Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 26 juli 2011

Mac App Store voor ondernemers; moeilijker kunnen we het niet maken

Apple maakt het met de Mac App Store makkelijker dan ooit om software voor je Mac te kopen. Eén druk op de knop en je hebt betaald waarna het programma meteen gedownload wordt en even later ontvang je ook nog keurig een factuur per e-mail. Wat wil een mens nog meer?

Als consument waarschijnlijk weinig, maar als zakelijke Mac-gebruiker moet wil je dat zo’n factuur wel de gerekende BTW vermeldt om die terug te kunnen vorderen. De facturen uit de Mac App Store vermelden echter uitdrukkelijk: Dit is geen BTW factuur.

OMT ging op onderzoek uit en kwam er achter dat Apple de zakelijke markt vergeten lijkt te zijn, ook al worden er pro-producten als OS X Server, Aperture en Final Cut Pro X in de Mac App Store verkocht.

Ondernemers die voor hun eigen bedrijf aankopen doen hebben een factuur nodig om twee redenen. Allereerst moet de uitgave opgenomen kunnen worden de administratie als zakelijke aankoop. Volgens de Nederlandse Belastingdienst moeten er een aantal zaken vermeld staan op zo’n factuur, zoals naam, adres, en BTW-nummer van de verkopende en inkopende partij. Ook moet er een uniek referentienummer op de factuur staan. Met uitzondering van stichtingen mogen ondernemers vervolgens ook de 19% BTW van een zakelijke aankoop terugvragen. Daarvoor moet dat BTW-bedrag echter ook op de factuur vermeld worden.

Maar wie in Nederland of België een aankoop doet in de Mac App Store krijgt een bon die aan géén van deze voorwaarden voldoet: geen adressering, geen BTW nummers en geen melding van BTW heffing. De enige manier om een deugdelijke factuur te krijgen is door een verzoek te sturen via een speciaal formulier op de site van Apple. Hierbij moet je (in het Engels) aangeven dat je een zakelijke factuur met BTW nodig hebt. Ook geef je je eigen BTW-nummer op zodat dit op de factuur vermeld kan worden. Normaal gesproken e-mailt Apple binnen 24 uur een nieuwe factuur, mét adresgegevens en mét BTW.

Eind goed, al goed zou je denken, maar nee. Wat blijkt? De facturering voor de Mac App Store loopt via Luxemburg. Weliswaar een EU land, maar met een eigen BTW-tarief van 15%. Nu zou dat geen probleem hoeven zijn, aangezien het volgens de Belastingdienst eenvoudig is om aankopen in EU-landen te doen. De verkopende partij moet dan een factuur maken waar 0% BTW bovenop zit, maar daar doet Apple niet aan.

Er is een manier om de 15% BTW die op Mac App Store-aankopen geheven wordt toch terug te krijgen, maar die vergt doorzettings- en vooral uithoudingsvermogen. De Belastingdienst heeft een aparte website waarop BTW uit andere EU-landen teruggevraagd kan worden. Na het aanmaken van een account kan het tot 4 weken (!) duren voordat je kan inloggen. Is dat gelukt, en heb je je aanvraag tot teruggave van BTW verstuurd dan heeft de belastingdienst 15 dagen om een en ander af te handelen. Daarna moet je, schrik niet, nog 4 maanden geduld hebben voordat je je 15% BTW daadwerkelijk terugkrijgt.

Kortom, een aankoop voor ‘de zaak’ doen in de Mac App Store is mogelijk, maar niet eenvoudig. Met het versturen van één verzoek aan Apple krijg je in ieder geval een factuur die voor de belastingdienst rechtsgeldig is, maar wil je ook de BTW terugkrijgen die je betaald hebt, dan kan je zomaar een half jaar bezig zijn.

Apple heeft het met de Mac App Store makkelijker dan ooit gemaakt om software te kopen, maar door de facturering te centraliseren had het voor ondernemers bijna niet ingewikkelder gekund. maar als kleine zelfstandige denk ik weemoedig terug aan de tijd dat je bij de Apple Premium Reseller om de hoek je softwaredoosjes kocht, keurig met BTW-bon.

Reageer op artikel:
Mac App Store voor ondernemers; moeilijker kunnen we het niet maken
Sluiten