LaCie’s nieuwe Thunderbolt drives: bliksemsnel

37 reacties

LaCie kondigde het ongeveer een half jaar geleden groots aan, een externe harddisk drive uitgerust met de nieuwe en snelle Thunderbolt-technologie. De eerste exemplaren uit de Little Big Disk-serie zijn vanaf nu verkrijgbaar in de Nederlandse en Belgische Online Apple Store. De drives zijn uitgerust met de nieuwste I/O techniek van Intel met een overdrachtssnelheid tot wel 10 gigabit per seconde. Mooie drives, maar met een fors prijskaartje.

De drives zijn momenteel als HDD in 1TB en 2TB beschikbaar. Een 240GB SSD versie volgt in oktober. 1TB kost net geen 350 euro. Een terabyte meer kost 100 euro extra. De 240GB SSD gaat tegen de 800 euro kosten. De vereiste Thunderboltkabel wordt door Apple los verkocht voor 49 euro.

Met een fysiek draaiende harde schijf wordt natuurlijk nooit de theoretisch maximale doorvoersnelheid van Thunderbolt behaald. De harddiskdrive-versie heeft een overdrachtssnelheid tot 180MB per seconde en de solid state drive tot 480MB per seconde. Wanneer je meer drives met elkaar verbindt kan de overdrachtssnelheid tot 800MB per seconde komen te liggen.

De drives wegen ongeveer een halve kilo en zijn dankzij hun kleine formaat makkelijk mee te nemen.

De 1 TB HDD Thunderbolt Little Big Disk is wanneer de kabel wordt meegerekend 150 euro duurder dan de Quadra-versie uit dezelfde serie die is voorzien van 2x Firewire, USB 2.0 en eSATA. Afhankelijk van de gekozen interface is de Thunderbolt-versie tot 1,1 (eSATA), 2,1 (FireWire 800), 4,5 (FireWire 400) en 5,1 (USB 2.0) keer sneller.

Reden voor jou om er een aan te schaffen?

 

Reacties

37 reacties
 • Profielfoto
  maxim22

  Mijn firewire 800 harde schijf doet het nog zeer goed en is snel genoeg. Ik wacht nog wel enkele jaren

 • Profielfoto
  iCreatedTech

  De 1 GB HDD Thunderbolt Little Big Disk

  Moet dat niet 1TB zijn?:nerd:

 • Profielfoto
  louis1993

  hier heb ik al een review gezien http://www.youtube.com/watch?v=DT6UeqxnYsg

 • Profielfoto
  Hanhart

  Een kabeltje voor 49 euro. Typisch Apple…

 • Profielfoto
  MichMich

  @Hanhart Het is niet zomaar een kabeltje. Er zit hardware in de connectoren: http://www.tuaw.com/2011/06/30/teardown-reveals-why-thunderbolt-cable-costs-50/

  Ennehhh… nooit meer een LaCie schijf voor mij. 3 defecte schijven. 4 defecte voedingen.

 • Profielfoto
  polansky

  “De 240GB SSD gaat tegen de 800 euro kosten. ”

  Dat is dus een kwestie van openschroeven en een eigen SSD er in. Ben je nog goedkoper uit ook.

 • Profielfoto
  Nikita

  Waarom levert LaCie die Thunderbolt kabel niet mee, met een product waar alleen zo’n poort op zit…? Niemand die vooralsnog zo’n kabel heeft liggen thuis, lijkt mij.
  .
  “Nee meneer, bij deze laptop wordt de oplader niet meegeleverd; die dient u los te kopen voor € 50,-” — Net zo vreemd.

 • Profielfoto
  ---

  Heb hier lang op zitten wachten maar ik vind 350 euro voor 1TB toch wel heel erg veel. Jammer dat Apple nog niet over is op usb 3.0. Tuurlijk snijden ze zichzelf dan in de vingers, maar met 350 euro voor een iets sneller back-up is het mij niet waard.

 • Profielfoto
  AppleStef

  Proficiat met je eerste artikel op OMT Joey. :smile:

 • Profielfoto
  donut

  Die Thunderbolt verbinding levert pas zijn meerwaarde als er SSD’s in de Little Disk gestoot worden.
  Bij gewone harddisks is sSata en USB ongeveer even snel.
  Dus een echt niche product, totdat de SSD’s betaalbaar worden.
  overigens heb ik net een USB3 kaart gekocht van LaCie- – jammer-werkt alleen met LaCie producten, verder niet…

 • Profielfoto
  Ouw

  “Een terrabyte meer kost 100 euro extra.”

  Terabyte! Terra is onze planeet.

 • Profielfoto
  macqintosh

  Wanneer stoppen ze eens met die wanstaltige middeleeuwse behuizing? Alleen daarom zou ik ze al niet kopen hoewel de slechte kwaliteit me al doet afhaken.

 • Profielfoto
  macqintosh

  @Ouw: Terra betekent letterlijk aarde (grond, prut, etc.) maar men heeft onze planeet ook maar zo genoemd, stomme naam eigenlijk, Aarde. Ze noemen Jupiter toch ook niet Gas of de Zon Grotendeels Waterstof…

 • Profielfoto
  Ouw

  Terra is inderdaad de Latijnse naam voor Aarde en die naam is al gegeven in een tijd dat de mensen nauwelijks konden beseffen dat de aarde, waarop ze stonden, de schil van een planeet was. Synoniem dus.
  On topic: Die behuizingen zijn niet zozeer middeleeuws als wel tamelijk lomp. Ik heb net twee van die gevaartes in de kluis gelegd. Alsof je met een stapeltje bakstenen moet sjouwen. Zeer robuust, maar dat staat niet in verhouding tot de vaak wat gammele inhoud.

 • Profielfoto
  AppleStef

  De drives zijn uitgerust met de nieuwste I/O techniek van Intel met een overdrachtssnelheid tot wel 10 gigabyte per seconde.

  Het is 10 Gigabit per seconde.

 • Profielfoto
  wouwout

  @Hanhart Het is niet zomaar een kabeltje. Er zit hardware in de connectoren: http://www.tuaw.com/2011/06/30/teardown-reveals-why-thunderbolt-cable-costs-50/

  Prachtige techniek, maar het blijft 50 euro voor een kabeltje. Wat een miskleum. Waar is mijn USB3 poort?

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @AppleStef:
  Ach over 10 jaar hebben we WD’s (Warp Drives)

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ennehhh… nooit meer een LaCie schijf voor mij. 3 defecte schijven. 4 defecte voedingen.

  Je kunt er weinig van zeggen joh. Ik heb hier ook 1 kapotte LaCie staan, maar ook een die al 5 jaar oud is…

 • Profielfoto
  KR1275

  1 TB voor 350 Euros???? OMG… voor 3 keer minder heb je een net zo snelle eS-ATA. 100% zeker dat hier ook gewoon een S-ATA drive in zit. Men laat zich weer gewoon gek maken door die Thunderbolt.prietpraat. Over een paar jaar heeft niemand het er meer over en zitten de Applelaars met Thunderbolt, waar je niks meer mee kan, omdat het allemaal USB3 is geworden… of alles is draadloos. Ik zie totaal geen opkomende markt voor Thunderbolt, terwijl USB3 al uitgebreid verkrijgbaar is. Thunderbold wordt net zo’n succes als DisplayPort…. Liever dat Apple wat meer aansluit bij de rest. Snap ook nog steeds niet dat Apple geen NFTS kan beschrijven. Al die onzinargumenten.

 • Profielfoto
  Lexis

  Ben ik de enige die niet opkijkt van de prijs? Ik weet nog wel dat een jaar of drie/vier geleden alle 1TB schijven dat prijskaartje hadden.

  Buiten dat ook voor mij geen Lacie meer. Ik hoor alleen maar slechte dingen en de voeding van de Lacie die ik heb staat op het punt om te exploderen (piept als een bezetene).

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  1 TB voor 350 Euros???? OMG… voor 3 keer minder heb je een net zo snelle eS-ATA. 100% zeker dat hier ook gewoon een S-ATA drive in zit. Men laat zich weer gewoon gek maken door die Thunderbolt.prietpraat.

  Weet je wat het is Richard? Een hele hoop dingen zijn allang uitgevonden voordat de consument er kennis mee maakt. Elke keer worden we lekker gemaakt met iets dat producenten al klaar hadden liggen als het ander ‘oud’ is geworden.
  .
  Neem b.v.b. de Blu-Ray: het enigste verschil tussen Blu-Ray en een DVD is de frequentie van de laser. Door een hogere frequentie te gebruiken (blauw i.p.v. rood) krijg je een beter gefocuste straal (of te wel dunner) zodat alles dichter op elkaar geplaatst kan worden zodat er meer op gaat. Maar zo’n hoogfrequente laser wordt al jaren in de industrie gebruikt, dus hadden ze ook gelijk een Blu-Ray kunnen maken en de DVD overslaan.
  .
  Maar het is natuurlijk ‘handiger’ om iedereen eerst bergen DVD’s te laten kopen, vervolgens de klant lokken met de Blu-Ray zodat men weer nieuwe afspeelapparatuur moet kopen. En zo blijft het geld binnen stromen…

 • Profielfoto
  druppelstop

  @Richard Kruizinga:
  Mini Display port is gekozen omdat het compatible is met hdmi, dvi én vga. Een tijdje geleden ondersteunde hdmi geen resolutie hoger dan 1920×1080. In dat opzicht is mini display veel flexibeler en meer compatible. Thunderbolt eenzelfde verhaal: in theorie kun je tb verlopen naar usb(3), fw, ethernet etc etc.

 • Profielfoto
  1984

  LaCie’s nieuwe Thunderbolt drives: bliksemsnel defect (laat je niet gek maken)

 • Profielfoto
  TheBigZ

  Neem b.v.b. de Blu-Ray: het enigste verschil tussen Blu-Ray en een DVD is de frequentie van de laser. … Maar zo’n hoogfrequente laser wordt al jaren in de industrie gebruikt, dus hadden ze ook gelijk een Blu-Ray kunnen maken en de DVD overslaan.

  @hendrik: Er is jarenlang onderzoek gedaan om tot een blauwe halfgeleiderlaser te komen. Die lag voorheen echt niet op de plank.

 • Profielfoto
  LaCie Benelux

  @Nikita – Thunderbolt kabels zijn heel schaars. Tot voor kort had Apple zelf geen stock! Wilden we het product niet langer uitstellen, dan waren we verplicht deze op de markt te brengen zonder kabel, en dit aan Apple te laten.

  @MichMich @Lexis – voedingen kunnen gewoon omgeruild worden onder garantie. support ticket kan je aanmaken na het registreren van je product: https://www.lacie.com/nl/register

  @Wouwout – USB3 voor Mac werkt met de juiste kaart en driver: http://www.lacie.com/nl/more/index.htm?id=10112

 • Profielfoto
  Simlock

  Whahaha! Lacie doet hier een Appletje met € 350 voor een HD.

 • Profielfoto
  MEEUW

  @Nikita – Thunderbolt kabels zijn heel schaars. Tot voor kort had Apple zelf geen stock! Wilden we het product niet langer uitstellen, dan waren we verplicht deze op de markt te brengen zonder kabel, en dit aan Apple te laten.

  @MichMich @Lexis – voedingen kunnen gewoon omgeruild worden onder garantie. support ticket kan je aanmaken na het registreren van je product: https://www.lacie.com/nl/register

  @Wouwout – USB3 voor Mac werkt met de juiste kaart en driver: http://www.lacie.com/nl/more/index.htm?id=10112

  [/quote]

  Ik snap niet dat ik een product moet registeren, wil gewoon garantie en het defecte ding opsturen.

  Ik citeer van de website “Waarom uw product registreren?
  Activeer uw garantie”

  Activeer mijn garantie ? **** ** *** ** ******* ***
  Met mijn aankoopbon heb ik de gerantie al geactiveerd !

  En leuke reclame poging van usb3.0 Maar dat gaat niet op voor de mensen met de nieuwe macbook pro, mini en imac. Doelloos schot op doel….

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @hendrik: Er is jarenlang onderzoek gedaan om tot een blauwe halfgeleiderlaser te komen. Die lag voorheen echt niet op de plank.

  Volgens jou link is het allemaal begonnen bij dat Japanse bedrijfje in 1993. Echter: i.p.v. gelijk deze uitvinding uit te buiten en verder te ontwikkelen verscheen eerst de ‘gewone’ DVD in 1995, dus 2 jaar nadat de eerste stappen waren gezet voor een blauwe laser. Pas in 2006 verscheen de eerste Blu-ray op de markt.
  Dus i.p.v. gelijk die toekomstige Blu-Ray verder te ontwikkelen in 1993 hebben ze eerst 11 jaar DVD’s verkocht. Niemand maak mij wijs dat het meer dan 10 jaar heeft geduurd om die uitvinding uit 1993 te ontwikkelen. Misschien een paar jaar, en dan hadden we dus gelijk een Blu-Ray gehad, maar nu hebben ze de consument eerst 11 jaar uitgemolken met de DVD en dan nu pas de Blu-Ray…

 • Profielfoto
  Nikita

  @Nikita – Thunderbolt kabels zijn heel schaars. Tot voor kort had Apple zelf geen stock! Wilden we het product niet langer uitstellen, dan waren we verplicht deze op de markt te brengen zonder kabel, en dit aan Apple te laten.

  Wil dat zeggen dat zodra er voldoende ThunderBolt kabels zijn, er eentje wel standaard wordt meegeleverd?

 • Profielfoto
  TheBigZ

  Niemand maak mij wijs dat het meer dan 10 jaar heeft geduurd om die uitvinding uit 1993 te ontwikkelen.

  En toch is dat precies hoe de vork in de steel zit.
  Dit soort ontwikkelingen kost nu eenmaal de nodige jaren.
  Van researchidee, naar ontwikkelproject, naar massaproductie, dan ben je al gauw 10 jaar verder.

 • Profielfoto
  Hessel89

  mooi dingetje maar hij schijnt een hoop lawaai te maken
  http://www.youtube.com/watch?v=DT6UeqxnYsg

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Eén zekerheid die we in dit leven hebben: ALLE harde schijven gaan een keer kapot. Echter: LaCie schijven gaan NIET sneller defect dan andere merken. Wel zijn er veel problemen met adapters (ook bij iomega trouwens, waarschijnlijk in dezelfde fabriek gemaakt), maar die kun je tot 3 jaar na aankoop gratis laten vervangen.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  En toch is dat precies hoe de vork in de steel zit.
  Dit soort ontwikkelingen kost nu eenmaal de nodige jaren.
  Van researchidee, naar ontwikkelproject, naar massaproductie, dan ben je al gauw 10 jaar verder.

  Als het nu om een totaal nieuw iets ging zeg ik: je kan gelijk hebben; maar veel van de research en ontwikkeling etc. was al gedaan vanaf het CD-ROM tijdperk. De Blu-Ray is slechts het gevolg daarvan en op iets verder bouwen gaat veel sneller dan wanneer het van de grond af aan moet gebeuren.
  .
  Ik neem aan dat je geen inside informatie hebt, dus kun je nooit zeker weten dat het 10 jaar heeft geduurd. Ga er maar vanuit dus dat de elektronica industrie de consument constant weet te ‘verrassen’ met nieuwe dingen die pas beschikbaar komen als het vorige volledig is uitgemolken en niet op het moment dat het ‘af’ is…

 • Profielfoto
  gsmaster

  Lacie is de grootste brol uit, geloof me en het zijn zeker niet alleen de voedingen! Ik heb hier 3x een kapotte schijf gehad in in 3 maanden tijd (lacie cinema)… Dit kan je geen toeval meer noemen!
  En dat van die garantie is onzin é, je koopt geen apparaat om constant te laten herstellen of vervangen… Je bent iedere keer wel je apparaat kwijt!
  Ik heb een mac mini gekocht na men lacie miserie! En die doet het super goed!

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik heb zelf hier 5 externe drives staan: 2 x LaCie, 1 x Iomega, 1 x Hitachi en een Maxtor
  De oudste is een 5 a 6 jaar oude Lacie en de andere 1,5 tot 3 jaar oud.
  Ze worden of werden vrij intensief gebruikt. De Maxtor voor TM en de Hitachi en LaCie voor torrents.
  .
  In de kast staan 3 kapotte drives. Twee gingen stuk binnen 1 jaar (LaCie en Iomega), een ander (Lacie portable) na ±3 jaar.
  .
  Verder staan ze 24/7 aan (al dan niet in de sluimer). Je kunt er echt niks van zeggen na hoelang en welk merk het eerst de geest geeft.

 • Profielfoto
  dinck

  Voor mijn gebruik is FireWire (zelfs FW400) goed / snel genoeg, ik heb 4 Lacie D2 drives (2xHD FW800, DVDbrander en CDbrander FW400) in dat mooie rackje. Als er een drive zou sneuvelen, dan zou ik het eerder zoeken in een nieuwe inbouw HD of drive. Zo blijft alles er nog een beetje netjes uitzien en het is bovendien veel duurzamer…

  En wat mij betreft ook verder geen klachten over LaCie, in mijn oudste HD-unit heb ik na jaren intensief gebruik een nieuwe, grotere en snellere schijf geschroefd omdat de oude erg lawaaierig werd, maar dat zijn sowieso third party onderdelen.

 • Profielfoto
  LaCie Benelux

  @Meeuw – registratie van het product is alleen noodzakelijk wanneer je in contact wil komen met onze technische dienst. De reseller waar je het product hebt gekocht kan je ook helpen met de garantie op kassa ticket.
  @Nikita – we kunnen niet garanderen dat de Thunderbolt kabel op korte termijn wordt meegeleverd.

  We nodigen jullie uit dit weekeinde 1 oktober de Thunderbolt drives “live” te zien op het iCreate Live event in Amsterdam (RAI).