Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 21 september 2011

Vectorworks 2012 aangekondigd

AutoCAD-concurrent Nemetschek heeft een nieuwe versie uitgebracht van hun technisch tekenprogramma voor Mac en Windows, genaamd Vectorworks 2012. Ook Renderworks, het aansluitende programma waarmee je realistische 3D visualisaties kunt maken, is geüpdatet. Versie 2012 van beide pakketten wordt vergezeld van het bekende rijtje krachttermen: sneller, meer functies en efficiënter.

Vectorworks komt in een basisuitvoering (Fundamentals) en een complete uitvoering (Designer). Daartussen zitten een aantal varianten waarbij de gereedschappen en symbolenbibliotheken zijn toegerust op specifieke doelgroepen: Architect, Landmark (Tuin & Landschap) en Spotlight. De Designer-uitvoering bevat al deze gereedschappen en symbolen.

Het grote verschil tussen AutoCAD en Vectorworks is een velletje papier: In Vectorworks begin je een tekening altijd op een virtueel velletje papier en lijndiktes, lettertypen en vlakvullingen zijn WYSIWYG (what you see is what you get) . Hierdoor staat de presentatie van je werk voorop en kun je heel snel resultaat bereiken. AutoCAD heeft een technischer benadering, waarin je een 2D of 3D model tekent in een oneindig assenstelsel. Door viewports aan te maken kun je het model vervolgens laten landen op een vel papier.

tekening: Yoshinobu Yamakawa - Polygon Architects

Dit verschil in benadering verraadt de oorsprong van VectorWorks: de Mac, waar presentatie altijd vooraan staat. Het verschil zorgt in de praktijk ook voor verschillend gebruik van beide pakketten: ingenieursbureaus, werktuigbouwkundigen en architectenbureaus die in de bestekfase zitten zullen zweren bij AutoCAD, terwijl je Vectorworks vaak tegenkomt bij Stedenbouwers, kleinere architectenbureaus en in de ontwerpfase van sommige grotere bureaus.

Voor gebruikers van VectorWorks 2011 of ouder sommen we de belangrijkste verbeteringen op zoals Nemetschek het ons vertelt:

  • Vlotter modelleren in 3D – De software leidt automatisch het 3D-werkvlak af van de plek waar de cursor zich bevindt. Gebruikers moeten dus niet langer het werkvlak met de hand instellen. Deze autodetectie vormt ook de basis voor de nieuwe 3D-dimensionering. Andere 3D-features omvatten de onmiddellijke activering van het push/pull-gereedschap wanneer je een 2D-object getekend hebt.
  • Verbeterde architectuur- en BIM-workflow – Het nieuwe bouwlagensysteem laat toe om ontwerplagen dynamisch en verticaal te koppelen aan bouwlagen. Architectuurobjecten zoals muren, kolommen, vloerplaten en trappen zijn nu bouwlaag-bewust en kunnen meerdere verdiepingen overspannen. Verandert een bouwlaag, dan worden de architectuurobjecten automatisch mee aangepast. Bovendien zorgen de nauwkeuriger muurverbindingen, de zachte isolatie in muren en de verbeterde ruimte-objecten voor een intelligentere manier van tekenen. Ook IFC (Industry Foundation Classes), de uitwisselingsstandaard bij OpenBIM-workflows, is in Vectorworks 2012 verder geïmplementeerd, met een nauwkeuriger import van geometrie en een omzetting van IFC-ruimtes naar Vectorworks-ruimtes.
  • Integratie van gebouw en terrein – Vectorworks 2012 combineert gebouw- en site-ontwerp en is het eerste pakket om een complete BIM-applicatie te koppelen aan uitgebreide GIS-mogelijkheden (Geographic Information System). Gebruikers kunnen nu georeferentie-informatie opslaan op elke ontwerplaag in Vectorworks, en de geometrie aanpassen aan verschillende kaarprojectietypes of georeferentie-coördinaten. Natuurlijk ondersteunt dit systeem ook de export en import van Shape-bestanden.
  • De beste geïntegreerde rendermotor – Sleep een van de nieuwe Renderworks-stijlen op de tekening, en Vectorworks berekent meteen het beeld met de gewenste instellingen. Op die manier kan iedereen op kantoor dezelfde renderresultaten bereiken. Bovendien zijn ook de schaduwen voor OpenGL verbeterd, en zijn zonnestudies een stuk eenvoudiger dankzij het nieuwe Heliodon-object.
  • Performance en gebruiksgemak – Deze release lost een lange lijst aan wensen in, zoals de nieuwe 2D X-ray-modus, snellere navigatie voor zichtvenster, nieuwe achtergrondkleuren voor 2D en 3D, vaak gebruikte instellingen binnen handbereik, selecteren van overlappende elementen, gestroomlijnde wijziging van afgeronde polylijnen, gesloten objecten bij dupliceren met evenwijdige afstand, verbeterd in- en uitzoomen, en veel meer. Met deze versie kan je in de weergave Verborgen lijnen ook de snedelijnen tonen van objecten die elkaar overlappen, en kan je objecten wijzigen op basis van een record-waarde.
  • Nieuw in Tuin & Landschap en in Spotlight – In Tuin & Landschap hebben de staak-objecten een betere visuele weergave en verbeterde gegevens op de tekening. Verhardingen kan je makkelijker omzetten naar paden en vice versa. Bovendien kan je verschillende maten opgeven voor de klinkers en de boordstenen. In Spotlight is het makkelijker om instrumenten te focussen, en er zijn ook nieuwe gordijntools voor verschillende soorten draperingen.

Voor geïnteresseerden proberen we zo snel mogelijk het pakket te bemachtigen voor een uitgebreide review.

De verkoop in Nederland en België wordt verzorgd door Design Express, maar prijzen zijn nog niet bekend gemaakt. In de VS koop je Vectorworks Fundamentals 2012 online voor $1.695. Vectorworks Designer kost $2.895. De upgrades vanaf versie 2011 kosten respectievelijk $356 en $608. Voor $475 aanschaf of $100 upgrade voeg je Renderworks toe. Bestellen in de VS is alleen mogelijk wanneer je de beschikking hebt over een Amerikaans afleveradres. Koop je Vectorworks in de lage landen, dan is deze voorzien van een (onhandige) USB dongle, om illegaal gebruik te voorkomen.

Reageer op artikel:
Vectorworks 2012 aangekondigd
Sluiten