Waarom iCloud geen muziek streamt

29 reacties

Tijdens de WWDC begin juni werd iCloud onthuld door Steve Jobs. Deze nieuwe dienst wordt in de herfst verwacht en zorgt ervoor dat al je foto’s, muziek, apps, documenten en agenda’s centraal ‘in de cloud’ bewaard worden om deze direct te synchroniseren tussen je Mac, iPhone en iPad. Dit gaat automatisch, waardoor je er geen omkijken naar hebt. iCloud moet ertoe leiden dat de apparaatjes van Apple nog aantrekkelijker worden. Bovendien is het een goede reden om niet één, maar meerdere producten uit Cupertino aan te schaffen.

‘iTunes in de Cloud’, het stukje van iCloud dat zich richt op muziek, werd door velen gezien als een antwoord op de groeiende populariteit van streaming muziekdiensten op het internet. Volgens sommige analisten vormen deze diensten een bedreiging voor Apple’s iTunes Store. Het wekte dan ook verbazing toen bleek dat iCloud enkel de mogelijkheid biedt om muziek die je eerder hebt aangeschaft op elk willekeurig moment opnieuw te downloaden naar een van je Apple-apparaatjes. Dit staat in schril contrast met de streaming muziekdienst Spotify, die deze week in de V.S. gelanceerd werd, of de digitale kluisjes van Amazon en Google. Hierbij hoeft de muziek niet lokaal bewaard te worden op je iPhone of Mac. In plaats daarvan worden de deuntjes naar je toe gestreamd op het moment dat je ernaar wilt luisteren. Dat vergroot de flexibiliteit en bespaart opslagruimte.

Dat Apple kiest voor een andere invulling van het begrip ‘muziek uit de cloud’ hangt samen met het streven om de iPod, iPad en iPhone onafhankelijk te maken van de Mac of PC (‘PC free’ zoals Apple het aankondigde). Mis je een nummer op je iPhone, dan hoef je deze niet meer met een kabeltje te verbinden met de Mac om te synchroniseren, maar kun je het nummer dat je eerder aangekocht hebt simpelweg opnieuw vanuit ‘de cloud’ downloaden naar je iPhone. Daarbij zal het nooit Apple’s bedoeling zijn geweest om een muziekdienst a la Spotify aan te bieden, waarbij je tegen een maandelijks terugkerende vergoeding onbeperkt kunt luisteren naar de muziek van je keuze. Apple heeft al jaren een dominante positie met het iTunes-model, dat gebaseerd is op het kopen en downloaden van albums en losse nummers, en zal deze niet snel opgeven.

Een mogelijke andere verklaring voor Apple’s keus kan gezocht worden in het enorme dataverbruik dat een streaming muziekdienst tot gevolg heeft. Telecomproviders zoeken al enige tijd naar mogelijkheden om de consument meer in rekening te brengen voor mobiel dataverkeer om zo de toenemende belasting van het netwerk en het wegvallen van alternatieve inkomstenbronnen te compenseren. Aan het streamingmodel kleven dus de nodige haken en ogen voor de consument.

Aan de andere kant zal het flashgeheugen voor de lokale opslag van muziekbestanden in de komende jaren sterk in prijs dalen, zo voorspelde Joe Unsworth van onderzoeksbureau Gartner onlangs in de Wall Steet Journal. Muziek lokaal opslaan lijkt dus een betere optie dan telkens opnieuw streamen, zeker met het oog op de stijgende kosten van mobiel dataverkeer. Daarnaast lijkt Apple gebaat bij gebruikers die belang hechten aan een hoge opslagcapaciteit. Een iPad met 32GB geheugen kost de consument $100,- meer dan het 16GB-model. Dit extra geheugen zou Apple als groot afnemer naar verluidt slechts $15,- kosten. Dat betekent een winstmarge van 85%.

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  Oldekamp

  Ik hoop dat er van de aankomende iPhone ook 64GB modellen uitkomen. Ik heb sowieso te weinig ruimte op mijn huidige 16GB iPhone 3G. Met 32GB kan ik in ieder geval al mijn muziek erop kwijt, apps en enkele videos. Voor de extra ‘headroom’ heb ik dan nog het liefst een 64GB model.:)

  Hebben juielie geen leven ofzo? Dat je nu nog een artiekel maakt voor omt!

  Ik zal dit even voor je vertalen naar normaal Nederlands.

  Hebben jullie geen leven ofzo? Dat je nu nog een artikel schrijft voor OMT!

  Geen dank. Doe een cursus Nederlands?
  Heb jij geen leven ofzo? Op dit tijdstip nog OMT artikelen lezen en de tijd nemen een afkeurende reactie te plaatsen?

  Bedankt voor het artikel, ik kon deze namelijk wél waarderen.

 • Profielfoto
  pim939

  Ik ga nu op vakantie:cool:

 • Profielfoto
  Julian Gijsen

  Momenteel zijn er nog teveel plekken waar ik te slechte of te dure (buitenland) ontvangst heb om blij te zijn met een streaming-dienst, dus dit is prima. Zodra die twee problemen opgelost zijn zal Apple er ook wel als de kippen bij zijn om een degelijke streaming dienst op te zetten, maar tot die tijd ben ik meer dan prima tevreden met mijn nummers die gewoon op mijn iPhone / iPod staan. Daarnaast verbruikt het luisteren van muziek die al op mijn telefoon staat ook minder stroom dan het continu streamen van muziek.

 • Profielfoto
  Meh1965

  Als er op geheugen van $15 een marge zit van 85% dan kost dit geheugen voor de consument $15 + 85% = $27,50. Het geheugen kost echter $100. Dit betekent dus een marge van $100 – $15 = $85. Dat is dus een marge van 566,67%.

  Dat is schofterig veel trouwens. Mijn 2 centen.

 • Profielfoto
  dexter

  Leuk artikel, maar het kan meteen de prullenbak in want met een Spotify abonnement kan je gewoon al je favoriete albums of songs lokaal opslaan en zonder streaming afspelen.

 • Profielfoto
  vincentvega

  Met Audio Galaxy kan dit gratis

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Audio Galaxy is (wat streaming betreft) erg handig ja.
  Ik gebruik het voor 95% van de tijd dat ik muziek luister.
  .
  Maar het is één ding niet, wat iCloud wél kan zijn: PC Free.

 • Profielfoto
  GT1988

  Als er 85% marge op zou zitten dan zou het geheugen 54$ kosten. Dat lijkt me erg duur voor een fabrikant die miljoenen ervan afneemt.

  Zit in die 15$ ook transport, inbouw etc. of is het puur de stuks prijs? Dat scheelt ook weer in de netto marge natuurlijk.

  OT: vind het wel jammer maar wel logisch dat Apple het niet doet. Vergelijk het met de Free Record Shop die een streaming muziekdienst opent.:P Dan houden ze helemaal geen klanten meer over.

 • Profielfoto
  bugboy

  @GT1988: Een 16GB chip moet ook worden ingebouwd en getransporteerd. En die kosten zijn voor dit soort spul in deze aantallen erg laag.

  Apple draait gewoon geweldige marge op extra geheugen. Dat is altijd al zo geweest en zal ook niet snel veranderen. Kijk maar naar de geheugenprijzen voor de Macs. Bij Apple kijkt men niet alleen naar wat het kost, maar wat is de eindgebruiker bereid te betalen.

 • Profielfoto
  Derzug

  Over echt nieuws gesproken. Wanneer kan ik nu Lion aanschaffen in de App Store. Iemand die het weet? Ik hoor het graag.

 • Profielfoto
  iDEOwen

  @Meh1965
  Marge bereken je vanuit de verkoop prijs. Marge is dus nooit meer als 100%. Als je 10% marge hebt op een product van 100 euro, dan verdien je daar dus 10 euro op.

  Het heeft dus wel degelijk een marge van 85%

 • Profielfoto
  wouwout

  Ik weet dat dit een Apple propaganda site is geworden (geen kritisch nieuws te vinden), maar iCloud is niet te vergelijken met de functionaliteit van andere diensten als Spotify. Zo biedt Spotify toegang tot heel veel muziek (veel meer dan je zelf hebt) maar ook offline opslag, inclusief offline opslag en synchronisatie met iTunes (ook playlist). iCloud lijkt me niet meer dan een variant op dropbox, een soort van op je device geintegreerde versie van dropbox.

 • Profielfoto
  gsmaster

  Ze zouden bij apple gewoon naar een systeem moeten gaan met geheugenkaartjes of ten minste een iPhone met de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden met geheugenkaarten.
  Maar ja… Zou natuurlijk niet meer mogelijk zijn om die zotte prijs te blijven hanteren voor de Iphone 4 met 32gb dan…

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ik weet dat dit een Apple propaganda site is geworden (geen kritisch nieuws te vinden), maar iCloud is niet te vergelijken met de functionaliteit van andere diensten als Spotify. Zo biedt Spotify toegang tot heel veel muziek (veel meer dan je zelf hebt) maar ook offline opslag, inclusief offline opslag en synchronisatie met iTunes (ook playlist). iCloud lijkt me niet meer dan een variant op dropbox, een soort van op je device geintegreerde versie van dropbox.

  Dat zegt dit artikel toch ook? De vergelijking met DropBox wordt niet gemaakt (gaat ook een beetje scheef….DropBox is niet automatisch), maar voor de rest zeggen zij ook dat iCloud niet hetzelfde is. Daarnaast vind ik het best kritisch op Apple door te stellen dat de winstmarges hoog zijn op extra geheugen. Dat zegt Apple zelf niet, dacht ik zo.

 • Profielfoto
  MacKevin11

  @Maverick9898
  Apple zou ook verdomd dom zijn als ze gaan zeggen, wij verdienen 85% van wat jullie betalen voor het geheugen… Dat zijn jullie toch wel bereid te betalen…

 • Profielfoto
  Tjakkahhh

  Scherp artikel..goede conclusie. Hoe kom je aan die info? Dit lijkt op een interne memo die ik onlangs zag…??!!!

  Spotify is leuk maar steeds minder nummers beschikbaar en de prijs blijft 9,95 per maand !!!

 • Profielfoto
  Facundo

  Dit gaat automatisch, waardoor je er geen omkijken naar hebt.

  Slaap maar zacht, want Apple houdt de wacht.

 • Profielfoto
  incorrect

  Ik begrijp best dat Apple geen streaming muziek abonnement aanbiedt, maar dat je je eigen muziek niet kunt streamen vind ik vrij irritant. Dat zou namelijk erg handig zijn en het scheelt ook handelingen (nr. selecteren, downloaden, afspelen). In plaats daarvan zou Apple (in iCloud als continue geupdate textdocument) een lijst kunnen aanleggen van nummers die je hebt en welke lokaal staan. Dan heb je in ieder geval altijd een overzicht van de nummers die je hebt. De nummers die je niet hebt, die bijv. wel in de actieve playlist staan kunnen dan wel gestreamd worden indien je ze wilt spelen. Volgens mij heeft dat niks te maken met niet willen, maar meer met juridische zaken.

  Wat betreft de marge… maak je geen rekenfout? Als iets 15 euro meer kost om te maken en je rekent 100 euro meer, dan maak je toch een marge van 85 euro (niet procent). Ten opzichte van je investering is dat toch iets van 500%?. Als 85% marge hebt op 15 euro kom je nog niet op 30 euro uit (zou ook al mooi zijn).

 • Profielfoto
  iJeff

  Audio Galaxy is (wat streaming betreft) erg handig ja.
  Ik gebruik het voor 95% van de tijd dat ik muziek luister.
  .
  Maar het is één ding niet, wat iCloud wél kan zijn: PC Free.

  Alle software van Apple is toch “PC free” op iTunes en Quicktime na dan!;)

 • Profielfoto
  Statenweg

  @incorrect: het gaat om een winstmarge, niet om een opslag op de inkoopprijs. Deze bereken je door de brutowinst (omzet-inkoopprijs) als percentage uit te drukken van de verkoopprijs. Natuurlijk betreft dit alleen de extra marge die Apple opstrijkt als de klant kiest voor een model met meer opslagruimte.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het artikel klopt helemaal niet, dat iCloud alleen in iTunes Music store aangeschafte muziek zou streamen. Dit werd direct na de introductie wel gedacht, maar later bleek dat ook muziek die je zelf in je eigen iTunes hebt gedownload (bijvoorbeeld vanaf CD of van internet) wordt herkend door iCloud/iTunes en gestreamd en zelfs muziek die helemaal niet verkocht wordt in iTunes Music store (bijvoorbeeld bootlegs, onbekender werk of minder bekende artiesten. Deze muziek zou je dan 1x naar iCloud moeten uploaden, waarna je er vervolgens via stream naar kunt luisteren. Dit staat duidelijk beschreven in de uitleg over iTunes in the cloud op de website van Apple, dus graag voortaan even checken voordat je de dingen volledig verkeerd beschrijft in een artikel!

  In mijn geval is het streamen van niet bij iTunes gekochte muziek van groot belang, want meer dan de helft van de muziek in mijn iTunes wordt niet in de Store verkocht.

  Ik denk trouwens dat veel mensen toch wel een bepaalde hoeveelheid muziek, foto’s en films op iPod/iPhone/iPad blijft opslaan, anders ben je steeds van internet afhankelijk. En dat is niet fijn als het bereik slecht is of al je bijvoorbeeld in het buitenland bent.

 • Profielfoto
  Statenweg

  @MacAanZee: Die muziek kun je niet streamen hoor. Alleen elk moment opnieuw downloaden, lokaal opslaan en dan afspelen. Dat onderscheid wordt gemaakt in het artikel.
  Het klopt dat dit kan met muziek die je eerder hebt aangeschaft en, voorzover beschikbaar in je land, via iTunes Match met al je andere muziek die momenteel in je iTunes-bibliotheek staat.

 • Profielfoto
  Statenweg

  @dexter: Uiteraard kent Spotify ook off-line playlists, maar dit artikel gaat in op de vraag waarom iTunes in de Cloud niet streamt en niet op het feit dat Spotify toevallig ook wat playlists offline kan opslaan.

 • Profielfoto
  Meh1965

  @Owentje: meer als? Slecht opgelet bij Nederlands én bij economie dus.

 • Profielfoto
  knekkie

  Streaming is leuk… Wanneer je een degelijke internet verbinding hebt.
  Plus spottify en co zijn daar beter in dan apple. Wees blij dat je daar in kan kiezen.
  .
  Wie streaming muziek luistert zal inleveren in audio kwaliteit vanwege bandbreedte. Of hij / zij zal last hebben van de nadelen van Datalimieten en dergelijke. Niet overal ter wereld zijn de netwerken zo goed en de providers er zo gemakkelijk met exesief data verbruik als in Nederland. In belgie ben je de sjaak vanwege data limieten.
  .
  Offline playlists zijn dan een redder in nood. Maar veel te beperkt. De manier die Apple kiest zorgt er voor dat alles lokaal staat. Zo is er maar 1 maal een piek belasting met de eerste synchronisatie en daarna een minimale last op het netwerk omdat er dan maar kleine stukjes data per keer over en weer gaan.
  Ik denk dat apples manier de meest gunstige is wanneer je aan een datalimiet of slecht netwerk vast zit.

 • Profielfoto
  dinck

  Streaming heeft geloof ik wel de toekomst, maar voorlopig zijn datalimieten, bandbreedte e.d. nog wel beperkende factoren. Logisch dat Apple hier nog niet vol op inzet. Hoe je er ook over denkt, voor Apple is het erg belangrijk dat het goed werkt op een manier die past bij hun visie op user experience (anders noemen ze het een ‘hobby’). Op dit moment kleven er dus blijkbaar voor Apple te veel nadelen aan streaming.

  De tendens is echter dat het fysieke bezit van media niet meer belangrijk wordt. In home audio (ook in high end kringen) worden nu al netwerkspelers steeds belangrijker, niet in de laatste plaats om het bedieningsgemak en vanwege het ruimteaspect (ooit we eens nagedacht hoeveel opslagruimte je nodig hebt om 64Gb muziek op CD’s te bewaren?). Maar waarom zou je die muziek, of die film of zelfs dat boek, nou per se zelf moeten bezitten? Gewoon wanneer je wilt een keuze te kunnen maken uit de ‘wereldcatalogus’ en daar per keer een redelijke vergoeding voor betalen (al dan niet in abonnementsvorm), lijkt mij ideaal. Ook concerten of theatervoorsteingen zouden zo kunnen worden aangeboden. Mijn enige zorg is dat de content ook ongecomprimeerd wordt aangeboden. Streaming via internet zou een paar jaar geleden nog pure sci-fi zijn, nu is het in handbereik. En nieuwe technologiën veranderen ons gedrag en onze normen, wat we ‘normaal’ vinden.

  Ik vind het zelf wel leuk, mijn kasten vol LP’s en CD’s, het ritueel om daar doorheen te lopen en de muziek fysiek op te zetten, CD-doosje of LP-hoes erbij te houden. Zelfs door mijn iTunes bibliotheek browsen door muziek die ik zelf digitaal heb gekocht heeft zijn charmes. Maar ik besef dat het heel ouderwets gaat worden. En tik geloof dat ik uiteindelijk ook overstag zal gaan.

 • Profielfoto
  dinck

  @knekkie
  In jouw reactie staan witregels. Hoe doe je dat toch?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Statenweg: ik denk dat je het verkeerd hebt gelezen. Op de Apple-site staat bij de uitleg van iTunes in the cloud dat je daarmee je VOLLEDIGE VERZAMELING muziek kunt bewaren (en dus streamen), “inclusief muziek die je vanaf CD hebt geimporteerd of die je niet in iTunes hebt gekocht.”

  iTunes scant wat er in de iTunes Store beschikbaar is. Dat wordt automatisch aan je iCloud-bibliotheek toegevoegd. Alleen de nummers die er niet in staan moet je uploaden. En maar 1x natuurlijk, want dan staan ze ook in je iCloud-bibliotheek. En dan kan je er vervolgens naar luisteren, waar je maar bent. Je hebt voor “niet via de iTunes Store aangeschafte muziek” wel een limiet van 25.000 nummers, maar dat zal voor de meesten geen bezwaar zijn!

 • Profielfoto
  iDEOwen

  @Meh1965, Idd slecht opgelet bij Nederlands;-) (ben opgegroeid in meerdere landen). Maar betreffende Economie (dus uitleg Marge), heb ik wel degelijk gelijk in. Zie ook uitleg Statenweg