Hé iCloud, ben je wel zo slim?

40 reacties

Deze herfst wordt een herfst als geen ander. Althans, als het aan Apple ligt. De iPhone 5 doet zijn intrede, iOS 5 ziet het levenslicht en als klap op de vuurpijl introduceert Apple iCloud. Voor de laatste zijn de vewachtingen hooggespannen. Is dat terecht?

Ontwikkelaars hebben dit weekend de 5e beta gekregen van iOS 5. Tegelijkertijd is het voor hen nu mogelijk om bestaande MobileMe accounts om te zetten in iCloud accounts. Tijdens dit proces benadrukt Apple dat iCloud geen plek meer biedt voor een aantal zaken.

Na een upgrade vind je je mail niet meer bij me.com

Zo moet je met iCloud afscheid nemen van MobileMe Gallery, iDisk en hosting voor websites gemaakt in iWeb. Zorg er dus voor dat je vóór 30 juni 2012 een backup hebt gemaakt van je foto albums, bestanden en websites. Tot die tijd zijn ze gewoon bereikbaar op me.com, in tegenstelling tot je mail. Deze vind je na een upgrade naar iCloud onder icloud.com.

Gallery, iDisk en iWeb publishing stopt na 30 juni 2012

Maar daar blijft het niet bij. iCloud synchroniseert ook niet meer de volgende zaken: Dashboard widgets, Dock items, sleutelhangers, Mail accounts, Mail regels, Mail handtekeningen, slimme mailboxen en voorkeuren. Zodra je deze herfst verhuist naar iCloud, stopt dit direct.

Na een upgrade naar iCloud mis je sommige handige backups

Kortom, iCloud biedt mooie nieuwe functionaliteiten als Photo Stream, documentendeling voor iWork en nieuwe webapps voor mail, contacten en adressen. Maar er verdwijnt ook het nodige, dus zorg voor goede backups!

Reacties

40 reacties
 • Profielfoto
  Lifelogger

  Echt een enorm gemis straks, wanneer “Dock items, sleutelhangers, Mail accounts, Mail regels, Mail handtekeningen, slimme mailboxen en voorkeuren” niet meer mee genomen worden. Dat was juist zo fijn aan MobileMe en de reden dat ik het aangeschaft heb destijds.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Dat komt vast wel weer terug onder het mom van een nieuwe functie. Een beetje a la de iPod nano eerst met camera uitrusten en het jaar daarop niet meer, maar wellicht het jaar daarop wel weer en dan net doen alsof je erop vooruitgaat;).

 • Profielfoto
  Makkiej

  De meeste dingen die gebruikte ik toch al niet van die dingen (misschien ook wat het minst gebruikt werd?) alleen gallery en iDisk vind ik wel erg jammer:( gebruik het regelmatig..

  misschien komt het terug in een betaalde versie van iCloud?

 • Profielfoto
  mbrant

  Tja, daar gaat al je werk in je website. Nu moet ik dus weer een host zoeken en ik weet dan niet of iWeb dan nog wel wordt ondersteund. Terwijl ik doiverse leuke sites heb gemaakt voor deze en gene.

  Ik weet bij na zeker dat er nog veel meer Maccers zijn die een leuke website hebben gemaakt met iWeb. En dan nog meteen op iDisk zetten. Ik heb juist om die reden een familypack gehad en voel me op zijn minst bedonderd.

  Dan de hele mikmak met mail en de sync. Ik weet echt niet of we hier nu zo blij mee moeten zijn.

 • Profielfoto
  DNibbeling

  @Makkiej Daar komt ‘Documents in the Cloud’ voor terug! Ik hoop alleen wel dat het aanmaken van maximaal 5 e-mail aliassen blijft werken. Tot die tijd stap ik nog niet over. Gebruike MobileMe mail voornamelijk zakelijk voor mijn winkels en die hebben hun eigen e-mail adres. Iemand die weet hoe dit zit?

 • Profielfoto
  Needler

  Jammer voor de drie leden van me.com. Om vooruit te gaan moet je oude dingen soms killen.

  Straks staat er een solide integratie tussen iOS en Mac OS X. En vanuit daar kan verder gebouwd worden.

 • Profielfoto
  kerelvent

  Maar hoezo is je mail niet meer sync dan?
  Het hele idee achter iCloud is toch dat je Mac met Lion en je iOS 5 apparaten op meer vlakken dan nu in sync zijn?

 • Profielfoto
  Tsjaap

  @DNibbleing: die aliassen ben je helaas al kwijt…. Kijk maar op me.com

  @Needler; dit is wel erg kort door de bocht: Ik gebruikte MobileMe op mijn iPhone 3G en mijn Mac Mini PCC en het werkte prima op iOS 4 en OSX 10.6. Maar nu moet iedereen ineens over op iOS 5 en OSX 10.7 en moet je je hardware upgraden om iets te blijven gebruiken.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Je e-mail blijft uiteraard wel gesynced, als je IMAP instellingen gebruikt. Ik gebruik dat al zo lang ik me.com gebruik en dat werkt prima, alle emails zijn dan gesynced.
  Het enige wat ik echt ga missen is de Gallery, maar daar zijn in feite genoeg alternatieven voor denk ik.
  Ook iDisk is nooit geweest wat het beloofde: veel te traag. Dropbox is daar een veel beter (en gratis) alternatief voor.

 • Profielfoto
  macpro

  Dat van die Mail regels is Balen met hoofdletter B. Daar heb ik er tientallen van en het is ideaal dat die netjes gesynchroniseerd worden over alle Macs.

 • Profielfoto
  Panda

  @mbrant Wanneer je alle websites die je gemaakt hebt in iWeb nog in iWeb hebt staan is er niks aan de hand, gewoon een webhost zoals antagonist zoeken en in iweb aangeven dat de website via ftp geupload moet worden, gegevens invoeren en klaar is kees. Heeft dus niks te maken met of iweb wel of niet ondersteund wordt.

 • Profielfoto
  jasper050

  Wat ik erg zal missen is grotere bestanden delen via iDisk, de ontvanger krijgt dan keurig een nette mail en met 1 klik kunnen ze het bestand downloaden. Moet ik dan nu weer naar Megaupload of 1 van die andere vreselijke sites?
  Het zag er nu zo mooi professioneel uit.
  Apple zeg dat het niet waar is!!!

 • Profielfoto
  Peter733

  @jasper050: hoog tijd dat je wetransfer.com eens bekijkt.

  Gallery ga ik het meeste missen. In vergelijking met andere Photo sharing websites, was het gebruiksgemak subliem. Trouwens, Apple zal iPhoto en Aperture ook grondig moeten updaten, aangezien beiden Gallery functies hebben.

 • Profielfoto
  blurryMotions

  Wie heeft zich niet al ooit gestoten aan de steen die Apple WebService heet?
  Ik stoot me er niet nog een keer aan, maar jammer vind ik het wel. Het zou de Apple ervaring zoveel prettiger maken als ze dat gedeelte ook eens gewoon goed konden krijgen en niet steeds weer iets nieuws gingen verzinnen.

 • Profielfoto
  KrijnB

  Ik heb nog een vraag voor iCloud. Ik heb nu een macbook, iPad en iPhone, maar moet overal mijn email (van Ziggo) drie keer lezen of verwijderden (op elke apparaat apart). Kan dat straks met iCloud ook in één keer. Dus als ik heb hem gelezen op de iphone dan ook gelezen op de macbook en iPad?
  Een soort microsoft exchange is het dan.

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  @KrijnB
  Inderdaad, ergens gelezen is overal gelezen. Soort Exchange dus.

 • Profielfoto
  ageman

  eens gelezen altijd gelezen = IMAP protocol
  alle mails en of ze gelezen zijn wordt bijgehouden op de server
  werkt voor gmail, mobile me en exchange!

 • Profielfoto
  ocramarco

  Ben benieuwd hoe het werkt met die omschakeling van .mac/MM naar iCloud. Is je appleid sowieso je inlognaam? Ik wacht namelijk tot alle software compatible is voordat ik naar Lion ga switchen. En het ziet er niet echt naar uit dat het compatible gaat worden met Snow Leopard.

 • Profielfoto
  vizjuul

  Pff.. Ik zie nu meer nadelen dan voordelen. iDisk eruit slopen is echt dom. Daardoor moet ik nu overstappen naar Dropbox en loopt Apple de abonnementskosten mis die ik er graag voor over had.

 • Profielfoto
  vizjuul

  Of wordt er een alternatief aangeboden om vrije bestanden/mappen op te slaan?

 • Profielfoto
  Skilip

  [klaagzang]Apple, Apple, Apple, wear ben je toch met bezig? Je blijft me maar negatief verassen.

  Het (IMHO) echt coole aan me.com was toch het in Sync blijven van al je apparaten? iCloud zou daarop toch een verbetering moeten worden?

  Nu heb je eindelijk je media synchroon starks en moet je je bladwijzers, sleutelhangers, mailboxes etc. weer handmatig syncen.

  Echt, ik verlang terug naar de tijd dat je er klakkeloos vanuit kon gaan dat alles wat Apple deed meer dan perfect was. [/klaagzang]

 • Profielfoto
  fuen

  Welke slimme hoster gaat als eerste pakketjes branden als ‘de ideale overstap voor uw iWeb website’ en ‘ideale vervanging voor iDisk’?

 • Profielfoto
  MacZappa

  @Skilip lees nog maar even wat icloud gaat bieden.

 • Profielfoto
  MacZappa

  Of wordt er een alternatief aangeboden om vrije bestanden/mappen op te slaan?

  Als iwork kan gesynchroniseerd worden, itunes, apps, afbeeldingen, wat kom je dan nog te kort ?

 • Profielfoto
  oldpeer

  wie denkt dat apple’s gallery niet veel beter wordt dan bijv flickr of picasa is naief…

 • Profielfoto
  spacefreek

  Apple, Apple, Apple, wear ben je toch met bezig? Je blijft me maar negatief verassen.

  Kan je ook positief verast worden dan?

 • Profielfoto
  iErnst

  @Tsjaap Waar staat dat je de aliassen kwijt bent?

  Ik gebruik iDisk erg vaak. Zeker tijdens mijn deeltijd studie, hier sloeg ik al mijn werk op, zodat ik overal de meest recente versie had. Jammer dat deze functie niet mee gaat in de migratie.

 • Profielfoto
  Multispace

  @Panda Het is mij ook niet helemaal duidelijk welke funkties nog blijven werken met websites in iWeb. Domeinnaam moet ik dus een andere hosting voor zoeken, iDisk hetzelfde verhaal, maar blijven zaken als RSS en blog en comments bij blog gewoon werken?

 • Profielfoto
  macpro

  Ik heb zojuist feedback gegeven aan Apple over dit verhaal. Geen idee of het gaat helpen. (Eigenlijk wel :( )
  Voor een ieder die ook zo’n poging wil wagen:
  http://www.apple.com/feedback/mobileme.html

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Misschien een leuk idee voor de OMT-redactie: alle functies uit MobileMe die niet in iCloud komen, alternatieven opzoeken! Ben vooral benieuwd naar een alternatief voor zoiets als iDisk (een erg handige tool), een functie die ik nog weleens gebruikt heb!

 • Profielfoto
  Stendec

  Misschien een leuk idee voor de OMT-redactie: alle functies uit MobileMe die niet in iCloud komen, alternatieven opzoeken! Ben vooral benieuwd naar een alternatief voor zoiets als iDisk (een erg handige tool), een functie die ik nog weleens gebruikt heb!

  Alternatief voor iDisk? Probeer Dropbox: http://db.tt/995ezwA;)

 • Profielfoto
  unSOUND

  Ik gebruikte geregeld de optie om instellingen als de mail-accounts, systeemvoorkeuren, sleutelhangers en dergelijke te synchroniseren met mijn machines… Baal er ook stevig van, en ga dus ook nu gelijk feedback geven daarover.

 • Profielfoto
  Byzantic

  Tja, daar gaat al je werk in je website. Nu moet ik dus weer een host zoeken en ik weet dan niet of iWeb dan nog wel wordt ondersteund.

  Je kan dropbox gebruiken om je website (die je maakt in iWeb) te hosten.

  http://www.youtube.com/watch?v=ayO9nlu8fUM

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Hm pardon? OMT stelt even dat de iPhone 5 met de herfst komt?? Knap arrogante “inside knowledge” stelling lijkt mij! “De verwachting is” lijkt mij een terechte inleiding van het artikel!

 • Profielfoto
  bugboy

  @Needler: Je maakt zelf waarschijnlijk geen gebruik van deze features, anders zou je het niet zo makkelijk roepen.

  iWeb is een prettig pakket en ook nog is laagdrempelig. Daarom is het heel veel ingezet om websites op te zetten voor kleine bedrijven. Die zijn dus nu mooi de lul, want het pakket wordt langzaam de nek omgedraait. Die websites moeten dus omgezet gaan worden. Voor kleine zelfstandigen is dat een regelrecht drama.

  Ik baal er ook van, want ik heb vorig jaar nog mensen aangeraden een Mac te kopen, omdat ze dan ook zelf makkelijk hun website konden onderhouden. Lekker advies als het een jaar later weg is. Er is ook geen manier om een iWeb website te converteren, dus het is gewoon uithuilen en opnieuw beginnen.

  Apple ziet het grote geld in iOS en laat de gebruikers van het eerste uur keihard vallen. Dat is de arrogantie van Apple, waarmee ze steeds weg komen. Voor mij wel een reden om voor continuïteit niet meer voor Apple te kiezen.

 • Profielfoto
  yoerio

  Ehm even om dit droevige gesprek over icloud even te stoppen. kan het niet zeker zeggen maar mijn bladwijzers worden nog gewoon gesynced met icloud beta

 • Profielfoto
  Maikelw

  Ik wil gewoon mijn Me.com abbo houden… Heb ik tenslotte 3 maanden terug 80 euro voor betaald -_-‘

 • Profielfoto
  Tjakkahhh

  @DNibbeling
  Aliassen blijven gewoon

 • Profielfoto
  DaveFlash

  ff een tipje van de sluier:

  Apple heeft mar de helft van de iCloud features aangekondigt.

  MobileMe Gallery gaat inderdaad weg, maar daarvoor in de plaats komt (iCloud) Photostream Gallery. en, iDisk komt ook volledig als nieuw terug als iCloud Webdrive (naam onder voorbehoud) en nog veel meer moois waar ik niet over praten kan.

 • Profielfoto
  ptra

  Tjakkahhh 23 uur geleden
  @DNibbeling
  Aliassen blijven gewoon

  Hee Tjakkahh, ik zie uit jou screenshot geen bewijs dat aliassen blijven…
  Is gewoon een screenschot van je iCloud Mail instellingen.