Schoonheid van iPhone 5 zit van binnen

23 reacties

Het moet gezegd, als er één site de laatste tijd goed geïnformeerd was over de volgende iPhone, dan was het 9to5Mac. Vandaag bekronen ze hun stroom aan geruchten met een alles-omvattend artikel waarin de nieuwe iPhone geschetst wordt. Wat blijkt? De vernieuwing zit ‘m vooral van binnen, of om precies te zijn, in een stemmetje van binnen.

Technisch gezien krijgt de nieuwe iPhone geen onverwachte updates. Er komt één model voor GSM en CDMA ontvangst. De camera krijgt een 8 megapixel sensor die beter foto’s kan maken in een donkere omgeving. Er zal een A5 chip in zitten die we al kennen van de iPad 2, al wordt deze in de iPhone wel vergezeld van meer RAM: 1 GB. Dat is nodig voor snelle graphics, Full HD video output naar bijv. HDMI maar ook voor iets anders, iets dat waarschijnlijk al het andere marginaal maakt: een personal assistent die tegen je praat, naar je luistert en je iPhone voor je bedient als jij dat niet kan of wil.

Het bericht van 9to5Mac beschrijft ‘Assistant’ gedetailleerd. Kort gezegd is het een tweede, sterk geavanceerde, versie van VoiceOver dat in de huidige iPhone te vinden is. Assistant kan worden geactiveerd door de home-knop ingedrukt te houden of door op een speciale knop op het pop-up toetsenbord te drukken. De iPhone luistert vervolgens naar jouw commando. Nu kan je op die manier al je muziek bedienen of een nummer bellen, maar Assistant kan meer: afspraken inplannen, to-do lijstjes maken of zelfs door jou gedicteerde SMS’jes versturen.

Wat Assistant uniek maakt is het feit dat hij (of zij?) terugpraat. Geef jij bijvoorbeeld het commando dat je een afspraak wil maken met Steve, om 16 u. in Rotterdam, dan vraagt Assistant of je Steve hierover een bevestigingsmail wil sturen naar zijn privé of zakelijke e-mailadres. Dicteer je een tekst, dan zal Assistant altijd vragen of die goed is overgenomen voordat het bericht verstuurd wordt. Op die manier kan het systeem een aantal complexe taken van je overnemen die meerdere stappen vereisen.

Het was al langer bekend dat Apple bezig was met een dergelijke dienst. Meer dan een jaar geleden werd het bedrijf Siri er voor opgekocht. Tot nu toe is de functie echter volledig uit de ontwikkelaar-beta’s van iOS 5 gehouden. Het lijkt er dus op dat Apple Assistant als de grote innovatie in de nieuwe iPhone zal aankondigen. Volgens 9to5Mac vergt de functionaliteit veel rekenkracht waardoor een A5-processor en veel RAM geheugen noodzakelijk zijn.

Betekent dit dat de volgende iPhone tóch nagenoeg het zelfde blijft aan de buitenkant en zijn schoonheid en vernieuwing binnenin verbergt? Nog belangrijker: vind jij de Assistant-functie reden genoeg om een nieuwe iPhone te kopen?

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  Usain

  Als hij maar snel komt dan vind ik alles best.

 • Profielfoto
  Hessel89

  dit iphone nieuws word een beetje saai.

 • Profielfoto
  Retyro

  Ik denk niet dat ik het zelf veel zou gebruiken. Ik blijf lekker bij mijn iphone 4.

 • Profielfoto
  Theunis_B

  Ik zeg stop het maar helemaal vol! Ik ga hem sowieso halen want heb een nieuwe nodig:grin:

 • Profielfoto
  mymac

  Hoop eerlijk gezegd wel op een kleine wijziging aan het uiterlijk, niet dat de iPhone 4 me niet aan staat maar je wilt wat nieuws hè..:razz: En dit soort toevoegingen ga ik zelf toch niet gebruiken. Alsof je alleen in de trein tegen je iPhone gaat praten bijvoorbeeld, of ergens in een café…

 • Profielfoto
  Robertoo

  Aha, vandaar de naam iPhone 4S: Speed en Speech?

 • Profielfoto
  Paulkwee

  Als hij of zij goed werkt zeker wel, heb mijn iPhone 4 nog maar een maand of 1.5 maar dan ruil ik hem zeker om.

 • Profielfoto
  DennisT

  Wat een mega-bummer zou het zijn als de iPhone5 (of hoe ie ook mag heten) pas medio volgend jaar uit komt…

 • Profielfoto
  peterfoliant

  Schoonheid van binnen?: Zeker de 3G van Samsung:lol:

 • Profielfoto
  Xcode

  Het moet gezegd, als er één site de laatste tijd goed geïnformeerd was over de volgende iPhone, dan was het 9to5Mac.

  Hoezo weten jullie al dat ze goed geïnformeerd zijn? Er is nog niks bevestigd.

 • Profielfoto
  1984

  “Schoonheid van iPhone 5 zit van binnen”, maar zo als het er naar uit ziet zonder 3G… handig….?

 • Profielfoto
  bram91

  Er is inderdaad nog niets bevestigd, dus niemand weet of ze het bij het goede eind hebben.

  Maar mocht dit gerucht waar zijn, dan vraag ik me af wat ze bij Apple het afgelopen jaar (en langer) gedaan hebben op de afdeling(en) die verantwoordelijk is voor nieuwe iPhones.

  Maar goed, eerst maar eens de officiële aankondiging afwachten!
  Tot die tijd neem ik elk gerucht met een korrel zout.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Meh, denk dat mijn belangrijkste punt toch “antenna-gate” blijft, want het probleem is helaas echt, mate waarin afhankelijk provider weliswaar, maar het is en blijft storend van zo’n mooi product als de iPhone 4.

  Trouwens lijkt die assistant me typisch iets softwarematigs dat niet echt een iPhone 5 rechtvaardigt.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Maar is dat dan niet gewoon een onderdeel van iOS 5? Dat is dan een software-matig trucje.

 • Profielfoto
  Matthijn

  vind jij de Assistant-functie reden genoeg om een nieuwe iPhone te kopen?

  Leuke feature, maar ook al zit het er niet in, dan haal ik er nog één. Mijn 3G is al ietwat oud aan het worden.

 • Profielfoto
  BigAL

  Spraakherkenning is altijd foutgevoelig.Ik gebruik dragon natural speaking nu meer dan een jaar en hoewel ik de voordelen zie, zijn er ook nadelen. 90% gaat goed, dat klinkt mooi maar dat wil zeggen dat iedere tien woorden wel een foutje aanwezig is. Je typt wel een stuk minder dat wel.

 • Profielfoto
  Mac058

  TOE MAAR EVEN, SCHIET OP APPLE!

 • Profielfoto
  iPet

  Ik wil hem nu!

 • Profielfoto
  cids

  What Will iPhone 5 Look Like? Contradictory Reports Show Nobody Knows…

 • Profielfoto
  maartenvt

  Het moet gezegd, als er één site de laatste tijd goed geïnformeerd was over de volgende iPhone, dan was het 9to5Mac.

  Hoezo weten jullie al dat ze goed geïnformeerd zijn? Er is nog niks bevestigd.

  WAS staat er ook, niet IS.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik verbaas me vooral over het feit dat er elke dag weer een andere website wordt genoemd die “doorgaans goed geïnformeerd” is, met de meest uiteenlopende en elkaar tegensprekende berichten. Inderdaad is die “Personal Assistent” volgens mij een softwarematige functie, die door iOS 5 beschikbaar komt en in dat geval dus ook voor iPhone 4 en zelfs iPhone 3Gs.
  Ik heb daar nauwelijks een positieve verwachting van, want voordat de iPhone een robotje is dat écht alles doet wat wij (in het Nederlands!) uitspreken, moet er nog heel wat water door de Rijn stromen. Die VoiceOver is echt een giller. Leuk even aan anderen te laten zien, maar nooit om te gebruiken, omdat ie bijna altijd alles fout doet. Of ik doe het verkeerd. Als ik iemand wil bellen gaat ie muziek spelen of andersom. Alleen Iggy Pop, die doet hij goed. Dat lijkt blijkbaar nergens op! En je moet alles in het Engels uitspreken – ook de namen van degene die je wilt bellen. Het werkt dus vrijwel nooit. En dan zal die Assistent het ineens wel gaan doen? Zo’n trucje (ook als het ineens wel mocht werken) zal nooit een reden zijn om van iPhone 4 naar iPhone 5 over te stappen. Ik wil de iPhone 5, omdat ik nu de 3Gs heb. En dan is een betere cam, een snelle chip en geheugen en hopelijk toch iets nieuws in design (waar blijft de aluminium achterkant?) mooi meegenomen. Mijn wens is een all aluminium unibody iPhone. DAT zou pas mooi zijn en supersterk! En goed passen bij MacBooks en iPads lijn.

 • Profielfoto
  Fixdeman

  waarschijnlijk zal Assistent ook gewoon op de iPhone 4 werken,
  maar wordt dit onmogelijk gemaakt omdat anders de iPhone 5 zo weinig voordelen heeft..

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik vind het een vrij geloofwaardig verhaal, in mijn beleving is de kans groot dat het uit komt. Zelf zit ik nog met een iPhone 4 die nog dit jaar is gekocht dus ik ga waarschijnlijk de 5 overslaan. Als dit dan de ‘killer feature’ is dan ben ik blij omdat ik niet verwacht dat te gaan gebruiken. Het doet me denken aan; “Computer, tell me a joke”.