De iPad regeert, ook in Q2 2011

6 reacties

Apple heeft nog steeds het merendeel van de tabletmarkt strak in de knuistjes, zo blijkt uit een onderzoek van onderzoeksfirma IDC. In het tweede kwartaal van dit jaar heeft Apple met diens iPads 68% procent van de markt in handen en zien de concurrenten alleen de achterlichten.

Dit percentage is een stijging van 3% ten opzichte van het eerste kwartaal in 2011. De iPad kreeg in het tweede kwartaal concurrentie van onder andere RIM, die met zijn PlayBook 4.9% marktaandeel wist weg te snoepen. Tablets die draaien op Android deden het iets minder goed, die gingen van 34% naar 26.8% ten opzichte van de eerste 3 maanden in 2011. In totaal werden in het tweede kwartaal 88.9% meer tablets verkocht dan in het eerste. IDC zet het verwachte aantal verkochte tablets in 2011 op 62.5 miljoen.

Zeer onlangs deed HP de TouchPad de deur uit voor een schamele $99. Dit leidde tot een enorme stijging in verkopen van de gefaalde tablet met Palm’s WebOS. Deze cijfers zijn niet meegenomen in het rapport over het tweede kwartaal.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  RobbieB

  Die PlayBook cijfers zijn grotendeels uit de duim gezogen en gebaseerd op shipping estimates. RIM heeft namelijk geen cijfers bekend gemaakt van verkochte exemplaren.

  Daarnaast is het grote percentage Androids waarschijnlijk vooral te danken aan veel goedkope Android-tablets (100-200 dollar) die vaak op Android 2.x draaien en slechte hardware hebben, wat dus niet eens echte competitie voor de iPad is.

  In het high-end segment zit de iPad zeker boven de 80%. Desalniettemin is 68% natuurlijk ook hoog:)

 • Profielfoto
  NTG

  Helemaal eens met RobbieB. Er zijn inmiddels veel tablets. Ook goede tablets, zoals de Samsung Galaxy Tab 10.1 (ja, die ja). Maar iedereen gaat voor de iPad omdat het de veilige keuze is. Je weet 100% zeker dat je goed zit als je een iPad koopt. Door de onoverzichtelijke markt van (vooral) Android tablets heeft men die duidelijkheid niet vanwege de overkill aan producten.
  En het marktpercentage van RIM’s Playbook is waarschijnlijk onzin. Ik schat dat het aantal Playbooks nog maar net 1% van de markt in handen heeft.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Wederom mooie cijfers.
  Gisteren overigens de eerste preview van Windows 8 op ’n tablet gezien, ik was werkelijk ‘blown away’ van wat Microsoft heeft neergezet:
  http://www.youtube.com/watch?v=p92QfWOw88I
  Als dit nu op de markt zou zijn zou ik iOS al snel op de 2e plaats zetten (en Android op 3). Als je het mij vraagt een toekomstige concurrent om rekening mee te houden! (de computers mogen ze houden :sarcastic:)

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Mag er misschien leuk uitzien dat Windows 8, gooi het op een tablet met Flash ondersteuning en je battery life is volledig naar de vaantjes. Overigens heeft de man in het filmpje het steeds over PC’s (laptops/desktops) maar ik heb nog geen van die dingen gezien met een handig werkend touchscreen. Een tablet is geen PC/laptop. Toegegeven het ziet er steeds beter uit (UI) maar ze zullen ook wel moeten:wink:

 • Profielfoto
  spacefreek

  Mag er misschien leuk uitzien dat Windows 8, gooi het op een tablet met Flash ondersteuning en je battery life is volledig naar de vaantjes. Overigens heeft de man in het filmpje het steeds over PC\’s (laptops/desktops) maar ik heb nog geen van die dingen gezien met een handig werkend touchscreen. Een tablet is geen PC/laptop. Toegegeven het ziet er steeds beter uit (UI) maar ze zullen ook wel moeten:wink:

  ’t is meer dan eye-candy hoor, alle Windows programma’s worden ondersteund, verder is Windows 8 hetzelfde voor laptops/tablets/PC’s etc. Je kunt het dus zowel met een muis/toetsenbord als met de hand besturen. Daarmee komt de laptop wel erg dicht bij de tablet in de buurt (simpelweg ’n bluetooth toetsenbordje/muis thuis ‘aansluiten’ en je bent klaar). In de praktijk betekend dat bijvoorbeeld ineens ’n volledige ondersteuning van Office ’10 op ’n tablet, en zeer goede multitask functionaliteit.
  .
  Flash en batterij vind ik sowieso een non-argument, als dat een probleem is voor je batterij ‘sloop’ je het er zo uit met b.v. ClickToFlash, werkt ook heerlijk op m’n MBP en bespaart prima aan accu tijdens het browsen. Zouden ze van mij ook zo op de iPad mogen gooien, mocht ik dan een keer flash nodig hebben (voor iets anders dan reclame), dan zet je het gewoon even (voor die paar seconden) aan, dat overleefd de batterij vast wel..

 • Profielfoto
  BigAL

  Ik was ook wel erg verrast door Windows 8. Ziet er erg goed uit! en laat, voor zover het te beoordelen is, de reguliere tablet OS-en ver achter zich.