MacBook Air krijgt toch FireWire

14 reacties

Veel mensen die video opnemen en bewerken torsen dagelijks een MacBook Pro met zich mee, omdat dit de enige draagbare Mac is die momenteel is voorzien van FireWire. Menig videograaf zal jaloers hebben gekeken naar de steeds dunner en lichter wordende MacBook Air… Maar ja, geen FireWire… Of toch?

De nieuwe Thunderbolt-poort die op de MacBook Air de plek van de Mini Displayport heeft ingenomen is veelzijdiger dan je mogelijk denkt!

Het bewijs daarvoor wordt geleverd door het nieuwe 27″ Cinema Display, dat met een Thunderbolt-kabel aan de Mac vastzit en aan de achterkant een FireWire 800 poort heeft. Een demo die ik vrijdag kreeg op een persbijeenkomst bij Apple in Amsterdam toonde aan dat een FireWire harde schijf die aangesloten was op zo een Cinema Display keurig in beeld verscheen op de MacBook Air.

MacBook Air met 27" Thunderbolt Cinema Display

Thunderbolt is door Intel ontwikkeld als een zeer veelzijdige interface die SCSI, SATA, USB, FireWire, Displayport en PCI Express moet gaan vervangen. Uit de persbijeenkomst blijkt dat ‘vervangen’ in dit geval gelukkig niet betekent dat ook alle randapparatuur moet worden vervangen. Sterker nog, het biedt nieuw perspectief voor de MacBook Air!

De eerste Thunderbolt-adapter van Sonnet: de Allegro. Prijs n.n.b.

Nu is het alleen nog wachten op een uitgebreider aanbod aan Thunderbolt-FireWire en Thunderbolt-Ethernet verloopjes, want om nou met een MacBook Air én een 27″ scherm op pad te gaan is het paard achter de wagen spannen.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  JapserP

  Tja, maar HD video’s bewerken op een Air. Ik denk dat menig videograaf daar kriebels van krijgt…

 • Profielfoto
  ottovds

  lijkt mij wel ideaal om onderweg videoclips te reviewen en ordenen. Processing gebeurd toch thuis met zware machines…

 • Profielfoto
  RobbieB

  @JapserP. Ik bewerk HD video’s op een MBP 13″ uit 2009 waarvan de prestaties ver onder die van de nieuwe generatie Air liggen, dus het kan prima.

  Aangezien mijn volgende Mac een Air wordt, kan ik daar dus prima mee uit de voeten.

  Echter begint FW-steeds meer te verdwijnen. De meeste (nieuwe) videocamera’s/film-DSLR’s gebruiken USB of SD-kaartjes voor opslag, waardoor het transferen al een stuk makkelijk is (en zonder FW) en externe schijven met FW zijn ook een uitstervend ras. Zeker met ThunderBolt op de loer…

 • Profielfoto
  ottovds

  ik zou ook liever een Lacie mobile rugged Harddisk willen zien met Thunderbolt. En dan nog een SD/CF reader en Firewire is helemaal passé

 • Profielfoto
  SunKeeper

  want om nou met een MacBook Air én een 27″ scherm op pad te gaan is het paard achter de wagen spannen.

  :grin:
  Dat is inderdaad minder handig dan het paard voor de wagen spannen.

  Zit je zo met een 27” Thunderbolt Display en een MacBook Air in de eerste klas van de trein…:razz:

 • Profielfoto
  DNibbeling

  Ik hoop stiekem dat er steeds meer accessoiremakers Thunderbolt gaan gebruiken in hun producten. Dan gaat de kostprijs, het wordt dan immers massaproductie, vanzelf omlaag. Wellicht kunnen we dan ook Thunderbolt-sticks en dergelijke verwachten. Ik geloof er in ieder geval in dat dit wel eens dé poort kan worden die alle andere kan en zeker ook gaat vervangen. Hulde aan Intel & Apple.

 • Profielfoto
  wimbers

  Ik hoop dat er een fatsoenlijke thunderbolt – ethernet verloop komt.
  lijkt me erg handig om mijn MBA alleen met rhunderbolt aan een scherm te hangen en dan automatisch alle randapparatuur en netwerk te verbinden.
  Kan ie dan ook nadenken en wireless overrulen door het netwerk?

  Ben ik heel blij..

 • Profielfoto
  plonserd

  De enige reden die me tot nu weerhield een MBA te kopen is het feit dat ik m’n audio-interface niet kon aansluiten (en ben ook niet van plan over te stappen naar een USB-interface).

  Voor mij mag er gerust een tussenstuk aanhangen zoals die Sonnet, maakt niet zoveel uit in de flightcase als ik moet gaan spelen.

  Ik gebruik nu m’n MBP Unibody (2008? 15″ nog met PC-cardslot, 2,66 Ghz) voor muziekproductie in Logic Pro, livegebruik met m’n band, en ook gewoon in de zetel om te surfen.

  Qua snelheid kan m’n MBP er best nog mee door, ook met zwaardere projecten in Logic, met 30+ audiosporen en een boel plugins, maar de MBA is gewoon zo verdomd sexy, en snel genoeg voor Logic.

 • Profielfoto
  Peter733

  Ik hoop dat er een fatsoenlijke thunderbolt – ethernet verloop komt.

  Er zit een Gigabit Ethernet poort op het nieuwe display, dus geen verloop nodig.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Wel als er geen Thunderbolt Display nodig is…:wink:

  Ik hoop dat er een fatsoenlijke thunderbolt – ethernet verloop komt.
  lijkt me erg handig om mijn MBA alleen met rhunderbolt aan een scherm te hangen en dan automatisch alle randapparatuur en netwerk te verbinden.
  Kan ie dan ook nadenken en wireless overrulen door het netwerk?

  Ja, dat kan al jaren standaard in Mac OS X:  Sleep hier dus Ethernet bovenaan, als dat te kiezen is als je aan het Thunderbolt Display hangt, en dan zou hij automatisch Ethernet als primaire bron boven Wi-Fi moeten kiezen.

 • Profielfoto
  BigAL

  wat een onzin al die verloopjes. Het zat voorheen in je computer, nu mag je er extra geld voor neertellen. Erg fijn allemaal. Nog even en dan heb je een verloopje voor een processor.
  Een Mac die van kabeltjes aan elkaar hangt. Het moet niet veel gekker worden. Design anno 2011 van Apple is gewoon dat het er bijzonder slick uitziet, maar je moet er vooral niets aan willen koppelen.

 • Profielfoto
  Ezri Dax

  Het is alleen jammer dat Intel/Apple allemaal leuke gadgets verzint, maar niet de omliggende professionele toeleveranciers (muziek, video, foto) de tijd geeft om hier op in te spelen, waardoor er weer allerlei tussenoplossingen bedacht moeten worden.

 • Profielfoto
  Marius1976

  Enigszins misleidend is de titel ook wel. De Air krijgt helemaal geen firewire, maar je kunt dus een poort van de Air gebruiken om een FireWire converter/adapter aan de knopen. Ja zo lust ik er nog wel een paar.

  Zo kun je ook zeggen dat de Air een externe ventilator krijgt (moet je er alleen even zelf aan hangen, aan de USB poort bijvoorbeeld)

  Beetje jammer dit.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  een thunderbolt naar USB 3 adapter zou ook handig zijn:)