Statenweg
Statenweg Geruchten 11 augustus 2011

Gerucht: iCloud basis voor lowbudget iPhone

Vandaag dook wederom het gerucht op dat Apple niet alleen werkt aan de iPhone 5, maar tevens aan een lowbudget uitvoering van de smartphone. Dit toestel moet de klantenkring van Apple verder vergroten, doordat meer mensen hem kunnen veroorloven. De lagere prijs zou mogelijk zijn door iCloud en het ontbreken van lokale opslagruimte.

iCloud staat al een tijdje in de steigers en moet ervoor zorgen dat muziek, foto’s, apps en documenten op de achtergrond gesynchroniseerd worden tussen je Mac, iPad en iPhone. Als gebruiker hoef je daar niets voor te doen. De daadwerkelijke lancering van de dienst staat gepland in de herfst, samen met iOS 5. Dit is mogelijk ook het moment waarop de nieuwe iPhone’s aan de wereld getoond worden.

De goedkope uitvoering van de iPhone zal volgens het gerucht volledig gebouwd worden rondom iCloud. In plaats van muziek, foto’s en documenten lokaal op het toestel te bewaren, zullen deze op het moment dat ze nodig zijn worden gedownload of gestreamd vanaf Apple’s servers. Hierdoor is minder opslagruimte nodig, wat een besparing van zo’n 15% in de productiekosten kan betekenen.

Het nieuwe model iPhone met iCloud moet in zijn prijssegment uniek worden, waardoor de keus voor de consument simpel zal zijn. Apple zou niet bereid zijn in te leveren op kwaliteit en evenmin op winstmarges. Naast het ontbreken van geheugen zullen naar verluidt dezelfde onderdelen als in de iPhone 4 gebruikt worden, die inmiddels steeds meer in prijs dalen.

Er is echter reden om te twijfelen aan het gerucht. iCloud is niet in de markt gezet om content te streamen. Het zorgt er alleen voor dat als je bijvoorbeeld een document aanpast op de Mac, de aangepaste versie direct op je iPhone te vinden is. Ook aangekochte muziek of apps worden direct op alle apparaatjes gedownload. De bestanden worden daarbij gewoon lokaal opgeslagen, zij het dat deze indien nodig gemakkelijk vanuit de cloud oproepbaar zijn.

Tevens is een trend waar te nemen waarbij telecomoperators hogere prijzen gaan vragen voor mobiel dataverkeer, waarover we eerder al schreven op OMT. Mogelijk zal Apple hierdoor (voorlopig) niet inzetten op het streamen van content naar apparaatjes. Het is, samen met de steeds lager wordende prijzen voor geheugenchips, een goede reden om de lokale opslag te behouden.

Reageer op artikel:
Gerucht: iCloud basis voor lowbudget iPhone
Sluiten