Het mysterie van de verloren iPhone 5

24 reacties

De gemoederen lopen hoog op, zo richting de lancering van de iPhone 5. Helemaal als blijkt dat de saga van een verloren iPhone ook dit jaar herhaald lijkt te worden. Vorig jaar lag hij op een barkruk van bier Stube ‘Gourmet Haus Staudt‘, dit keer in de wijnbar ‘Cava22‘.

Apple wist de betreffende iPhone via GPS te traceren en het spoor leidde naar een huis in Bernal Heigts, een wijk in het zuiden van San Francisco. Vanaf hier verschillen de verhalen. Aan de ene kant hebben we het rapport van de politie van San Francisco, aan de andere kant het relaas van Sergio Calderón, bewoner van het huis waar volgens Apple de iPhone 5 is gelocaliseerd.

De bar van de Cava22

Een woordvoerder van de San Francisco Police Department vertelt het volgende: Drie of vier politieagenten in burger werden vergezeld door twee beveiligingsmensen van Apple. Eenmaal aangekomen bij het huis, dat van Sergio Calderón, bleven de agenten buiten staan (er was immers geen arrestatiebevel) en de twee beveiligingsmensen van Apple doorzochten het huis, de auto en de computer. De iPhone 5 werd uiteindelijk niet gevonden.

Sergio Caldéron
Sergio Calderón heeft zo zijn eigen weergave van het verhaal. Volgens hem waren de twee beveiligingsmensen van Apple niet als zodanig herkenbaar. Hij ging ervan uit dat het ook politieagenten waren. “When they came to my house, they said they were SFPD. I thought they were SFPD. That’s why I let them in.” Had hij geweten dat het medewerkers waren van Apple, dan had hij ze niet binnengelaten.

Eén van de beveiligingsmensen van Apple bood volgens hem 300 dollar voor de missende iPhone en beloofde dat een aanklacht dan achterwege zou blijven. Sergio Calderón zei niet te beschikken over een gevonden iPhone en sloeg het aanbod derhalve af.

Het kaartje dat de persoon achterliet wijst naar Anthony Colon, ‘Senior investigator’ bij Apple, aldus zijn inmiddels offline gehaalde LinkedIn pagina. Hier lezen we dat Colon in een eerdere baan werkzaam was bij de San Jose Police Department.

Naar aanleiding van dit verhaal van Sergio Caldéron rijst een tweetal vragen. Allereerst: is Apple voor de tweede keer een protoype iPhone kwijtgeraakt of wordt dit verhaal groter gemaakt dan het is? De tweede vraag is: Deden Apple medewerkers zich voor als politieagenten bij de huiszoeking? Als dit zo is, dan heeft Tim Cook zijn eerste crisis als CEO te pakken, aangezien dit vanzelfsprekend tegen de wet is. Binnenkort ongetwijfeld meer over deze zaak.

Gourmet Haus Staudt, Redwood
One More Thing bracht in mei een bezoek aan de kroeg van de Gourmet Haus Staudt, de plek waar vorig jaar Apple medewerker Gray Powell zijn testexemplaar van de iPhone 4 verloor. We waren niet de eerste cameraploeg die de bar had bezocht en de eigenaar van het etablissement wist ons dan ook te vertellen dat de media-aandacht goed bleek voor de omzet.

Mocht je je in de omgeving van Redwood begeven, de Gourmet Haus Staudt verkoopt naast Duitse bieren ook originele hagelslag van de Ruijter. Altijd handig om te weten.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Als het inderdaad zo is dat Apple veiligheidsmensen zich hebben voorgedaan als politiemensen dan is dat eengroot schandaal. Het is al ongelooflijk dat Apple mensen een huiszoeking zouden kunnen doen, terwijl de politie dat niet kan bij gebrek aan een huiszoekingsbevel. Ik geloof het verhaal daarom niet helemaal. Mocht het wél kloppen dan heeft het muisje nog een staartje…..!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  PS: en Cava 22 – die verkoopt zeker de originele pindakaas van Calvé, naast hun arrangement van Meditterane wijnen:grin:
  Altijd handig om te weten……

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Je kan je post gewoon editen he. Raar verhaal inderdaad.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Het is al ongelooflijk dat Apple mensen een huiszoeking zouden kunnen doen, terwijl de politie dat niet kan bij gebrek aan een huiszoekingsbevel.

  Hier in Nederland doet BREIN dat daadwerkelijk…

 • Profielfoto
  diotav

  Ben ik de enige die het bijzonder vind dat Apple opnieuw een prototype kwijt is vlak voor een aankondiging? We weten allemaal dat de iPhone 5 eraan zit te komen op korte termijn. Zou mij niets verbazen als de SFPD meedoet aan een campagne van Apple in ruil voor wat iPads/Macs bij het korps. Genereert voor Apple meer aandacht (blijkt weer), en is ondertussen goedkoper dan een reclamecampagne.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Apple mag die persoon denk ik nog niet eens aanklagen. Als je iets van Apple vind is dat toch niet strafbaar? En ik denk foto’s ervan uploaden ook niet.

  En trouwens, die man had die “politie” (als het verhaal waar is) om legitimatie moeten vragen. Als je niet zeker weet of iemand politie is, is het toch vanzelfsprekend om dat te doen?

 • Profielfoto
  Arthur345

  Ben ik de enige die het bijzonder vind dat Apple opnieuw een prototype kwijt is vlak voor een aankondiging? We weten allemaal dat de iPhone 5 eraan zit te komen op korte termijn. Zou mij niets verbazen als de SFPD meedoet aan een campagne van Apple in ruil voor wat iPads/Macs bij het korps. Genereert voor Apple meer aandacht (blijkt weer), en is ondertussen goedkoper dan een reclamecampagne.

  Dat lijkt me wel sterk. Apple gaat denk ik niet producten weggeven in ruil voor publiciteit. Maar weet ik niet zeker hoor

 • Profielfoto
  iPredict

  Is Gray Powell nou uiteindelijk ontslagen of niet? Zowel, dan zullen ze hem bij Gourmet Haus Staudt vast wel hebben aangenomen met al die omzet die hij ze bezorgd heeft.

 • Profielfoto
  karelschapie

  Ik denk niet dat als je je businesscard afgeeft waarop staat dat je van Apple bent, dat je je voordoet als iemand van de politie…

 • Profielfoto
  vincenty

  Wat een enorm onzin verhaal.
  Toevallig weer een iPhone kwijt vlak voor lancering…?

  Alsof de SFPD assisteren bij een ‘huiszoeking’ van Apple medewerkers terwijl zij zelf buiten moeten wachten….

  Die medewerkers zeggen van de SFPD te zijn maar geven wel visitekaartje met naam en toenaam.

  en dan vervolgens wel snel je linkedin pagina weg halen, want stel je voor…..

  deze onzin gelooft toch helemaal niemand…

 • Profielfoto
  polansky

  @Arthur345

  Dat lijkt me wel sterk. Apple gaat denk ik niet producten weggeven in ruil voor publiciteit. Maar weet ik niet zeker hoor

  Ik heb bij een aantal hele grote multinationals gewerkt en ik kan je verzekeren dat dit volop gebeurt in ruil voor een stukje publiciteit.

  Daarnaast, een heleboel dingen die je ziet in TV programma’s bestaat uit verborgen reclame. Of dacht je dat al die iPhones en iPads in al die TV programma’s toeval zijn?

 • Profielfoto
  Arthur345

  @Arthur345

  Dat lijkt me wel sterk. Apple gaat denk ik niet producten weggeven in ruil voor publiciteit. Maar weet ik niet zeker hoor

  Ik heb bij een aantal hele grote multinationals gewerkt en ik kan je verzekeren dat dit volop gebeurt in ruil voor een stukje publiciteit.

  Daarnaast, een heleboel dingen die je ziet in TV programma\’s bestaat uit verborgen reclame. Of dacht je dat al die iPhones en iPads in al die TV programma\’s toeval zijn?

  Tuurlijk weet ik dat bedrijven sluikreclame maken. Maar om de politie erbij te betrekken?

 • Profielfoto
  Koning Frank

  /care

 • Profielfoto
  janbergstra

  Het kan niet anders dan dat dit een publiciteitsstunt is van Apple om de waas van geheimzinnigheid en hebberigheid te vergroten (iPhones zijn om te stelen…)

  Het is precies hetzelfde scenario als de vorige keer. En ik kan me niet voorstellen dat dit soort fouten gemaakt worden.

  En ja, diegenen die hier commentaar leveren, waaronder ikzelf, trappen er dus weer in:lol:

 • Profielfoto
  Pokerface

  ‘…reist een tweetal vragen’??? Sinds wanneer kunnen vragen reizen? Voor een site die jaarlijks het ‘groot Appledictee’ presenteert, maken jullie wel veel van dit soort vautjes…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Alles nog eens gelezen en ik geloof er helemaal niks van. Ook niet van de mogelijkheid dat Apple expres ‘weer’ een iPhone ergens zou laten slingeren. Wie zou dat nou nog een keer geloven. Ik denk dat het gewoon een ‘broodje aap verhaal’ is, kortom: volstrekt verzonnen of hooguit gebaseerd op geruchten.
  Overigens is het niet zo dat Apple overal apparaten weggeeft, ook niet aan TV-programma’s. Dat zal af en toe gebeuren en aan de Paus en Obama geven ze graag iets weg. En misschien een iPod aan een WK voetbalteam. Maar dat is het dan. Veel TV-makers en vooral journalisten hebben gewoon zelf Apple spullen omdat ze weten dat het ’t beste werkt én eruit ziet. Daarom gebruiken ze het ook in TV programma’s. Een iMac in een TV programma staat nou eenmaal een stuk mooier en moderner dan zo’n lelijke windhoos-bak. Ik heb zelf bij de omroep gewerkt – bij één van de best bekeken nieuwsprogramma’s. Maar bij Apple kon er nog geen laptopje van af. Zelfs niet als het elke dag in beeld zou komen. Dat was wel ’n jaar of tien geleden, dus het zou kunnen dat ze hun beleid hebben gewijzigd. Maar Apple geeft zelden iets weg, ook geen kortingen!

 • Profielfoto
  Wyodor

  De Apple medewerkers boden 300 dollar voor de missende iPhone.

  De missende?

  Wat miste de iPhone?

  Knoppen?

  Doel?

 • Profielfoto
  Rensvw

  “De Apple medewerkers boden 300 dollar voor de missende iPhone.”

  Ik was niet akkoord gegaan met 300 dollar, daar Heb je net een halve iphone 4 voor!

 • Profielfoto
  Meh1965
 • Profielfoto
  guide506

  Apple zorgt niet alleen voor bijzondere producten maar ook voor een bijzondere reclame.

 • Profielfoto
  Jurriaan

  Waarom dezelfde publiciteitsstunt? Deze was nog opgezet door Steve.
  Toch, toch begrijp ik niet dat ie dan nog wordt uitgevoerd onder Tim.

  Immers de iPhone en iPods worden ook later gelanceerd om te breken met Steve’s traditie van iphones/ipods lanceren in september. Tim gaat daar natuurlijk een Tim draai aangeven.

  Desondanks genoeg publiciteit voor Apple en dat is voor hun het enige wat telt. Ook negatieve publiciteit telt en levert bakken met geld op..

 • Profielfoto
  Meh1965

  @Jurriaan: publiciteit is niet het enige dat voor hun hen telt lijkt me.

 • Profielfoto
  maconly

  gratis reclame.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @ Jurriaan: De iPhone wordt niet later gelanceerd om te breken met Steve’s traditie. Misschien wordt hij wel later gelanceerd om na de dip door het vertrek van Steve het nieuws over Apple een forse positieve boost te geven!