Final Cut Pro X(ML) update beschikbaar

19 reacties

Het heeft lang geduurd, veel te lang eigenlijk. Maar na 4 maanden is er éindelijk een update uitgekomen voor Final Cut Pro X. De nieuwste generatie van Apple’s video editing applicatie werd geprezen om zijn revolutionair nieuwe interface, maar ook bekritiseerd om tegenvallende performance en het gebrek aan elementaire functies. De update verhelpt een aantal van deze problemen. Daarnaast is het vanaf nu mogelijk om het programma 30 dagen gratis uit te proberen.

De belangrijkste verbetering in versie 10.0.1 is XML-ondersteuning. Dit stelt editors onder andere in staat om projecten uit te wisselen met andere applicaties in een productie workflow. Eerder beloofde Apple al dat XML in een latere versie terug zou komen in FCP. Omdat Final Cut Pro 7 al wel XML ondersteunde zou het theoretisch nu alsnog mogelijk moeten zijn om FCP 7 projecten via XML te importeren in versie X. Eerste tests wijzen echter uit dat dit in de praktijk niet werkt.

De update bevat nog meer vernieuwingen en verbteringen:

 • Bij het exporteren van materiaal wordt nu ook gebruik gemaakt van de rekenkracht van de grafische kaart of chip. Tot nu toe gebruikte het programma hier alleen de processor(s) voor.
 • Final Cut Pro X is nu compatible met Apple’s Xsan waardoor meerdere gebruikers tegelijkertijd kunnen werken met het zelfde bronmateriaal dat opgeslagen is op een SAN. Daar kunnen ze ook hun projecten bewerken en opslaan.
 • Er is een nieuwe functie toegevoegd met de naar ‘Media Stems Export‘. Door clips te metadateren op bijv. muziek, interviews, vulshots of geluidseffecten kunnen hiermee aparte exporten gemaakt worden van delen van de montage voor verdere nabewerking, zonder dat hiervoor handmatig tracks uit- of aangezet moeten worden.
 • Het is nu mogelijk om Final Cut Pro X op volledige schermgrootte te gebruikten.
 • Het startpunt van tijdcodes kan nu handmatig aangepast worden.
 • Overgangen naar een connected clip of tussen connected clips kunnen nu geplaatst worden zonder een secondary storyline aan te maken.
 • Er is een nieuw thema toegevoegd: Tribute

Een laatste verbetering zit niet in het programma zelf maar zorgt wel voor betere compatibiliteit met nieuwe camera’s. Apple heeft een Camera Import SDK beschikbaar gesteld voor camerafabrikanten. Hiermee kunnen ze zelf plugins uitbrengen om nieuwe modellen compatible te maken met Final Cut Pro X. Tot nu toe kon dat alleen als Apple zelf een software update uitbracht.

Alle verbeteringen zijn omschreven op de website van Apple. Daar valt ook te lezen dat de volgende update begin 2012 verwacht kan worden. Daarin worden multicam editing en video monitoring op broadcastkwaliteit aangepakt.

Motion 5 heeft ook een update gekregen. Deze moet zorgen voor betere stabiliteit van het programma. Verder zijn vooral bugs aangepakt.

 • Ondersteuning voor dubbele beeldschermen.
 • Oplossing voor een probleem met het importeren en afspelen van meerkanaals audio.
 • Oplossing voor een probleem met de stabiliteit bij het navigeren naar een compleet beeld op een negatief tijdspunt.
 • Oplossing voor een probleem met verkeerde tekstplaatsing als het infovenster open is.
 • Correcte spatiëring tussen tekens bij het toepassen van wijzigingen.
 • Oplossingen voor problemen met de stabiliteit als in de conceptmodus een lege tekenreeks in een titel wordt ingevoerd.

Tot slot zijn er ook een reeks bugs verholpen in Compressor 4.

 • Bijgewerkte bitsnelheden in de Cellular-instellingen voor HTTP-livestreaming.
 • Oplossing voor een probleem met toegang tot de QuickTime Export Component-instellingen in Final Cut Pro X.
 • Oplossing voor een probleem waarbij het This Computer-cluster niet verschijnt als het systeem is geconfigureerd in het Chinees.
 • Oplossingen voor problemen met de stabiliteit bij het starten van Soundtrack Pro nadat Compressor 4 is geïnstalleerd.

De updates van Final Cut Pro X, Motion 5 en Compressor 4 zijn gratis te downloaden in de Mac App Store.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Anillusion

  Compressor is ook geupdate, deze is al wel via de App Store te updaten. Hopelijk komt FCP X over niet al te lange tijd. Met XML import/export is het programma in ieder geval (in theorie) wat meer bruikbaar. Geen ondersteuning voor broadcast video out is jammer, maar daar valt nu nog wel omheen te werken. Ik ben benieuwd.

  Update 18:04: FCPX update is te downloaden.

 • Profielfoto
  Nickalicious

  Ik zag de update van FCP:X al staan in de App Store :-).

 • Profielfoto
  Qmagic

  Nieuw: een trial versie is vanaf nu ook verkrijgbaar: http://www.apple.com/finalcutpro/trial/

 • Profielfoto
  Anillusion

  Eerste XML test was bij mij nog niet zo’n succes. Wat je sowieso moet doen is van de .xml extensie .fcpxml maken, want anders herkent FCPX het bestandstype niet, en je moet aangeven op welke volume de source footage staat. Aangezien ik op dit moment even geen compleet FCP7 project op m’n MacBook Pro heb staan, kon ik dit niet echt testen. Maar m’n machine gaat zoeken en FCPX reageert dan niet meer.
  .
  Misschien dat iemand anders dit nog kan testen, ik kan het morgen pas weer proberen als ik in m’n edit suite zit.

 • Profielfoto
  Diastro

  Helemaal te gek. Nu Logic Pro X!;)

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  @Diastro
  Als dat een upgrade als FCX wordt dan wil je dat echt niet… :slant:
  Ik draai zelf nog FCP7 en Logic 9:lol:

 • Profielfoto
  Anillusion

  Toch maar even via remote een klein simpel FCP7 project gemaakt (5 clips op 1 tijdlijn) en dat project binnengehaald via internet. .xml omgezet naar .fcpxml en nu doet ie wat meer:
  .

  .
  Dus we zijn er nog niet…

 • Profielfoto
  bezoetdebie

  balen, kan de updates niet ophalen omdat mijn videokaart niet voldoet, terwijl ik wel FCPX goed kan draaien met mijn ATI 1900x kaart

 • Profielfoto
  Triumph

  Heeft iemand een idee waarom ik wel de updates krijg van Motion 5 en Compressor 4 Maar niet van Final Cut Pro X. Alle 3 gekocht op 21 juni

  NIET Illegaal geïnstalleerd of zo.
  Final CUt Pro staat nu in de AppSTore om the installeren maar als ik daar op klik dan krijg ik.
  Wij konden uw aankoop niet voltooien.
  Final Cut is already installed on this computer. Choose Software Update from the Apple menu to check for available updates.

  En dat helpt dus niet.

 • Profielfoto
  Diastro

  @Waffle
  Volledig met je eens kerel. Maar als we de geruchten mogen geloven werkt het Logic team er hard aan om Logic 100% pro te houden en niet dezelfde kant op te laten gaan als FCPX!

 • Profielfoto
  djneo

  Coming in early 2012

  Multicam Editing

  I’ll be waiting

 • Profielfoto
  Frunk

  Zeer nette update voor nu.
  Blij met de Roles en met de functie dat je direct een transitoir kan toevoegen zonder eerst een primary storyline te maken.

  De XML functie moest er wel inkomen en heeft veel potentie. BlackMagic en DaVinci support deze fcpxml al en werkt geweldig!

 • Profielfoto
  Animotion

  Beste Koen van Tongeren,

  Apple legt ons een loer. XML in FCPX 10.0.1 is niet compatible met FCP7! Echt waar.:sad:

  Dus corrigeer je artikel maar. Ik had het ook gehoopt, want voor mij is uitwisseling met andere programma’s en oudere versies belangrijker dan de toeters en bellen in het programma zelf.

  Na testen en mislukken gooide ik het ‘in de groep’. Het korte duidelijke antwoord was: “It’s not xml, it’s a new “rich” fcpxml that developers will have to write in compatibility for”.

  Bestaande XML workflows zijn dus niet van toepassing, en zullen een update nodig hebben om compatible te zijn met dit nieuw .fcpxml-bestandstype. Dit geldt dus ook voor FCP7 of Premiere Pro.

  Dus 2x fail vandaag voor FCPX, eerst de update die niet werkt, en dan een hele dooie mus…

  (Dit komt de motivatie om een FCPX opvolger voor mijn Nederlandstalige FCP7-FCE4 boek te schrijven niet ten goede.

 • Profielfoto
  d_Stiny

  hmmm.. bij mij geeft ie ook aan dat het programma niet is gekocht via appstore [hoe kom ik er anders aan?] en dat ik het maar via software-update moet proberen.. daarna in appstore geeft ie aan dat ik fcp-x kan installeren.. ik klikken: is al geinstalleerd.. maar ik kan alsnog geen update naar 10.0.01 doen. kan dus vooralsnog niet testen wat wel en wat niet werkt..

  apple had al wel aangegeven dat FCP-X geen import/export naar FCP7/FCPS3 zou gaan ondersteunen nooit niet nooit].. dus echt een verrassing is het niet dat de nieuwe rich XML niet werkt met fcp7..

 • Profielfoto
  MJ

  je moet de oude fcpx trashen en dan kun je hem opnieuw downloaden…

  overigens kun je nog steeds geen custom resoluties aanmaken in de nieuwe versie …. #fail

 • Profielfoto
  iNiels1984

  Ik kan de update niet downloaden, krijg ‘m niet te zien in de AppStore en ook niet via SoftwareUpdate… Iemand aan tip hoe ik er dan aan kan komen? Heb ‘m gewoon legaal gekocht via de AppStore…

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Heb je ook de voorkeuren van FCP X verwijderd? Misschien zit dat nog in de weg…

 • Profielfoto
  Hanhart

  Wat een grap…:(

 • Profielfoto
  knekkie

  Wat mist FCPX nu nog allemaal ?

  Nemen jullie het al een stuk serieuZer als (proffessionele) tool?