Statenweg
Statenweg Nieuws 30 augustus 2011

Streamt iTunes Match nu wel of niet?

Apple’s nieuwe clouddienst behoeft bijna geen introductie meer. Met iCloud kun je onder meer in het verleden aangekochte muzieknummers op elk gewenst moment opnieuw downloaden. Dit is handig wanneer bijvoorbeeld blijkt dat de muziek die je wilt luisteren niet op je iPhone staat. Synchroniseren met iTunes behoort dan tot het verleden, want je hebt altijd vanaf elk apparaat toegang tot jouw muziek die bewaard blijft op Apple’s servers.

iTunes Match doet daar nog een schepje bovenop. Daarmee wordt tegen betaling hetzelfde mogelijk met muziek die niet via iTunes is aangeschaft. iTunes Match scant daarvoor je muziekcollectie. De kans is groot dat de muziek al op de servers van Apple staat, waardoor je deze niet hoeft te uploaden. Mocht dit niet het geval zijn, dan zorgt iTunes Match ervoor dat dit alsnog gebeurt.

Toen bovenstaande diensten werden aangekondigd tijdens de WWDC in juni, werd er met geen woord gerept over het streamen van muziek. Dit houdt in dat naar de muziek geluisterd kan worden zonder dat de bestanden lokaal bewaard worden, wat bij downloaden uiteraard wel het geval is. Veel mensen hoopten op zo’n functie, mede door de populariteit van diensten als Spotify.

Het enthousiasme was dan ook groot toen vandaag video’s op het internet verschenen waarin gedemonstreerd werd dat in de beta-versie van iTunes Match, die beschikbaar is gesteld voor ontwikkelaars, wel degelijk de mogelijkheid om te streamen bestond. Apple heeft vanavond echter in een reactie aan AllThingsD laten weten dat er, in tegenstelling tot deze berichten, toch geen sprake is van het streamen van muziek.

De muziek die je luistert vanuit iCloud of via iTunes Match zal hoe dan ook lokaal opgeslagen moeten worden. Wat lijkt op het streamen van muziek zou in werkelijkheid het gelijktijdig downloaden en afspelen zijn van het bestand. Je kunt dus al beginnen met luisteren, terwijl de download nog niet is afgerond.

De gelijkenissen met streamen zijn echter groot en de discussie waar de grens tussen downloaden en streamen ligt zal ongetwijfeld nog enige tijd voortduren. Zo meent Macrumors.com dat iTunes Match toch een optie heeft om muziek te streamen naast het downloaden van muzieknummers. De verklaring van Apple heeft volgens de site betrekking op de manier waarop deze streams worden afgehandeld.

Traditioneel blijft bij streaming muziekdiensten continu een dataverbinding open tussen de gebruiker en de servers op afstand. Wat je hoort, komt direct van het internet. iTunes Match zou daarentegen tijdens het streamen een groot deel van het nummer tijdelijk lokaal bewaren (in de cache). Dit kan ook uitgelegd worden als downloaden. Stop je echter met luisteren, dan zal na een tijdje de cache geleegd worden. In dit geval is de muziek nooit beschouwd als een permanente download, maar is er sprake van streaming.

Tot nu toe bestaat er nog veel onduidelijkheid over sommige aspecten van iCloud. Pas als de dienst deze herfst voor het grote publiek beschikbaar komt, zal duidelijk worden hoe sommige details ingevuld gaan worden door Apple. Dat gebruikers afhankelijk zijn van (dure) dataverbindingen over het mobiele netwerk, zou een reden kunnen zijn waarom Apple voorlopig afziet van streamen. Dit sluit echter niets uit voor de toekomst.

Reageer op artikel:
Streamt iTunes Match nu wel of niet?
Sluiten