Guido
Guido Nieuws 23 augustus 2011

KPN introduceert interactieve tv op iPad

Weer een tv-programma gemist omdat je moest sporten? Of vergeten je recorder aan te zetten? Treur niet. Om haar 416.000 klanten tegemoet te komen, introduceert KPN vandaag Interactieve TV Online. Of je nou op de bank ligt of op het toilet zit, jij bepaalt vanaf 15 september waar én wanneer je in huis je favoriete programma of film kijkt.

Wat is Interactieve TV Online?
KPN biedt haar klanten al Interactieve televisie, waarmee je live televisie kunt pauzeren, opslaan en later terug kunt kijken. Vanaf 15 september breidt KPN de dienst uit onder de noemer Interactieve TV Online (iTV Online). Consumenten die een abonnement hebben op iTV Online, kunnen dezelfde content van de tv ook bekijken op pc, laptop of iPad. Zij hoeven daar niets extra’s voor te betalen. Via je eigen wifi-verbinding thuis kun je met meerdere personen in huis op verschillende schermen naar allerlei programma’s kijken. iTV Online bevat 3 belangrijke onderdelen, namelijk live televisie, programmagids en Videoland videotheek.

Live televisie
Met iTV Online kun je live televisieprogramma’s bekijken, opnemen en terug kijken van de 20 best bekeken kanalen. Denk hierbij aan de publieke omroepen en de kanalen van RTL en SBS. Ook CNN, BBC, National Geographic stellen hun content beschikbaar. Kijk op de website van KPN voor een overzicht van alle 20 zenders. KPN zegt hiermee 90% van de meest bekeken programma’s aan te kunnen bieden. Dit wordt in de loop van de tijd uitgebreid als het aan KPN ligt. Op de iPad is het tevens mogelijk om live-tv pauzeren. Programma’s kunnen bovendien worden opgenomen. In het eerste stadium kunnen opgenomen programma’s alleen worden terug gekeken op de televisie. KPN hoopt deze mogelijkheid vanaf volgend jaar ook op de iPad aan te bieden.

Programmagids
KPN biedt je ook de mogelijkheid om een programmagids te raadplegen. Je kunt content van 5 dagen bekijken. Dat wil zeggen programma’s van de afgelopen 48 uur en de aankomende 3 dagen. Naast het bekijken van content is ook extra informatie beschikbaar over een uitzending.

iTV OnlineVideoland videotheek
De derde feature van iTV Online is Videoland videotheek. In samenwerking met Videoland biedt iTV Online een film-catalogus met 2000 titels. Voor films betaal je één keer een bedrag, waardoor je 24 uur lang de film kunt bekijken op meerdere devices. Ook is het mogelijk om onderweg de catalogus te raadplegen. Om het ouderwetse window-systeem van vertraagde distributie tegen te gaan is KPN druk in gesprek met leveranciers om de distributiedata meer en meer gelijk te trekken. Waarom zou een reguliere videotheek immers eerder een film mogen aanbieden dan KPN, die ook een digitale videotheek aanbiedt?

Wat kun je met de iPad?
Met de iPad kun je dus vanaf 15 september live televisie kijken en opnemen, en de programmagids en videocatalogus raadplegen. Pas vanaf december 2011 heb je de mogelijkheid om opgenomen programma’s terug te kijken en films uit Videoland videotheek te bekijken. De ontwikkelingen voor de iPad zijn dus nog in volle gang. Aan het eind van dit jaar kun je dezelfde volledige ervaring beleven als op de tv, laptop en pc.

Opslag in de cloud
Dat je programma’s kunt opnemen en terugkijken, betekent ook dat al die content ergens moet worden opgeslagen. KPN slaat al jouw opgenomen content op in de cloud. Het betreft hier een KPN-omgeving en niet een server van de contenteigenaren. KPN wil hiermee de kwaliteit van de content garanderen. Daarbij wordt uitgegaan van 200 kijkuur, onafhankelijk van de kwaliteit van de content. Gedurende een jaar heb je toegang tot al het opgenomen beeldmateriaal.

Conclusie
OMT mocht alvast een blik werken op iTV Online voor de laptop en iPad. Op dit moment kan KPN content aanbieden en inspelen op het gebruiksgemak van de consument. Met een simpele handeling kijk je live televisie en neem je het op. Even zo makkelijk bestel je een nieuwe film die je direct kunt kijken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de app van Uitzending Gemist, biedt KPN content van de 20 beste kanalen in Nederland. De app oogt clean en gebruiksvriendelijk. Hier en daar kan de navigatie nog iets worden aangescherpt om makkelijker je weg binnen de app te vinden.

KPN kiest ervoor om iTV Online in september op de markt te brengen en daarna langzaamaan technische mogelijkheden toe te voegen waar de consument behoefte aan heeft. Denk aan een X-Factor-fan die wil stemmen op zijn favoriete deelnemer. “We willen liever evolutie, dan een revolutie. De consument moet er wel klaar voor zijn,” aldus Diederik Rosenbaum, Marketing manager TV.

Vanaf half september kun je genieten van interactieve televisie op je Mac via www.kpnvandaag.nl/itvonline of download de gratis app KPN iTV Online voor je iPad. Deze kun je uiteraard vinden in de App Store. Kijk op de website van KPN voor de abonnementskosten van interactieve televisie.

 

iTVOnline-ipad

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
KPN introduceert interactieve tv op iPad
Sluiten