Logic Pro X komt mogelijk snel uit

29 reacties

Volgens de Japanse site Macokatara kan het zijn dat Apple de laatste hand legt aan een nieuwe versie van de professionele audio software Logic Pro. Het nieuwe project zou Logic Pro X kunnen gaan heten. Volgens de Japanners is het nieuws direct afkomstig uit het Logic-team.

De component Soundtrack Pro zou volgens het bericht gaan verdwijnen uit Logic Pro X, wat eveneens gebeurde bij de release van Final Cut Pro X. Soundtrack Pro werd voorheen aangeboden bij Final Cut Studio en Logic Studio, maar is geen onderdeel meer van Final Cut Pro X. Andere productietools als WaveBurner zullen bij Logic Pro X direct in de applicatie zelf worden verwerkt, terwijl de toepassing om virtuele instrumenten te implementeren in live optredens, MainStage genaamd, afzonderlijk van Logic Pro X aangeboden zal worden.

Daarnaast wijst het bericht erop dat de user interface van de nieuwe Logic niet op die van GarageBand zal lijken. Waarschijnlijk zal het uiterlijk van het programma een iets professioneler uiterlijk krijgen, wat meer in lijn is met de beoogde gebruikers van de applicatie. Het is eveneens mogelijk dat Logic Pro X alleen verstrekt zal worden via de Mac App Store en dat losse componenten als MainStage daar ook aangeschaft kunnen worden.

De aanpassingen in Final Cut Pro X werden eerder dit jaar met gemengde gevoelens ontvangen. Het is afwachten hoe het Logic Pro X zal varen.

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  Afroman

  Garageband + dus..

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik ben vooral benieuwd of je straks ook nog steeds de vele gigabytes aan loops en ander audio materiaal erbij krijgt als je Logic gaat downloaden via de app store. Daar mag je dan wel een weekje voor uittrekken.

 • Profielfoto
  Blashyrkh2124

  Wat Afroman zei.

  Geen vertrouwen meer in Apple + ProApps.

 • Profielfoto
  patrickheiloo

  Store = offline

 • Profielfoto
  WillumpieNL

  Top! Nog een pro-app die ze gaan verkrachten dus. Jammer hoor…

 • Profielfoto
  TakkU

  Ben hier wel benieuwd naar. Gebruik inmiddels al maanden Logic Pro 9, als ze deze lijn gewoon voortzetten denk ik dat t mooi product kan worden!

  @Afroman & Blashyrkh2124: Volgens dit artikel wordt juist geen garageband +, maar juist een stuk professioneler. Op dit moment is dat al het geval bij Logic Pro 9, denk niet dat ze dat ineens volledig om gaan gooien zoals ze dat bij Final Cut gedaan hebben. Logic heeft een van de meer begrijpbare interfaces van de ‘grote’ DAW’s

 • Profielfoto
  MouseMighty

  @TakkU in het licht van FCP 7 -> FCP X is deze reactie zeer goed te begrijpen:wink: Al maanden Logic Pro 9? Of vanaf Logic 6 (maart 2004) is Logic van Apple en ik heb zo’n vermoeden dat ze wel flink gaan uitpakken. FCP was prima te begrijpen kwa interface voor de mensen die er al tig jaar mee werk(t)en. Zolang er nog niets te zien is blijft het wel een gok.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Een product afkraken voordat er ook maar iets over bekend is, is dat hip?

 • Profielfoto
  Buzz

  @MouseMighty: Ik vind het maar een domme reactie.

  Bij Final Cut Pro en iMovie zijn de reacties al jaren zeer gepolariseerd: gebruikers houden van de veranderingen of ze haten het.

  Bij Logic Pro en Garageband is dat een heel ander verhaal. Deze software wordt al jaren zeer goed gewaardeerd. Zelfs de meest veeleisende Logic Pro gebruikers zijn tegelijkertijd vaak ook gebruiker en groot fan van Garageband. Logic Pro is in de laatste 3 updates qua uiterlijk al steeds meer op Garageband gaan lijken, zonder aan Pro functionaliteit in te leveren, en daar hoor je ook vrijwel alleen maar positieve geluiden over. De overstap naar 64-bit heeft Logic Pro met versie 9/9.1 al gemaakt, en die overgang is soepel verlopen.

  Wie bekend is met Logic en Garageband maakt zich volgens mij dus geen zorgen, maar verheugt zich juist erop om erachter te komen wat er in een volgende versie verbeterd kan zijn. Ik vind het daarom maar dom om te denken dat een nieuwe versie van Logic Pro dezelfde reacties gaat oproepen als Final Cut Pro X.

 • Profielfoto
  vogel

  Zoveel speculaties dat er nog geen zinnig woord over te zeggen is…

 • Profielfoto
  nicolaas61

  Hopelijk hebben ze geleerd van de fout die ze hebben gemaakt met Final Cut, en maken ze hier iets moois van, anders ga ik over op Pro Tools

 • Profielfoto
  App-ie

  Ik gebruik al jaren Logic en als je projecten in Logic maakt kun je niet zomaar even overstappen op Pro Tools en vice versa. We moeten af en toe nog steeds tracks downmixen om ze op een ander platform te kunnen importeren. Er is geen DAW hetzelfde.

  Vox Populi. Als Logic X niet is wat het moet zijn, worden de makers gedwongen om er nog eens heel goed naar te kijken, zoals bij Final Cut X ook het geval was.

 • Profielfoto
  Buzz

  App-ie: Final Cut Pro X staat anders al sinds het is uitgekomen op de (bijna) hoogste plaats in de “Top opgebracht” lijst van de Mac App Store. Ik denk dat Apple daar best tevreden over kan zijn. Dat FCP X voor veel gebruikers van FCP 7 niet is wat het voor hen had moeten zijn had Apple vast al ingecalculeerd. Ik denk dus niet dat ze bij Apple door de kritiek van die gebruikers zich gedwongen zullen voelen om hun koers radicaal om te gooien.

 • Profielfoto
  Hessel89

  Top! Nog een pro-app die ze gaan verkrachten dus. Jammer hoor…

  tja je hoeft niet up te daten.

  ik ken zat mensen die nog met Logic Pro 8 werken of zelfs met 7

 • Profielfoto
  Hessel89

  raar dat ze soundtrack pro weghalen uit de package. gebruik ik toch behoorlijk vaak als externe editor.

  en waveburner in de app zelf? dat hebben ze hoogstwaarschijnlijk van Presonus’ studio one afgekeken.

  heb er eerlijk gezegd niet zo veel vertrouwen in dat dit veel toe gaat voegen dus ook al zouden de roddels waar zijn dan blijf ik voorlopig nog fijn met Logic Pro 9 werken.

 • Profielfoto
  Buzz

  En ik gebruik Soundtrack Pro juist helemaal nooit. Niet zo gek dat ze het los gaan aanbieden. Waarschijnlijk komt de prijs van de losse onderdelen samen (Logic/Mainstage/Soundtrack) toch lager uit dan die van het hele Studio pakket nu.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik ben toch echt bang dat LPX de zelfde kritiek gaat krijgen als FCPX…
  Alles wijst erop dat Apple een platform wil worden voor de doorsnee (of zelfs minder dan dat) gebruiker en niet voor de Pro.
  LaunchPad in Lion doet mij denken aan zo’n schuif puzzel voor kleuters.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  @Buzz_D Dat FCP X bij de top opgebracht lijst bovenaan staat zegt geen rxxt! Dat wordt nl berekend naar hoeveelheid geld. Heel simpel gezegd FCPX kost €239,99 om eenzelfde bedrag te verdienen met een goede app van €23,99 (Lion?) moet je er dus 10x zoveel van verkopen. Overigens zeg ik niet dat de nw Logic per definitie dezelfde reacties gaat oproepen als van FCPX maar dat men van tevoren al een slag om de arm neemt is, imho, een logi(s)c(h) gevolg. Maar goed, we zullen zien:wink:

 • Profielfoto
  Undaunted

  Ik hoop dat ze de score editor eens een revamp geven. Letterlijk elke versie sinds Logic 5 heeft meer en meer bugs.
  Ik hoef er geen noten mee te fabriceren, maar de export naar FInale kost daardoor bij elke versie weer ietsjes meer tijd.

  Overigens ligt er de potentie om Finale/Silbelius volledig van de troon te stoten.

 • Profielfoto
  Facundo

  Logic Pro gaat waarschijnlijk Logic Gestures heten. :sarcastic:

 • Profielfoto
  Buzz

  Undaunted: Ben het met je eens!

  MouseMighty: Als FCP X 10% van de verkoopaantallen van Lion haalt dan is dat toch opmerkelijk veel voor zo’n specialistisch (en toch ook vrij prijzig) programma? In werkelijkheid zal het wat minder dan 10% zijn, want FCP X staat immers op de tweede, niet de eerste plaats. Maar dat het de meest opbrengende echte app in de app store is dat zegt in ieder geval dat lang niet iedereen van mening is dat deze software niets waard is.

  De kritiek van veel professionele gebruikers van FCP 7 is terecht. Maar het is ook maar een kant van het verhaal. Wat niet terecht is is het eindeloos eenzijdig herhalen van deze kritiek, door mensen die het programma niet eens geprobeerd hebben! En dan ook nog conclusies eraan verbinden over software waarover alleen nog maar zeer vage geruchten bestaan, dat is gewoon dom.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  En hoeveel mensen die FCPX gekocht hebben in de App Store hebben ondertussen hun geld teruggevraagd (en gekregen). Nogmaals, er is nog niets bekend van Logic Pro X. Dat was er van FCP X ook niet, veel mensen hebben dat dan ook direct aangeschaft met de gedachte, het is van Apple dus het zal wel goed zijn. Ook niet slim maar goed. “Men” is er gewoon een beetje van geschrokken. Dan is deze terughoudende reactie echt niet meer dan vanzelfsprekend. Overigens ben ik van mening dat Apple behoorlijk de plank heeft misgeslagen met het schrappen van x aantal pro eigenschappen in FCP X. Of denk je dat iedereen staat te juichen als Adobe de lagen optie uit Photoshop sloopt?:nerd: Dus ik zeg eerst zien dan pas geloven! (Of dat nou goed of slecht uitvalt)

 • Profielfoto
  iPredict

  Beste mensen wat een gruwelijke negativiteit al bij de eerste geruchten over LPX. Laat staan dat er ook zeer positieve reviews over FCPX zijn verschenen. Overigens ben ik het ook niet eens met degenen die FCPX als een consumentenproduct beschouwen omdat het de simpele UI van garageband draagt.

 • Profielfoto
  plonserd

  Dat ze in Logic Pro X maar eens zorgen dat de problemen met het RAM-geheugen maar eens opgelost raken.

 • Profielfoto
  Undaunted

  Heb je het over de 32-bit bridge of zijn er nog andere problemen? Ik draai zeer RAM intensieve projecten, en sinds all mijn VSTs in 64bit draai heb ik geen problemen.

 • Profielfoto
  Marius1976

  Het heeft sowieso weinig zin om vergelijkingen met FCP etc. te maken, omdat film en geluid toch wel ècht twee totaal verschillende dingen zijn.

  Daarom kunnen PRO’s prima een opstart maken met bijvoorbeeld GarageBand, en daarna verder werken met Logic Pro. Dat is voor een (semi)professionele film geen optie (dus: starten met iMovie en dan verder met FCP)

  Toen men nog steeds ‘opgescheept’ zat met Logic Pro en Logic Express versie 7, startte ik al mijn audio producties met Garageband, en pas de afrondende fase (met de diverse plugins) deed ik met Logic. GB’s interface werkte toen veel fijner dan die van Logic Pro 7.

  Pas vanaf Logic 8 is dat meer en meer gelijkgetrokken, en laat ik GB vaker links liggen, al is het soms nog steeds een heerlijk overzichtelijk programma.

  Ik vond Logic 7 en voorgaande versies vreselijk; dus natuurlijk is het mogelijk dat ook Logic X weer vreselijk is. Maar ik ervaar bij GB en Logic alleen maar steeds verbeteringen, dus ik zie niet in waarom een nieuwe versie ineens weer slecht zou zijn.

 • Profielfoto
  plonserd

  Spijtig genoeg zijn nog niet al m’n plugins 64-bit compatibel, dus dat is voorlopig nog geen oplossing. Het is toch een een bug die er niet zou mogen zijn..

 • Profielfoto
  vogel

  Top! Nog een pro-app die ze gaan verkrachten dus. Jammer hoor…

  tja je hoeft niet up te daten.

  ik ken zat mensen die nog met Logic Pro 8 werken of zelfs met 7

  Ik werk dus nog met 8 en heb 9 bewust overgeslagen, omdat Apple dezelfde prijs hanteerde voor mensen die van 6 naar 8 gingen als dat je van 7 naar 8 ging. Als LPX een zeperd blijkt zou ik me daarover behoorlijk genaaid voelen, tenzij 9 nog even beschikbaar blijft. Dan zetten we die er toch maar op.

 • Profielfoto
  Diastro

  OH MAN ik vind het spannend!! Ik leef zowat in Logic 9 en ben echt super benieuwd wat ze met Logic X gaan doen! Maar inderdaad, als ze op dezelfde toer gaan als met Final Cut Pro, laat ik ‘m waarschijnlijk links liggen.
  OOOOOH ik HOOP het niet!! *overenthousiast*