Hé Lion, hoe gaat het met de welpjes?

26 reacties

De grote nieuwe features van OS X Lion, zoals Mission Control, Launchpad en AirDrop zijn al lang en breed besproken, maar Lion heeft ook een enorm aantal kleine verbeteringen gekregen.

Vandaag zetten we er tien op een rij…

1. Programma’s verplaatsen
Met OS X Lion blijven je programma’s waar ze thuis horen. Wanneer je een applicatie uit de map Programma’s sleept, wordt op de nieuwe locatie een alias aangemaakt, maar blijft het programma gewoon in de programmamap staan. Wanneer je applicatie toch wilt verplaatsen zonder dat er een alias wordt aangemaakt, moet je cmd⌘ ingedrukt houden bij het slepen naar de nieuwe locatie.

2. iTunes vanuit de screensaver
Vanuit de screensaver ‘iTunes-illustraties’ krijg je nu ook toegang tot je muziekbibliotheek. Door de muis over een cover te bewegen wordt deze uitvergroot, door vervolgens op de play-knop te klikken kun je het album direct afspelen. De screensaver kun je beëindigen via het toetsenbord.

3. Bestand verzenden als bijlage
Voorheen kon je een bestand snel via Mail versturen door het op het Mail-icoon in het Dock te slepen. In Lion is daar een extra mogelijkheid aan toegevoegd. Als je in Finder via een ctrl + klik (rechtermuisknop) het contextmenu opent, dan verschijnt de optie ‘Nieuwe e-mail met bijlage’.

Nieuwe e-mail met bijlage

4. iChatten met een Yahoo!-account
In iChat heb je nu de mogelijkheid gebruik te maken van een Yahoo!-account. Bovendien kun je in Lion niet meer alleen tekstchatten, maar ook audio- en videosessies houden.

5. FaceTimen vanuit Adresboek
Vanuit Adresboek is het mogelijk om direct een FaceTime-gesprek te starten. Klik op een telefoonnummer of e-mailadres en selecteer de optie ‘FaceTime’.

6. Websites toevoegen aan de leeslijst
Met behulp van de toetscombinatie Cmd+Shift+D kun je heel eenvoudig een webpagina toevoegen aan de leeslijst in Safari. Je kunt een webpagina ook toevoegen door Shift ingedrukt te houden bij het klikken op een hyperlink.

7. Definities opzoeken
Tijdens het bewerken van tekst is het mogelijk om de definitie van een woord op te zoeken. Selecteer een woord en ctrl + klik erop. In het contextmenu dat dan verschijnt kies je voor de optie ‘Zoek woord op’. Via de trackpad-voorkeuren is het mogelijk om ‘dubbeltikken met drie vingers’ te activeren, zodat je met de trackpad heel snel een woorddefinitie kunt opzoeken. Met het toetsenbord open je de woorddefinitie met ctrl + cmd⌘ + D. Het woordenboek is helaas alleen in het Engels, maar de Wikipedia-resultaten zijn wel in het Nederlands.

Definities opzoeken

8. Zoeken op Wikipedia
Overgenomen uit iOS is de mogelijkheid om via Spotlight direct in Wikipedia of op het web naar een zoekterm te zoeken. Onderaan in het Spotlightvenster vind je nu de twee keuzes ‘Zoek op het web’ en ‘Zoek in Wikipedia’.

9. Nieuwe map met selectie
Wanneer je een aantal bestanden en/of mappen hebt geselecteerd in de Finder, dan is het in Lion heel gemakkelijk om ze samen te voegen in een nieuw map. Selecteer de bestanden en/of mappen, ctrl + klik op de selectie en kies de optie ‘Nieuwe map met selectie’. De geselecteerde items worden in een nieuwe map geplaatst en je kunt deze direct een naam geven.

Nieuwe map met selectie

10. Lettergrootte van de navigatiekolommen aanpassen
In Lion is het lettertype van de navigatiekolom in Finder en Mail vrij groot. Ben je niet verziend, dan is het goed om te weten dat je deze lettergrootte kunt aanpassen via ‘Systeemvoorkeuren ▸ Algemeen ▸ Symboolgrootte navigatiekolom’.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  Usain

  ik snap niet waarom dit op OMT staat, maar dat zal wel aan mij liggen..

 • Profielfoto
  Pokerface

  Dat eerst punt vind ik geen verbetering. Ik wil niet dat OSX voor mij bepaalt of iets een snelkoppeling of een kopie wordt. Als ik iets verplaats, dan is dat bewust. Als ik een snelkoppeling wel maken, dan doe ik dat zelf wel.

  @Usain: Waarom niet? Is toch duidelijk een Mac gerelateerd onderwerp.

 • Profielfoto
  Bart01

  ik snap niet waarom dit op OMT staat, maar dat zal wel aan mij liggen..

  Inderdaad, exact hetzelfde wat ik gisteren in de iCreate magazine las. Maar dat komt natuurlijk door Appletips.

 • Profielfoto
  Buzz

  Pokerface: Ben jij je er ook van bewust de applicatie dan eventueel niet meer kan worden geupdate?

  En als je dan toch een programma 100% bewust van alle gevolgen gaat verplaatsen, dan kan je toch ook wel bewust de CMD toets ingedrukt houden?

 • Profielfoto
  PretPedKadet

  Dit is gewoon een leuk, kort artikel wat een aantal tips geeft. Sommige wist ik, sommige niet.
  Vind je het niet boeiend? Dan lees je een ander artikel (net als de krant:grin: )

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Pokerface: Met Lion heeft Apple geprobeerd de finder meer idiot-proof te maken. Beginners zijn nogal eens geneigd te klikken-en-slepen, terwijl ze eigenlijk alleen wilde klikken. Dankzij deze feature heeft dat geen grote gevolgen.
  Nog een voorbeeld: je kunt ook geen onderdelen meer ‘per ongeluk’ uit je navigatie-kolom slepen.

 • Profielfoto
  thiemodelange

  @Usain @Bart01 Er zijn ook beginnende Apple-gebruikers die op deze site komen. Die is niet een Pro site waar niet-Pro’s niet welkom zijn. Ik snap dat azijnpissers-gehalte van jullie niet, daar begin ik onderhand wel genoeg van te krijgen. Alsof alle artikelen op iedereen toepasbaar moet zijn. In een krant (al dan niet online) staan ook artikelen die je niet interesseren. Schrijf je in de trein ook bij ieder artikel in de Metro, Spits of De Pers je commentaar bij voor de volgende lezer?

 • Profielfoto
  KR1275

  Werk al weer ruim een week met Snow Leopard. Kan het van harte aanbevelen. Een hele verademing!

 • Profielfoto
  Undaunted

  #9 is een mooi handigheidje, dank. De rest zal ik nooit wat mee doen.

 • Profielfoto
  Meh1965

  Pokerface: Met Lion heeft Apple geprobeerd de finder meer idiot-proof te maken. Beginners zijn nogal eens geneigd te klikken-en-slepen, terwijl ze eigenlijk alleen wilde klikken. Dankzij deze feature heeft dat geen grote gevolgen.
  Nog een voorbeeld: je kunt ook geen onderdelen meer \’per ongeluk\’ uit je navigatie-kolom slepen.

  Lion is dus voor idioten?

 • Profielfoto
  The JM

  Is er een sneltoets om te zoeken met Google in spotlight?

 • Profielfoto
  spacefreek

  ‘Nieuwe map met selectie’ vind ik werkelijk geniaal, evenals de bijbehorende animatie (op het bureaublad), gebruik het erg vaak!

 • Profielfoto
  wouwout

  Ik erger me nog iedere dag aan Lion. Wil graag weer terug naar Snow Leopard.
  .
  Helaas heeft mijn eerste time machine backup van Lion meteen alle SL backups gewist.
  .
  rara hoe kom ik eenvoudig terug bij Snow Leopard, met behoud van programma’s en documenten/muziek/foto’s (instellingen vind ik minder belangrijk)?

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Kijk eens op het forum gedeelte, daar staan 100 000 0000 0…. topics over jouw probleem.;)

 • Profielfoto
  mowat

  @Wouwout,
  ’t is nu te laat natuurlijk , maar ik maak “altijd” een bootable superdupercopie van de volledige schijf of partitie , voor ik naar een nieuw systeem ga. Bevalt het je niet , dan kan je met enkele muisklikken ook volledig terug naar je oude systeem.

 • Profielfoto
  JoelCoster

  Bovendien kun je in Lion niet meer alleen tekstchatten, maar ook audio- en videosessies houden.

  je kunt in ichat toch sinds panther (10.3.9) al video en audiochat doen in ichat, of ben ik gek geworden

 • Profielfoto
  JoelCoster

  Bovendien kun je in Lion niet meer alleen tekstchatten, maar ook audio- en videosessies houden.

  je kunt toch sinds panther (10.3.9) al video en audiochat doen in ichat, of ben ik gek geworden

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik hoop steeds een motief te zien wat alle nadelen van Lion ten opzichte van SL goed maakt maar helaas. Alleen punt 6 is wel handig maar dat werkt hetzelfde in SL.

 • Profielfoto
  mekker

  weet iemand of je het automatisch openen van alle programma’s na een herstart definitief kunt uitzetten?

 • Profielfoto
  Meh1965

  weet iemand of je het automatisch openen van alle programma\’s na een herstart definitief kunt uitzetten?

  Ja, vast wel.

 • Profielfoto
  Renko

  Alle nadelrn van Lion? Wat is er zo vervelend aan dan?

 • Profielfoto
  dinck

  Bestanden vanuit de finder e-mailen! Eindelijk!!!

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Lion is dus voor idioten?

  Dat is volgens mij de algemene indruk ja, die het systeem geeft:
  1] Onzichtbare USER bibliotheek. Als ‘non idiot’ zijnde zou ik zo iets zeer lastig vinden. :slant:
  2] Aap noot mies achtige Launchpad :sealed:
  en de twee hierboven vermelde ‘features’:
  1) Definitie van een woord opzoeken. Wel handig natuurlijk, maar als je die definitie niet weet heb je op school niet op zitten letten.:confused:
  2) Het niet zonder meer kunnen verplaatsen van een programma. Veel programma’s werken ook op andere locaties en een beetje installer vindt het programma dan. En hoewel het niet logisch is een programma buiten de programmamap te zetten kan het wel eens nodig zijn als je het programma eerst wilt uittesten in een aparte map. Verder is het alleen maar verwarrend dat dit in dit ene geval anders werkt dan bij de overige mappen.:confused:

 • Profielfoto
  computer space

  Alle nadelrn van Lion? Wat is er zo vervelend aan dan?

  Gruwelijk lelijk. De doos (is die er nog?), de desktop, de windowbars, alles.
  Ik zat naar WIndows 8 te kijken, en dacht: auw, daar is Apple qua GUI design toch keihard rechts ingehaald door Seattle. De aqua interface was ooit een mooie match met de 5 kleurige iMacs, maar sinds het aluminium is, wordt er steeds maar houtjetouwtje wat door de slikyficatieafdeling gehaald, totaal zonder coherentie. Hier en daar met een zwaar romantische Brandevoort uitschieter als Calender.

  Maar goed, ik mis een indept review over Folder Merge. Volgens mij de enige echt zinnige nieuwe functie van Lion. Iets wat iedere bestandsmanager in 1990 al diende te hebben, maar er nu dus eindelijk in zit.

 • Profielfoto
  gepeterd

  YEAAAAAH, puntje 10 heeft me heel gelukkig gemaakt, stoorde me hier meteen aan. Nu alleen nog geminimaliseerde items zien in mission control en twee vinger swipe in heel het OS (dus ook finder) ipv de twee en drie vinger optie aanzetten

 • Profielfoto
  iSponge

  #4 kon voor Lion ook al…?