Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Review 3 juli 2011

Things raus, da ist Wunderlist

Nog eventjes en dan veegt Apple misschien wel de vloer aan met de honderden to-do managers die beschikbaar zijn voor OS X en iOS. In OS X Lion en iOS 5 zit immers een nieuwe implementatie van ‘to-do’s in da cloud’ ingebouwd onder de naam reminders.

Wil je niet wachten op Lion en iOS 5, of vertrouw je je actielijstjes niet toe aan Cupertino, lees dan verder voor een goed alternatief dat zichzelf inmiddels bewezen heeft.

Things
Het meest populaire alternatief was tot voor kort het prachtig vormgegeven Things van het Duitse Cultured Code. Het begon als OS X programma, maar als snel kwamen er iPhone- en iPad-versies op de markt. Naast de prachtige vormgeving was ook het hoge prijskaartje consistent. 40 euro voor de Mac, 16 euro voor de iPad en 8 euro voor de iPhone. Wanneer je goed behangen bent met Apple gadgets betaal je al snel 64 euro om een beetje te kunnen managen wat je allemaal nog moet doen.

Things op de Mac

Als dat managen van taken tussen verschillende apparaten ook echt zou werken, dan is die 64 euro misschien wel te rechtvaardigen. Maar doordat Things de Mac als hub beschouwt waarmee de iOS-apparaten moeten synchroniseren werkt het in praktijk dramatisch:

  1. Things starten op de Mac
  2. iOS apparaat met hetzelfde netwerk verbinden
  3. Things starten op je iOS apparaat
  4. Op synchroniseer klikken

En dit moet je elke keer herhalen voor elk iOS apparaat. Absoluut geen pretje.

Wunderlist
Het eveneens Duitse Wunderlist van 6Wunderkinder heeft een hele andere opzet. Ten eerste zijn alle versies (Mac, iOS en zelfs Android en Windows) helemaal gratis. Hoe kan dit? Deze zes wonderkinderen vertegenwoordigen toch geen charitatieve instelling? Nee, de aanpak van 6Wunderkinder is anders dan die van Cultured Code. Door Wunderlist gratis weg te geven vergaren ze een grote userbase, waardoor hun volgende nog te lanceren (betaalde) product Wunderkit de potentie heeft een instant succes te worden. Deze werkwijze leverde het 10 maanden jonge bedrijf al een risico-kapitaalinjectie van € 600.000 op, die afgelopen maand is aangevuld met een onbekend – waarschijnlijk nog groter – bedrag van het investeringsfonds van Deutsche Telecom. Als Wunderlist-gebruiker heb je van al dit commerciële geweld op de achtergrond echter helemaal geen last.

Ten tweede is de architectuur van Wunderlist anders. Daar waar Things z’n gegevens bewaart op de Mac, doet Wunderlist dat, net als Apple’s toekomstige Reminders, in de cloud. Alle toepassingen op alle apparaten hoeven dus alleen af en toe een internetverbinding te hebben om de klokken gelijk te zetten met de gegevens in de cloud. Een bijkomend voordeel is dat je kinderlijk eenvoudig én betrouwbaar lijstjes kunt delen met mede-Wunderlist gebruikers.

Wunderlist op de Mac

De mogelijkheden om to-do’s te taggen, te prioriteren en te sorteren zijn iets minder uitgebreid dan in Things, maar het gebruiksgemak van Wunderlist laat je dat gauw vergeten.

Things zit overigens niet helemaal stil. Zij draaien na maanden van berichtgeving op hun blog over ‘the state of sync’ momenteel een gesloten beta van een cloud-sync oplossing voor Things. De vraag is echter of dit niet too little, too late en bovenal too expensive is in een arena waar Wunderlist groeit als kool en Apple binnenkort met een ingebouwde oplossing komt.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Things raus, da ist Wunderlist
Sluiten