> iPad = slimmere studenten

23 reacties

Vroeger, toen de Apple II nog de meest geavanceerde personal computer ter wereld was, kon je in Amerika geen school of universiteit binnenlopen zonder ze te zien. Die positie is het merk in de jaren erop grotendeels kwijtgeraakt. Met de opkomst van de iPad lijkt het ze in Cupertino toch weer te lukken om terug te keren naar de gloriedagen. Steeds meer onderwijsinstellingen stappen voor hun elke-leerling-een-computer-idealen af van laptops en gaan over op iPads.

Dat dit een goede keuze is, bewijst een onderzoek dat Abilene Christian University heeft uitgevoerd. Het onderzoek moest inzichtelijk maken wat de voordelen zijn van mobiel onderwijs. Wat blijkt? Studenten die hun aantekeningen maken op een iPad in plaats van op papier scoren 25% beter op delen van hun tentamens die te maken hebben met informatieoverdracht. Ook is geconcludeerd dat studenten met een iPad efficiënter met hun tijd omgaan. 

Het volledige onderzoek wordt later deze week gepubliceerd, maar in ieder geval doen deze eerste uitkomsten vermoeden dat het onderwijs een enorme groeimarkt is voor fabrikanten van mobiele apparaten en Apple in het bijzonder. Ook in Nederland zijn de eerste tekenen van dit succes te zien, zoals de iPad-klas van het Erasmiaans Gymnasium waar OMT eerder dit jaar een reportage maakte.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  fotografie999

  Voor de docent op @2.48

  De WRTS iPad app bestaat al dus woordjes leren kan op een iPad.
  Ik doe het zelf ook:lol:

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het zijn heus niet alleen de gymnasiums waar de iPad dit schoolseizoen zijn intrede heeft gedaan. Er zijn meerdere scholen die op hun Mavo en Havo-afdelingen iPads met school-e-boeken hebben ingevoerd in plaats van de loodzware tas met papierspul. En ach….zelfs het bolwerk van traditie, onze Eerste Kamer heeft nu iPads met e-dossiers in plaats van de maandelijkse grote stapels papieren dossiers. Benieuwd hoe dat allemaal gaat.

 • Profielfoto
  Undaunted

  Ik ben nog niet zo overtuigd van de voordelen.
  Die loodzware tas was goed voor de conditie, en het maken van aantekeningen op papier is toch nog altijd honderd keer gemakkelijker dan op een iPad.

  Ik snap wel dat je alles kan intekenen, maar tegelijk aantekeningen maken en je digitale boek zichtbaar hebben is onmogelijk op zo’n klein schermpje. Even een tekstje neer krabbelen gaat tig keer sneller dan proberen alles in te typen op een iPad.
  ’t Zal wel per persoon verschillen, maar ik heb ook graag een ruim werkoppervlak wanneer ik schrijf. Zo’n iPad schermpje is echt oncomfortabel klein voor dat doel..

  Afijn, het heeft allemaal wel potentie, maar vooralsnog voelt het een beetje te vroeg.

 • Profielfoto
  Afroman

  De enige echte reden is omdat PDF’s en EPUBS goedkoper zijn dan boeken. De rest is een bijkomend voordeel.

 • Profielfoto
  pim939

  Bij mij op school hebben ze nu ook een iPad klas. Jammergenoeg zit ikndaar niet bij

 • Profielfoto
  Dustin24

  Als ik een iPad op school had, zou ik de hele dag spelletjes spelen

 • Profielfoto
  Afroman

  Ik heb een iPad op school en dat zijn dingen die je gewoon niet doet.

 • Profielfoto
  Knurfty

  Ebooks zijn niet (veel) goedkoper hoor.

  Ebooks = 19% belasting.
  Gewone boeken = 6% belasting.

 • Profielfoto
  Afroman

  Wij krijgen gewoon gratis PDF’jes van school hoor.

 • Profielfoto
  Wijtze

  @afroman

  Moeten de scholen daar ook niet licenties voor afsluiten om de boeken te mogen gebruiken?

 • Profielfoto
  Afroman

  Bij mij maken de leraren alles zelf. Je betaald enkel voor de prints. En als je een iPad of een readert heb betaal je niets.

 • Profielfoto
  pim939

  @afroman
  Idd zo gaat het bij mij ook. Alleen woord het dan uitgeprint

 • Profielfoto
  jamy016

  @Afroman

  Lucky you… Onze school zit nog in het stenen tijdperk (het is 2011, en nog hebben sommige lokalen zo’n ouderwets krijtbord ipv een whiteboard of smartboard)

 • Profielfoto
  mirdad

  Dit “onderzoek” is een zegen voor de fabrikanten. “… dat het onderwijs een enorme groeimarkt is voor fabrikanten van mobiele apparaten en Apple in het bijzonder. ” Dat ruikt enorm naar een wc-eend onderzoek.

  Bij onderwijs wordt vaak het doel uit het oog verloren: leren. Daar is in principe geen ICT-middel voor nodig. Pen en papier en een goed stel hersens is voldoende.
  Onderzoek waaruit blijkt dat een ICT-middel beter doet leren is verdacht, omdat het al heel moeilijk te meten is hoe iemand leert, laat staan welke omstandigheden het meest optimaal zijn.

  Dan kan je je ook nog afvragen of het wel zo verstandig is om een tablet te gebruiken in lessen. Ik vermoed, zacht gezegd, dat schrijven en taalvaardigheid zeer zullen verminderen. Is dat het doel van onderwijs? Zo ja, schaf die dingen dan aan. Zo nee, ga dan even heel goed na wat de werkelijke intentie is: geld verdienen of onderwijzen.

  Ikzelf ben van mening dat degenen die dit onderzoek geloven willen zelf met zo’n ding spelen, of eraan verdienen.

 • Profielfoto
  nathansakoetoe

  Ik gebruik sinds kort ook een ipad op school. Notities maken gaat super snel etc ect en zelf gratis wifi van school! Wat wil je nog meer.;-)

 • Profielfoto
  Robbertd

  @ nathansakoetoe
  met welke app, als ik vragen mag?

 • Profielfoto
  nathansakoetoe

  @Robbertd ;

  Voor noties en dergelijke? Evernote. Lekker op tikken en vervolgens het knopje printen gebruiken!;-)

 • Profielfoto
  Chrissser

  Aaahh,
  Heb me iPad zelf gekocht,
  Neem hem soms mee naar school,
  Maar maak er ook notitie’s op etc.
  Onze school heb nog geen wifi, wel smartbord
  Ipad’s worden ook niet toegestaan in onze school, ze worden dan afgepakt!

 • Profielfoto
  klonic

  @ fotografie999
  Die docent had het over ‘strategieën leren om woordjes te leren’. De WRTS app is een app om woordjes te leren, niet voor strategieën. Je opmerking is dus wat raar gezien je verwijzing naar deze opmerking.

  @ mirdad
  Vroeger heb ik zelf ook een Bosatlas CD gebruikt voor m’n topografie waarbij je landen naar hun geografische lokatie moest slepen als een soort puzzel. Dat maakt het leren leuker EN minder tijdrovend (je leert dus effectiever). Over het algemeen geldt dat interactief leren effectiever is dan met de klassieke methoden. Zeker in het geval van woordjes

  Ik studeer natuurkunde en wij hebben elke dag sowieso een Laptop bij, de iPad is helaas te kaal, maar als ik boeken moet kopen dan scheur is ook de kaft eraf om ze door de scanner te halen, dat scheelt flink wat kilo’s aan sjouwend en zo heb ik alle kennis altijd paraat (en die kennis is niet zo 1, 2, 3 op internet te vinden).

  @ Knurfty,
  Op een e-book mag dan wel 13% meer belasting zitten dan op een fysiek boek, een boek heeft geen transport, drukker en opslag kosten, althans, transport en opslag is minder dan een cent. Daarnaast zit er op Fysieke boeken een wettelijke minimumprijs die niet voor e-books geldt.

 • Profielfoto
  Simlock

  Geloof helemaal N I E T S van dit zogenaamde onderzoek.

 • Profielfoto
  mirdad

  mijn punt is dat onderzoek dat concludeert dat de i-pad leren bevordert twijfelachtig is omdat leren slecht meetbaar is (ik ben zelf ook natuurkundige en hou erg van meetbare goed gedefinieerde grootheden). In de sociale en onderwijskundige wetenschappen zijn de grootheden, als je daar al over kan spreken, erg vaag.

  De conclusie is geweldig nieuws is voor Apple. Kassa. Wc-eend raadt aan: wc-eend.

  Daarbij stel ik vraagtekens bij gebruik van i-pads wat betreft schrijf- en taalvaardigheden.

  @klonic
  Heb je een bron waarin experimenteel is aangetoond dat interactief leren effectiever is dan klassiek leren?

 • Profielfoto
  guide506

  @nathansakoetoe
  Gebruik je dan een toetsenbord bij je ipad of kun jij met tien vingers typen op het touchscreen? (Ben zelf in overweging om een ipad voor m’n studie te kopen en ben fan van evernote, vandaar de interesse)

 • Profielfoto
  nathansakoetoe

  @Guide506;

  Ik kan gewoon lekker met 10 vingers snel typen! Wel is het belangrijk een goed hoesje te kopen zodat het stevig staat het werkt echt heerlijk!