Jojo890
Jojo890 Nieuws 24 september 2011

LaCie’s nieuwe Thunderbolt drives: bliksemsnel

LaCie kondigde het ongeveer een half jaar geleden groots aan, een externe harddisk drive uitgerust met de nieuwe en snelle Thunderbolt-technologie. De eerste exemplaren uit de Little Big Disk-serie zijn vanaf nu verkrijgbaar in de Nederlandse en Belgische Online Apple Store. De drives zijn uitgerust met de nieuwste I/O techniek van Intel met een overdrachtssnelheid tot wel 10 gigabit per seconde. Mooie drives, maar met een fors prijskaartje.

De drives zijn momenteel als HDD in 1TB en 2TB beschikbaar. Een 240GB SSD versie volgt in oktober. 1TB kost net geen 350 euro. Een terabyte meer kost 100 euro extra. De 240GB SSD gaat tegen de 800 euro kosten. De vereiste Thunderboltkabel wordt door Apple los verkocht voor 49 euro.

Met een fysiek draaiende harde schijf wordt natuurlijk nooit de theoretisch maximale doorvoersnelheid van Thunderbolt behaald. De harddiskdrive-versie heeft een overdrachtssnelheid tot 180MB per seconde en de solid state drive tot 480MB per seconde. Wanneer je meer drives met elkaar verbindt kan de overdrachtssnelheid tot 800MB per seconde komen te liggen.

De drives wegen ongeveer een halve kilo en zijn dankzij hun kleine formaat makkelijk mee te nemen.

De 1 TB HDD Thunderbolt Little Big Disk is wanneer de kabel wordt meegerekend 150 euro duurder dan de Quadra-versie uit dezelfde serie die is voorzien van 2x Firewire, USB 2.0 en eSATA. Afhankelijk van de gekozen interface is de Thunderbolt-versie tot 1,1 (eSATA), 2,1 (FireWire 800), 4,5 (FireWire 400) en 5,1 (USB 2.0) keer sneller.

Reden voor jou om er een aan te schaffen?

 

Reageer op artikel:
LaCie’s nieuwe Thunderbolt drives: bliksemsnel
Sluiten