Mac App Store voor ondernemers; moeilijker kunnen we het niet maken

50 reacties

Apple maakt het met de Mac App Store makkelijker dan ooit om software voor je Mac te kopen. Eén druk op de knop en je hebt betaald waarna het programma meteen gedownload wordt en even later ontvang je ook nog keurig een factuur per e-mail. Wat wil een mens nog meer?

Als consument waarschijnlijk weinig, maar als zakelijke Mac-gebruiker moet wil je dat zo’n factuur wel de gerekende BTW vermeldt om die terug te kunnen vorderen. De facturen uit de Mac App Store vermelden echter uitdrukkelijk: Dit is geen BTW factuur.

OMT ging op onderzoek uit en kwam er achter dat Apple de zakelijke markt vergeten lijkt te zijn, ook al worden er pro-producten als OS X Server, Aperture en Final Cut Pro X in de Mac App Store verkocht.

Ondernemers die voor hun eigen bedrijf aankopen doen hebben een factuur nodig om twee redenen. Allereerst moet de uitgave opgenomen kunnen worden de administratie als zakelijke aankoop. Volgens de Nederlandse Belastingdienst moeten er een aantal zaken vermeld staan op zo’n factuur, zoals naam, adres, en BTW-nummer van de verkopende en inkopende partij. Ook moet er een uniek referentienummer op de factuur staan. Met uitzondering van stichtingen mogen ondernemers vervolgens ook de 19% BTW van een zakelijke aankoop terugvragen. Daarvoor moet dat BTW-bedrag echter ook op de factuur vermeld worden.

Maar wie in Nederland of België een aankoop doet in de Mac App Store krijgt een bon die aan géén van deze voorwaarden voldoet: geen adressering, geen BTW nummers en geen melding van BTW heffing. De enige manier om een deugdelijke factuur te krijgen is door een verzoek te sturen via een speciaal formulier op de site van Apple. Hierbij moet je (in het Engels) aangeven dat je een zakelijke factuur met BTW nodig hebt. Ook geef je je eigen BTW-nummer op zodat dit op de factuur vermeld kan worden. Normaal gesproken e-mailt Apple binnen 24 uur een nieuwe factuur, mét adresgegevens en mét BTW.

Eind goed, al goed zou je denken, maar nee. Wat blijkt? De facturering voor de Mac App Store loopt via Luxemburg. Weliswaar een EU land, maar met een eigen BTW-tarief van 15%. Nu zou dat geen probleem hoeven zijn, aangezien het volgens de Belastingdienst eenvoudig is om aankopen in EU-landen te doen. De verkopende partij moet dan een factuur maken waar 0% BTW bovenop zit, maar daar doet Apple niet aan.

Er is een manier om de 15% BTW die op Mac App Store-aankopen geheven wordt toch terug te krijgen, maar die vergt doorzettings- en vooral uithoudingsvermogen. De Belastingdienst heeft een aparte website waarop BTW uit andere EU-landen teruggevraagd kan worden. Na het aanmaken van een account kan het tot 4 weken (!) duren voordat je kan inloggen. Is dat gelukt, en heb je je aanvraag tot teruggave van BTW verstuurd dan heeft de belastingdienst 15 dagen om een en ander af te handelen. Daarna moet je, schrik niet, nog 4 maanden geduld hebben voordat je je 15% BTW daadwerkelijk terugkrijgt.

Kortom, een aankoop voor ‘de zaak’ doen in de Mac App Store is mogelijk, maar niet eenvoudig. Met het versturen van één verzoek aan Apple krijg je in ieder geval een factuur die voor de belastingdienst rechtsgeldig is, maar wil je ook de BTW terugkrijgen die je betaald hebt, dan kan je zomaar een half jaar bezig zijn.

Apple heeft het met de Mac App Store makkelijker dan ooit gemaakt om software te kopen, maar door de facturering te centraliseren had het voor ondernemers bijna niet ingewikkelder gekund. maar als kleine zelfstandige denk ik weemoedig terug aan de tijd dat je bij de Apple Premium Reseller om de hoek je softwaredoosjes kocht, keurig met BTW-bon.

Reacties

50 reacties
 • Profielfoto
  Melle

  Jip, dit probleem ken ik heel goed. Net een jaartje zelfstandig en heel wat hard- en software gekocht. Allemaal online. Nooit deftige facturen ontvangen, na wel wat proberen… (dus niet de stap via de belastingsdienst gedaan)

  Ik heb nu “gewoon” de btw op de normale manier telkens teruggevorderd, zonder dat ik eigenlijk de juiste factuur ter hand heb. Dat zal waarschijnlijk problemen leveren bij een controle, maar dat zie ik dan wel.

  Alleszins een groot probleem, vind ik !

 • Profielfoto
  LeonDemeijer

  Inderdaad heel vervelend voor de wat grotere aankopen.
  Heb bij OSX Lion maar de boel de boel gelaten, voor die €4.55 ga ik me niet inspannen.

 • Profielfoto
  dbreuning

  Ben het met Melle eens. Ben ook zelfstandig maar neem de software op als kosten en vorder daar ook gewoon 19% over terug. Denk dat het voor een éénpitter of heel klein bedrijfje weinig uitmaakt maar zodra je groeien gaat moet je wel oppassen.

 • Profielfoto
  iMacer

  Mijn iMac 27″ heb ik via de online Apple Store, Ierland dus.
  Ik heb bij mijn bestelling in de adres gegevens de naam van de zaak en BTW nr opgegeven.
  Ze hebben me vanuit Ierland gebeld met de vraag of het een zaak betrof, dus zakelijke aankoop. Want dan leveren ze ZONDER btw.
  En ja hoor ik kreeg een mailtje terug met wat de prijs nu zou zijn, plus nog een gratis VMware. Als het bedrag (betaald met creditkaart) binnen was, gaan ze me het verschil terug betalen (de BTW dus).
  Ik moest nog de bank gegevens doorgeven, en week later was het gestort.
  Het was een zeer perfect service, akelig vriendelijk, je mailt steeds met dezelfde persoon.
  Ging dus allemaal zonder veel moeite !

 • Profielfoto
  Nighthawk1973

  Btw tarief is naar mijn weten hoger in Ierland dan in Nederland dus volgens mij klopt het stukje niet!

 • Profielfoto
  martijnsch

  Zou Apple hiermee bezig zijn? Wellicht zal het App Store Volume Purchase Program een oplossing bieden voor bedrijven. Nog wel even wachten tot het buiten de VS beschikbaar is.

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @Nighthawk1973, klopt; zie dat ik een oude factuur als voorbeeld heb gepakt. Heb de hele passage nu weggehaald, gaat een los stukje worden, mede n.a.v. de input van iMacer.

 • Profielfoto
  Peter733

  Ik snap eigenlijk niet dat Apple hiervoor niet op de vingers wordt getikt door overheidsinstanties. Als ik als ondernemer zaken doe met andere ondernemers, dan ben ik verplicht om een correct factuur op te stellen (lees met BTW en adresgegevens van beide partijen, en correcte vermelding van de BTW heffing, of reden van uitzondering), zonder dat de ‘koper’ daarachter moet vragen.

  De enige workaround om heel de administratieve slordigheid te vermijden, is iTunes kaarten te gaan kopen bij de plaatselijke Apple Reseller. Die levert wel netjes een factuur af zoals het hoort, en krijgt tenminste dan nog iets van inkomsten (mag ik hopen).

  Je hebt wel bekijks als je voor 480 EUR (2 FinalCut licenties) iTunes kaarten komt kopen, zeker als er geen voldoende voorraad van 50 EUR kaarten is :sarcastic: Oh, en dan ben je ook even bezig om de kaarten te redeemen :money:

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Ik heb bij mijn bestelling in de adres gegevens de naam van de zaak en BTW nr opgegeven. Ze hebben me vanuit Ierland gebeld met de vraag of het een zaak betrof, dus zakelijke aankoop. Want dan leveren ze ZONDER btw.

  Wellicht is de oplossing dus dat je gewoon in de AppStore je BTW-nummer en andere zaken netjes invult. Goed gedaan @iMacer

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  BTW nummer van Apple staat wel degelijk op de factuur. Dit is voldoende.
  BTW nummer van kopende partij hoeft alleen bij transactie buiten EU erop te staan. Je kan deze dus gewoon opnemen in de administratie.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  OS X Server, Aperture en Final Cut Pro X professionele producten? Daar zal niet elke professional ’t mee eens zijn.:razz:

 • Profielfoto
  J-vision

  @ Melle & dbreuning Let op jullie bevinden je op glad ijs. controle van de Belastingdienst gebeuren via een automatisch selectie systeem en de kans dat je ze langs krijgt binnen 5 jaar is niet heel groot. Echter, op het moment dat je geselecteerd wordt krijg je met personen te maken die zeer nauwkeurig en serieus te werk gaan en je hele administratie doorspitten. Verkeerde cijfers en vooral! teveel teruggave kunnen leiden tot veel gezeik en een negatief beeld van je onderneming bij de Belastingdienst.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Kan je ook Final Cut Pro X niet meer in de winkel kopen? Dat is ook zuur voor de APR’s als al die software niet meer verkocht wordt;).

 • Profielfoto
  Chantal C.

  @iMacer vanuit Apple Store krijg ik altijd keurig facturen met BTW apart vermeld. Probleem zit hem in de iTunes Store en Mac App Store. Ik koop soms apps voor iPhone (bv navigatie) en Mac en dan heb je een probleem.

 • Profielfoto
  Matanza

  Je kan bij een Apple Reseller iTunes cards kopen op factuur (met BTW). En hiermee dan je aankopen doen in de App store

 • Profielfoto
  Hanky Dussen

  Wellicht ten overvloede, maar ik ondersteun Chantal C nog even: het probleem betreft hier alleen de iTunes Store, Mac App Store en App Store! Niet de Apple Store dus.

 • Profielfoto
  TheBT

  Inderdaad heel moeilijk voor de App store, maar voor de Apple Store inderdaad geen probleem.
  Enkele maanden geleden een nieuwe iPad besteld zonder BTW en er is keurig 395 eur van mijn creditcard gegaan.
  Oplossing voor de App stores is inderdaad iTunes kaarten te kopen in een winkel op factuur.

 • Profielfoto
  Kobes

  @Hanky Dan ondersteun ik iMacer even. Als je alle comments zou lezen zie je dat iMacer (althans, dat kun je opmaken) reageert op een paragraaf die door Koen is verwijderd.
  .

  Heb de hele passage nu weggehaald, gaat een los stukje worden, mede n.a.v. de input van iMacer.

 • Profielfoto
  helix

  @ Matanza: Bij mijn weten staat er geen BTW op de iTunes kaarten aangerekend op de factuur die je vraagt. Ik heb het net nog nagekeken op een factuur van Switch te Gent waar ik samen met een apple product ook nog enkele ITunes kaarten heb gekocht.
  Voor mijn Lion heb ik net op aanvraag en door middel van het hierboven aangegeven formulier een factuur met BTW (15% – Luxemburg) gekregen. (enkele uren na verzending). Zal hoogst waarschijnlijk niet bruikbaar zijn in mijn boekhouding.

 • Profielfoto
  joostwijnglas

  Twee foutjes;)

  Allereerst moet de uitgave opgenomen kunnen worden de administratie om zo te voorkomen dat er omzetbelasting over het bedrag gerekend wordt.

  Tussen “worden” en “de” moet “in” moet worden toegevoegd.

  Volgens de Nederlandse belastingdienst moeten er een aantal zaken vermeld staan op zo’n factuur

  Aantal is enkelvoud (het is een aantal), dus moet “moeten” worden veranderd in “moet”.

 • Profielfoto
  iphonio2

  Zou errug handig zijn als we zouden kunnen zeggen “There’s an App for that”… Slimme app developers in de zaal?!:-)

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Twee foutjes;)

  Allereerst moet de uitgave opgenomen kunnen worden de administratie om zo te voorkomen dat er omzetbelasting over het bedrag gerekend wordt.

  Tussen “worden” en “de” moet “in” moet worden toegevoegd.

  Volgens de Nederlandse belastingdienst moeten er een aantal zaken vermeld staan op zo’n factuur

  Aantal is enkelvoud (het is een aantal), dus moet “moeten” worden veranderd in “moet”.

  Ja , ja we weten het! :thumbsdown::thumbsdown::thumbsdown:

 • Profielfoto
  maconly

  Twee foutjes;)

  Allereerst moet de uitgave opgenomen kunnen worden de administratie om zo te voorkomen dat er omzetbelasting over het bedrag gerekend wordt.

  Tussen “worden” en “de” moet “in” moet worden toegevoegd.

  Volgens de Nederlandse belastingdienst moeten er een aantal zaken vermeld staan op zo’n factuur

  Wat een droeftoeter ben jij, je kan zo bij de belastingdienst gaan werken.

  Aantal is enkelvoud (het is een aantal), dus moet “moeten” worden veranderd in “moet”.

 • Profielfoto
  maconly

  Lang leve vuze !

  Graag of niet.

 • Profielfoto
  prullenbak

  Is het niet gewoon zo simpel als
  – de aankoop persoonlijk doen
  – het aankoopbedrag declareren bij “de zaak”?

  Of moet er dan ook persé BTW op staan?

 • Profielfoto
  joke_name

  @prullenbak,

  Helaas gaat dat ook niet.
  Want dat moeten ook die dingen gewoon vermeld staan.
  Zelfde als dingen op de markt kopen altijd om een goede bon vragen voor je het weet krijg je het niet terug.

 • Profielfoto
  MichMich

  Gelukkig heb ik een goede accountant. “Succes!”

 • Profielfoto
  Hanky Dussen

  @Hanky Dan ondersteun ik iMacer even. Als je alle comments zou lezen zie je dat iMacer (althans, dat kun je opmaken) reageert op een paragraaf die door Koen is verwijderd.

  @Kobes: ik had het niet (specifiek) tegen iMacer….

 • Profielfoto
  hapipiko

  BTW terugvragen in het buitenland (intra communautaire betalingen) is een geval van een heel lange adem: je krijgt altijd de BTW terug: maar het is een tijdrovende klus.
  Vorig jaar bestelde ik een Wacom tekentablet in Duitsland, gaf mijn BTW nummer op en kreeg keurig een faktuur met een netto prijs, de BTW hoefde ik niet te betalen. Maar er zijn ook ondernemers die wèl de BTW op de faktuur vermelden, en ze ook in rekening brengen.
  Maar zij moeten het dan zelf afdragen en ik moet het via een ingewikkelde procedure gaan terugvorderen.
  Wat Apple doet is niet correct, zelf je eigen BTW nummer vermelden volstaat niet, je bent ook verplicht de BTW apart te vermelden.

 • Profielfoto
  rogier visser fotografie

  Je kan toch gewoon gift cards kopen in de winkel met btw bon en die dan weer gebruiken in de store?

  Beetje omslagtig is het wel… maar ja dan ben je toch nog ff eruit naar de winkel;-)

 • Profielfoto
  MichMich

  Correct me if I’m wrong, maar ten Giftcard is net als een waardebon, en hierover wordt geen BTW gerekend.

 • Profielfoto
  polansky

  Ook ik ben slachtoffer van deze Apple terreur om zelfstandigen en bedrijven ‘lastig’ te vallen. Kennelijk neem Apple de zakelijke markt niet (meer) serieus.

  Er moet hier toch wel een politicus zijn die wat invloed heeft in de tweede kamer om over zoiets eens een vraagje te stellen.

  Nu gaat het bij mij nog niet over grote bedragen, maar stel je voor dat Adobe straks besluit om haar Creative Suite via de App store aan te gaan bieden i.p.v. rechtstreeks. Dan praat je al snel over een bedrag van 100 tot 600 euro dat je misloopt als ondernemer.

  Ik hanteer sinds kort de methode die hierboven ook beschreven staat.

  – Koop voor 500 euro aan iTunes kaarten bij de MediaMarkt of Dixons.
  – Vraag om een goed gedocumenteerde BTW factuur
  – Plak iedere mail van de bestelling die je van Apple krijgt van de appstore achter de BTW factuur die je hebt gekregen van de MM of Dixons tot je aan je 500 euro zit.
  – Het is de enige manier om de belastingdienst te laten zien dat je die iTunes kaarten zakelijk hebt gebruikt.

  @iMacer
  Je krijgt van de online apple store gewoon een BTW factuur. Dus ik snap niet waarom je zo moeilijk doet. Enkel van de App- en iTunesstore krijg je geen BTW factuur van Apple

  Kan iemand mij vertellen waarom je bij de Apple Resellers eigenlijk geen iTunes Gift Cards kunt kopen?

 • Profielfoto
  polansky

  Correct me if I\’m wrong, maar ten Giftcard is net als een waardebon, en hierover wordt geen BTW gerekend.

  Jazeker wel!
  Je krijgt de winkelier gewoon een BTW factuur.

  Afgelopen week nog bij de MM een kaartje gehaald van €50,-
  Op het bonnetje dat ik kreeg staat gewoon op de factuur BTW € 7,83.

  .

 • Profielfoto
  mroijen

  Hmmm…. En als er boek bij amazon.com of een leuk gadgets in hong kong gekocht worden, doen we dan ook allemaal netjes aangifte? Of….. Tja… Komt wel goed:-)

 • Profielfoto
  KR1275

  Wie in een Nederlandse shop koopt of een shop gericht op Nederland, betaalt de Nederlandse BTW en wie die kan terugvorderen heeft recht op een BTW-faktuur. Amazon rekent aan de Nederlandse klanten ook de Nederlandse BTW.

  BTW en omzetbelasting is hetzelfde (dus geen ‘2 redenen’). Voorts barst het artikel van de grammaticafouten. Zo erg zelfs, dat het afleidt. d’tjes en t’tjes. Congruentie (aantal = enkelvoud!) etc.

 • Profielfoto
  Gates

  omzetbelasting en BTW teruggaaf.

  Dit staat een beetje vreemd, want omzetbelasting = BTW.

 • Profielfoto
  N3RD

  Correct me if I\\\’m wrong, maar ten Giftcard is net als een waardebon, en hierover wordt geen BTW gerekend.

  Jazeker wel!
  Je krijgt de winkelier gewoon een BTW factuur.

  Afgelopen week nog bij de MM een kaartje gehaald van €50,-
  Op het bonnetje dat ik kreeg staat gewoon op de factuur BTW € 7,83.

  Ik heb vanmiddag nog een giftcard gekocht, wederom geen BTW. Ik ga me om die paar euro niet druk maken. “Groot” software zoals Photoshop, CAD, Office etc etc koop ik via een echte shop. Dan wil ik iets tastbaars hebben!

 • Profielfoto
  Simon

  Probleem van die giftcards is imo het volgende:

  Stel: je koopt software via de store die je wil afschrijven. Wat doe je dan met het saldo van de giftcards? In kosten opnemen => matching principle niet nageleefd. En als je dat saldo wil in ‘kas’ boeken heb je opnieuw een probleem met de btw.
  Overlopende rekeningen dan maar?

 • Profielfoto
  N3RD

  Ik boek de giftcard gewoon in mijn boekhouding, het zijn immers zakelijke kosten op mijn apparatuur. Houdt alleen geen rekening met de BTW.

 • Profielfoto
  Dennissimeau

  Iemand d’r al eens aan gedacht om de Belastingdienst te bellen en te vragen om advies?

 • Profielfoto
  onemorevaral

  Wat mij interesseert is aan wie Apple eigenlijk de BTW afdraagt. Spekken mijn aankopen het BNP van Luxemburg? Ik zie mijn belastingcenten toch liever bij de Nederlandse regering terechtkomen eerlijk gezegd…

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Ondernemers hebben de facturen nodig voor de omzetbelasting en de btw-teruggaaf. Dit zijn geen twee verschillende dingen, maar synoniemen. Er is dus maar één reden en niet twee. In de aangifte omzetbelasting vraag je ook de voorbelasting (de aan jou berekende omzetbelasting) terug.

  De Belastingdienst (met een hoofdletter graag) vindt niet dat er dingen op de factuur moeten staan, dat staat gewoon in de Wet Omzetbelasting 1968, ergens in de buurt van artikel 35. Als je die toch aan het lezen bent, dan zal je in artikel 3 t/m 4 ook lezen dat iedereen die belaste prestaties verricht belastingplichtig is voor de omzetbelasting. Waarom stichtingen daar niet bij zouden horen, is mij een compleet raadsel.

  Stichtingen (en verenigingen) zijn niet de meest geëigende vormen om een onderneming in te drijven, maar zij kunnen dat wel degelijk. Denk aan de voetbalvereniging die een kantine exploiteert. Beetje slecht voorbeeld in het kader van het Kantinebesluit, maar het gaat om het idee. Een stichting als KWF geeft een blad uit, daar zit gewoon btw op.

  Verder lijkt het mij dat als je je account aanmeldt in de Apple Business Store, dat hetzelfde account in de Mac App Store en de iTunes Store ook gewoon van een btw-factuur voorzien worden. Zo niet, dan is er reden tot klagen. Apple heeft een vaste inrichting in Nederland en kan dus gewoon vanuit Nederland handelen.

 • Profielfoto
  ippel

  Komt er nog een artikel met een overzichtelijke oplossing?
  Waar in de Applestore accountinfo geef ik de naam van de zaak en BTW nr op?

 • Profielfoto
  joachimvanhove

  Je kan ook bij je plaatselijke APR een iTunes giftcard kopen en daar een factuurtje van vragen:wink:

 • Profielfoto
  joostwijnglas

  @hendrik ijzerbroot, @maconly

  Ik verbeter gewoon hoor. Zolang jullie correct Nederlands iets vinden dat voorbehouden is aan de Belastingdienst, zijn jullie de droeftoeters…

 • Profielfoto
  computer space

  Ik hoor mijn accountant ook nooit sputteren over digitale facturen. Zelfs marktplaatsdeals gaan gewoon door. Belastingdienst is A ook met de tijd meegegaan, en B heeft steeds minder man om meer te doen. Ze doen liever een softe deal omdat een grote advocaat 1 miljoen te weinig aangeeft, dan hobbyondernemers lastig vallen over een bonnetje van een paar tientjes.

 • Profielfoto
  mymac

  Amazon rekent aan de Nederlandse klanten ook de Nederlandse BTW.

  Dit wist ik niet, dank voor de tip!

 • Profielfoto
  kristo

  Goed artikel en de opgegeven link naar het invulformulier werkt perfect. Binnen 24 uur ontvang je een factuur mét VAT van Apple. Inderdaad een factuur uit Luxemburg en dus 15% BTW.
  Maar Apple verstuurd facturen vanuit Luxemburg en kan bijgevolg dus ook BTW-vrije facturen versturen (Intra Communautaire) aan BTW-plichtige klanten. Helaas is dit nog niet het geval. Het zou wel fijner zijn -zoals bij de meeste online aankopen in een EU-land- dat je de BTW niet hoeft voor te schieten, zeker bij grotere aankopen.

 • Profielfoto
  SanderMichelsen

  helix op 26 juli 2011
  @ Matanza: Bij mijn weten staat er geen BTW op de iTunes kaarten aangerekend op de factuur die je vraagt. Ik heb het net nog nagekeken op een factuur van Switch te Gent waar ik samen met een apple product ook nog enkele ITunes kaarten heb gekocht.

  Op tegoedbonnen, cadeaukaarten e.d. zit geen BTW. In Nederland in ieder geval niet.

 • Profielfoto
  SeaTrue

  Waarschijnlijk omdat ik het niet geheel snap, maar ik begrijp het btw probleem niet helemaal…

  Je koopt iets in de Mac App store, dit is een basisbedrag met daarboven de btw erop. Die wil je als zelfstandige/bedrijf graag recupereren. Je kan echter enkel de btw recupereren die er oorspronkelijk bij is gerekend. Als apple voor zijn producten die hij in de Mac App Store aanbiedt, rekening houdt met de geldende btw van Luxemburg (en dus van daaruit verkoopt) die 15% is, kunnen we toch maar die 15% recupereren. We kunnen toch geen 21% (België) of 19% (Nederland) van gaan recupereren?

  Als apple ofwel vanuit elke Mac App Store vanuit het land zelf verkoopt, dan zou het ook facturen moeten leveren vanuit dat land want anders kloppen de btw bedragen niet en is dit volgens mij gewoon foefelen met de boekhouding.

  Het kan dus zijn door het feit dat ik er niet zoveel kaas van gegeten heb, maar ik snap het probleem van die 15% niet echt?