Ramy
Ramy Nieuws 14 september 2011

Vraag naar Apple-producten daalt licht na aftreden Jobs

De vraag naar Apple-producten is door het aftreden van Steve Jobs slechts licht beïnvloed. Sterker nog; tijdens Jobs’ afwezigheid in 2008 gaven juist meer mensen aan dat ze minder waarschijnlijk Apple-producten zouden kopen als Steve Jobs zou aftreden, dan nu hij daadwerkelijk geen CEO meer is. Ook zal de iPad, volgens het onderzoek van ChangeWave, ook zonder Steve de tabletmarkt blijven domineren.

In de week van 6 tot en met 12 september heeft ChangeWave, een onafhankelijk Amerikaans instituut dat wekelijks veranderingen in aankoopgedrag meet, een enquête onder 2.297 Apple-klanten verspreid. Het doel is erachter te komen of het aftreden van Steve Jobs effect heeft op hun vraag naar Apple’s producten. Hierop gaf slechts 4% aan minder waarschijnlijk Apple-producten te kopen, terwijl 89% aangaf dat het voor hen geen enkel effect zal heeft. Deze cijfers waren bij een vorige meting in juni 2008, tijdens Steve’s eerste verlof, een stuk negatiever.

Toen ditzelfde onderzoek in 2008 werd uitgevoerd, gaf maar liefst 18% van de deelnemers aan minder snel producten van Apple aan te schaffen, indien Steve Jobs definitief af zou treden. In de loop der jaren is het vertrouwen dat Apple ook zonder Jobs goed kan blijven functioneren blijkbaar steeds meer gestegen, aangezien steeds minder mensen aangaven mogelijk van Apple af te zien. Het percentage van 4% is dan ook laagste resultaat in de drie jaren dat het onderzoek is uitgevoerd.

Tussen 10 en 29 augustus is er onder 1.618 bedrijven een enquête verspreid, waaruit blijkt dat de iPad, voor de meesten, nog steeds de eerste keuze voor een tablet is. 80% van de bedrijven, die van plan is volgend kwartaal een tablet te kopen, kiest dan ook voor Apple’s iPad. Dit percentage is ten opzichte van mei 2011 gelijk gebleven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vraag naar Apple-producten daalt licht na aftreden Jobs
Sluiten