Samsung eist iPhone/iPad drooglegging in Nederland

31 reacties

De juridische strijd tussen Apple en Samsung is een nieuwe fase ingegaan, zo meldt Webwereld. Samsung gaat naar eigen zeggen over van een passieve houding naar een actieve aanval. Het wapen: een reeks patenten waar Apple misbruik van zou maken, het strijdtoneel: Nederland, het doel: een totaalverbod op alles dat iOS ademt.

In reactie op Apple’s kruistocht tegen Samsung over het namaken van de iPhone en iPad, heeft het bedrijf een aantal eigen patenten die betrekking hebben op mobiele dataverbindingen ingebracht in de strijd. Omdat deze patenten onderdeel zijn van mobiele data-standaarden maakt elke smartphonebouwer er gebruik van. Volgens Samsung betaalt iedereen daar keurig voor voor, behalve Apple.

Tijd voor gerechtigheid dus. Dat doet Samsung door voor de Rechtbank in Den Haag te eisen dat Apple alle iPads en iPhones uit de Nederlandse schappen haalt. Gebeurt dat niet, dan willen de Koreanen geld zien: een miljoen euro voor iedere overtreding of voor ieder dagdeel dat Apple het nog waagt om hier iOS-apparaten te verkopen.

Betekent dat lege schappen bij de resellers vanaf morgen? Gelukkig niet. Een rechter zal hier eerst Samsung voor in het gelijk moeten stellen en dat lijkt nog alles-behalve zeker. De patenten waar Samsung mee schermt zijn ‘standaardessentiëel’. Dat betekent dat iedereen die gebruik maakt van bijvoorbeeld een standaard voor 3G-verbindingen niet om het patent heen kan ontwikkelen. Een patenthouder is in zo’n geval verplicht om gebruikers van de standaard een licentie af te geven onder redelijke voorwaarden, ook wel FRAND-(Fair, Reasonable & Non-Discriminatory) voorwaarden genoemd.

Apple heeft dan ook gereageerd op Samsung’s eis met het verzoek aan de rechter om eerst te bepalen of de Samsung-patenten onder de FRAND-voorwaarden vallen. Is dat het geval, dan zou Samsung misbruik maken van zijn positie door een verbod op Apple-producten te eisen en moet er simpelweg uitgemaakt worden wat Apple moet betalen. De rechter heeft ingestemd met Apple’s verzoek. De FRAND-zitting vindt aanstaande maandag plaats in Den Haag.

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  Afroman

  Leuk en aardig dit, maar Samsung is nog steeds de leverancier van de A4 en A5 processoren van Apple. Dus waarom houden ze Samsung niet te vriend?

 • Profielfoto
  iMarkb

  Raar dat Samsung daar nu pas mee aankomt.. Maar ik blijf bot Apple (:

 • Profielfoto
  iMarkb

  Ik bedoelde: Maar ik blijf voor Apple (:

 • Profielfoto
  Xcode

  Ik, als consument, wil toch echt Apple producten en geen tweederangs klonen. Moeten we straks massaal met spandoeken op de Dam gaan staan om het recht te verwerven ’s werelds beste smartphone en tablet te kunnen kopen? Ik hoop het niet, maar het kan mij geen bal schelen hoe of wat… ik wil de mogelijkheid hebben om legaal Apple producten te kunnen kopen in Nederland. Samsung zal nooit een euro extra aan mij verdienen als dit ze lukt. Maargoed, in de praktijk valt dit allemaal mee. Apple en Samsung komen beiden met een bak patenten aanzetten en de waarheid ligt dan meestal in het midden.

 • Profielfoto
  kerelvent

  Ik zie toch echt een duidelijk verschil tussen het toepassen van enkele (al jaren standaard) technieken, en het veel te duidelijk kopiëren van de producten van de concurrent.

  Iedereen heeft baat bij standaarden als 3G.
  Ik denk niet dat de consument op de lange termijn baat heeft bij slappe aftreksels van Samsung. Dat het anders kan bewijst HTC, die zitten ook ontzettend in het straatje hippe smartphone, maar komen niet zo belachelijk dichtbij Apple als Samsung stug blijft doen.

  Ik hoop dat de rechter ook het verschil tussen gebruik van technieken en het regelrecht kopiëren van uiterlijk ziet.

 • Profielfoto
  Tom Janssen

  Jammer voor samsung, ze raken zo een van hun grote onderdelen inkopers kwijt…

 • Profielfoto
  mymac

  Mensen ga gewoon aan het werk… Dit kost allemaal klauwen met geld en niemand schiet er wat mee op, de consument al helemaal niet… Wat een grap zou het zijn als Apple niet meer in Nederland verkocht wordt. Moet je alles uit het buitenland gaan halen zeker:lol:

 • Profielfoto
  sedikit

  Off topic: Ach, wie kent (nog) de legendarische illustrator Norman Rockwell van wie de illustratie in dit artikel hierboven “geleend” is:
  http://www.google.com/search?hl=nl&biw=1516&bih=932&q=norman%20rockwell&gs_sm=s&gs_upl=0l0l1l716636l0l0l0l0l0l0l0l0ll0l0&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi

 • Profielfoto
  Okkexxl

  dan zou Samsung misbruik maken van zijn positie door een verbod op Apple-producten te eisen

  Ben benieuwd welke sanctie Apple hier eventueel aan zou kunnen hangen :D.

  Zou Samsung zich geen zorgen maken over de afname van de onderdelen voor $7.8 billion per jaar van Apple?

 • Profielfoto
  RuudBerg

  mijn iphone 4 is m’n derde iphone en geen van alle kwamen ze uit nederland dus wat dat betreft weinig nieuws onder de zon. De 3gs sloeg ik over.

 • Profielfoto
  Rhapsody

  Waarom koopt Apple Samsung niet gewoon, zijn ze van Samsung’s gezeik en kopieer gedrag af;-)
  Laat de reacties maar komen:)

 • Profielfoto
  iMarkb

  @Rhapsody Ik zeg doen, dan ben je er inderdaad vanaf! En meteen dat hele gezeur van Samsung eruit gooien!

 • Profielfoto
  iStenekes

  Ik wordt hier zo moe van… Ik geloof niet dat Samsung hiermee überhaupt klanten van Apple mee kan binnenhalen.

 • Profielfoto
  1984

  Apple moet effe normaal doen.

 • Profielfoto
  KiDo

  Rhapsody 3 uur geleden
  Waarom koopt Apple Samsung niet gewoon, zijn ze van Samsung’s gezeik en kopieer gedrag af
  Laat de reacties maar komen

  Dat kunnen ze niet. Al zouden ze meer in kas hebben dan de marktwaarde van Samsung, het bedrag dat aan goodwill betaald zal moeten worden zal vele malen hoger liggen. Daarbij komt ook nog eens dat Samsung gewoonweg een groter bedrijf is, dat koopt Apple niet zo 1,2,3, daar zijn ze echt nog lang niet groot genoeg voor..

 • Profielfoto
  poing

  ach ze zijn beide niet heilig.

 • Profielfoto
  JoelCoster

  zielig………….

 • Profielfoto
  Maced.2

  bla bla ……. Samsung

 • Profielfoto
  Dakterras

  Ik erger me echt kapot aan de manier waarop Apple de laatste tijd te werk gaat. Ik denk telkens: je bent het rijkste bedrijf ter wereld, hebt op een aantal belangrijke punten een enorme voorsprong op de concurrentie… wat kan het je schelen dat je nagedaan wordt? Ga je lekker met je eigen producten bezighouden in plaats van een beetje zurig uit je ivoren torentje kijken of er niks van je gejat wordt. Dat jatten soms ook goede gevolgen kan hebben bewijst Apple overigens zelf. Apple is nu een bedrijf dat mooie, originele hard- en software maakt, terwijl Apple in het begin letterlijk alles bij elkaar jatte.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Tja, je kunt het ze moeilijk kwalijk nemen nadat Apple ook met die idiote patenten begon te zwaaien. Jammer maar wel terecht dat Samsung ook wat terug probeert te doen.

 • Profielfoto
  flyinghigh

  Ach ja….iets met “Wie de bal kaatst kan hem terug verwachten” Dure rechtzaken die het product onnodig duurder maken. Uiteindelijk is de consument de dupe door verschraling van de markt of onnodige vertraging.

 • Profielfoto
  strigoi

  Het bewijs dat Samsung in haar stores zelfs Apple kopieert werkt ook niet mee aan de rechtzaken tegen Apple. Dit is een winkel in Catania, Sicillie.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Als ik iets te kiezen heb, dus even geen Samsung…

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Als ik iets te kiezen heb, dus even geen Samsung…

  Eens, #voormijevengeensamsung

 • Profielfoto
  Obi

  @ Afroman,

  Het is eerder omgekeerd, uit ‘business overwegingen’ zou Samsung beter
  Apple te vriend kunnen houden. Afgelopen jaar heeft Samsung zo’n 8 miljard aan Apple alleen verdient. Dit jaar wordt nog zo’n 10 miljard verdient. Zoveel winst
  haalt Samsung niet uit z’n smartphone verkopen, de winstmarges zijn daarvoor te klein. En het is heel erg moeilijk om een vinger te krijgen achter wat Samsung daadwerkelijk aan smartphones en tablets verkoopt, dat is meestal een indicatie
  dat geprojecteerde verkoop aantallen niet gehaald worden.

  VWb de patenten die Samsung (mbt 3G/GSM radiotechniek) nu in stelling brengt, zijn waarschijnlijk zgn ‘FRAND’ patenten (fair, reasonable, and non-discriminatory)

  Gestandaardiseerde technologieën zijn vaak mede ontwikkelt door bedrijven die een patent hebben hebben op een (deel) technologie die onmisbaar is voor die standaard. Deze patenten vallen onder de FRAND regeling. Iedereen die een apparaat wil maken met deze 3G technologie betaald een laag tarief voor een licentie om gebruik te maken van die essentiële patenten. Als fabrikant (die essentiële patenten bezit voor een bepaalde gestandaardiseerde techniek) kun je een aparte licentie aanbieden aan individuele afnemers, maar patenten die je in je bezit hebt en onder de FRAND regeling vallen, daar kun je niet zomaar ‘achteraf’ een concurrent (Apple) voor aanklagen voor het gebruik van deze patenten. Dat wordt als ‘niet netjes’ beschouwd.
  De vraag is of de patenten die Samsung presenteert onder de FRAND regeling vallen en/of Apple dan geen licentie kosten heeft betaald, iets wat de rechter moet bepalen.

 • Profielfoto
  knekkie

  No shit obi…
  Dat staat ook in het artiekel.

 • Profielfoto
  PvdO

  De chipdivisie van Samsung heeft weinig met deze ruzie van doen, dus het idee dat Apple de A4/A5 ergens anders laat maken is wat onzinnig.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Samsung heeft geen poot om op te staan. Iedereen weet en ziet dat Samsung zijn producten namaakt van Apple.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Apple moet effe normaal doen.

  Doe jij normaal man!:wink:

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Er bestaan inmiddels zoveel patenten in deze branche dat niemand nog iets legaal’s kan doen. Waar je ook mee komt: de patenttrollen hebben altijd wel wat te zeuren.
  .
  Nergens anders dan in de computer wereld kom je deze (Amerikaanse) toestanden tegen. Tegenwoordig zijn de meest triviale zaken gepatenteerd. Stel je eens voor dat ze dat met auto’s deden:

  “BMW klaagt Chrysler aan: het velg ontwerp lijkt te veel op dat van ons nieuwe model en is bovendien rond. Maar helemaal erg is dat het er ook 4 zijn.
  Tevens zit het stuur op de zelfde plek met praktisch de zelfde diameter.
  En door een bepaalde cameralens te gebruiken zijn de afmetingen bewust vervormd waardoor het bewijsmateriaal twijfelachtig is…”

  Schijt toch uit zeg! Wat heeft de consument nu aan deze idioterie?

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Allen hun advocaten maken hier voordeel bij … imho gaat Apple en Samsung hier niets bij winnen , integendeel !