‘Multi-touch’ is niet van Apple

8 reacties

Boy, have we patented it“. Dat zei Steve Jobs over het rmulti-touch OS bij de introductie van de eerste iPhone in 2007. Sindsdien zijn er diverse multitouch-patenten toegewezen aan Apple. Toch heeft het Amerikaanse bureau voor patenten en trademarks (USPTO) één verzoek niet ingewilligd: een trademark op de naam multi-touch.

Apple vroeg in 2007 al bescherming voor de term multi-touch aan. Deze week is het verzoek afgewezen, evenals Apple’s bezwaar tegen dat besluit. Volgens de USPTO kan Apple geen alleenrecht op het woord multi-touch claimen omdat het een te algemene benaming is die voor verschillende toepassingen gebruikt wordt.

De naam beschrijft de handeling waar het naar verwijst (het aanraken van een scherm met meerdere vingers). Om in zo’n geval toch een trademark te claimen moet een bedrijf met héél sterke argumenten komen. Die had Apple sowieso niet, aangezien de term multi-touch al gebruikt werd voordat de eerste iPhone uitkwam in 2007.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  SunKeeper

  Daar balen ze vast van.:lol:

 • Profielfoto
  Neptunus

  Ze hebben de technologie wél gepatenteerd, en daar gaat het om.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Heel akelig voor Apple, want je hebt er in de marketing een enorm voordeel van als je als enige een bepaalde term mag gebruiken. Gelukkig heeft Apple wel de technische patenten, althans daar gaan we maar van uit. Ze moeten ze alleen nog wat beter verdedigen als je de toestellen van de concurrenten ziet. Het is zeker niet alleen Samsung die ermee aan de haal gaat.
  Het enige dat er nu overblijft voor Apple is een term te verzinnen, die nog niet wordt gebruikt en daarop een patent te vragen dat wél wordt toegewezen. Zoiets als
  ZIP-ZAP – klinkt niet gek he? Koop NU de iPhone 6 met ZIP-ZAP Ik zie het al helemaal voor me! Snel maar ff naar octrooibureau bellen. Want zo heet een patent hier in de Lage Landen:grin:

 • Profielfoto
  ququlequ

  Zoiets als
  ZIP-ZAP – klinkt niet gek he? Koop NU de iPhone 6 met ZIP-ZAP Ik zie het al helemaal voor me!

  Het is maar goed dat jij niet bij Apple werkt :sarcastic:

 • Profielfoto
  Meh1965

  Is dit niet [BREAKING]?

 • Profielfoto
  wouwout

  Multi-touch is als term toch al passé? Iedere tablet of telefoon die reageert op aanraking is inmiddels multi-touch. De vooruitgang heeft de relevantie van dit trademark ingehaald.

 • Profielfoto
  apie123

  De multi-touch technologie bestaat ook al veel langer dan de iphone.
  Ik herinner mij een filmpje van een demonstratie ervan minstens een jaar voordat apple hierover begon. Maar misschien hebben ze die patenten overgekocht.

 • Profielfoto
  ernst.

  Ik nam die uitsprak sowieso niet serieus omdat zij die een
  beetje de hersens gebruiken kunnen weten dat je bepaalde
  zaken die onder het algemene gebruik vallen niet kunt claimen.
  Maar zoals gewoonlijk denkt de massa niet na en slikt het alles
  wat hen voor de voeten wordt geworpen als zoete koek in en
  weigert men goed na te denken of hetgeen iemand beweert
  wel waar is.:)

  Valt nog mee dat die gehypte Alexander Klöpping dit niet eerder
  heeft gezegd in die knuffelshow genaamd DWDD.:D