Thunderbolt PCI-kaartbehuizing op komst

Koen van Tongeren op 08 september 2011 22 reacties Laatste door bugboy

Apple’s nieuwe Thunderbolt-aansluiting is tot veel meer in staat dan het aansluiten van snelle harddisks of meerdere Cinema Displays. Dat werd eerder al in concept bewezen met een externe grafische kaart die via Thunderbolt aangesloten kon worden. Het bedrijf Magma heeft nu de volgende stap gezet en maakt daar veel professionele Mac-gebruikers blij mee: de ExpressBox 3T, een Thunderbolt PCI-kaartbehuizing.

Veel kan er nog niet verteld worden over de ExpressBox 3T, behalve dat er maximaal drie PCI en/of PCI express-kaarten in passen. Denk daarbij aan graphics-kaarten, kaarten voor audio of video processing en transcoding of USB/Firewire-kaarten. Tot nu toe had je een Mac Pro nodig om van dit soort uitbreidingskaarten gebruik te kunnen maken. Met de ExpressBox 3T zou dat dus ook mogelijk worden op een Thunderbolt MacBook Air, MacBook Pro, iMac of Mac mini.

Professionals in de grafische, video- of audiowereld krijgen hiermee meer vrijheid in de keuze van een Mac en kunnen mogelijk meer onderweg doen. Of het in de praktijk ook daadwerkelijk zo werkt moeten we afwachten. De ExpressBox 3T is alleen aangekondigd, een verkoopdatum is nog niet bekend, evenmin als de prijs. Geïnteresseerden kunnen zich online opgeven om op de hoogte gehouden worden, zodra deze informatie wél bekend is.

Koen van Tongeren is mede-oprichter van One More Thing. Daarnaast is hij zelfstandig filmmaker en is hij te vinden op Twitter, Facebook en Instagram. Lees meer artikelen van Koen.

En nu?

22 reacties

Profielfoto

Demon Hunter op 08 september 2011

Ik zit nog steeds te wachten op een Thunderbolt PCI kaart voor de Mac Pro…

Profielfoto

Terwanerik op 08 september 2011

Mooi dat dit mogelijk is, er zou een bedrijf een soort van dock moeten maken waar je je MacBook Air in kan zetten, met extra SSD schijf, grafische kaart en misschien nog wat meer seriële poorten, extra geluidskaartje maybe.

Profielfoto

johnkeates op 08 september 2011

Dat kan dan dus ook, maar om dat Thunderbolt nieuw is zijn er nog niet veel referentie ontwerpen (zowel elektrisch als fysiek en softwarematig) om op te bouwen.

Profielfoto

sir_huor op 08 september 2011

Sonnet is daar ook al mee bezig, ziet interesant uit,
ook willen ze een thunderbolt-expresscard/34 verloopstuk maken dat je toch nog je favoriete sd kaartleze of dergelijke wilt gebruiken…

http://www.sonnettech.com/product/thunderbolt/index.html

Profielfoto

JBStudio op 08 september 2011

Dus toekomst….. Thunderbolt aansluiting op iPad… deze leg je in een soort bak op je werk, waar deze de volle boost krijgt van schijven/kaarten en weet ik veel nog meer. Virtueel toetsenbord erbij…. je plugt eind van de dag uit, en je kan onderweg gewoon doorwerken met de capaciteit waarover de iPad beschikt… klinkt best logisch!

Profielfoto

Jeffmeister op 08 september 2011

Thunderbolt is wel een nieuwe standaard maar maakt gebruik van twee verschillende al bestaande technieken: DisplayPort en PCI-E. Met een simpel verloopstukje zal het dus al mogelijk zijn om naar USB/Ethernet/Firewire/Grafisch/Audio/e-Sata/SERIEEEL(altijd leuk)/Whatever dan ook te gaan.

Het grote voordeel tov USB 3.0 is dat je op Thunderbolt dus gewoon alles kan aansluiten en waar USB stokt op USB en de legacy devices (USB 1 en 2). Ook ben ik benieuwd naar de snelheid van zulke producten op de Macbook Airs en de Macbook Pro 13″. Deze hebben maar 2 kanalen en kunnen dus niet all out gaan via Thunderbolt (8 kanalen is mogelijk, dus in theorie 80Gbs).

Ben heel erg benieuwd naar de ontwikkeling hiervan, deze grafische interface klinkt al goed.:)

Profielfoto

--- op 08 september 2011

Het is allemaal leuk en aardig, heb er nu 2 op mijn iMac zitten, maar eerlijk gezegd wil ik ze dan nu ook eens gaan gebruiken!
Hoe lang duurt het nog voordat Lacie die schrijven eens lanceert? Of dat andere bedrijven komen met de eerste stap?
Ja tuurijk, je stapt niet zo even over op een nieuwe standaard. Maar een beetje meer animo kweken kan geen kwaad, zeker niet van Apple, daar had ik al wat meer producten van verwacht!

Profielfoto

brambrambram op 08 september 2011

“The future is now” nouja in ieder geval SOON.

Profielfoto

KiDo op 08 september 2011

Zou je dan met behulp van zo’n externe videokaart ook een beetje lekker kunnen gamen bijvoorbeeld? Of pakt ie dan toch de built-in?

Profielfoto

MathiasB op 08 september 2011

Ik zit nog steeds te wachten op een Thunderbolt PCI kaart voor de Mac Pro…

Hier ook, het zou fantastisch zijn als je Thunderbolt in je Mac Pro kan steken met een PCIe kaartje…

Profielfoto

bugboy op 08 september 2011

Het lijkt er wel een beetje op dat het hele Thunderbolt verhaal een beetje een Apple-only standaard wordt. Toen ik dit las dacht ik dat er een Thunderbolt kaart voor PC’s beschikbaar zou komen. Wat ik heb begrepen is Thunderbolt exclusief voor Apple tot 2012. Mooi dom, want dat komt de acceptatie niet ten goede.

Profielfoto

MacKevin11 op 08 september 2011

Ik zou dan graag zo’n externe grafische kaart zien, zodat ik toch (iniedergeval beter) kan gamen met mijn macbook pro.

Ook zo’n docksysteem wat je dan aansluit met 1 thunderbolt kabel en waar je vervolgens verschillende outputs hebt, en misschien een intergraded harddrive of videokaart.

Misschien is er ook iets mogelijk om de Thunderbolt Cinema Displays te voorzien van een ingebouwde grafische kaart? Zo kan elke MacBook toch nog goed gamen op zo’n groot scherm met die idoot hoge resolutie.
Ik hoef er nog niet over te denken of mijn MBP 13″ met Intel HD Graphics ooit een game op 2650×1600 kan draaien… Ja misschien die goedkope app-jes uit de app store, maar niet games als Call of Duty…
Terwijl de rest van de Hardware het makkelijk aan zou moeten kunnen (processor, ram…)

Profielfoto

lEl [moderator] op 08 september 2011

@Demon Hunter, MathiasB;
zal helaas niet gebeuren. Thunderbold is PCI-express over een kabel direct aangesloten op de southbridge (middels een chip). Je kan geen dus geen insteekkaarten maken voor thunderbold omdat die PCI-e slot al op de controller is aangesloten en Thunderbold zijn eigen controller heeft.

Profielfoto

MathiasB op 08 september 2011

Als je Thunderbolt voor scherm én bestandsoverdracht wilt hebben zal dat niet gaan.
Maar alleen voor bestandsoverdracht zal dat er zeker wel komen.

Alleen moeten we daar nu eventjes op wachten…

Profielfoto

lEl [moderator] op 08 september 2011

nee, het is technisch echt niet mogelijk

Profielfoto

NTG op 08 september 2011

Dit is technisch wel degelijk mogelijk. Thunderbolt kan snelheden van 10 GB/s aan en is niet zomaar een i/o poort, maar is gelijkwaardig aan PCI wat betreft functionaliteit. Dat is juist wat Thunderbolt zo’n revolutionair concept maakt. Een kabel voor echt alles! (behalve voeding natuurlijk)

Profielfoto

KiDo op 09 september 2011

“NTG 8 uur geleden
Dit is technisch wel degelijk mogelijk. Thunderbolt kan snelheden van 10 GB/s aan en is niet zomaar een i/o poort, maar is gelijkwaardig aan PCI wat betreft functionaliteit. Dat is juist wat Thunderbolt zo’n revolutionair concept maakt. Een kabel voor echt alles! (behalve voeding natuurlijk)”

Hartstikke leuk dat dat technisch mogelijk is, maar de opmerking die IEI plaatst was naar aanleiding van deze post van MathiasB:

“MathiasB 14 uur geleden
Hier ook, het zou fantastisch zijn als je Thunderbolt in je Mac Pro kan steken met een PCIe kaartje…”

Dit is dus technisch NIET mogelijk, want die PCI kaart kan niet om naar thunderbolt, maar thunderbolt wel naar PCI…

Ik denk dat je het verkeerd gelezen hebt NTG:-)

Profielfoto

MadDonna op 09 september 2011

Technisch moet het mogelijk zijn, want in principe is pci-express versie 2.0 nog bijna 1.5x zo snel als thunder bolt.

PCI Express 2.0 doubles the transmission speed to 5.0 GHz, and hence doubles the throughput to 16 GB/s peak bandwidth of x16 PCI Express.

Profielfoto

Obi op 09 september 2011

Sony heeft een “Power media dock” die met TB aangesloten kan worden.
oa een brander, USB 2 en 3 en werkt als ‘extensie’ van een Sony Vaio laptop die ook TB aanboord heeft.

http://store.sony.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10551&storeId=10151&langId=-1&partNumber=VGPPRZ20C/B#specifications

Mooi als dit zou werken met een mac met TB.

Profielfoto

iDEOwen op 09 september 2011

@IEI Het is technisch wel mogelijk voor alleen PCIe connectivity. De thunderbolt controller is namelijk middels een PCIe x4 verbinding verbonden met de PCIe controller (en ook aan de graphics adapter).
zie: http://www.intel.com/content/www/us/en/architecture-and-technology/thunderbolt/thunderbolt-technology-brief.html
Intel heeft bij demo’s (toen het nog lightpeak was) de technologie middels een PCIe kaart laten zien.
Echter is het de vraag of intel het wel WILT en toelaat.

Profielfoto

MathiasB op 09 september 2011

Echter is het de vraag of intel het wel WILT en toelaat.

Ik dacht dat Thunderbolt vrij zou zijn, dus dan zal dat er op termijn wel komen…

Profielfoto

bugboy op 10 september 2011

Begrijp ik het nu goed dat je op Thunderbolt of een aantal monitoren kunt aansluiten of andere randapparatuur? Dan is dat laatste toch volstrekt onzinnig, want op bijvoorbeeld een Mac Mini zul je toch altijd de TB poort gebruiken voor een monitor? Ook op een MBP die altijd op een Thunderbolt Display is aangesloten heb je dus niets aan die high-speed poort. Beetje jammer dit…

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?