Mac Mini: Thunderbolt erin, superdrive eruit

52 reacties

Apple heeft vandaag naast het nieuwe besturingssysteem en de nieuwe MacBook Air ook een nieuwe Mac Mini gelanceerd. Nieuw aan deze kleinste Mac is de ondersteuning voor Thunderbolt en de Sandy Bridge-processor die in de Mini zit. Dit maakt ‘m volgens Apple twee keer zo snel.

Door de nieuwe AMD Radeon HD graphics-processor is de kracht van de graphics ook verdubbeld. De ingebouwde superdrive is verdwenen, maar de Mac Mini kan wel verbinding maken met die van een andere Mac. Tevens is het mogelijk om de Mac Mini aan te sluiten op de MacBook Air SuperDrive.

De Mini Displayport heeft op de Mac Mini plaatsgemaakt voor een Thunderbolt-port. Daarop kan het nieuwe 27″ Thunderbolt Cinema Display aangesloten worden dat ook vandaag geïntroduceerd is. De port heeft dezelfde vorm als de Mini Displayport en gelukkig werken de oude Cinema Displays ook nog op de nieuwe Mini.

De Mac Mini is te koop in drie (standaard) uitvoeringen: de goedkoopste kost €599 en bevat een 500GB harddisk, een 2,3-GHz dual-core Intel i5-processor, een Intel HD Graphics 3000-grafische processor en 2 GB geheugen.
De tweede variant kost €799 en bevat een 500 GB harddisk, een 2,4-GHz dual-core Intel i5-processor, een AMD Radeon HD 6640M-grafische processor en 4 GB geheugen.
De derde uitvoering is bedoeld voor Lion Server en kost €999. Deze heeft een 500GB harddisk, een 2.0-GHz quad-core Intel i7-processor, Dual 500 GB 7200-rpm harde schijven, een Intel HD Graphics 3000-grafische processor en 4 GB geheugen.

Alle drie hebben de mogelijkheid tot uitbreiding naar 8 GB geheugen en een 750 GB harde schijf.

Reacties

52 reacties
 • Profielfoto
  macpro

  De mini server is een mooie machine, maar ik had wel een beetje gehoopt dat ze die goedkoper zouden maken. Nu compenseren ze dat wel met de quadcore processor en grote schijven, maar het blijft daardoor toch nog een grote uitgave.

 • Profielfoto
  MacKevin11

  De Macbook is dood! (witte)

 • Profielfoto
  SebastiaanAndeweg

  Hm, maar zonder dvd-drive verliest hij ook wel een beetje de functie van multimedia-computer die je even aan je tv hangt. Niet dat ik echt mensen ken die hem zo gebruiken, maar je hoort er wel van. Een MacBook Air zonder cd kan ik inkomen, maar een desktop Mac zonder cd, dat is toch wel even lastig.

 • Profielfoto
  Soap

  Ik ben het met Sebastiaan eens!

 • Profielfoto
  Siparti

  Sebastiaan, dat wilde ik net zeggen. Ik ken wel mensen die hem zo gebruiken en ik vind het erg jammer dat ‘ie verdwenen is.
  De SuperDrive is een uitstekend ding, maar toch weer 80 piek extra…

 • Profielfoto
  Rivanov

  Superdrive vind ik echt niet boeiend. Gebruik dat ding nooit.
  Waarom kan de Quad-Core i7 niet gewoon in de normale Mac mini!:(

 • Profielfoto
  Chuck Sterk

  Serieus? Gebruiken er nog zo veel mensen dvd’s?

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Superdrive vind ik echt niet boeiend. Gebruik dat ding nooit.
  Waarom kan de Quad-Core i7 niet gewoon in de normale Mac mini!:(

  tja , te duur ? Te voordelig in vergelijking met de basic imac ?
  Of word het een bakplaat voor pannekoeken op de bakken ? :crazy:

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Serieus? Gebruiken er nog zo veel mensen dvd\’s?

  ja , zelfs cd’s , tot voor kort brande ik vantijd een mp3 cd voor mijn autoradio

 • Profielfoto
  Newsphoto

  Serieus? Gebruiken er nog zo veel mensen dvd\’s?

  Ja ik, maar dat weerhoud mij er niet van mijn huidige mini te vervangen voor de nieuwe.

 • Profielfoto
  roger767

  nu dat de superdrive eruit is, waarom niet 2 harde schijven in de Mini? Als apple wil dat de alles downloaden geef dan ook de schijfruimte.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ik brand heel soms nog mijn iMovie projecten, maar eigenlijk alleen maar voor mensen, die nog DVD’s gebruiken. Als multi-media apparaat ga je het toch niet gebruiken: voor een-vijfde van de prijs heb je een Apple TV.

  Mooi ding en het laat zien dat Apple niet meer voor de SuperDrive gaat! Vooral een betere grafische kaart is mooi voor de Mac Mini gebruikers.

 • Profielfoto
  Mrwhoopie

  Als je al eens een disc wil gebruiken kan je je iMac of macbook gebruiken,ik hoef het niet en ben aan het overwegen om de mini aan mijn tv te hangen.

 • Profielfoto
  reynaert.devos

  Het instapmodel heeft slechts 2GB RAM. Dit blijft weinig, en als je een computer wil kopen met het oog op de toekomst, geen goeie keuze.

 • Profielfoto
  mpc007

  Ik volg Apple ook niet helemaal met de nieuwe Mac Mini.
  Ten eerste is de Mac Mini volgens mij bedoelt als instap Mac, dus vooral bedoeld voor gezinnen, en gebruikers die niet de top nodig hebben. Het lijkt mij dan geen slimme stap om de superdrive er uit te halen. In de Air snap ik dit wel, maar in de Mac mini niet. Bovendien ziet het ding er nog bijna hetzelfde uit, je ziet niet dat ‘ie compacter geworden is.

  Andere minpunten vind ik de matige hardware voor een te hoge prijs. 600 euro betalen voor een computer met 2 GB ram, dat kan gewoon echt niet meer, ook niet bij Apple. Ook het 800 euro model is karig, 4 GB is oké, maar de videokaart kon voor dit bedrag echt wel beter, gewoon bijvoorbeeld een van de AMD grafische kaarten uit de iMac, die veel sneller zijn.

  Ik denk gewoon dat er maar weinig mensen zijn die nu een Mac mini kopen:
  – de mensen die design belangrijk vinden kopen een iMac of MacBook.
  – de mensen die grafisch ontwerpen kopen een iMac of Mac Pro.
  – de gezinnen / low-end gebruikers kopen een Windows pc, want in die doelgroepen is de Mac App Store nog niet volledig doorgedrongen, en veel programma’s hebben ze nog op schijf (ik antwoord vanuit eigen thuissituatie),
  bovendien krijgen ze bij Windows veel meer waar voor hun geld.

  Dus wie koopt de Mac Mini wel; allicht de Apple fanaat die per se alle Apple producten in zijn huis wil hebben, maar die heeft allicht ook een iMac of MacBook…

  Kortom; geen slimme line-up van Apple, voor hetzelfde bedrag kon iets mooiers gemaakt worden.

 • Profielfoto
  Pim.vd.Kleijn

  Iemand al opgemerkt dat je nu SSD + HDD kan combineren? Vindt het een mooie update, zoals verwacht zijn de specs nu weer gelijk getrokken met instap macbook pro en volgens mij zijn de prijzen ook iets naar beneden bijgesteld.

 • Profielfoto
  CorMac

  Voor de combo van HDD+SDD betaal je ook flink wat geld, teveel voor wat het waard is voor mij. Ik wil er eentje voor bij de tv. Maar ik ga nog even afwachten wat de vorige modellen in prijs gaan doen bij bv Medimarkt of een APR.

 • Profielfoto

  Hele goede keuze om de superdrive eruit te slopen..

  Ik heb nu sinds december een Mac Mini en heb de superdrive nog nooit gebruikt. De Mini hangt aan mijn tv en ik gebruik hem als Mediacenter in combinatie met Plex.

  De Superdrive is al bijna een zinloze toevoeging, in mijn iMac en Macbook heb ik hem ook zeer zelden gebruikt.. Weet ook niet goed waar ik hem voor zou moeten gebruiken..

  Zou best mijn bestaande Mac Mini willen inruilen…

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Hele goede keuze om de superdrive eruit te slopen..

  Ik heb nu sinds december een Mac Mini en heb de superdrive nog nooit gebruikt. De Mini hangt aan mijn tv en ik gebruik hem als Mediacenter in combinatie met Plex.

  De Superdrive is al bijna een zinloze toevoeging, in mijn iMac en Macbook heb ik hem ook zeer zelden gebruikt.. Weet ook niet goed waar ik hem voor zou moeten gebruiken..

  Zou best mijn bestaande Mac Mini willen inruilen…

  Hier idem. Helaas heb je voor Plex niet de snelheid van de nieuwe Mini nodig. Zie helaas geen reden mn bestaande Mini in te ruilen.

 • Profielfoto
  Joepmini

  @ [email protected] : Ben het niet met je eens. Juist met gebruik als mediacenter is een superdrive handig. Even een DVD kijken is er nu niet meer bij. Wat mij betreft dus een gemis ..

 • Profielfoto
  bca303

  Ik heb de drive van mijn Mac Mini alleen ooit gebruikt om OSX te installeren. CD’s heb ik geript naar iTunes en DVD’s geript naar ISO’s die ik via Plex afspeel. Een fysieke DVD drive heb ik al jaren niet meer nodig eigenlijk, dus ik zal hem niet missen als ik mijn Mac Mini ooit ga vervangen.

 • Profielfoto
  bassbug

  Mini is niet bedoeld als instapmodel. Het is voor mensen die alles in huis hebben behalve de CPU. Dus je hebt al een goede monitor, toetsenbord, muis etc.
  Dat de prijs relatief laag is maakt de stap nog wat aantrekkelijker.

  Dat de Mini vaak als server wordt gebruikt is dan een bijkomend fenomeen.

  Ps.
  Taalfouten in werkwoorden (iets is bedoelT?..) zijn echt schrijnend. Bijna iedereen heeft toch tegenwoordig minimaal HBO?:(

 • Profielfoto
  bca303

  Maar als je alleen een Mac Mini als computer hebt, dan is een drive erbij overigens wel handig natuurlijk. Ik gebruik mijn Mini alleen als mediabak, dus zal niet voor iedereen opgaan natuurlijk:smile:

 • Profielfoto
  .Robin

  Hm, maar zonder dvd-drive verliest hij ook wel een beetje de functie van multimedia-computer die je even aan je tv hangt. Niet dat ik echt mensen ken die hem zo gebruiken, maar je hoort er wel van. Een MacBook Air zonder cd kan ik inkomen, maar een desktop Mac zonder cd, dat is toch wel even lastig.

  NASBOX.

 • Profielfoto
  MacMartino

  Pff, het is juist zo lekker als mediacenter. Maar goed, een reden om dvd’s niet meer te kopen… En dat zal wel zijn, omdat je films dan via itunes aan kan gaan schaffen! Tot die tijd zullen downliad sites t druk hebben.

 • Profielfoto
  dinck

  CD’s heb ik geript naar iTunes en DVD’s geript naar ISO’s die ik via Plex afspeel. Een fysieke DVD drive heb ik al jaren niet meer nodig eigenlijk, dus ik zal hem niet missen als ik mijn Mac Mini ooit ga vervangen.

  Hoe rip je dan je CD’s en DVD’s?

  Ik kan me heel goed voorstellen dat voor normale gebruikers de Mini zonder SuperDrive geen optie meer zal zijn.

 • Profielfoto
  bca303

  Hoe rip je dan je CD’s en DVD’s?
  Ik kan me heel goed voorstellen dat voor normale gebruikers de Mini zonder SuperDrive geen optie meer zal zijn.

  Als een Mac Mini je enige computer is dan heb je uiteraard wel een drive nodig om te kunnen rippen, maar CD’s of DVD’s rip ik via m’n Macbook of iMac. Via mijn netwerk zet ik ze vervolgens naar m’n Mac Mini over.

 • Profielfoto
  Dwee8le

  Er staat een foutje in de tekst: de Mac Mini heeft een ati Radeon 6630m en niet de 6640m. BRON

 • Profielfoto
  computer space

  Woohoo. De beste mac ooit schopt de rest de tent uit. iMac, Macbook, MacPro, kunnen allemaal de vuilnisbak in. Eindelijk een fatsoenlijke kleine bak om een dikke NEC PA301W te draaien zonder meteen zo’n bakbeest neer te moeten planten of een gebundelde glimplaat te moeten aanschaffen. Petje af.

  Enige minpuntje: ik had liever gezien dat Lion nog niet af was, en dat je daar een bonnetje voor krijgt om hem alsnog in September te halen.

 • Profielfoto
  Brims

  Ik vind de macmini echt iets voor scholen en cursus centra en dan houd het ook wel op. Zeker nu er niet eens meer een DVD drive in zit.

 • Profielfoto
  computer space

  De grote vraag is nu: gaat Snow Leopard er via een truc toch op werken?

 • Profielfoto
  computer space

  Bewerken werkt niet.. Ik wilde nog toevoegen dat ik graag Rosetta wil kunnen blijven draaien.

 • Profielfoto
  BigAL

  een mini als media center…. nogal duur wat mij betreft, 600 euri voor een instap-mediacenter.
  Ik begrijp wel dat ze de dvd eruit gesloopt hebben. Alleen een dvd speler in deze tijd waarbij de rest er min of meer standaard blu-ray in stopt zou een lachwekkend verhaal geweest zijn. Geen dvd speler heeft een air van; leuk bedacht.

 • Profielfoto
  computer space

  Die DVD speler had er al 5 jaar geleden uit gemogen. Onzinding. Die van mij zat gewoon vastgerot, sinds de install niet meer gebruikt. USB-stick-OSX graag.

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Maar is hij ook nog dunner geworden of niet?

 • Profielfoto
  computer space

  nee, zelfde doosje

 • Profielfoto
  Infinitatus

  Ik heb nochtans een macbook uit 2007 (is 4 jaar oud dan zo oud?) waarbij het onmogelijk is om een besturingsysteem te installeren via usb. Apple ondersteunt dat niet. Je moet het via een cd/dvd doen. (de macbook draait wel lion). Dus zo desolaat vind ik een superdrive niet.

 • Profielfoto
  mymac

  Apple TV 2gen gaat er uit en deze Mac mini is besteld! DVD’s gebruik ik al jaren niet meer… Ook de iMac die ik heb gaat weg en er komt een Air voor terug. Voor CD’s heb ik altijd nog een iMac G5. De enige keer dat ik het gebruik is voor het rippen van een CD op lossless kwaliteit, that’s it.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Geen DVD speler meer? en geen diskette station? en geen SCSI aansluitingen meer? Ze zijn GEK geworden! :slant:

 • Profielfoto
  SunKeeper

  en geen diskette station?

  I lolled.:lol:

 • Profielfoto
  Mr_SubD

  Kunnen ze geen mooie 3rd party external diskdrive ontwikkelen voor de Mac Mini, die je keurig onder dit model kunt plaatsen ? Ik wil toch wel een DVD drive …

 • Profielfoto
  Dakterras

  Er is immers al een externe SuperDrive voor de MacBook Air (link). Ik snap het probleem niet zo. Het is een hartstikke leuk Macje en cd/dvd’s gebruik ik nooit. En zelfs mijn ouders (verstokte Windows gebruikers die bepaald niet heel erg bij de tijd zijn met nieuwe techniek of wat ook) hebben twee/drie jaar terug voor het laatst brandbare cd’s gekocht. Doen nu alles via usb sticks of een externe hdd.

 • Profielfoto
  Dakterras

  (ik wilde mijn vorige bericht bewerken, maar dat werkt om de één of andere reden niet)
  .
  Er wordt hier een aantal keer gezegd: als het je enige computer is, is het wel lastig. Maar, zijn er überhaupt nog mensen die maar één computer hebben? Ik woon op mezelf en heb er al 4 die volop gebruikt worden. Een server die ook dienst doet als mediacenter, een iMac, een MacBook en een laptop van ’t werk.

 • Profielfoto
  Ezri Dax

  Toch jammer dat Apple zijn computers niet meer modulair opzetten, zoals ze dat vroeger deden bij bijvoorbeeld de Powerbook G3.

  Dan had je nu gewoon kunnen kiezen voor een DVD of niet. Nu moet je er een externe schijf aan hangen en dan verknal je het design van de machine.

  @Johndillinger, er zijn genoeg mensen die 1 computer hebben. Er zijn er zelfs nog meer die helemaal geen computer hebben. Er zijn zelfs zat mensen voor wie de Commodore 64 nog hun dagelijkse machine is.
  Er is berekend ook nog eens dat ongeveer 3 miljoen mensen geen internet in huis hebben. Dus die DVD eruit, is nog steeds voorbarig.

  Voor degene die zich echt afvragen of cd’s of dvd’s nog gebruikt worden raad ik eens aan om eens een middagje (zaterdag) bijvoorbeeld langs te gaan bij de Free record shop.

 • Profielfoto
  Ezri Dax

  Waarom kan ik niet editen? Aanvulling vorige post:

  Ook gedaan, middagje Free record shop en toen de gehele American serie van Johnny Cash meegenomen.

 • Profielfoto
  computer space

  Van de mensen met een OSX 10.6/10.7 capable mac zijn er maar 387 die geen internet hebben. Valt wel mee dus.

 • Profielfoto
  Angelzilla

  Ik heb diverse mac mini’s gehad en los van de installatie heb ik nooit verder een cd/dvd erin gestopt, zelfs niet om te branden.
  Dus voor mij geen enkele gemis.

 • Profielfoto
  jamy016

  @JohnDillinger Ik heb er maar eentje hoor. Een witte MacBook uit 2009 (die welke een paar dagen geleden dood is verklaard). En hij doet zijn werk prima, dus er is denk ik voor ten minste een jaar geen reden om hem te vervangen/er een Mac bij te halen.

 • Profielfoto
  wwwouter

  Ik heb voor een mooie prijs net een nieuwe oude Mac Mini (550 euro voor het 2.4 – 320GB model) gekocht omdat ik een mediacenter in de huiskamer wil…. Met mogelijkheid om snel een DVD voor de kids te draaien, of een cd. Toch wel handig hoor

 • Profielfoto
  CorMac

  Volgens mij kan je dan beter € 50 bij leggen voor het huidige instapmodel waar de i5 inzit en 500 GB HDD, alleen heb je dan geen dvd speler meer, maar die kosten los ook niks meer. En die kunnen de kids zelf bedienen, een Mac laat ik niet graag aan kinderen over:smile:

 • Profielfoto
  WvB22

  Misschien ben ik ouderwets of zo maar ik vind de DVD drive echt een gemis om meerdere redenen. Ten eerste brand ik nog zeer regelmatig projecten met iDVD. Er is eigenlijk nog steeds geen goede andere manier als je makkelijk een flinke film wil delen met je familie (en dat zij de film ook zonder nadenken op de tv kunnen afspelen). Ik ken echt bijzonder weinig mensen die een pc aan hun tv hebben geplugd of een Apple tv hebben. Daarnaast is een film van een paar GB niet over de mail te sturen, MobileMe gallery wordt opgeheven.

  Een dvd kan je leuk inpakken en cadea geven. Het liefste had ik zelfs een Blu-Ray brander gezien, maar het aantal mensen met een Blu-Ray speler is ook beperkt. Daarnaast is dvd best een goed back-up middel. Standaard gebruik ik time machine met een time capsule. Werkt prima maar echt belangrijke data moet ook fysiek beschermd zijn. Bij mijn ouders liggen dus drie dvd’s thuis met al mijn belangrijkste foto’s. Bij brand ben ik dan tenminste niet alles kwijt. Met een beetje pech brand de hele tent af en dan heb je aan een lokale back-up dus niets. Kan je ook wel weer ergens online weg laten zetten maar deze optie kostte me letterlijk 90 cent, mijn data is veilig in een omgeving die ik vertrouw.

  Daarnaast heb ik ook de mini als mediacenter overwogen. Mooi, klein en compact. Heeft al HDMI uit dus verwachtte veel van de update. Jammer dat Apple
  Blu-Ray nooit zal steunen. Wat een mediamonster had de mini anders geweest. Nu ben je volledig afhankelijk van de content die via internet geboden wordt. En op film gebied is dat nog steeds huilen met de pet op. Apple ondersteunt nog steeds geen filmverhuur of verkoop in Nederland. Al jaaaaaren niet.

  Daarnaast kan je op dvd nog wel eens tegen een software koopje aanlopen. Of een film voor een euro. Dat kan je nu dus wel vergeten zonder drive. En aan de kwaliteit van Blu-Ray kan de HD content van Apple niet tippen. Tussen en gestreamde HD film van 720p of een Blu-Ray van 1080 met top geluid zit een wereld van verschil die zelfs een leek meteen ziet. Daar hoef je echt geen videofiel voor te zijn. Met een Blu-Ray speler (als BTO optie) had ik de nieuwe mini direct aangeschaft. Nu vind ik het als media center geen beste deal. Kan je beter de oude nog op de kop tikken.

 • Profielfoto
  Mrwhoopie

  Again,ik snap de heisa niet,ik wil hem als mediacenter gaan gebruiken en een dvd kan ik ook perfect afspelen op de ps3 die er toch staat en in het HD tijdperk kijk ik eigenlijk Blueray ook via de PS3 uiteraard.Cd’s of films rippen kan ik op de iMac,of de MacBooks thuis en danvia thuisdeling mooi verspreiden op de verschillende devices.Met de komst van iCloud word de mini wel heel tof,je sluit hem gewoon op je tv aan en zonder prullen blijft hij fijn up to date qua foto’s en muziek…
  Ik vraag me echter af welke ik het beste koop?Want ik heb eventueel wel het geld veil voor de server versie.Ik twijfel dus hard tussen het 2e model of de server,iemand een idee?