Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 20 september 2011

Final Cut Pro X(ML) update beschikbaar

Het heeft lang geduurd, veel te lang eigenlijk. Maar na 4 maanden is er éindelijk een update uitgekomen voor Final Cut Pro X. De nieuwste generatie van Apple’s video editing applicatie werd geprezen om zijn revolutionair nieuwe interface, maar ook bekritiseerd om tegenvallende performance en het gebrek aan elementaire functies. De update verhelpt een aantal van deze problemen. Daarnaast is het vanaf nu mogelijk om het programma 30 dagen gratis uit te proberen.

De belangrijkste verbetering in versie 10.0.1 is XML-ondersteuning. Dit stelt editors onder andere in staat om projecten uit te wisselen met andere applicaties in een productie workflow. Eerder beloofde Apple al dat XML in een latere versie terug zou komen in FCP. Omdat Final Cut Pro 7 al wel XML ondersteunde zou het theoretisch nu alsnog mogelijk moeten zijn om FCP 7 projecten via XML te importeren in versie X. Eerste tests wijzen echter uit dat dit in de praktijk niet werkt.

De update bevat nog meer vernieuwingen en verbteringen:

 • Bij het exporteren van materiaal wordt nu ook gebruik gemaakt van de rekenkracht van de grafische kaart of chip. Tot nu toe gebruikte het programma hier alleen de processor(s) voor.
 • Final Cut Pro X is nu compatible met Apple’s Xsan waardoor meerdere gebruikers tegelijkertijd kunnen werken met het zelfde bronmateriaal dat opgeslagen is op een SAN. Daar kunnen ze ook hun projecten bewerken en opslaan.
 • Er is een nieuwe functie toegevoegd met de naar ‘Media Stems Export‘. Door clips te metadateren op bijv. muziek, interviews, vulshots of geluidseffecten kunnen hiermee aparte exporten gemaakt worden van delen van de montage voor verdere nabewerking, zonder dat hiervoor handmatig tracks uit- of aangezet moeten worden.
 • Het is nu mogelijk om Final Cut Pro X op volledige schermgrootte te gebruikten.
 • Het startpunt van tijdcodes kan nu handmatig aangepast worden.
 • Overgangen naar een connected clip of tussen connected clips kunnen nu geplaatst worden zonder een secondary storyline aan te maken.
 • Er is een nieuw thema toegevoegd: Tribute

Een laatste verbetering zit niet in het programma zelf maar zorgt wel voor betere compatibiliteit met nieuwe camera’s. Apple heeft een Camera Import SDK beschikbaar gesteld voor camerafabrikanten. Hiermee kunnen ze zelf plugins uitbrengen om nieuwe modellen compatible te maken met Final Cut Pro X. Tot nu toe kon dat alleen als Apple zelf een software update uitbracht.

Alle verbeteringen zijn omschreven op de website van Apple. Daar valt ook te lezen dat de volgende update begin 2012 verwacht kan worden. Daarin worden multicam editing en video monitoring op broadcastkwaliteit aangepakt.

Motion 5 heeft ook een update gekregen. Deze moet zorgen voor betere stabiliteit van het programma. Verder zijn vooral bugs aangepakt.

 • Ondersteuning voor dubbele beeldschermen.
 • Oplossing voor een probleem met het importeren en afspelen van meerkanaals audio.
 • Oplossing voor een probleem met de stabiliteit bij het navigeren naar een compleet beeld op een negatief tijdspunt.
 • Oplossing voor een probleem met verkeerde tekstplaatsing als het infovenster open is.
 • Correcte spatiëring tussen tekens bij het toepassen van wijzigingen.
 • Oplossingen voor problemen met de stabiliteit als in de conceptmodus een lege tekenreeks in een titel wordt ingevoerd.

Tot slot zijn er ook een reeks bugs verholpen in Compressor 4.

 • Bijgewerkte bitsnelheden in de Cellular-instellingen voor HTTP-livestreaming.
 • Oplossing voor een probleem met toegang tot de QuickTime Export Component-instellingen in Final Cut Pro X.
 • Oplossing voor een probleem waarbij het This Computer-cluster niet verschijnt als het systeem is geconfigureerd in het Chinees.
 • Oplossingen voor problemen met de stabiliteit bij het starten van Soundtrack Pro nadat Compressor 4 is geïnstalleerd.

De updates van Final Cut Pro X, Motion 5 en Compressor 4 zijn gratis te downloaden in de Mac App Store.

Reageer op artikel:
Final Cut Pro X(ML) update beschikbaar
Sluiten