iMac voor onderwijs komt terug [UPDATE]

20 reacties

Apple heeft vandaag onaangekondigd een nieuwe iMac op de markt gebracht, speciaal voor het onderwijs en bedrijfsleven. Deze 21 inch iMac is minder snel en heeft minder opslag dan zijn grote broers, maar wordt daardoor wel goedkoper.

De versoberde iMac heeft een 3,1 Ghz duaal-core i3 processor, 2 GB RAM en een harddisk van 250 GB. De grafische chip is de zelfde AMD Radeon HD 6750M als in de bestaande iMacs, maar voor het budget-model moet deze het doen met 256 in plaats van 512 MB geheugen.

De zakelijke budget-iMac kost $ 999,- in de V.S.. Prijzen en beschikbaarheid voor Nederland en België zijn nog niet bekend, maar het apparaat zal sowieso alleen verkrijgbaar zijn in de zakelijke- en educatie-online Apple Store.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  iPredict

  Stel je voor, onderwijsinstellingen met rijen iMacs. Zelfs bij Industrieel Ontwerp aan TU Delft waar ik gestudeerd heb, waren er (nog) geen Macs voor het onderwijs. Ik ben benieuwd.

 • Profielfoto
  Anicos

  Slim van Apple om weer met een ‘kaalgeplukte’ iMac te komen. Een grote rij iMac’s ziet er toch stukken beter uit als de grote rij ouderwetse Dell computers die nu dienst doen op m’n school. Om nog maar niet te spreken van de verlossing van Windows.:wink:

 • Profielfoto
  guide506

  Goed nieuws! Hopelijk zijn de geruchten waar.
  Overigens wordt bij de advertentie onder het nieuwsbericht de nieuwe Mac mini getoond met een sleuf voor de optical drive.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Het nieuws dat de MacBook (de witte) ook nog steeds verkocht wordt voor onderwijsdoeleinden heb ik nog niet gezien op de voorpagina! Want die wordt nu voor 950 dollar aangeboden voor onderwijsinstellingen, a la de 20 inch iMac van toen.

  Slim, want scholen hebben niet per se een dure computer nodig die van alles kan en als je in bulk koopt, is het waarschijnlijk nog goedkoper.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  @iPredict
  Ik ben weleens geweest op de Hogeschool Leiden. Het staat daar bomvol met gloednieuwe iMacs. Werknemers en docenten maken alleen maar van Apple gebruik. Studenten huren MacBooks en door de hele school staan werkplekken ingericht met iMacs. Best heel gaaf om te zien! En het is niet eens een grafische school…

 • Profielfoto
  Maverick9898

  De Macs doen het lang en dat is wel een voordeel. Aan de andere kant moet je je afvragen wat een student eraan heeft om een Mac te delen met iedereen. Bij ons op de VU wordt eigenlijk alleen maar getypt en gebrowsed op de computers. Of je daar per se zo’n dure computer voor moet aanschaffen is dan de vraag…..

 • Profielfoto
  sanderploegsma

  en voor 200 dollar meer krijg je een Quad Core i5, 2x zoveel RAM, 2x zoveel opslag, een betere grafische kaart…

  Oftewel, die onderwijs iMac is ontzettend overpriced.

 • Profielfoto
  diotav

  Die opmerking slaat op een consument. Instellingen rekenen in volume, niet of een machine voor € 200 meer betere specs heeft.

 • Profielfoto
  mattietissen

  slordig artikel;
  bronvermelding?
  pica van imac in edu apple store
  en interpunctie fouten.
  /pro?

 • Profielfoto
  Hessel89

  goede zet van apple!:)

  vraag me alleen af hoe dat met de muizen en trackpads zit. die zouden beveiligd moeten worden met een draadje zoals in de apple stores, of er zou een ouderwetse muis bij zitten. wat eigenlijk te weinig is om gebruik te maken van OSX Lion.

 • Profielfoto
  Hessel89

  en voor 200 dollar meer krijg je een Quad Core i5, 2x zoveel RAM, 2x zoveel opslag, een betere grafische kaart…

  Oftewel, die onderwijs iMac is ontzettend overpriced.

  is niet helemaal waar natuurlijk.. zoek maar eens naar een LED-backlit TFT scherm van diezelfde kwaliteit voor een lage prijs + desktop kast. dan kom je ongeveer op hetzelfde uit alleen staat er geen OSX op. bovendien zijn macs makkelijker te onderhouden voor systeembeheerders.

 • Profielfoto
  Hessel89

  De Macs doen het lang en dat is wel een voordeel. Aan de andere kant moet je je afvragen wat een student eraan heeft om een Mac te delen met iedereen. Bij ons op de VU wordt eigenlijk alleen maar getypt en gebrowsed op de computers. Of je daar per se zo\’n dure computer voor moet aanschaffen is dan de vraag…..

  wat dacht je van programmatuur als autocad?

  of bijvoorbeeld audio/grafisch/webdesign

  tuurlijk, die dingen kan je ook op windows desktops doen maar in die ”industry” word eigenlijk alleen maar met Macs gewerkt. dan is het ook logisch als daar op school alvast aan went.

 • Profielfoto
  sanderploegsma

  en voor 200 dollar meer krijg je een Quad Core i5, 2x zoveel RAM, 2x zoveel opslag, een betere grafische kaart…

  Oftewel, die onderwijs iMac is ontzettend overpriced.

  is niet helemaal waar natuurlijk.. zoek maar eens naar een LED-backlit TFT scherm van diezelfde kwaliteit voor een lage prijs + desktop kast. dan kom je ongeveer op hetzelfde uit alleen staat er geen OSX op. bovendien zijn macs makkelijker te onderhouden voor systeembeheerders.

  Ik doelde op deze.;)

 • Profielfoto
  maluku-nick

  Leuk, wij hebben op school al diverse lokalen met de instap 21 inch.. Waarvan een met 128 exemplaren =P Ziet er indd zeer strak uit!

 • Profielfoto
  Ladurance

  @STEVEJ0BS
  Klopt, ik studeer daar. Er zijn inderdaad erg veel iMacs en veel studenten lopen rond met een MacBook. Helaas moet bij mijn studie bijna alles ingeleverd worden als .doc. Erg irritant want dit gaat ten koste van de opmaak van mijn pagesdocument. Ze mogen wat dat betreft wel nog wat Macvriendelijker worden (ook al zijn alle werkplekken voor de docenten ingericht met iMacs).

 • Profielfoto
  KarelWillem

  en voor 200 dollar meer krijg je een Quad Core i5, 2x zoveel RAM, 2x zoveel opslag, een betere grafische kaart…

  Oftewel, die onderwijs iMac is ontzettend overpriced.

  is niet helemaal waar natuurlijk.. zoek maar eens naar een LED-backlit TFT scherm van diezelfde kwaliteit voor een lage prijs + desktop kast. dan kom je ongeveer op hetzelfde uit alleen staat er geen OSX op. bovendien zijn macs makkelijker te onderhouden voor systeembeheerders.

  Hij bedoeld dat je voor 200 dollar meer de consumenten iMac hebt, met betere specs.

 • Profielfoto
  Mick-23

  dual* er staat duaal:P

 • Profielfoto
  KarelWillem

  En er staat 21″. Ik neem toch aan dat het gewoon 21.5″ is.

  Of maken ze speciaal een scherm en kast die een 1/2 inch kleiner is?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Maverick: voor scholen en bedrijven zijn iMacs helemaal niet duur, ze zijn voordelig in onderhoud, sneller en eenvoudiger te repareren en gaan veel langer mee. Als er normaal mee wordt omgesprongen gaan ze zeker een jaar of zes mee. Daardoor is gebruik van Macs uiteindelijk goedkoper dan gebruik van Windows computers. Bij het bedrijf waar ik werk worden alleen iMacs gebruikt en er staan hier nog G5 iMacs uit 2004. Probeer dat ’s met een Windhoosbak!
  Een heel belangrijke pré is natuurlijk de ongevoeligheid voor virussen etc.

  Ik vind het trouwens een domme zet van Apple dat de goedkopere witte MacBook uit de handel is genomen. Dat was nou juist een mooi instapmodel voor scholieren en studenten. Een MacBook Air of iPad vormt daar toch niet een acceptabele vervanger voor.
  Maar misschien dat Apple nog ’s ergens mee komt op dit gebied?