Geen onbeperkt aantal Thunderbolt Displays

13 reacties

Uit een support document van Apple over de nieuwe Thunderbolt Displays staat onverwachte informatie. De monitors, die eind juli aangekondigd werden en sinds kort verzonden worden, kunnen namelijk niet onbeperkt aan elkaar gedaisychaind worden.

Op de MacBook Air (2011) na kunnen alle Macs gekoppeld worden aan twee Thunderbolt Displays. De Air maar één. In het document is ook te lezen dat wanneer er twee Displays aangesloten zijn aan de MacBook Pro 13-inch, het scherm van de laptop zwart wordt. De Mac Mini kan zelfs drie schermen aankoppelen: twee via Thunderbolt en één via HDMI.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  knekkie

  die krengen zijn toch te duur om er meer dan twee van op je bureau te hebben:P

 • Profielfoto
  Mich

  Alleen bij de 13″ pro wordt het scherm zwart dacht ik?

 • Profielfoto
  RobinProductions

  Was ergens wel te verwachten…

 • Profielfoto
  lucschram

  Zijn mooie schermen. Alleen véééél te duur!

 • Profielfoto
  Chantal C.

  Wie heeft er nou ruimte voor een onbeperkt aantal displays op zijn bureau? Twee is meer dan voldoende lijkt me.

 • Profielfoto
  Kipnugget

  Hoezo onverwacht? Die videokaarten kunnen nu eenmaal niet zoveel schermen aan. Dat heeft niks met Thunderbolt te maken (tot op enige hoogte). Bij een bepaald aantal schermen in daisychain zal er wel tegen de datalimiet van Thunderbolt aangelopen worden. Nu ligt de bottleneck nog bij de videokaarten.
  .
  (En bovendien, twee keer 27″ is echt wel genoeg:razz:)

 • Profielfoto
  iep

  Dit is niet zo raar aangezien de Air een andere Thunderbolt chip heeft dan de rest. Ze hebben een veel kleiner model met kennelijk ook een wat simpelere uitvoering. Gevolg daarvan is dat de snelheid niet zo hoog is en je daardoor dus ook niet meer dan 1 TB scherm aan kunt sluiten.
  .
  Dat laatste geldt ook voor de gewone versie. De titel is dan ook een captain obvious titel: als je bandbreedte maar 10 Gbit in 2 richtingen per kanaal is, betekent dat je maar 10Gbit voor je beeld hebt (beeld gaat over 1 kanaal en is kortweg 1 richtingsverkeer dus max 10Gbit). Daarnaast stelt TB ook een limiet aan het aantal apparaten per TB poort. Je kunt daardoor dus geen 200 schermen aan 1 poort hangen. Heb je helemaal geen KB article van Apple nodig, kwestie van de materie kennen en logisch na kunnen denken;)

 • Profielfoto
  Ezri Dax

  Het gaat er niet om of het bruikbaar is of niet. Apple doet geloven dat het onbeperkt kon, en dat kan dus niet.

  Informatie van je leverancier moet betrouwbaar zijn, je moet er beslissingen op kunnen nemen en dat kon dus niet.

 • Profielfoto
  iep

  Flauwekul want dat heeft Apple nog nooit doen geloven. Zowel Apple als Intel zijn uiterst duidelijk over de beperkingen van Thunderbolt. Alleen al aan de gestelde max van aan te sluiten apparaten in een keten had je al kunnen achterhalen dat er op geen enkele wijze sprake kan zijn van een onbeperkt aantal schermen. Ook het feit dat Apple en Intel duidelijk melden dat schermen met DisplayPort aan het eind van de keten moeten zitten is het wederom overduidelijk dat ook hier een beperking aan zit en er dus op geen enkele wijze sprake kan zijn van “onbeperkt”. Wat jij nu roept is een typisch gevalletje van de waarheid niet onder ogen willen zien en vervangen door je eigen werkelijkheid. Het is een gedachtenkronkel van een aantal mensen die kennelijk niet het rekensommetje van 1+1 willen maken. Tja, dat lijkt mij toch echt hun probleem en niet iets wat je Apple of Intel kunt verwijten.
  .
  Geldt overigens ook voor andere delen van een computer zoals de videokaart. Alles kent z’n grenzen, er is nog nooit sprake geweest van “onbeperkt” wat hardware betreft en dat is ook nog nooit door iemand zo gecommuniceerd.

 • Profielfoto
  Ezri Dax

  Het staat er toch boven?

  De monitors, die eind juli aangekondigd werden en sinds kort verzonden worden, kunnen namelijk niet onbeperkt aan elkaar gedaisychaind worden.

  Daarvoor riep men blijkbaar dat het wel kon.

  Of het technisch waar is of niet, is niet interessant. Als ik eerst tegen een klant roep dat hij onbeperkt websites op mijn servers kwijt kan, dan heb ik een probleem als dat er toch maar 300 zijn. Ondanks het feit dat hij uit mijn informatie had kunnen halen dat het niet kon.

 • Profielfoto
  iep

  Dat zeg ik dus, dat is een foutieve aanname in dit artikel. Het is nooit door Apple noch Intel zo beweerd om de nogal voor de hand liggende reden dat het technisch gewoonweg niet kan. Al was het maar vanwege de max van een keten die ze zelf al hebben gecommuniceerd.

 • Profielfoto
  ipieter01

  Ik wist dit dus al lang. Volgens mij was dat ook gewoon vermeld bij de betreffende apparaten.

 • Profielfoto
  Aidovive

  Je kunt wel 8 thunderbolt schermen koppelen, alleen bij 2 schermen zul je beeld krijgen, de rest zal dan alleen als hub voor Thunderbolt en USB dienst doen:-)