Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 16 augustus 2011

Apple verdraait feiten in Galaxy Tab-zaak

Een beetje Apple-fan weet wat RDF is. Steve Jobs maakt er regelmatig gebruik van in zijn keynotes. Inderdaad; een Reality Distortion Field. Door feiten een eigen interpretatie te geven en ze te verdraaien creëer je er een nieuwe werkelijkheid mee, in je eigen voordeel natuurlijk. Het lijkt erop dat Apple deze succesvolle techniek ook heeft toegepast in zijn rechtszaak tegen Samsung, zo tonen onze collega’s van Webwereld aan.

Vorige week wist Apple een voorlopig Europees verbod op de verkoop van de Samsung Galaxy Tab af te dwingen in een Duitse Rechtbank. De tablet zou teveel overeenkomen met de uiterlijke kenmerken van de iPad 2, waar Apple een patent op heeft. Eén van de bewijsstukken was een afbeelding van beide tablets naast elkaar en het moet gezegd: twee druppels water: zelfde icoontjes, zelfde zwarte rand en zelfde verhoudingen. Maar nou juist die verhoudingen blijken niets met de werkelijkheid te maken te hebben: de Galaxy Tab 10.1 zou veel langwerpiger moeten zijn dan de iPad.

Bij Webwereld pakte een oplettende redacteur een liniaal uit zijn bureaulade en ging aan de slag, met onderstaande afbeelding als resultaat. Daarop valt duidelijk te zien dat de afbeelding vande Galaxy Tab uitgerekt is om nóg meer op een iPad te lijken. Wie goed kijkt ziet dat zelfs de icoontjes eerder rechthoekig dan vierkant zijn.

Fraai is het allemaal allerminst, maar heeft Apple hier bewust de feiten verdraait om bij de Duitse rechter een verbod op de Galaxy Tab af te dwingen? Niet persé, zo stelt een Duitse jurist in het artikel van Webwereld. Apple zou de afbeelding al eerder gebruikt kunnen hebben in een Amerikaanse rechtszaak. Destijds waren er alleen afbeeldingen beschikbaar van een prototype van de Galaxy Tab. Tegelijkertijd verklaart dit niet waarom de Galaxy-icoontjes op de foto ook uitgerekt lijken te zijn.

De hamvraag is nu: zou de uitkomst van de Duitse rechtszaak het zelfde zijn geweest met een kloppende foto van beiden tablets? Dat valt moeilijk te voorspellen. De breedbeeld-achtige verhoudingen van de Tab geven de tablet een behoorlijk afwijkende look van de iPad. Toch blijven een aantal karakteristieke kenmerken gelijk: de glazen voorkant met zwarte, afgeronde rand en de afgeronde achterkant. Laten dat nou net allemaal kenmerken zijn die in Apple’s patent voor de iPad beschreven worden.

Het is dus onduidelijk of dit gesjoemel met bewijsmateriaal van invloed is op het verloop van de rechtszaak, maar Apple heeft met de Photoshop-uitrek-truc sowieso gezichtsverlies opgelopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple verdraait feiten in Galaxy Tab-zaak
Sluiten