Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 22 juli 2011

Wat is Apple van plan met Bluetooth 4.0?

De nieuwe MacBook Air en Mac mini hebben het: Bluetooth 4.0. De nieuwste generatie van de door Nederlander Jaap Haartsen ontwikkelde draadloze-communicatietechnologie bestaat al langer maar is nu pas door Apple gebruikt voor Macs (en zometeen ongetwijfeld ook in iPhones en iPads). Maar wat is het eigenlijk?

De focus ligt bij Bluetooth 4.0 op laag energieverbruik, maar niet om milieubewust te zijn. Bestaande Bluetooth-versies verbruiken merkbaar energie en kunnen daarom alleen in apparaten gebouwd worden met een redelijke accu (zoals een Mac of iPhone). Gebruik je het niet, dan kan je Bluetooth beter uitzetten. Dat is anders bij versie 4.0. Het verbruikt nauwelijks stroom in standby-modus en kan daarmee ook in apparaten met bijvoorbeeld knoopcelbatterijen werken. Daarmee is het een interessant alternatief voor en misschien wel Apple’s antwoord op de Near Field Communication (NFC) -technologie. 

NFC-chips vind je steeds vaker in mobiele apparaten als telefoons en tablets die ermee communiceren door ze dicht bij elkaar te houden (tot 20 cm). Zo kan je bijvoorbeeld visitekaartjes uitwisselen of documenten doorsturen. Het is de bedoeling dat er binnenkort ook betaald kan worden via NFC. Je houdt je telefoon tegen een scanner en klaar! Buiten het lage energieverbruik (waardoor het altijd aan kan blijven staan) heeft NFC als voordeel dat je apparaten niet hoeft te ‘pairen’ om gegevens uit te wisselen. Daarbij is de standaard ook compatible met het oudere maar veel gebruikte RFID (waar bijvoorbeeld de Nederlandse OV chipkaart mee werkt).

Bluetooth 4.0 lijkt in veel op NFC, maar heeft ook extra voordelen. Het gaat net zo zuinig om met stroom (minder dan 15 mA) maar heeft een grote reikwijdte van 1 meter om contact te maken. Met een datadoorvoer van 1 mb/s is het meer dan twee keer zo snel als NFC. Alleen het opzetten van een connectie tussen apparaten duurt langer: 1 seconde in plaats van NFC’s 0,1 seconde. Ook is Bluetooth 4.0 in tegenstelling tot NFC niet compatible met RFID

Er is echter één groot voordeel van Bluetooth 4.0 boven NFC dat onderbelicht is. Dat zit ‘m niet in de specificaties maar in het feit dat het hier om Bluetooth gaat: een technologie die iedereen kent en die in vrijwel elk mobiel apparaat aanwezig is. Je gebruikt het immers ook voor je headset, om draadloos muziek te streamen of om gegevens van telefoon naar telefoon te sturen. Het is een kwestie van tijd voordat alle nieuwe mobiele apparaten standaard uitgerust worden met Bluetooth 4.0 en daarmee ook meteen gebruik kunnen maken van diens NFC-achtige toepassingen. Dit terwijl NFC altijd als losse chip moet worden toegevoegd aan een apparaat.

Apple heeft in het verleden patenten aangevraagd voor de integratie van NFC-achtige technologie in bijvoorbeeld de iPhone. Toch is het bedrijf niet actief in het overkoepelende NFC forum waar alle grote mobiele telefoonfabrikanten, Google, Microsoft en andere technologiereuzen samenkomen om van NFC een (commercieel) succes te maken. Daarentegen is Apple wel een actief lid geworden van de Bluetooth Special Interest Group.

Kortom, de introductie van Bluetooth 4.0 in de nieuwe Macs betekent niet direct veel nieuws voor die apparaten maar is vooral een voorbode van een reeks compleet nieuwe toepassingen voor Macs en iOS-apparaten. Welke toepassingen voorzie jij voor Bluetooth 4.0?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat is Apple van plan met Bluetooth 4.0?
Sluiten