Statenweg
Statenweg Nieuws 28 augustus 2011
Leestijd: 1 minuut

Steve’s patenten

Het is geen geheim dat Steve Jobs zich graag bezighield met de allerkleinste details van producten die ontwikkeld werden gedurende zijn tijd als CEO van Apple. Dit blijkt nogmaals als we bladeren door de honderden patenten die op naam van het bedrijf staan.

Maar liefst 313 daarvan vermelden de naam van Apple’s mede-oprichter, wat betekent dat hij actief betrokken was bij het ontwerpen en ontwikkelen van producten. Opvallend is, dat het merendeel van deze patenten betrekking heeft op de ‘look and feel’ en niet zozeer op de techniek die erachter zit.

Steve’s invloed beperkte zich niet alleen tot de iconische ontwerpen die ons allen bekend zijn: de originele Macintosh uit 1984, de iMac, de iPhone en vele iPod-designs die de afgelopen 10 jaar op de markt zijn gebracht. Hij bemoeide zich ook met op het eerste gezicht minder belangrijke zaken, zoals het klemmetje dat de snoertjes van de iPod-oordopjes bij elkaar houdt. En wat te denken van de glazen trap die in menig Apple Store te vinden is.

Deze aandacht voor details is natuurlijk één van de redenen die ertoe geleid hebben dat de producten van Apple zo uniek zijn. Dat Steve Jobs geloofde in een gebruikerservaring die verder gaat dan alleen het product zelf, blijkt uit het feit dat zelfs verpakkingen belangrijk genoeg waren om te patenteren. The New York Times heeft alle patenten van Steve Jobs overzichtelijk op een rijtje gezet, waaronder variaties op producten die nooit op de markt gebracht zijn.

De glazen trap uit de Apple Store en de verpakking van de iPod nano

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Steve’s patenten
Sluiten