Apple wil licentie kopen voor 3G patenten

13 reacties

Samsung heeft enkele weken geleden Apple aangeklaagd vanwege een patent dat het bedrijf geschonden zou hebben. Het gaat over een 3G technologie die Samsung gepatenteerd heeft. Vanochtend konden beide partijen dit uitvechten voor de Haagse rechtbank. Daar heeft Apple aangegeven voor de technologie te willen gaan betalen.

Wie denkt dat alles nu in kannen en kruiken is heeft het mis. Samsung en Apple zijn het nog niet eens over de prijs voor de bewuste licentie. Samsung beschuldigt Apple ervan gesprekken hierover steeds uit te stellen. Apple daarentegen zou het voorgestelde bedrag veel te hoog vinden en daarom bewust niet reageren.

Samsung wil 2,4 procent hebben van de prijs van de chip voor elke patent waar Apple gebruik van maakt, meldt 9to5mac. Apple vindt dat het gebruik van de 3G-patenten van Samsung zo minimaal is dat de vergoeding veel lager zou moeten zijn.

Voorlopig staan beide partijen dus nog lijnrecht tegenover elkaar en is er nog weinig reden tot optimisme. Op 14 Oktober zal de rechter uitspraak doen over de zaak. Dan zal besloten worden of de 3G producten van Apple nog wel of niet meer verkocht mogen worden in Nederland.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  JoelCoster

  stopt deze onzin nou nooit dan

 • Profielfoto
  pim939

  Daar gaan we weer

 • Profielfoto
  Afroman

  I don’t care, zolang ik mijn Apple-spullen en Samsung spullen kan kopen.

 • Profielfoto
  1984

  Verizon aan kant Samsung in ruzies met Apple
  MAANDAG 26 SEPTEMBER 2011, 20:13 uur |

  Verizon Wireless, de grootste aanbieder van mobiele telefonie in de Verenigde Staten, kiest de kant van Samsung in diens juridische gevechten met Apple. Dat werd maandag duidelijk uit documenten die Verizon Wireless vrijdag indiende bij een rechtbank in Californië.

  Apple diende op 15 april een verzoek in bij de rechtbank om de verkoop van sommige apparaten door het Zuid-Koreaanse concern in de Verenigde Staten te verbieden. Verizon Wireless is geen partij in de zaken tussen Apple en Samsung, maar kan toch gevraagd of ongevraagd stukken aan de rechtbank sturen. Dit verschijnsel heeft in juridische vaktermen Amicus Curiae.

  Verizon Wireless vreest onder meer dat het door een verbod op de producten van Samsung klanten verliest voor zijn eigen zogeheten 4G LTE-netwerk. Het bedrijf investeerde miljarden dollars in licenties en de uitrol van dat netwerk. De producten die Apple graag verboden ziet, behoren tot de weinige apparaten op de markt die geschikt zijn voor 4G LTE, aldus Verizon Wireless.

  http://www.beursduivel.be/nieuws/114886/Verizon_aan_kant_Samsung_in_ruzies_met_Apple

 • Profielfoto
  Mac058

  Haha, ik vind het wel grappig, eerst trekt Apple een grote mond en dachten ze dat ze alles konden maken, maar achteraf poeslief willen betalen voor de patenten die oh-zo belangrijk zijn in een smartphone, die Apple eigenlijk heeft gestolen van Samsung! Apple had alleen een rechtzaak gewonnen voor ergens software-matig op een Android toestel, dit ligt niet aan Samsung maar aan Google.

  Ik wil wel weten waar dit eindigt….

 • Profielfoto
  csteelooper

  Hoorde laatst ook ergens weer een andere versie van het verhaal: Samsung gaat de patentportofolio waarschijnlijk kwijtraken zodra deze zaak is afgerond. M.a.w.: Eérst mag Samsung (terecht) gaan innen bij Apple, maar daarná loopt Samsung het risico dat ze de bewuste patenten van de hand moeten gaan doen omdat ze richtlijnen van het FRAND-beginsel hebben overtreden.
  Ik weet niet in hoeverre er waarheid schuilt in dezen, maar ik hoorde het van meerdere personen. Een van hen zei dat dit nieuws uit de Computable afkomstig was. Het fijne weet ik er niet van.
  .
  Overigens hoop ik echt dat het NIET tot een verbod komt voor de verkoop van Apple producten, want ik wil straks gewoon een iPhone 4S/iPhone 5 kunnen gaan halen in Nederland. Ik zoek het niet om daarvoor speciaal naar bijvoorbeeld Duitsland te moeten afreizen…
  .
  Hierbij ga ik dan even puur van mezelf uit; als Apple niet betaalt en er komt een verbod is dat juridisch natuurlijk terecht. Maar ik hoop dat de rechter een schikking zal afdwingen (da’s ook nog een mogelijkheid en daarmee schijnt niemand in dit dossier rekening te houden).

 • Profielfoto
  iep

  Haha, ik vind het wel grappig, eerst trekt Apple een grote mond en dachten ze dat ze alles konden maken, maar achteraf poeslief willen betalen voor de patenten die oh-zo belangrijk zijn in een smartphone, die Apple eigenlijk heeft gestolen van Samsung!

  Dat is niet hoe het zit. Apple wilde altijd al een licentie op die patenten nemen maar Samsung vroeg er in Apple’s ogen teveel voor. Dat geschil loopt nu eigenlijk al jaren waarbij Samsung de zaak heeft laten verslappen. Samsung heeft dus zelf de status quo in ere gehouden en gaat nu ineens na een aantal jaar klagen en op een hele draconische wijze te werk. Dat zal bij menig rechter nogal wat vraagtekens zetten en dus zal Samsung dat ook heel goed moeten gaan uitleggen. Feitelijk is dit een vrij kinderachtige reactie van Samsung omdat ze de zaak die Apple tegen hen heeft aangespannen op een klein punt hebben verloren. Samsung denkt ze nu terug te pakken. Alleen Samsung riskeert wel dat de rechter haar patenten als ongeldig vonnist waarna ze nog veel verder van huis zullen zijn. Er hangt dus erg veel van deze zaak af die een grote impact zal hebben op Apple en/of Samsung. Daarom is het ook best wel een spannende zaak en interessant om te volgen. Beide partijen hebben er dan ook veel meer belang bij dat de boel geschikt wordt.

 • Profielfoto
  1984

  Feitelijk is dit een vrij kinderachtige reactie van Samsung omdat ze de zaak die Apple tegen hen heeft aangespannen op een klein punt hebben verloren. Samsung denkt ze nu terug te pakken. Alleen Samsung riskeert wel dat de rechter haar patenten als ongeldig vonnist waarna ze nog veel verder van huis zullen zijn.

  Omdat Apple een grote afnemer is van Samsung producten zou het bedrijf voorzichtig zijn. Nu zou volgens Lee Younghee, de maat vol zijn en mogen we extremere maatregelen gaan verwachten. Het eerste teken van deze verharding is de aanklacht betreffende 3G.

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  Ik begrijp hier helemaal niets van. Heeft Apple nooit betaald voor het gebruiksrecht van 3G?? Ligt het patent op gebruiksrecht van 3G enkel en alleen bij Samsung??
  .
  Als dat zo is, (kan het me helemaal niet voorstellen) – hoe zit het met uit 3G voorkomende technieken als HSDPA en UMTS?? Allemaal eigendom van Samsung? Kan helemaal niet.
  .
  Mocht dit toch zo zijn, dan heeft Samsung natuurlijk alle recht om dit op te eisen!
  .
  Even terug naar de feiten dan. Iedere leek kan zien dat de “tablet” van de chinezen en koreanen een slabakken kopie is van Apple. Dus apple kan terugschermen met patenten en copyrights.
  .
  Komop nou. De zogenaamde “economieën van de toekomst” zijn toch groot geworden met een ongelofelijke hoeveelheid aan plagiaat. Wisten we toch? Stonden we toch oogluikend toe? Ik bedoel, helft van alle italiaanse distributie bestaat uit chinees plagiaat van merken als Nike, Reebok, Kappa, Fila, Philips en Lego.
  .
  Mijn analyse: chinezen en koreanen verstaan niets van intellectueel eigendom en als ze op hun strepen gaan staan krijgen ze de bal KEIHARD terug. Samsung werkt aan z’n eigen ondergang met een verbod (drooglegging is een verkeerd gekozen woord) op iPhone en iPad, producten waar ze uiteindelijk in eigen land op grote schaal arbeid en onderdelen voor leveren.

 • Profielfoto
  bugboy

  Apple kan het wel te duur vinden, maar dan moet je het niet gebruiken. Niet gewoon niets van je laten horen… Ik neem toch ook geen MacBook mee uit de winkel en ga hem niet betalen, omdat ik de prijs te hoog vind?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vind het een vreemde kwestie en begrijp ook niet of het gaat om een deel van 3G patenten of een bepaald type 3G of gewoon 3G als geheel. Ik heb nooit gehoord dat Samsung daar de uitvinder van was?! Voor patenten moet natuurlijk gewoon betaald worden, dat is duidelijk. Wel is het zo dat uitvindingen en patenten vaak bevochten worden door anderen om te voorkomen dat ze moeten betalen of doordat ze zelf menen soortgelijke vindingen te hebben gedaan.
  Samsung is op het gebied van flat-screen TV’s destijds één van de eerste geweest, maar het is wel heel duidelijk dat de iPhone en iPad door hen (en vele andere merken) in uiterlijk en functies zijn nagemaakt.

 • Profielfoto
  SMTR

  Apple kan het wel te duur vinden, maar dan moet je het niet gebruiken. Niet gewoon niets van je laten horen… Ik neem toch ook geen MacBook mee uit de winkel en ga hem niet betalen, omdat ik de prijs te hoog vind?

  Waardeloze vergelijking. Wanneer jij een MacBook uit een winkel meeneemt is dat diefstal, de winkel beschikt immers niet meer over de MacBook. Apple heeft niet op een dusdanigge manier 3G technologie bij Samsung weggenomen, zodat Samsung hier niet meer over kan beschikken.

  Daarnaast is het zo dat het hier gaat om essentiële technologie voor apparaten met 3G. Iedereen die een smartphone met 3G wil maken moet bij Samsung een licentie afnemen. Wanneer Samsung een te hoge prijs vraagt werken zijn hiermee concurrentie tegen en misbruiken zij hun patenten.

 • Profielfoto
  iep

  Omdat Apple een grote afnemer is van Samsung producten zou het bedrijf voorzichtig zijn. Nu zou volgens Lee Younghee, de maat vol zijn en mogen we extremere maatregelen gaan verwachten. Het eerste teken van deze verharding is de aanklacht betreffende 3G.

  Vergeet niet dat een rechter er met een juridische blik naar kijkt. Het is nogal merkwaardig dat je eerst niks doet en nu ineens keihard de strijd aan gaat. Waarom die radicale wijziging van koers? Waarom niet eerder? Dan kun je wel antwoorden “ja maar Apple is grote afnemer” maar dat is eenvoudig te weerleggen “en dat zijn ze nu nog steeds dus die situatie is niet gewijzigd, waarom nu wel en toen niet?”. Nogmaals, ze zullen echt heel erg goed moeten verwoorden waarom ze nu deze koers zijn gaan varen en waarom ze dat eerder niet deden.