Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 17 augustus 2011

Mac app grijpt relschopper in de kraag

Na een nacht van rellen in zijn Londense wijk had IT’er Greg Martin er afgelopen woensdag genoeg van. Hij zocht zijn heil bij zijn vriendinnetje in een rustiger deel van de stad. Greg vergat echter zijn MacBook Pro mee te nemen. Je raadt het al. Toen hij de volgende ochtend bij zijn appartement aankwam bleek er ingebroken te zijn. Weg MacBook Pro!

Gelukkig bedacht hij zich dat hij voorzorgsmaatregelen had genomen. Niet alleen was de data op z’n Mac ge-encrypt en zat er een wachtwoord op zijn gebruikersaccount, Greg had ook het programmaatje Prey geïnstalleerd. Daarmee kan een gestolen computer teruggevonden worden. Het programma kan aan de hand van WiFi-netwerken doorgeven waar het apparaat zich ongeveer bevindt. Daarnaast worden er screenshots van het scherm gemaakt en wordt de webcam geactiveerd. Genoeg om een relschopper in de kraag te vatten zou je denken, en dat gebeurde dan ook in no-time.

Door een Mac OS X installatieschijf te gebruiken wist de schavuit in kwestie een nieuw account aan te maken op Greg’s computer en binnen no-time zat hij vrolijk te surfen op religieuze Moslim-sites (laat Geert het maar niet horen), snuffelde hij rond op tweedehands-autosites en probeerde hij een tankpas aan te vragen, niet-wetend dat zijn locatie werd doorgegeven aan Greg, zijn gezicht in beeld was en alles wat hij online deed opgeslagen werd.

Greg kreeg al deze informatie binnen op zijn mobiele telefoon, stuurde het door aan de politie en zo liep alles goed af. Greg heeft zijn MacBook Pro weer terug en de jonge delinquent heeft aanstaande vrijdag een afspraak bij de rechtbank.

Gun jij jezelf na dit verhaal ook wat meer gemoedsrust, weet dan dat er een basisversie van Prey gratis gedownload kan worden. Je kan ook nog even wachten tot iCloud beschikbaar is. Daar zit een gratis Find-my-Mac-functie in.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mac app grijpt relschopper in de kraag
Sluiten