Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 23 september 2011
Leestijd: 2 minuten

Samsung eist iPhone/iPad drooglegging in Nederland

De juridische strijd tussen Apple en Samsung is een nieuwe fase ingegaan, zo meldt Webwereld. Samsung gaat naar eigen zeggen over van een passieve houding naar een actieve aanval. Het wapen: een reeks patenten waar Apple misbruik van zou maken, het strijdtoneel: Nederland, het doel: een totaalverbod op alles dat iOS ademt.

In reactie op Apple’s kruistocht tegen Samsung over het namaken van de iPhone en iPad, heeft het bedrijf een aantal eigen patenten die betrekking hebben op mobiele dataverbindingen ingebracht in de strijd. Omdat deze patenten onderdeel zijn van mobiele data-standaarden maakt elke smartphonebouwer er gebruik van. Volgens Samsung betaalt iedereen daar keurig voor voor, behalve Apple.

Tijd voor gerechtigheid dus. Dat doet Samsung door voor de Rechtbank in Den Haag te eisen dat Apple alle iPads en iPhones uit de Nederlandse schappen haalt. Gebeurt dat niet, dan willen de Koreanen geld zien: een miljoen euro voor iedere overtreding of voor ieder dagdeel dat Apple het nog waagt om hier iOS-apparaten te verkopen.

Betekent dat lege schappen bij de resellers vanaf morgen? Gelukkig niet. Een rechter zal hier eerst Samsung voor in het gelijk moeten stellen en dat lijkt nog alles-behalve zeker. De patenten waar Samsung mee schermt zijn ‘standaardessentiëel’. Dat betekent dat iedereen die gebruik maakt van bijvoorbeeld een standaard voor 3G-verbindingen niet om het patent heen kan ontwikkelen. Een patenthouder is in zo’n geval verplicht om gebruikers van de standaard een licentie af te geven onder redelijke voorwaarden, ook wel FRAND-(Fair, Reasonable & Non-Discriminatory) voorwaarden genoemd.

Apple heeft dan ook gereageerd op Samsung’s eis met het verzoek aan de rechter om eerst te bepalen of de Samsung-patenten onder de FRAND-voorwaarden vallen. Is dat het geval, dan zou Samsung misbruik maken van zijn positie door een verbod op Apple-producten te eisen en moet er simpelweg uitgemaakt worden wat Apple moet betalen. De rechter heeft ingestemd met Apple’s verzoek. De FRAND-zitting vindt aanstaande maandag plaats in Den Haag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Samsung eist iPhone/iPad drooglegging in Nederland
Sluiten