Wat is Apple van plan met Bluetooth 4.0?

24 reacties

De nieuwe MacBook Air en Mac mini hebben het: Bluetooth 4.0. De nieuwste generatie van de door Nederlander Jaap Haartsen ontwikkelde draadloze-communicatietechnologie bestaat al langer maar is nu pas door Apple gebruikt voor Macs (en zometeen ongetwijfeld ook in iPhones en iPads). Maar wat is het eigenlijk?

De focus ligt bij Bluetooth 4.0 op laag energieverbruik, maar niet om milieubewust te zijn. Bestaande Bluetooth-versies verbruiken merkbaar energie en kunnen daarom alleen in apparaten gebouwd worden met een redelijke accu (zoals een Mac of iPhone). Gebruik je het niet, dan kan je Bluetooth beter uitzetten. Dat is anders bij versie 4.0. Het verbruikt nauwelijks stroom in standby-modus en kan daarmee ook in apparaten met bijvoorbeeld knoopcelbatterijen werken. Daarmee is het een interessant alternatief voor en misschien wel Apple’s antwoord op de Near Field Communication (NFC) -technologie. 

NFC-chips vind je steeds vaker in mobiele apparaten als telefoons en tablets die ermee communiceren door ze dicht bij elkaar te houden (tot 20 cm). Zo kan je bijvoorbeeld visitekaartjes uitwisselen of documenten doorsturen. Het is de bedoeling dat er binnenkort ook betaald kan worden via NFC. Je houdt je telefoon tegen een scanner en klaar! Buiten het lage energieverbruik (waardoor het altijd aan kan blijven staan) heeft NFC als voordeel dat je apparaten niet hoeft te ‘pairen’ om gegevens uit te wisselen. Daarbij is de standaard ook compatible met het oudere maar veel gebruikte RFID (waar bijvoorbeeld de Nederlandse OV chipkaart mee werkt).

Bluetooth 4.0 lijkt in veel op NFC, maar heeft ook extra voordelen. Het gaat net zo zuinig om met stroom (minder dan 15 mA) maar heeft een grote reikwijdte van 1 meter om contact te maken. Met een datadoorvoer van 1 mb/s is het meer dan twee keer zo snel als NFC. Alleen het opzetten van een connectie tussen apparaten duurt langer: 1 seconde in plaats van NFC’s 0,1 seconde. Ook is Bluetooth 4.0 in tegenstelling tot NFC niet compatible met RFID

Er is echter één groot voordeel van Bluetooth 4.0 boven NFC dat onderbelicht is. Dat zit ‘m niet in de specificaties maar in het feit dat het hier om Bluetooth gaat: een technologie die iedereen kent en die in vrijwel elk mobiel apparaat aanwezig is. Je gebruikt het immers ook voor je headset, om draadloos muziek te streamen of om gegevens van telefoon naar telefoon te sturen. Het is een kwestie van tijd voordat alle nieuwe mobiele apparaten standaard uitgerust worden met Bluetooth 4.0 en daarmee ook meteen gebruik kunnen maken van diens NFC-achtige toepassingen. Dit terwijl NFC altijd als losse chip moet worden toegevoegd aan een apparaat.

Apple heeft in het verleden patenten aangevraagd voor de integratie van NFC-achtige technologie in bijvoorbeeld de iPhone. Toch is het bedrijf niet actief in het overkoepelende NFC forum waar alle grote mobiele telefoonfabrikanten, Google, Microsoft en andere technologiereuzen samenkomen om van NFC een (commercieel) succes te maken. Daarentegen is Apple wel een actief lid geworden van de Bluetooth Special Interest Group.

Kortom, de introductie van Bluetooth 4.0 in de nieuwe Macs betekent niet direct veel nieuws voor die apparaten maar is vooral een voorbode van een reeks compleet nieuwe toepassingen voor Macs en iOS-apparaten. Welke toepassingen voorzie jij voor Bluetooth 4.0?

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  AppleStef

  om draadloos muziek te streaken

  Bedoel je niet streamen?:grin:

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @AppleStef: de auto-correctfunctie van Lion vond van niet.;-)

 • Profielfoto
  AppleStef

  @Koen van Tongeren

  Daarom heb ik hem dus ook meteen uitgeschakeld;)

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Als mijn Magic Mouse met BT 4.0 zou werken, kon ik minder vaak de batterijen wisselen.
  Helaas zal BT 4.0 op mijn muis nog niet werken.:sad:

 • Profielfoto
  dirkuijt

  hoe is validatie geregeld bij NFC, en straks misschien bij Bluetooth 4?

  anders lopen er straks criminelen 20cm (of een meter) bij je vandaan via NFC/Bluetooth het geld digitaal uit je zak te stelen…

 • Profielfoto
  KingChaos

  @dirkuijt
  Dat is inderdaad ook mijn zorg. Ik kan niet wachten totdat al het betalen straks via de telefoon gaat enzo (de winkel inlopen, je spullen pakken en weer naar buiten gaan en dat dan alles gewoon betaald is). Maar dat betekend ook het misbruikt kan worden… De reden dat de PIN (relatief) veilig is, is dat je fysiek connectie moet maken…

 • Profielfoto
  jamy016

  @dirkuijt en @KingChaos Als je nou gewoon een bevestigingsscherm op je telefoon krijgt, is het goed toch? Als er dan een of andere idioot 100 euro van je probeert te stelen dmv deze technologie, tap je gewoon op Weigeren. Kan niet simpeler, toch?

 • Profielfoto
  diotav

  NFC werkt binnen een range van 5 centimeter.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ik snap niet waarom iedereen zo blij wordt van dat betalen met de telefoon. Het betalen van spullen kost ontzettend weinig tijd. Pinnen werkt toch prima? Waarom iets versnellen, wat toch al snel gaat? Zo’n systeem is alleen maar onveiliger en heeft nauwelijks tijdswinst. Daarnaast kost het alleen maar meer geld om het te implementeren. Nee, ik snap er echt niets van.

  Desalniettemin is Bluetooth 4.0 wel mooi voor Bluetooth devices zoals de Magic Mouse of Magic Trackpad van Apple. Hoef je toch minder vaak je batterijen te vervangen;).

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @ diotav: ik ben verschillende ranges tegengekomen in de beschrijvingen (maar niet 5 cm). De meest betrouwbare bronnen spreken van 20 cm, vandaar.

 • Profielfoto
  diotav

  @Koen .. de OV-chipkaart zou werken binnen een range van 5 – 10 centimeter naar mijn weten.

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @diotav ja, maar da’s dus RFID. NFC is daarmee compatible, maar het is niet het zelfde.

 • Profielfoto
  defecto

  Het grote voordeel van ‘betalen met je telefoon’ zie ik als dat ik geen bankpasjes mee bij me hoef te hebben om te kunnen betalen. Dat zal natuurlijk pas gaan als overal op deze wijze te betalen valt, maar ik zou in de toekomst graag met alleen een (i)Phone in m’n broekzak rond willen lopen. Ter vervanging van onze sleutels gebruiken we onze vingerafdruk. Ook meteen een ID mogelijkheid in de telefoon en ik hoef helemaal niks anders meer bij me te hebben. :-)

 • Profielfoto
  iPredict

  Ik heb een wtf moment. Als de range van Bluetooth 4.0 maar 1 meter is, klopt het dat het dan opeens ongeschikt is voor bijvoorbeeld de magicmouse/trackpad en het keyboard? Want met bluetooth 2.1 kan ik op een relatief gigantische en luie afstand van mijn mac gewoon mijn werk doen. Laat dit alsjeblieft in de toekomst het geval blijven!?

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Wat verdient onze Jaap hier eigenlijk aan?

 • Profielfoto
  Dennissimeau

  kudos voor Swiftly xD

 • Profielfoto
  dago

  @Maverick9898

  De wereld is groter om je heen dan jezelf…

  Hoe vaak sta je in de supermarkt en denk je van, schiet toch eens op! Pincode verkeerd, geen wisselgeld, enz. Dat is best te overkomen, toch? Maar je irriteert je wel!

  Maar nu denkrichting 2: je staat op het station, je wilt een kop koffie, de trein komt eraan… dubio… Kijk als daar betalen sneller gaat kunnen meer mensen koffie kopen en de trein halen (en natuurlijk is altijd iemand de laatste, maar dat even buiten beschouwing).

  Ander idee: betalen in een parkeergarage; mensen lopen altijd te stunten met een lege chipknip, briefgeld wat niet werkt, snappen niet dat je ook een creditcard kunt gebruiken. Nu zou je kunnen betalen door je telefoon naast het uitrijpoortje te houden. Scheelt weer een Qpark kastje (en evt andere garages die je gebruikt).

  Mogelijkheden zijn legio!

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Maar dan worden de ‘nieuwe’ toetsenborden, Magic muizen, en Trackpadden straks Bluetooth 4.0 misschien?

  Is dat dan wel backwards compatible? En heeft het Bluetooth 4.0-apparaat dan nog iets aan 4.0 w.b.t. batterijverbruik als er nog Bluetooth 2.1 op het andere apparaat waarmee je verbonden bent wordt gebruikt?


  Waarom kun je je reacties hier niet meer bewerken?

  Getest met uitgeschakelde Safari-extensies, Snow Leopard 10.6.8, Safari 5.0.5. Ook in IE8 werkt het niet.


  Workaround is je post deleten, verbeteren, en nogmaals posten.

 • Profielfoto
  aadreinds

  @dago
  De problemen die je schetst worden bij betalen via je telefoon niet anders. Batterijleeg, pincode vergeten, ‘hoe werkte dat ook al weer?’ Je bent in al deze situaties afhankelijk van diegene die voor je staat. Zelf ben ik behoorlijk snel met mijn pinpas (;-) ) en de tijd die ik verlies wordt dan ook meestal veroorzaakt door de personen voor mij in de rij.
  In het voorbeeld van de parkeergarage hebben we helemaal een probleem als iemand al bij het uitgang staat maar geen saldo meer heeft….

 • Profielfoto
  Terwanerik

  Wat verdient onze Jaap hier eigenlijk aan?

  Het ziet er naar uit dat hij de technologie heeft ontwikkeld toen hij bij ericsson werkte, dus ik ben bang dat hun de technologie in handen hebben.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  @Maverick9898

  De wereld is groter om je heen dan jezelf…

  Hoe vaak sta je in de supermarkt en denk je van, schiet toch eens op! Pincode verkeerd, geen wisselgeld, enz. Dat is best te overkomen, toch? Maar je irriteert je wel!

  Maar nu denkrichting 2: je staat op het station, je wilt een kop koffie, de trein komt eraan… dubio… Kijk als daar betalen sneller gaat kunnen meer mensen koffie kopen en de trein halen (en natuurlijk is altijd iemand de laatste, maar dat even buiten beschouwing).

  Ander idee: betalen in een parkeergarage; mensen lopen altijd te stunten met een lege chipknip, briefgeld wat niet werkt, snappen niet dat je ook een creditcard kunt gebruiken. Nu zou je kunnen betalen door je telefoon naast het uitrijpoortje te houden. Scheelt weer een Qpark kastje (en evt andere garages die je gebruikt).

  Mogelijkheden zijn legio!

  Dat vind ik allemaal geen reden om dat te doen. Dat was ook het adagium met de chipkaart maar de realiteit is dat dat ook stukgaat, ook vertraging oplevert en dat je ook gewoon in de rij moet staan. Dat kan je niet vermijden en zo is het leven gewoon. Ik heb nooit last van mensen die betalen en die dan een keer hun pincode vergeten zijn. Ik heb een hele tijd achter de kassa gezeten en zelfs toen vond ik het niet vervelend;). Je kan zeggen van contant geld wat je wilt, maar als je ermee leert werken is het verschil minimaal zelfs met pinnen en je leert ook nog eens rekenen;).
  Dat ze zoiets als internetbankieren uitvinden snap ik de toevoeging nog van, maar ik vind dit dezelfde kulargumenten als met die chipkaart. Bovendien sta je toch te wachten op mij: ik heb geen smartphone en met een bevolking die straks voor meer dan 50 procent grijs is, zul je er rekening mee moeten houden dat het leven wat slomer gaat….en gelukkig maar.

 • Profielfoto
  BeMeMac

  Wat ik mis in deze discussie is het feit dat tegenwoordig veel mensen meerdere bankrekeningen en dus ook pasjes hebben. Sommige zaken betaal je van de een andere van een andere rekening. Nu trek je het juiste pasje of CC en pint.
  Hoe werkt dit bij NFC. Is dit aan een rekening gekoppeld of kan je via een App kiezen welke rekening je gebruikt. vragen, vragen, ….

 • Profielfoto
  Jappr

  @Maverick9898

  Het grootste voordeel dat ik er uit haal: ruimte in je zak. Je telefoon (althans ik) heb ik altijd bij me, ook als ik ff naar de brievenbus loop. Dan wil ik mijn portemonnee wel eens vergeten.

  Met je telefoon betalen betekent dus niet alleen dat het sneller/makkelijker is, je hebt het ook altijd bij je.

 • Profielfoto
  arri

  dat je je bankpas in het vervolg kan thuislaten is maar een piepklein voordeeltje…

  wat te denken van bijv. pear-to-pear betalingen? van telefoon naar telefoon. thuis op de bank een vriend ff een 10tje lenen. geen gehannes met bankpas, dedicated internet aansluiting, modem, kaartlezer, twee bankrekeningen en twee (mogelijk drie?) verifierende instanties …

  en/of dus de veel eenvoudiger/goedkopere infrastructuur? zo’n pin-installatie kost al snel €1000.. (en dan nog een internet aansluiting etc..)

  super mobiel.

  veiliger. de combinatie telefoon-abo en telefoon met meedere unieke hardware id’s is veel lastiger te ‘skimmen’ dan een plastic kaartje met een stukje cassettebandje erop geplakt

  en de lijst is veel langer natuurlijk..