Hé Lion, waar is mijn Dock in de fullscreen modus?

15 reacties

Het Dock in OS X is een uitvinding van een Nederlander, Bas Ording genaamd. Samen met Steve Jobs patenteerde hij het in 1999. Nu, 12 jaar later, komt het Dock in de verdrukking als je in Lion de fullscreen modus in duikt. Het Dock maakt in dat geval gewillig plaats voor het programma. Maar er is een manier om hem terug te toveren. Ga met muis of trackpad naar de kant van het Dock, stop even en maak nog een beweging in dezelfde richting. Voila, het Dock is er weer.

[jwplayer mediaid=”26984″]

Ben je op zoek naar meer van dit soort tips en trucs? Bekijk onze OMT 101hoek.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  MrHammond

  Uitvinding uit eind jaren ’90?!? Lijkt me sterk… Het concept “Dock” is al veel ouder, misschien het design?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Wat een gedoe om ‘gewoon’ het dock zichtbaar te krijgen. Is dat niet gewoon een fout in Lion? Of in elk geval een grote onhandigheid. Ik snap sowieso het nut van die full screen modus niet zo – zeker niet voor iMacs.

 • Profielfoto
  Meh1965

  Handig!

  PS Werkt Bas nog wel bij Apple?

 • Profielfoto
  Buzz

  Gedoe? Fout?

  Ik vind het juist erg handig. In full screen wil je niet dat de Dock plek in neemt, of bij de geringste muisbeweging onder in het beeld over je full screen app heen komt te staan. Nu heb je er twee bewegingen van je vinger voor nodig, en dat voorkomt vergissingen.

  Er zijn uiteraard nog veel meer manieren om het Dock in beeld te brengen, ook met één beweging over je trackpad, zoals via de trackpad-gebaren voor Mission Control en Launchpad, of door gewoon naar een Desktop zonder fullscreen app te gaan.

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Volgens mij wel. Eergister heeft hij mede namens Apple nog een patentje ingediend.

 • Profielfoto
  Ro_Datsun

  Ik vind full-screen wel prettig. Zeker met die 16:9 verhouding mis je anders een hoop verticale ruimte. Ik vind het jammer dat Lightroom niet full-screen kan..

 • Profielfoto
  Retyro

  @MacAanZee: Ik kan me inderdaad voorstellen dat de fullscreen apps op een mac met groot scherm overbodig is, op een 13″ MacBook Pro is het echter een genotje. Het gedoe om het dock zichtbaar te krijgen is ook zeker niet overbodig.
  .
  Verberg je dock maar eens in de reguliere weergave, open een willekeurig programma en trek dat venster met de hoek rechtsonder maar eens uit tot hij het hele scherm beslaat. Probeer nu maar eens dingen aan te klikken die onder in het scherm staan. Zeer grote kans dat je een aantal keer per ongeluk het dock tevoorschijn tovert. Vervolgens moet je weer weg gaan met je cursor en het opnieuw proberen. Zeer irritant dus.
  .
  Dat is dus de reden dat ik deze manier van het dock tevoorschijn toveren erg fijn vindt: niet veel meer moeite maar niet meer per ongeluk dat ding omhoog.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Interview met Bas zou leuk zijn!:-)

 • Profielfoto
  WernerT

  Interview met Bas zou leuk zijn

  Dat moet wel te doen zijn,lijkt mij. D’r lopen hier genoeg HKU ID’ers rond die Bas ook kennen.:smile:

 • Profielfoto
  binaries4me

  Interview met Bas is indd een goed idee. Zet hem op OMT. Wat doet deze Nederlander nog meer voor het apple genot?

 • Profielfoto
  Sjakelien

  Ik vind het een beetje inconsistent met het oproepen van de menubalk in volschermmodus: de menubalk komt met een lichte vertraging automatisch tevoorschijn door de muis naar de bovenkant van het scherm te bewegen.

  Iemand heeft besloten dat de Dock kennelijk van minder belang is dan de menubalk.

  Toch vind ik de oplossing die voor de Dock gekozen is wel interessant, omdat, volstrekt in lijn met de titel van dit stuk, je uit ergernis voor het uitblijven van de Dock, precies die beweging maakt die noodzakelijk is: nogmaals en harder proberen.

  Dat is zo goed bedacht, dat dit artikel bijna overbodig is.

 • Profielfoto
  blurryMotions

  Haha, Steve ruimte het veld, en meteen duikt Bas op. Dat kan geen toeval zijn:-)

 • Profielfoto
  1984

  Hoezo is dit bijzonder/nieuw of noem het maar.? Ik verberg mijn dock (cmd alt D ) regelmatig en dan heb je precies het zelfde effect, zeker al sinds macosx 10.4 overigens hoef je het dock niet te verbergen om dit effect te bereiken, muis naar de plaats waar het dock zich bevind.

 • Profielfoto
  Buzz

  1984: In Full Screen mode werkt het net anders, dus nieuw. Je moet een extra beweging maken.

  Sjakelien: Bij de menubalk aan de bovenkant werkt het inderdaad simpeler. De menubalk is in tegenstelling tot de dock onderdeel van de applicatie, en developers kunnen dus ook hun applicatie mee laten veranderen als de menubalk in beeld komt, bijvoorbeeld door de knoppenbalk mee naar beneden te laten bewegen (Mail) en daarbij een extra balk te laten verschijnen (bookmarks bar in Safari).

  Het idee is dat je full-screen gebruikt als je niet afgeleid wil worden door andere apps. Vandaar dat de Dock dus net wat verder weg zit gestopt dan de menubalk in full screen mode.

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Neem nou iPhoto in Full-screen modus…
  Als je naar beneden gaat met de cursor dan krijg je de balk met foto’s die zich in het album bevinden, nog een keer de zelfde beweging en je krijgt het dock.
  Logisch dus dat het dock later komt, anders zou het heel irritant zijn en is het een complete rotzooi.