipod touch vergelijken met een gewone ipod? Om allee n muziek te spelen is dat OS veel directer en eenvoudiger. De iPod moet je ‘nooit’ eruit gooien. Het is de basis van de Ipod beleving. Ik ben er dol op…

 • Profielfoto
  Afroman

  Die knoppen zitten toch op je afstandsbediening? Ik vind het super irritant om steeds mijn iPhone uit mijn zak te moeten halen.

  Niet elke koptelefoon heeft dat en wat als je nou een specifiek nummer zoekt? Succes!

 • Profielfoto
  Kidco

  In maart zei Steve Jobs nog dat Apple geen plannen heeft om te stoppen met iPod classic:

  http://www.emailsfromstevejobs.com/2011/03/22/steve-says-we-have-no-plans-to-kill-off-the-ipod-classic/

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Paul……de iPod-beleving…..ik kan me er wel wat bij voorstellen, maar wil het hóren…..beschrijf het ‘s. Jouw iPod-beleving….!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik denk dat er een In-Ear iPod Shuffle moet komen. En dan even met je hoofd schudden om te shuffelen. Zo stimuleer je ook de beweging van mensen.

 • Profielfoto
  essiw

  @macaanzee

  Fiets je net door een paar hobbels heen, volgende nummer, kijk je plotseling te snel om, volgende nummer, lijkt me niet echt wat je wilt hebben:P (heb de schud-shuffle modus altijd uit trouwens, zo vervelend vind ik dat.

 • Profielfoto
  Afroman

  Ik denk dat er een In-Ear iPod Shuffle moet komen. En dan even met je hoofd schudden om te shuffelen. Zo stimuleer je ook de beweging van mensen.

  Dan lach ik echt iedereen uit die dat doet.:D

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Wat mij betreft hoeft die iPod Classic echt niet vernieuwd te worden, maar schaf hem in hemelsnaam ook niet af! Ik gebruik het ding erg vaak in de auto, zodat ik daar altijd al mijn muziek (ong. 90GB) bij heb. Bovendien gaat ie ook vaak mee naar een andere ruimte, waar hij op de dock zijn werk doet. Ik gebruik hem eigenlijk bijna nooit met koptelefoon, maar gebruik hem wel vaak!

 • Profielfoto
  iSponge

  Hm… savetheipod.com iemand? xD (bestaat trouwens wel.. Placeholder site maar toch…)

  Even volgende week afwachten, als ze idd de classic afschaffen, snel een gaan halen zolang het nog kan xP

 • Profielfoto
  your Admin

  Zou het ook niet zo kunnen zijn dat ze hun mass storage iPod weg doen om hun iCloud service kracht bij te zetten? In de zin van “Nu iCloud er is, heb je zo’n iPod als de classic niet meer nodig”. Wat overgens de reinste bullshit is, want hier in Nederland is de maximale data die je van providers kunt kopen, 2GB, 5GB (?). Daar kun je *maximaal* 500 nummertjes van iCloud mee downloaden en dan is het ook echt afgelopen en dan heb ik het nog niet gehad over de snelheid waarmee je 1 nummer binnenhaalt.

  En dat zou dan de iPod classic moeten vervangen, met haar 14.000 nummers daadwerkelijk in your pocket.

 • Profielfoto
  jaapmens

  Het is dat mijn muziekbibliotheek nog geen 10 gig in beslag neemt maar voor zeer fanatieke luisteraars is de classic een heilig apparaat. Hij is compact, er kan veel op en het is een van de weinige gewone muziekspelers die een afstandsbediening op de kabel ondersteunt.
  De shuffle is vooral handig als bij-ipod voor tijdens sporten enzo.
  Ik zie ze niet verdwijnen.