Vectorworks 2012 aangekondigd

4 reacties

AutoCAD-concurrent Nemetschek heeft een nieuwe versie uitgebracht van hun technisch tekenprogramma voor Mac en Windows, genaamd Vectorworks 2012. Ook Renderworks, het aansluitende programma waarmee je realistische 3D visualisaties kunt maken, is geüpdatet. Versie 2012 van beide pakketten wordt vergezeld van het bekende rijtje krachttermen: sneller, meer functies en efficiënter.

Vectorworks komt in een basisuitvoering (Fundamentals) en een complete uitvoering (Designer). Daartussen zitten een aantal varianten waarbij de gereedschappen en symbolenbibliotheken zijn toegerust op specifieke doelgroepen: Architect, Landmark (Tuin & Landschap) en Spotlight. De Designer-uitvoering bevat al deze gereedschappen en symbolen.

Het grote verschil tussen AutoCAD en Vectorworks is een velletje papier: In Vectorworks begin je een tekening altijd op een virtueel velletje papier en lijndiktes, lettertypen en vlakvullingen zijn WYSIWYG (what you see is what you get) . Hierdoor staat de presentatie van je werk voorop en kun je heel snel resultaat bereiken. AutoCAD heeft een technischer benadering, waarin je een 2D of 3D model tekent in een oneindig assenstelsel. Door viewports aan te maken kun je het model vervolgens laten landen op een vel papier.

tekening: Yoshinobu Yamakawa - Polygon Architects

Dit verschil in benadering verraadt de oorsprong van VectorWorks: de Mac, waar presentatie altijd vooraan staat. Het verschil zorgt in de praktijk ook voor verschillend gebruik van beide pakketten: ingenieursbureaus, werktuigbouwkundigen en architectenbureaus die in de bestekfase zitten zullen zweren bij AutoCAD, terwijl je Vectorworks vaak tegenkomt bij Stedenbouwers, kleinere architectenbureaus en in de ontwerpfase van sommige grotere bureaus.

Voor gebruikers van VectorWorks 2011 of ouder sommen we de belangrijkste verbeteringen op zoals Nemetschek het ons vertelt:

 • Vlotter modelleren in 3D – De software leidt automatisch het 3D-werkvlak af van de plek waar de cursor zich bevindt. Gebruikers moeten dus niet langer het werkvlak met de hand instellen. Deze autodetectie vormt ook de basis voor de nieuwe 3D-dimensionering. Andere 3D-features omvatten de onmiddellijke activering van het push/pull-gereedschap wanneer je een 2D-object getekend hebt.
 • Verbeterde architectuur- en BIM-workflow – Het nieuwe bouwlagensysteem laat toe om ontwerplagen dynamisch en verticaal te koppelen aan bouwlagen. Architectuurobjecten zoals muren, kolommen, vloerplaten en trappen zijn nu bouwlaag-bewust en kunnen meerdere verdiepingen overspannen. Verandert een bouwlaag, dan worden de architectuurobjecten automatisch mee aangepast. Bovendien zorgen de nauwkeuriger muurverbindingen, de zachte isolatie in muren en de verbeterde ruimte-objecten voor een intelligentere manier van tekenen. Ook IFC (Industry Foundation Classes), de uitwisselingsstandaard bij OpenBIM-workflows, is in Vectorworks 2012 verder geïmplementeerd, met een nauwkeuriger import van geometrie en een omzetting van IFC-ruimtes naar Vectorworks-ruimtes.
 • Integratie van gebouw en terrein – Vectorworks 2012 combineert gebouw- en site-ontwerp en is het eerste pakket om een complete BIM-applicatie te koppelen aan uitgebreide GIS-mogelijkheden (Geographic Information System). Gebruikers kunnen nu georeferentie-informatie opslaan op elke ontwerplaag in Vectorworks, en de geometrie aanpassen aan verschillende kaarprojectietypes of georeferentie-coördinaten. Natuurlijk ondersteunt dit systeem ook de export en import van Shape-bestanden.
 • De beste geïntegreerde rendermotor – Sleep een van de nieuwe Renderworks-stijlen op de tekening, en Vectorworks berekent meteen het beeld met de gewenste instellingen. Op die manier kan iedereen op kantoor dezelfde renderresultaten bereiken. Bovendien zijn ook de schaduwen voor OpenGL verbeterd, en zijn zonnestudies een stuk eenvoudiger dankzij het nieuwe Heliodon-object.
 • Performance en gebruiksgemak – Deze release lost een lange lijst aan wensen in, zoals de nieuwe 2D X-ray-modus, snellere navigatie voor zichtvenster, nieuwe achtergrondkleuren voor 2D en 3D, vaak gebruikte instellingen binnen handbereik, selecteren van overlappende elementen, gestroomlijnde wijziging van afgeronde polylijnen, gesloten objecten bij dupliceren met evenwijdige afstand, verbeterd in- en uitzoomen, en veel meer. Met deze versie kan je in de weergave Verborgen lijnen ook de snedelijnen tonen van objecten die elkaar overlappen, en kan je objecten wijzigen op basis van een record-waarde.
 • Nieuw in Tuin & Landschap en in Spotlight – In Tuin & Landschap hebben de staak-objecten een betere visuele weergave en verbeterde gegevens op de tekening. Verhardingen kan je makkelijker omzetten naar paden en vice versa. Bovendien kan je verschillende maten opgeven voor de klinkers en de boordstenen. In Spotlight is het makkelijker om instrumenten te focussen, en er zijn ook nieuwe gordijntools voor verschillende soorten draperingen.

Voor geïnteresseerden proberen we zo snel mogelijk het pakket te bemachtigen voor een uitgebreide review.

De verkoop in Nederland en België wordt verzorgd door Design Express, maar prijzen zijn nog niet bekend gemaakt. In de VS koop je Vectorworks Fundamentals 2012 online voor $1.695. Vectorworks Designer kost $2.895. De upgrades vanaf versie 2011 kosten respectievelijk $356 en $608. Voor $475 aanschaf of $100 upgrade voeg je Renderworks toe. Bestellen in de VS is alleen mogelijk wanneer je de beschikking hebt over een Amerikaans afleveradres. Koop je Vectorworks in de lage landen, dan is deze voorzien van een (onhandige) USB dongle, om illegaal gebruik te voorkomen.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Jan Spet

  Wie liever niet afhankelijk is van de Belgisch-Nederlandse leverancier/importeur en wie genoegen neemt met een Engelstalige versie kan voor een aanmerkelijk lager bedrag bestellen bij bijvoorbeeld de Ierse cq Duitse leverancier Axonware.

  Dat heeft nog meer voordelen:
  – Je hebt de updates – ook de Engelstalige – minstens een maand eerder dan via de importeur.
  – Je kunt de dongle-loze versie aanschaffen.
  – Er zijn regelmatig goede aanbiedingen (nog geen € 2000 voor Designer, Architect en Render).
  – De updates zijn goedkoper.

  Wie Nederlandse support wil, kan tegen geringe meerprijs het Engelstalige pakket in Rotterdam aanschaffen bij mensen die er verstand van hebben.

  Jan

 • Profielfoto
  brammelo

  Lijkt me nogal kort door de bocht. Even wat rechtzetten.

  – De Amerikaanse versie is gewoon verkrijgbaar bij Design Express, de Benelux-leverancier van Vectorworks. En dit op hetzelfde moment als overal elders. Alleen de lokale talen worden later gereleased – en dat is wereldwijd zo.
  – De prijzen voor Europa – en dus de Benelux – waren bekend op het moment dat VW 2012 werd aangekondigd. 
  – De Amerikaanse versie kan je niet aan Amerikaanse prijzen kopen, behalve als je in Amerika gevestigd bent. Net zomin als je een iPad hier aan Amerikaanse prijzen kopen. En als je zo’n Amerikaanse versie importeert, kan je die niet meer upgraden.
  – Axonware levert software die niet aangepast is aan de lokale markt. SfB-codering? onbekend. Lokale bibliotheken, bvb van Sphinx of Duravit? Niet beschikbaar. Raamgereedschap? Onbruikbaar want geënt op de Amerikaanse manier van bouwen, namelijk met houtskelet. Enzovoort.
  – Koop je bij Axonware, dan kan je op geen enkele manier aanspraak maken op de premium support die je krijgt bij het Vectorworks Service Select-programma. Daardoor zijn je upgrades uiteindelijk weer duurder, en heb je geen toegang tot gratis upgradetrainingen en ander vormingsmateriaal.
  – Bij de Engelse versies wordt geen dongel geleverd, noch in de Benelux, noch elders in Europa.

  Het lijkt me ook niet correct te impliceren dat je alleen maar VW-kennis zou vinden in Rotterdam. De Benelux-distributeur Design Express telt o.a. 2 ingenieurs, 2 architecten, 2 bouwkundig tekenaars, 4 interieurarchitecten, 1 interieurbouwer en 1 tuinarchitect. Ze zijn allemaal professionele Vectorworks-gebruikers, en 2 van hen staan in de wereld-top-10 van Vectorscript-programmeurs. Een aantal van hen geeft ook les, en bij een recente onafhankelijke audit door CEDEO is gebleken dat we een uitzonderlijk hoog opleidingsniveau realiseren met zowel onze groeps- als privétrainingen. Met de drie support- en opleidingslocaties in Gouda, Hasselt en Mechelen en met de aanvullende online trainingen worden zo de opleidingsnoden van de hele Benelux afgedekt.

  Verder heb ik de indruk dat de auteur van het artikel nog wat hands-on-ervaring mist met CAD-software. Daardoor vrees ik dat het artikel door professionals (lees: architecten, interieurarchitecten, ingenieurs) niet voldoende serieus zal worden genomen. En dat is jammer, zowel voor Vectorworks als voor onemorething.nl. Als daar interesse voor is, wilt Design Express graag helpen om daar een mouw aan te passen. 

  Met vriendelijke groeten,
  Ingenieur-architect Bart J. Rammeloo,
  Design Express,

 • Profielfoto
  midas

  Heb altijd veel met VW 2gewerkt maar teken nu bijna alles is sketchup…..

 • Profielfoto
  mymac

  Sketchup werkt zo traag op mijn Mac… Geen idee waar dat aan ligt, maar het loopt vaak vast. Ik ben nu aan een nieuwe opleiding begonnen en ik ga met VW leren werken, lijkt me leuk! Hoop dat ik aan een studenteneditie kan komen via mijn school. Kan voor AutoCAD 2012 wel, dus we wachten het af.