Lion 5 uur later: vraag & antwoord

263 reacties

OS X Lion is nog maar 5 uur te koop en hij staat in de Mac App Store al op nummer 1. Inmiddels hebben al veel OMT’ers hun nieuwe OS geïnstalleerd en dus komen de eerste vragen opborrelen. We zetten de meest voorkomende vragen op een rij en beantwoorden ze.

Heb jij vragen over Lion? Vraag het ons in de reacties of op @onemorething!

Gratis Lion
Heb je net een Mac gekocht en baal je dat je nu 23,99 moet betalen voor een nieuw OS? Geen nood. Als je tussen 6 juni en 20 juli een Mac hebt gekocht, heb je recht op een gratis versie van Lion. Hiervoor moet je online bij Apple een formulier invullen.

Scrollen zoals vroeger
Zoals je hebt gemerkt, heeft Apple een trucje uitgehaald met scrollen. Net als bij je iPhone of iPad moet je de content binnen van vensters duwen. Dit betekent dat als je naar boven veegt op je trackpad of muis de pagina naar beneden gaat. Je duwt de content namelijk omhoog. Na 2 dagen ben je er volledig aan gewend. Kun je niet wennen? Geen nood, in de systeemvoorkeur van je Trackpad kun je bij het tabblad ‘Scroll & Zoom’ de scrollrichting weer op de oude vertrouwde stand zetten.

Airdrop werkt niet
Werkt Airdrop helemaal niet bij jou? Dat kan want dan heb je waarschijnlijk een wat oudere Mac. Airdrop werkt niet met oudere versies van Airport Extreme kaarten. Vanaf versie “0x14E4, 0x93” werkt het pas. Apple heeft het over de volgende AirDrop compatible modellen:
– MacBook Pro (Late 2008 or newer)
– MacBook Air (Late 2010 or newer)
– MacBook (Late 2008 or newer)
– iMac (Early 2009 or newer)
– Mac mini (Mid 2010 or newer)
– Mac Pro (Early 2009 with AirPort Extreme card, or Mid 2010)

iWork in fullscreen?
Nu Lion is uitgebracht, kunnen ontwikkelaars hun apps aanpassen aan de nieuwe mogelijkheden van Lion. Apple neem zelf de aftrap door iWork een update te geven. Na het updaten kunnen de apps Pages, Numbers en Keynote ook omgaan met Fullscreen, Resume, AutoSave en Versions. De update vind je bij Software Update onder het appeltje.

Ik haat automatische tekstcorrectie!
Word jij helemaal gek van de automatische tekstcorrectie van Lion? Ga dan naar de systeemvoorkeur ‘Language & Text’. Hier kun je de automatische tekstcorrectie uitzetten.

Build nummer
Veel mensen vragen zich af of de officieel gelanceerde Lion gelijk is aan de GM versie die Apple onlangs vrijgaf aan ontwikkelaars. Inderdaad, dit is dezelfde versie (11A511). Dit betekent dat mensen met de GM op hun Mac de versie van de Mac App Store niet kunnen downloaden. Hij ziet namelijk dat je deze al hebt geïnstalleerd.

Waar is FrontRow?
Front Row is niet meer. In Lion is geen plek meer voor Front Row. Film trailers kun je kijken in HTML5 sites op de speciale trailer website van Apple en wil je je foto’s bekijken of muziek luisteren, dan heeft Apple liever dat je een AppleTV koopt.

Recovery mode
Wil je een clean install uitvoeren nadat je Lion hebt geinstalleerd? Via Recovery mode kun je Lion opnieuw installeren. Je komt in Recovery mode door op te starten met de Alt-toest ingedrukt.

Van links naar rechts…
Ben je helemaal de weg kwijt als het over gestures gaat? Apple heeft een filmpje online gezet waarin de belangrijkste gestures worden behandeld. Bekijk het filmpje.

Hoe krijg ik apps in fullscreen?
Niet alle apps die je hebt zullen fullscreen ondersteunen. Hier is een aanpassing van de ontwikkelaar voor nodig. De meeste Apple apps kun je wel in fullscreen draaien. Klik hiervoor op het icoontje rechts bovenin een venster.

Hoe kan ik de grootte van mijn HD bekijken?
Je kunt nu niet meer standaard in ieder venster in de Finder zien hoeveel ruimte je nog op je harddisk hebt. Echter, als je in de menubalk bij ‘View’ kiest voor ‘Show status bar’ zie je voortaan een statusbalk onderaan ieder venster waarin staat hoeveel ruimte je nog op je harddisk over hebt.

Waar is m’n Library map gebleven?
De library van je Home map is niet meer zichtbaar. Toch kun je hem weer eenvoudig tevoorschijn toveren. Als je namelijk de ALT-toets ingedrukt houdt en vervolgens naar ‘Ga’ in je menubalk gaat, zie je daar de Library map erbij staan.

Waar koop ik een family pack van Lion?
Nergens. Lion in de Mac App Store mag op 5 computers geinstalleerd worden. Log in met je account in bij de Mac App Store op een 2e Mac en je kunt Lion gewoon downloaden in installeren.

Hoe zet ik Resume uit?
Wil je niet dat apps automatisch het laatste document openen dankzij Resume? Deze functie kun je uitzetten in de voorkeuren. Kijk bij ‘Algemeen’ en vink de volgende optie uit: “Herstel vensters na stoppen en opnieuw openen programma’s”.

Reacties

263 reacties
 • Profielfoto
  Maverick9898

  iTunes heeft ook een update gekregen. Ik zal geen auto-correctie toepassen op dit OMT-bericht ook al zou dat grammaticaal wel moeten xD.

 • Profielfoto
  P3t3r

  Tsja…, daar ga ik dan de boot in…, mijn originele macbook air (de eerste!) heeft een AirPort Extreme (0x14E4, 0x8B) waar Airdrop niet mee werkt blijkbaar.

 • Profielfoto
  Sufkont

  Ik heb een keer een partitie aan gemaakt op mijn HD
  die zou ik graag kwijt raken in Lion kan dat?
  of moet ik dan eerst SL opnieuw installeren?

 • Profielfoto
  Mick-23

  Nooit ik heb GM en ik ben nu op vakantie dus ik kan het niet kopen, omdat ik geen installatie cd’s bij mij heb!
  Ik ga wel even de officiële versie kopen, dat is voor mijn gevoel beter:razz:

 • Profielfoto
  Sjakelien

  Is er al een manier gevonden om Lion te jailbreaken?

 • Profielfoto
  lucschram

  Lion is wel even wennen hoor, maar verder werkt het perfect!

 • Profielfoto
  XBL

  @Sufkont: gewoon via Disk Utility (of Schijfhulpprogramma oid)?

  @Sjakelien: hahaha ;-).

 • Profielfoto
  jackybe67

  Misschien nog een aanvulling :

  Start Lion op met de “alt” toest ingedrukt. Hierna krijg je mogelijk te kiezen tussen Macintoch disk of de recovery disk. Intressant voor mensen die een clean install willen doen.

 • Profielfoto
  Richard74

  Heb Lion al geïnstalleerd, het scrollen is inderdaad even wennen, maar ik vind het wel handig. Verder geen problemen tegengekomen. Het enige wat ik opnieuw heb moeten installeren is een Safari add-on, Lastpass. Die was opeens verdwenen.
  Ik ben de enige met een Mac hier thuis, dus Airdrop heb ik nog niet kunnen testen.

 • Profielfoto
  dirkmeister

  kan iemand zeggen wat je nu aan expose hebt? zie maar 1 venster dan?

 • Profielfoto
  MrHammond

  Mail en iCal zijn compleet anders, echt even wennen, maar voor de rest lijkt het allemaal juist lekker soepel te lopen:smile:

 • Profielfoto
  Burgler

  Weet iemand hier waarom ik OSX lion,
  na de aanschaf niet op een andere Mac nog een keer kan installeren?

  Toen ik vanmiddag support aan de lijn had werd me verteld dat ik gewoon een .DMG kreeg die ik op 5 systemen kan zetten…maar die kan ik nergens vinden.

  Als ik in de app store Lion nog een keer wil installeren krijg ik na 80MB een melding dat het niet lukt.

  Wordt wel even wennen met al die beweging op je scherm!

 • Profielfoto
  Robin Peek

  Iemand enig idee hoe je met een gesture naar de vorige pagina kan? Als ik het nu probeer zoals in Snow Leopard ga ik naar een andere space. Verder is Lion helemaal top!

 • Profielfoto
  leonarddr

  Ik heb nog steeds Lion dp4 lopen omdat ik ’t destijds niet nodig vond te upgraden naar de GM. Echter, in de appstore krijg ik de melding dat ik lion al geinstalleerd heb. Is er een manier om als nog aan de legitieme lion te komen?

 • Profielfoto
  Lauwrence

  3-finger swipe gestures. Ik gebruikte deze altijd mbv BetterTouchTool om mijn systeemvolume aan te passen. Nu werkt het meestal niet, Lion scrollt dan in plaats ervan.

  Kan ik dit uitzetten in Lion? Lijkt mij onzin om een 2+3 finger swipe te hebben.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Andere pagina is met één vinger swipen.

 • Profielfoto
  eiskoud

  Betekend dit dat ik met een GM install wel in de toekomst updates kan draaien en osx Lion dus in feite gekregen heb. Of moet ik eerst alles herstellen naar snowleopard en daarna upgraden via de AppStore?

 • Profielfoto
  dannycoolen

  Hoe je nu echt een clean install van Lion kan doen op een iMac bijvoorbeeld.
  CMD-R zoals de site van Apple aangeeft werkt niet.
  En mijn idee om eerst SL te installeren en vervolgens nog een keer LION is nogal veel tijdverspilling als je het mij vraagt.
  Hoop dat jullie hier een duidelijk antwoord op hebben.

 • Profielfoto
  Hessel89

  Nooit ik heb GM en ik ben nu op vakantie dus ik kan het niet kopen, omdat ik geen installatie cd\’s bij mij heb!
  Ik ga wel even de officiële versie kopen, dat is voor mijn gevoel beter:razz:

  doen!:) ik heb sowieso het gevoel dat Lion iets snappier en vloeiender werkt dan de GM. en itunes is Lion Compatible. (fullscreen etc)

 • Profielfoto
  BJVR

  Erg jammer dat ik geen AirDrop heb hoop dat ze het nog kunnen fixen voor iedereen. Maar dat zal wel niet.

  Verder is het me opgevallen dat je Mac nu veel verder rijkt met zijn WI-Fi poort.
  Ik zie nu ineens allemaal verbindingen beschikbaar van mensen op de hoek van de straat die ik normaal nooit via mijn Mac kon pakken.

  Eén klein min-puntje tot nu toe naast dat AirDrop.
  Ik vind dat ze bij Apple een beetje overdrijven door SpotLight nu ineens BLAUW AANWEZIG te maken.. Waarom is dat pop-up venster nu ineens zo groot-/breed aanwezig als je op CMD + Spacebar drukt?
  Slaat helemaal nergens op.

 • Profielfoto
  Facundo

  Stoppen met Front Row vind ik getuigen van een geweldige minachting. Nog niet zo lang geleden zei Jobs dat de Mac een Media Center moest worden, maar daar is niets meer van te merken.

 • Profielfoto
  srozemuller

  is er nog een manier om legitiem aan Lion te komen. Ik heb destijds een test gedraaid vanaf een externe disk. Deze is nu niet aangesloten echter kan ik niet downloaden vanuit de App store

 • Profielfoto
  leonarddr

  is er nog een manier om legitiem aan Lion te komen. Ik heb destijds een test gedraaid vanaf een externe disk. Deze is nu niet aangesloten echter kan ik niet downloaden vanuit de App store

  Ik heb min of meer ’t zelfde probleem, alleen staat DP4 hier wel op de main partition. Is het niet mogelijk om de appstore te laten denken dat ik een oudere OS X built heb?

 • Profielfoto
  THX-1138

  Vraag me af of het mogelijk is om in één keer al je “bureaubladen” te wijzigen in een ander plaatje…

 • Profielfoto
  Hessel89

  Hoe je nu echt een clean install van Lion kan doen op een iMac bijvoorbeeld.
  CMD-R zoals de site van Apple aangeeft werkt niet.
  En mijn idee om eerst SL te installeren en vervolgens nog een keer LION is nogal veel tijdverspilling als je het mij vraagt.
  Hoop dat jullie hier een duidelijk antwoord op hebben.

  dan moet je even deze stappen volgen,

  http://osxdaily.com/2011/06/08/create-burn-bootable-mac-os-x-lion-install-disc/

 • Profielfoto

  @Facundo, download gratis Plex en je hebt frontrow echt niet meer nodig

 • Profielfoto
  prullenbak

  Ja heb wel een vraag: We hebben hier thuis twee macs..wat bedoelen ze precies met “geauthoriseerde macs”? Kan ik Lion nu op mijn laptop downloaden en daarna ook op de imac van iemand anders installeren? Hoe werkt dit?

 • Profielfoto
  RobertoCoppi

  @srozemuller ja, druk alt in als je in de app store op install klikt.

 • Profielfoto
  Rutjes

  Ik dacht dat Airdrop wel zou werken bij mij. Had immers mijn iMac begin 2009 aangeschaft. Bekijk nu de specs: Begin 2008 !!!!!:confused: Ruim een jaar verschil!

 • Profielfoto
  rbrouwers123

  Kun je programma’s op de full screen modus draaien als je een Dual of Tripple monitor set up heb? Zover ik nu zie kan ik ze dan alleen fullscreen draaien op het hoofdscherm (de imac) ?

  Weet iemand of dit überhaupt gaat werken?

 • Profielfoto
  diotav

  @prullenbak .. als jij jou Mac App Store account 5x wil delen is dat geen probleem.

 • Profielfoto
  Patrock

  Volgens diverse bronnen zou Lion een “Safari Only”-mode hebben voor gastaccounts. Ik kan dit echter nergens meer vinden. Is dit uit de finale versie gehaald?

  Bron o.a.: http://osxdaily.com/2011/06/12/os-x-lion-can-boot-directly-into-safari-browser-only-mode/

 • Profielfoto
  diotav

  @rbrouwers123 .. dat werkt helaas maar met 1 beeldscherm.

 • Profielfoto
  BulliBos

  Mijn 2e scherm is in vol scherm stand nutteloos, beetje jammer…

 • Profielfoto
  madcat

  jammer dat apple niet goed heeft gecommuniceerd dat airdrop niet werkt als je een oudere core 2 duo hebt.
  Maar wel fijn dat jullie dit lijstje hebben gemaakt, ik was al aan het zoeken waarom het niet werkte.

  ps: scrolt nog regelmatig de verkeerde kant op:)

 • Profielfoto
  Appeltje

  Lion staat in mn dock te downloaden, al 5 min ongeveer, maar ik zie geen procenten staat en het balkje vult ook niet.. Hoe kan dit?

 • Profielfoto
  Marconius

  Voor liefhebbers van Frontrow: Plex is een fantastisch (en beter werkend) alternatief.

 • Profielfoto
  BigAL

  Voorlopig toch maar Snow Leopard blijven gebruiken als ik het zo lees.

 • Profielfoto
  Shyos

  Waar is FrontRow?
  Front Row is niet meer. In Lion is geen plek meer voor Front Row. Film trailers kun je kijken in HTML5 sites op de speciale trailer website van Apple en wil je je foto’s bekijken of muziek luisteren, dan heeft Apple liever dat je een AppleTV koopt.

  je kunt het wel weer installeren dus een beetje kort door de bocht OMT:

  Frontrow for Lion

 • Profielfoto
  Marconius

  Wel een beetje balen dat Vuze nog niet werkt, ik wil even Little Snitch downloaden want die werkt ook niet;)

 • Profielfoto
  eiskoud

  Oplossing voor developers: “When I tried to upgrade one of my dev-machines, I was prompted with an error saying “A newer version of this app is already installed on this computer”
  Of course, you know that isn’t the case, as OS X Lion, just came out.
  After some digging, I found the solution. It turns out that all you need to do is to hold the option key (⌥) while pressing install. That will force the Lion to install.

 • Profielfoto
  dnnsdmldr1

  @Keep: het duurt een tijdje ..

 • Profielfoto
  Appeltje

  @mezelf, ik ben stom, kijk toch is in de App store bij purchased man!!!:evil:

 • Profielfoto
  eiskoud

  Wat @srozemuller zij dus.. Hij was me net voor…:D

 • Profielfoto
  BulliBos

  @marconius ik heb hier geen problemen met vuze 4.6.0.2

 • Profielfoto
  bonoman

  Meer mensen ervaring met Little Snitch?

 • Profielfoto
  Facundo

  Voor iedereen die de iTunes-plugin Volume Logic nog gebruikt: Per 10.4 kan dit dus niet meer. En de developer komt ook niet met een nieuwe.

 • Profielfoto
  Simmens

  Iemand enig idee hoe ik de apps in volledig scherm kan krijgen? Bijvoorbeeld safari of itunes?

 • Profielfoto
  iJoeri

  Misschien een ding, maar hoe kan ik de grote van mijn HD bekijken. Althans de ruimte die ik er nog open heb. Aangezien finder is aangepast en je dus niet meer de grote van je HD of externe HD meer kan bekijken. Of is hier nu een andere manier voor om dit te bekijken. Behalve via het schrijfhulpprogramma.

 • Profielfoto
  Facundo

  Little Snitch werkt op mijn Lion-partitie ook niet, hoewel 2.4 weldegelijk compatible met Lion moet zijn. Bugfixes duren bij die developer trouwens nooit lang.

 • Profielfoto
  Meh1965

  Is de user/library map in de definitieve versie van Lion ook een hidden folder?

 • Profielfoto
  Nicks

  Iemand al enig idee hoe je de programma’s in Launchpad aanpast? Ik heb allemaal dubbele en overbodige…

 • Profielfoto
  jensengels

  en hoe doe je een volledig propere installatie van OS X Lion aub? Bedankt!!

 • Profielfoto
  BensApple

  de libary ziet er anders uit, de mail map is ook weg

 • Profielfoto
  maconly

  goh vroeger liep ik voor dit soort updates altijd warm , nu doet het me helemaal niks.

  vaak een hoop gezeik die updates.

 • Profielfoto
  Erwin Snijders

  Ga nu voor de 3e keer proberen Lion te downloaden. M’n computer is al twee keer vastgelopen hierop. Iemand anders ook dit probleem?

 • Profielfoto
  Saabs

  Ik heb een vraag.

  Misschien is dit al gesteld, maar waar koop ik the family pack van Lion? Aangezien we meerdere Mac’s thuis hebben ..

 • Profielfoto
  Facundo

  Op een iPad zijn al die ‘gestures’ prachtig en noodzakelijk, maar aan een TrackPad op een ‘desktop’ zal ik echt nóóit wennen. En daar lijkt dit OS toch wel erg omheen gebouwd. Het blijft voorlopig toch écht Snow Leopard voor mij.
  Tussenstand:
  Dock-Launchpad 1-0
  Expose-Mission Control 1-0

 • Profielfoto
  darkken

  airdrop lijkt me super handig hier thuis..
  maar mijn macbook kan niet airdrop…
  is het vereiste van de airport dan echt ergens op gebaseerd of is het weer gewoon iets om de oudere macs eruit te spelen..
  ik wacht wel op de unofficial fix voor airdrop:P

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Pfff…..ik wacht nog ff….zit nog lekker in Leopard:)

 • Profielfoto
  Saabs

  Om Mac OS X Lion te downloaden via de Mac App Store heb je 4Gb schijfruimte nodig en de verwachting is dat Lion zo’n €30 gaat kosten en voor dat geld heb je ook een family pack (5 gebruikers) omdat je Lion via een Mac App Store account op meerdere Mac’s mag installeren.

  Dit heb ik gevonden op het net. Moet ik me dan inloggen op elke Mac in de App Store met het account waarmee ik het eerst Lion heb gekocht?

 • Profielfoto
  MarkE

  Is het ook mogelijk om in launchpad je apps te ordenen via eenzelfde manier als in itunes voor je iphone? Nu moet je elk programma apart gaan slepen. Als je die van blad 4 naar 1 moet slepen en dat tien keer is dat nog niet veel makkelijk.

 • Profielfoto
  MarkE

  @simmens de update al gedraaid? En dan de twee pijltjes linksboven proberen!

 • Profielfoto
  dannycoolen

  Uuhm ik heb mijn iMac opgestart met ALT ingedrukt en ook CMD-R maar de iMac start gewoon door…

 • Profielfoto
  srozemuller

  @marconius ik heb hier geen problemen met vuze 4.6.0.2

  sorry:)

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Fantastich. Mijn Mac is nu een gigantische iPad.

  Maar toch blij met enkele nieuwe functies. Het werkt allemaal een stuk natuurlijker, met die gestures. AirDrop is ook een geschenk uit de hemel.

 • Profielfoto
  Pienjow

  .. weet iemand hoe bepaalde programma’s uit te sluiten voor Resume/Autosave?
  ik wil Saafari graag op de startpagina geopend hebben en niet steeds bij de laatst bezochte..

 • Profielfoto
  AppleStef

  @pienjow

 • Profielfoto
  eppelke

  De scrol is andersom, heel storend. Launchpad werkt alleen op Apple Programma’s. Kan geen ander programma’s toevoegen als ze niet van Apple zijn. Oplossing Apple kan alleen nog maar programma’s verkopen van hun zelf en die andere allemaal uit de store gooien.
  Tunes gaat niet altijd terug naar de verkleining.
  Aantal GB onder in een venster verdwenen. Wordt er niet makkelijker op als je iedere keer de info van een harde schijf moet oproepen. Krijg hem niet geïnstalleerd op een Macbook Pro van eind 2007. 40 GB vrije ruimte is blijkbaar te weinig, of het inren geheugen is te klein, moet even uitzoeken waar de fout zit. Dus zorg voor een timemachine back-up

 • Profielfoto
  Simmens

  Nu circa een uurtje mee gespeeld…
  Zitten wel wat grappige dingen in maar het is niet echt een heel extreme update.

  Snow Leopard was natuurlijk ook al prima…

  Ben benieuwd of ik de nieuwe features zal gaan gebruiken…de tijd zal het leren.

 • Profielfoto
  Pienjow

  @AppleStef : Bedankt… ik was er zooo naar opzoek dat ik er 20x overheen heb gekeken..

  @eppelke: als je in Launchpad met 2 vingers links/rechts swiped, kom je bij de andere apps.. je kan ze ordenen/verslepen als op IOS..

 • Profielfoto
  CorMac

  Als je nu een nieuwe Mac koopt of over x aantal dagen een vorig model aan scherpere prijs koopt, zit Lion er dan apart bij of krijg je een code waarmee je het gratis kunt downloaden? Zoja, kun je deze dan installeren op een andere Mac of is dat alleen als je het koopt in de App store dat je Lion op meerdere Mac’s kunt installeren?

 • Profielfoto
  Facundo

  Cloudsurfer 8 minuten geleden
  Fantastich. Mijn Mac is nu een gigantische iPad.

  Zit je nu met je vingers op het scherm te klooien?

 • Profielfoto
  MaMu

  Is er ook een mogelijkheid om terug te gaan naar SL?
  Heb een iMac van een paar jaar en heb niets aan gestures. Het scrollen met de muis en dat grijze streepje rechts aan de rand werkt slecht. Geef mij maar dat blauwe balkje van vroeger. Ook zwak zijn die flauwe kleurtjes van de drie bolletjes linksboven.
  Adresboek e.a. hebben niets meer van het Apple design. Retro heeft toegeslagen en dat is heel erg jammer. Nep-leer met stiksels, hoe verzinnen ze het.
  De werking van Lion is verder prima en er zitten leuke verbeteringen in. Maar het gewone werken met een muis aan een draadje over het beeldscherm is voorbij.

 • Profielfoto
  k-the-ripper

  Misschien een ding, maar hoe kan ik de grote van mijn HD bekijken. Althans de ruimte die ik er nog open heb. Aangezien finder is aangepast en je dus niet meer de grote van je HD of externe HD meer kan bekijken. Of is hier nu een andere manier voor om dit te bekijken. Behalve via het schrijfhulpprogramma.

  Bij About This Mac en dan klikken op more info.
  vervolgens tab storage en je krijgt netjes overzicht van al je HD’s

 • Profielfoto
  CorMac

  Cloudsurfer 8 minuten geleden
  Fantastich. Mijn Mac is nu een gigantische iPad.

  Zit je nu met je vingers op het scherm te klooien?

  Dalijk komt er nog iemand met de reactie “Het touchscreen van mij Mac reageert niet op mijn vingers”

 • Profielfoto
  reynaert.devos

  Ik heb hier nog een extra mac mini met 1gb ram. Officieel moet je 2gb ram hebben maar zou Lion update toch werken op mijn mac mini?

 • Profielfoto
  Paulkwee
 • Profielfoto
  DeeBee

  pfff, Safari is echt belachelijk snel geworden. Blij

 • Profielfoto
  dnnsdmldr1

  @MarkE: linksboven = rechtsboven:)

 • Profielfoto
  Bas_H_Design

  Beetje offtopic:

  Kan ik de applications map gewoon uit m’n dock slepen, blijven dan de apps die dr instaan onaangetast of zijn deze dan ook weg?

 • Profielfoto
  dnnsdmldr1

  @basje07: dat kan je doen ja, er gebeurt niets met de apps..

 • Profielfoto
  flexoo

  dus als ik het goed begrijp blijven de huidige programma’s/bestanden op de computer staan bij het installeren?

 • Profielfoto
  dnnsdmldr1

  dus als ik het goed begrijp blijven de huidige programma\’s/bestanden op de computer staan bij het installeren?

  Jup..

 • Profielfoto
  Tuvok

  @eppelke.

  Launchpad werkt alleen op Apple Programma’s. Kan geen ander programma’s toevoegen als ze niet van Apple zijn.

  Dat is niet juist. Bij mij heeft hij de harddisk onderzocht en alle programma’s toegevoegd die er zijn, ook die staan in mijn persoonlijke apps map in mij ~/

 • Profielfoto
  Jack Rabbit

  Grrrr
  M’n Intuos 3 werkt nu reversed…
  Weet iemand hoe ik het scrollen weer ‘normaal’ krijg!?

 • Profielfoto
  Jack Rabbit

  En weet iemand of er een toetscombi voor Launchpad is, volgens mij is het wel handig.. (maar niet als ik het telkens vanuit m’n dock moet aanklikken – en ik wil dat ding daar ook niet hebben, er zit al genoeg in m’n dock)

 • Profielfoto
  TommyNova

  Ik ondervind nog geen enkele hapering of tegensputtering…:P

  Ik zeg een dikke vette 10 voor de heren van Apple…
  Zit nou een beetje met de trackpad functies te spelen. Helemaal super, wel ff wennen maar voelt eigenlijk veel natuurlijker.

  gr Mark

 • Profielfoto
  Byzantic

  Little Snitch upgedate naar 2.4 en werkt nu op Lion:)

 • Profielfoto
  Jack Rabbit

  Nog iets
  In de finder zijbalk staan nu mooie door Apple gemaakte symbooltjes, ik moet nu 6 keer kijken voor ik de juiste map aanklik.
  Schiet niet op!
  Is het mogelijk gewoon weer het icoontje van de map daar te krijgen??
  Weet iemand dat?

 • Profielfoto
  Dr.Cash

  Mid 2007 Macbook, loopt als een trein!:lol:

 • Profielfoto
  thiemodelange

  Ik vind het allemaal waanzinnig, op 1 ding na:

  NOG STEEDS GEEN WEEKNUMMERS IN iCAL!!!!!

  Hoe is dat toch mogelijk, zo moeilijk zou dat toch niet moeten zijn???

 • Profielfoto
  koen

  Ik zeg een dikke vette 10 voor de heren van Apple

  de heren van Apple ??? :slant:

 • Profielfoto
  ipadireview

  Ik sta nu op het punt om mac os x lion te instaleren, moet ik nu een back up maken van mijn file’s of niet? Ik zou graag mijn bestanden niet kwijt geraken.

 • Profielfoto
  Rutger-cg

  Erg mooi allemaal , echter; waar het op slaat dat ze suggereren dat de multi-touch bewegingen nieuw zijn snap ik niet. Zo’n beetje alle functies die worden beschreven als nieuw kon ik ook al gebruiken in snow leopard. Lood om oud ijzer als je het mij vraagt…

  Verder erg tevreden hoor! Momenteel nog aan het downloaden, ’t gaat erg traag maar ben benieuwd!

 • Profielfoto
  Bas_H_Design

  @thiemodelange:

  via markthisdate.com (of .nl) heb ik de weeknummers toegevoegd.

  Werkt hardstikke fijn!

 • Profielfoto
  pic-o-matic

  Wat ik wel apart vind is dat het nog steeds soepel draait op mn ouwe imac van 2007, eerst Tiger, leopard, snow-lopard en nu Lion. Ben er blij mee loopt goed, kan alleen nog niet echt aan het scrollen wennen. Met je dikke vinger op de glasplaat vind ik het wel natuurlijk, op de rug van de magische muis wat minder, zal wel kwestie van wennen zijn.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  YES!!!!!!!! eindelijk Tsjechisch, zal eens tijd worden :thumbsup:

  Sorry, moest ik even kwijt :crazy:

 • Profielfoto
  jobz

  @ipadireview. JA! Time Machine gebruiken. Vandaag, morgen en de rest van je leven.

 • Profielfoto
  Blurk

  Is er ook een mogelijkheid om terug te gaan naar SL?

  Gewoon even je backup terugzetten?:wink:

 • Profielfoto
  DNibbeling

  Ik heb nog geen bevestiging voor het downloaden van de gratis versie (nieuwe iMac) maar wel heb ik zojuist de ‘software update’ uitgevoerd en in iTunes valt mij op dat het beruchte ‘Stoplicht’ inmiddels weer is veranderd naar de ‘Oude vertrouwde’ horizontale weergave. Wat een opluchting want iTunes was (volgens mij) het enige programma dat die onhandige indeling had!

 • Profielfoto
  DNibbeling

  Ben een poosje geleden trouwens al begonnen met het omgekeerde scrollen met de app ScrollReverser. Werkt echt perfect. Even 2 dagen wennen en je weet niet beter én je wilt niet meer terug naar het ‘ouderwetse’ scrollen. En laten we eerlijk zijn: als je er over na gaat denken is deze nieuwe manier van scroller eigenlijk ook veel logischer aangezien je de content de kant ‘opduwt’ waar het uiteindelijk ook heen schuif.

 • Profielfoto
  leonarddr

  Ik heb nog steeds ’t zelfde probleem met het installeren van Lion Final over dp4. In de appstore staat onder ’t kopje van Lion, geinstalleerd, en de installeren knop is grijs. De knop aanklikken met de option-toets ingedrukt veranderd hier niets aan. Ik heb sowieso nog helemaal de melding niet gehad dat ik een nieuwere versie geinstalleerd heb, gewoon botweg geinstalleerd dus.

 • Profielfoto
  flodo

  Weet iemand of die super foute menu balk in iCal te veranderen is? Wat is die lelijk, volgens mij heeft er iemand zitten slapen. Dit is een foutje in dezelfde categorie als de Fiat Multipla.

 • Profielfoto
  Willem-Jan

  Het downloaden gaat bijzonder traag, op het ogenblik 8 Mb per minuut…
  Ik denk toch dat ze de vraag niet helemaal goed aan kunnen. Ik heb een andere update gedaan in dat ging super snel….
  In het tabblad purchased… zie een overzicht van de download.
  Geduld is een schone zaak…

 • Profielfoto
  defores

  @Sjakelien

  Waarom zou je in vredesnaam een veilig OS willen jailbreaken (dat bestaat volgens mij niet eens).

  Hou je OS nice and clean en de software legaal dan weet je dat je een goed fijn systeem hebt:cool:

 • Profielfoto
  defores

  @Flexoo dat is al sinds SL 10.6 zo
  Maar altijd een back-up maken vooraf dan heb je alle zekerheid je data, mocht het mis gaan, nog in tact is.

 • Profielfoto
  KR1275

  Misschien een ding, maar hoe kan ik de grote van mijn HD bekijken. Althans de ruimte die ik er nog open heb. Aangezien finder is aangepast en je dus niet meer de grote van je HD of externe HD meer kan bekijken. Of is hier nu een andere manier voor om dit te bekijken. Behalve via het schrijfhulpprogramma.

  Bij About This Mac en dan klikken op more info.
  vervolgens tab storage en je krijgt netjes overzicht van al je HD\’s

  Weergave > Toon Statusbalk

 • Profielfoto
  mrchablis

  Na de installatie van Lion lukt het niet meer te printen met de Canon I-Sensys LBP-3010. De printer wordt wel gevonden, de printtaak start maar word niet voltooid. Hij blijft gewoon hangen of pauzeert. Nog iemand problemen met Canon printers onder Lion?

  Thx

 • Profielfoto
  strigoi

  Kan je Launchpad ook op de een of andere manier koppelen aan een snel toets?

 • Profielfoto
  Johnyw

  Ik heb er hier drie external HD aanhangen, waar zie in die in Lion? Want het downloaden verloopt nu extreem langzaam, wat me eigenlijk niet verwonderd…

 • Profielfoto
  fastshifter

  ‘Installatie duurt 33 minuten’, maar in werkelijkheid meer dan een uur.

  Apps in full screen mode…

  Begint een beetje op Windows te lijken;-)

 • Profielfoto
  Terwanerik

  Ik heb Lion nu ongeveer een weekje of 3 geïnstalleerd staan, super! Gewoon de GM, ik kwam er inderdaad al snel genoeg uit dat deze hetzelfde was als de uiteindelijke build (in de AppStore staat er namelijk gewoon “Geinstalleerd”) dus dat is mooi! Ik heb wel een paar bugjes gevonden, vooral in het fullscreen runnen van Logic Pro, als je dan naar recht swiped gaat hij gewoon heel gek doen!

  Het opstarten is iets langzamer, maar daarna lijkt hij gewoon sneller als SL!

  Ook het scrollen vind ik O-ver-heer-lijk!! Het werkt zo veel natuurlijker als je eenmaal niet meer die gekke scroll manier gewend bent, als ik dan op de MacBook van mn broer zat was het toch wel weer heel er wennen (Snow Leopard).

  De nieuwe scrollbars zijn ook echt supergaaf! Er is zo veel meer ruimte voor, naja, simpelweg alles! Trouwens, alsof iemand ooit nog scrollbars gebruikt (dat wordt even wennen voor mijn moeder:P)

  Fullscreen apps was ik eerst niet al te lovend over, ik zag het als “Zo’n functie die wel grappig is, maar je toch nooit gebruikt”, maar dat is het ZEKERS niet!! Mail en iTunes standaard in fullscreen, geweldig! Die zaten mij eigenlijk altijd in de weg, nu niet meer, ze zijn nu één swipe verwijderd van mijn “workspace”!!

  Ook Xcode in fullscreen is heerlijk! Ik hoop dat Fraise ook even snel een update eruit gooit voor fullscreen support, dat blijft toch mijn fijnste text editor (voor PHP en HTML enz. dan hé) voor Objective-C enz. gebruik ik toch het liefste Xcode.

  Versions, erg handig in Xcode. iWork gebruik ik niet (meer) zo veel, maar als ik een studie ga doen gaat dat ook echt geweldig worden! Nogmaals, Fraise moet ook versions gaan ondersteunen!

  Het lijkt wel of ze elk klein puntje in het OS onder de loep hebben genomen, het nieuwe Aqua vind ik echt prachtig! Tuurlijk mis ik wel een beetje dat baanbrekende design waarmee ze in 2001(?) de hele computer wereld hebben veranderd!

  Super systeempje en licht in de portemonnee, degene die niet gaat updaten, moet na deze post nog eens heeeeeeeul goed gaan nadenken!!

 • Profielfoto
  gnimiurc

  Als ik een virtual machine (Windows 7) opstart in Parallels, dan krijg ik de volgende foutmelding:

  The virtual machine performance may be degraded because the hardware virtualization support is disabled on the host computer. It is recommended to enable the hardware virtualization support in BIOS settings.

  Vervolgens komt na OK te klikken de volgende melding:

  Unable to load the Parallels driver.

  De virtual machine start dus niet op. Iemand enig idee wat er aan de hand kan zijn?

 • Profielfoto
  loranc

  GEWELDIG! Veel soepeler dan SL! 2 mac’s 1 keer betalen!

  Één dingetje, ik kan met geen mogelijkheid een folders naam in Launchpad veranderen…!?

 • Profielfoto
  krabbedoelie

  Als ik een virtual machine (Windows 7) opstart in Parallels, dan krijg ik de volgende foutmelding:

  The virtual machine performance may be degraded because the hardware virtualization support is disabled on the host computer. It is recommended to enable the hardware virtualization support in BIOS settings.

  Vervolgens komt na OK te klikken de volgende melding:

  Unable to load the Parallels driver.

  De virtual machine start dus niet op. Iemand enig idee wat er aan de hand kan zijn?

  Laatste updates van Parallels zouden dit moeten verhelpen; zoek maar op hun site.
  Alternatief is VMware Fusion en de VM importeren. Werkte voor mij.

 • Profielfoto
  gnimiurc

  Via Software-update probeer ik iTunes te updaten. Ik krijg echter de volgende melding:

  De update ‘iTunes’ kan niet worden geïnstalleerd. Er heeft zich een onverwachte fout voorgedaan.

  Meer mensen met dit probleem?

 • Profielfoto
  defores

  @mrchablis

  Verwijder de printer eerst uit je lijst, vervolgens voeg je deze weer toe.
  Dit kwam ook vaak voor bij upgrade van 10.5 naar 10.6
  Indien dit niet werkt dan dient canon met een driver update te komen (mits ze het nog supports in Lion).

 • Profielfoto
  defores

  @gnimiurc

  Had je iTunes wel afgesloten? (cmd+q)

 • Profielfoto
  LeonDemeijer

  GEWELDIG! Veel soepeler dan SL! 2 mac\’s 1 keer betalen!

  Één dingetje, ik kan met geen mogelijkheid een folders naam in Launchpad veranderen…!?

  Hier hetzelfde probleem, denk dat dit gewoon nog een bug is die met een volgende update verholpen zal worden..

 • Profielfoto
  gnimiurc

  @defores
  Ja.

 • Profielfoto
  waterstof

  GEWELDIG! Veel soepeler dan SL! 2 mac\\\’s 1 keer betalen!

  Één dingetje, ik kan met geen mogelijkheid een folders naam in Launchpad veranderen…!?

  Hier hetzelfde probleem, denk dat dit gewoon nog een bug is die met een volgende update verholpen zal worden..

  Gewoon op de naam klikken en typen, tenminste dat werkt hier prima. Ik zou alleen graag bepaalde apps niet in launchpad willen zonder te uninstallen, kan dat? (al mijn Adobe producten komen met tig icoontjes in de launchpad, eentje voor starten, eentje voor verwijderen, eentje voor…)

 • Profielfoto
  joostvg

  \’Installatie duurt 33 minuten\’, maar in werkelijkheid meer dan een uur.

  Apps in full screen mode…

  Begint een beetje op Windows te lijken;-)

  Die gedachte had ik ook al toen m’n mac een eeuwigheid aangaf dat ie nog een minuut bezig was.. Deed denken aan de ‘7 minuten’ melding bij Win 98 :P

 • Profielfoto
  fox_nl

  Het is nu véél mäkkèlïjker gęwørdēn om aparte karakters in te voeren (toets eventjes ingedrukt houden). Alleen is het wat mij betreft onbegrijpelijk dat de key-repeat voor die betreffende toetsen niet meer werkt. oooooooooooooo wordt dus een langdurig aangelegenheid. ============== en ———— werkt daarentegen nog wel.

 • Profielfoto
  Marcjah

  @fox
  verdraait, je hebt gelijk. Das makkelijk, geen toetscombinaties meer:)

  Maarreh, mijn custom dock is verdwenen na de installatie van Lion.
  De oude stappen om tot een custom dock te komen werken niet meer… iemand al ideeën hoe je wél een custom dock verkrijgt?

 • Profielfoto
  marceljanssen

  Ops, iets de fanatiek op de install button geklikt download loopt. Maar daarna pas beseft dat ik gebruik kan maken van Mac OS X Lion Up-to-Date. Inmiddels geactiveerd maar nu heb ik Lion 2x in de Purchases overzicht…

 • Profielfoto
  tvdb314

  iTunes werkt niet meer met QT filmpjes.
  QT werkt niet meer met Perian.

  Ben bang dat ik mijn MB pro wel kan downgraden want ik gebruikte hem als mediaplayer via iTunes en nee Plex was geen optie voor mij.:( Jammer appel.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @ Marcjah
  Wat is een custom dock?
  Of bedoel je een “Aangepast Dock”?
  Ben jij van engelse afkomst ofzo?

 • Profielfoto
  Marcjah

  Ja een aangepaste dock, ofwel custom. Is toch wel te begrijpen?

  De standaard lichtgrijze dock vind ik persoonlijk wat flets. Ik had bij SL altijd een zwarte (matcht ook beter bij mijn beeldscherm). Deze wil ik nu ook in Lion. Maar via de reguliere “oude” weg is dit niet meer realiseerbaar…

 • Profielfoto
  vanillakoyak

  Het gaat zo langzaammmmmmm
  500MB in anderhalf uur
  resterende tijd 10 uren:sealed:

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Ik ben net Lion even aan het verkennen (net terug van het werk) en het bevalt me eigenlijk nog vrij goed… De finder is wat aanpassen met die grauwe tinten maar dat went wel. Het scrollen ben ik eigenlijk in tien minuutjes gewoon geworden…
  .
  Dat Airdrop lijkt me fijn.. Alleen ben ik de enige thuis die een iMac heeft die aan bovenstaande voorwaarden voldoet…

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Is er iets bekend over batterij gebruik?
  Ik las in een review dat de batterij duur korter is geworden door Lion.

 • Profielfoto
  Fokkema

  In je Systeemvoorkeuren kun je onder Trackpad > Aanwijzen en klikken ook kiezen voor ‘Slepen met drie vingers’. Vind ik best nice.

  (Als je cmd ingedrukt houdt, en dan een schermpje sleept dat niet het geselecteerde scherm is op dat moment, blijft die eerste ook op de achtergrond staan- jeej)

 • Profielfoto
  spacefreek

  (Als je cmd ingedrukt houdt, en dan een schermpje sleept dat niet het geselecteerde scherm is op dat moment, blijft die eerste ook op de achtergrond staan- jeej)

  Dat is in SL ook al :sarcastic:
  .
  Balen dat heel USA hem nu aan het downloaden is, ik kom niet voorbij de 100kb/s, dat ben ik niet gewend van Apple.. Is dit dan toch nog niet genoeg:

  Doe ’t morgen wel…:smile:

 • Profielfoto
  Maced.2

  VUZE werkt niet meer ..na update van de Leeuw

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Merkwaardig,…ik moest iTunes opnieuw downloaden na installatie van Lion….
  Meer mensen met dit merkwaardige fenomeen?

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Mail valt me tegen in Lion.
  In een discussie zie je nog steeds de laatste uitgaande e-mail niet. Daar moet je dan voor naar de Sent lijst.
  Ook krijg je, met inspringlijn, de hele voorgaande discussie te zien in ieder bericht. Dat is behoorlijk irritant.
  Waarom kan Google mail het wel en lukt het Apple maar steeds niet (ook al niet in de iPad en iPhone)

 • Profielfoto
  jamy016

  Ik weet niet of het al is langsgekomen, maar Lion over de GM heen installeren kan wél. Ik heb het zelf niet uitgetest (heb de GM niet :P), maar volgens een site (welke kan ik me niet meer herinneren, maar ik denk Macworld) kan je gewoon even Lion opzoeken, en dan met de Alt/Option ingedrukt op ‘Geïnstalleerd’ klikken. Of anders met Alt de App Store opstarten.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Downloaden was in enkele minuten gedaan
  Installeren duurde 50 minuten
  Maar ach, wat maakt het uit, het is eenmalig.

  Ben er achter gekomen dat in mail toch eigen uitgezonden gerelateerde e-mails getoond kunnen worden in conversaties, het zit in Preferences, dan Viewing, en dan (de 3 na laatste optie:) include related messages (sorry mijn Mac is in het engels ingesteld)

 • Profielfoto
  MaMu

  Zoals ik eerder schreef behoorlijk teleurgesteld. Werk al ruim 20 jaar met Mac, maar dit is geen OS voor een desktop computer. Je moet knijpen, vegen en andere fratsen uithalen om te kunnen werken. Op mijn tafel liggen 2 muizen (bedraad en draadloos) en een breed uitgebreid toetsenbord, daar is dus geen plaats voor een extra trackpad. Het rubber balletje in de muizen is niet geschikt om te scrollen, na nog geen dag werken steeds schoonmaken. De smalle, grijze, rechter scrollbar in Lion grijpt makkelijk mis en dan verschuift het hele venster.
  Is de mighty mouse een oplossing?
  Van alle 250 “verbeteringen” gebruik ik er één en dat is de snelheid. Wat moet ik met Launchpad als alle programma’s die ik vaak gebruik al in het dock staan?

  Mijn Western Digital externe HD werkt niet meer, maar dat is misschien op te lossen. Gelukkig werkt nog wel de HP printer van bijna 10 jaar oud, Parallels 6 met Windos XP en 7, en diverse kaartlezers ook. Windows Media Player wordt ook niet meer ondersteund, maar goed da’s geen ramp.

  Ik lijk wel een oude zeurpiet maar ik wil gewoon vlot kunnen scrollen, de rest zal heus wel wennen. Wat ik niet gebruik stoort me ook niet.
  Maar zou graag ervaringen met de mighty mouse en Lion willen delen.

 • Profielfoto
  MaMu

  Ik benoem dingen verkeerd, bedoelde Apple Magic Mouse i.p.v. mighty mouse.
  Is even duur als Magic Trackpad. Welke van de twee adviseren jullie?
  Of is er een andere oplossing voor een 24″ iMac met breed, numeriek toestenbord?

  Wellicht dat de Lion dan wel in toom te houden is.:confused:

 • Profielfoto
  xa4ke

  hmmm, na de upgrade blijkt mijn default toetsenbord op het login scherm niet langer op Frans numerisch of Belgisch te staan. Dat is nogal vervelend bij ingeven van je paswoord. éénmaal ingelogd staat het toetsenbord wel juist.iemand enige suggestie?

 • Profielfoto
  MaMu

  Bovenstaande is geschreven als aanvulling op eerdere post die niet doorgekomen is. Maar het gaat over scrollen met muizen met rubberen balletje dat niet goed gaat.
  En in Lion is de rechter, smalle, grijze scrollbar moeilijk te gebruiken omdat het hele veld makkelijk verschuift.
  Ben dus op zoek naar een oplossing………

 • Profielfoto
  xa4ke

  Stoppen met Front Row vind ik getuigen van een geweldige minachting. Nog niet zo lang geleden zei Jobs dat de Mac een Media Center moest worden, maar daar is niets meer van te merken.

  http://www.plexapp.net check it out. dit is een vrij complete en gratis media center app.

 • Profielfoto
  MaMu

  Als je met de cursor een millimeter teveel naar rechts gaat op de grijze, rechter scrollbar krijg je een horizontaal pijltje en het hele venster verschuift. Hoogst irritant. De vroegere blauwe scrollbar was tenminste wat breder.

  Wat vormgeving betreft is die hele Lion een miskleun. Het retro-design in diverse onderdelen, de ‘lompe’ mappen op het bureaublad, de scrollbars die niet meer als zodanig te gebruiken zijn. Launchpad dat ik nooit zal gebruiken omdat de programma’s die ik vaak gebruik in het dock staan. Teveel om op te noemen.
  Ja de snelheid is fantastisch en dat is het enige.

  Hoop dat er snel updates komen. Wellicht Snow-Lion………..

 • Profielfoto
  Jean72

  Ik zie mijn Macintosh Hd niet tussen de lijst van apparaten staan. Klopt dit ??
  Er staan wel Idisk, en mijn harde schijf waarop Timemachine draait.

 • Profielfoto
  stefonline

  Thuis is de Leeuw download is binnen op mijn MBP en install schermpje staat voor.
  Nu ben ik op mijn werk en via LogMeIn kan ik deze MBP benaderen.
  Kan ik nu de hele install doen vanaf mijn werk?

  Stefan

 • Profielfoto
  Arno

  Thuis is de Leeuw download is binnen op mijn MBP en install schermpje staat voor.
  Nu ben ik op mijn werk en via LogMeIn kan ik deze MBP benaderen.
  Kan ik nu de hele install doen vanaf mijn werk?

  Ja, dat kan. Ik heb gisteren vanaf mijn werk via ‘Terug naar mijn Mac’ (schermdeling) mijn Mac thuis voorzien van Lion en dat ging prima.

 • Profielfoto
  Arno

  Als je met de cursor een millimeter teveel naar rechts gaat op de grijze, rechter scrollbar krijg je een horizontaal pijltje en het hele venster verschuift. Hoogst irritant. De vroegere blauwe scrollbar was tenminste wat breder.

  Wat vormgeving betreft is die hele Lion een miskleun. Het retro-design in diverse onderdelen, de \’lompe\’ mappen op het bureaublad, de scrollbars die niet meer als zodanig te gebruiken zijn. Launchpad dat ik nooit zal gebruiken omdat de programma\’s die ik vaak gebruik in het dock staan.

  Vervelend hè, die innovaties. Wen er maar aan zou ik zeggen, of ga terug naar 10.6, maar niet hier achteraf gaan zitten zeuren a.u.b.

 • Profielfoto
  stefonline

  @MaMu

  Terug naar mijn mac werkt op een of andere manier niet maar is dit hetzelfde als logmein? Met LogMeIn heb ik immers een online werkende mac nodig. Vandaar mijn vraag.

 • Profielfoto
  Facundo

  Vervelend hè, die innovaties. Wen er maar aan zou ik zeggen, of ga terug naar 10.6, maar niet hier achteraf gaan zitten zeuren a.u.b.

  Pardon??? Oh, dus iedereen moet hier alles maar als verbetering en innovatie zien of anders niet zeuren. Wat een Apple-slaafje ben jij, zeg.

 • Profielfoto
  mac loos

  Eindelijk Liion gedownload, komt de installaite met de melding No-recovery:evil:

 • Profielfoto
  Facundo

  Vervelend hè, die innovaties. Wen er maar aan zou ik zeggen, of ga terug naar 10.6, maar niet hier achteraf gaan zitten zeuren a.u.b.

  Pardon??? Dus elke vernieuwing is volgens jou innovatie en andersdenkenden moeten hun mond houden. Je laat je van je domste kant zien, Appleslaafje.

 • Profielfoto
  CMD-Z

  geen onbelangrijke voor vele mensen:

  werkt office 2011 al goed onder lion?

 • Profielfoto
  CMD-Z

  al = ‘nog’

 • Profielfoto
  fastshifter

  Ik vind het design nou niet zo geweldig.

  De logo’s van Apple worden met de dag slechter: logo’s van launch control en mission control zijn van het kleuterklasniveau…

  Verder zijn die vierkante buttons maar matig en die monochrome iconen in de finder / itunes / iphoto vind ik ook vreselijk.

 • Profielfoto
  Nickalicious

  Voor mensen die het nog niet zo goed begrijpen, heb ik een instructievideo gemaakt over het installeren van Lion. Klik hier: http://www.media-video.nl/video/221/

 • Profielfoto
  wwgnr

  Ik heb een probleem met iTunes. Zodra ik nieuwe mp3’s importeer d.m.v. een m3u lijst komen ze alleen als playlist erin te staan en niet in de gewone bibliotheek.

 • Profielfoto
  Mrwhoopie

  Indd,ik vind dat monochrome ook maar niets,eerst deden ze het in iTunes en nu in Finder,dat is echt jammer voor de rest vind ik het tot nu toe super.

 • Profielfoto
  Dreissen

  Als je met de cursor een millimeter teveel naar rechts gaat op de grijze, rechter scrollbar krijg je een horizontaal pijltje en het hele venster verschuift. Hoogst irritant. De vroegere blauwe scrollbar was tenminste wat breder.

  Wat vormgeving betreft is die hele Lion een miskleun. Het retro-design in diverse onderdelen, de \\\’lompe\\\’ mappen op het bureaublad, de scrollbars die niet meer als zodanig te gebruiken zijn. Launchpad dat ik nooit zal gebruiken omdat de programma\\\’s die ik vaak gebruik in het dock staan.

  Vervelend hè, die innovaties. Wen er maar aan zou ik zeggen, of ga terug naar 10.6, maar niet hier achteraf gaan zitten zeuren a.u.b.

  Ben het helemaal eens met die nieuwe scrollbar, en waarom zou je hier niet mogen zeuren (@Arno) bang dat we je geliefde Appeltje beledigen? AppleSlaaf

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik na een paar uur werken met Lion nog niet echt overtuigt ben van dat Lion een echte grote verbetering is.
  1. Jammer dat nu programma’s op heel veel plaatsen staan, wellicht had Apple een keuze moeten maken. Ik vind de manier die nu gekozen is een beetje een te veel geforceerde methode is, met als achterliggende gedachte dat men meer naar een iPad achting systeem wilde. Wellicht had men net zogoed de al aanwezige methode kunnen verbeteren, door in het dok mapjes te urnen laten maken of door daad meerdere rijen weer te geven, oid. Ik moet nu op twee plaatsen mijn programma’s ordenen.
  2. Schermvullende stand omschakeling gaat langzaam, leuk hoor dat effect,maar beetje traag. In windows klik je op F11 en het staat er direct.
  3. Resume zal ik denk k zelden gebruiken. Wie doet er tegenwoordig nog zijn Mac uit? Wel handig voor de paar keer per jaar dat er een update is waarbij de Mac moet herstarten.
  4. Dashboard hangt er nog steeds een beetje naast, waardoor ik de functie nog steeds niet gebruik. Ja, eens in de zoveel weken denk ik eraan dat het er is en dan denk ik, “oh, leuk al die kleine programmaatjes,…” en dan kijk ik even, en voeg soms nog wat toe of verwijder wat, om het vervolgens weken of maanden niet meer te gebruiken. Ik zou het wel leuk hebben gevonden als dashboard meer geïntegreerd was geweest met de bureaubladen. (wellicht moeten ze dit afkijken van Windows).
  5. Op de een of andere manier hou ik toch nog steeds een onprettig gevoel bij de applicaties Agenda en Contacten.
  6. Mac App Store een verbetering? We hadden die toch al? Verkopen ze die nu weer als verbetering??? Je moest het nota bene kopen via de Mac App Store!!!
  .
  Handig:
  1. Programma’s in schermvullende stand worden direct in een nieuwe blad geplaatst, waardoor er geen programma’s achter blijven zitten zoals in Leopard.
  2. Spellingscontrole is beter geworden merk ik, oa met wijzigen in kleine letters als je per ongeluk in hoofdletters hebt getypt (ben niet zeker of dit nieuw is, maar had het nooit eerder gemerkt)
  3. Automatisch opslaan van documenten in iWork e.d. (vreemd dat het er nu pas inzit)
  .
  Samenvattend, het aantal duidelijk zichtbare verbeteringen die echt handig zijn is beperkt. Hopelijk (en ik vermoed) dat op de achtergrond meer verbeteringen zitten.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik heb een vraagje. Hij zal vast wel gesteld zijn ergens, maar ik kan het in de lawine van berichten niet zo snel vinden. Ik heb een MacBook Pro met Snow Leopard. Daarmee kan ik dus Lion aanschaffen en downloaden/installeren.

  Verder heb ik een oude 24″ witte iMac, die nog op Leopard draait. Als ik Lion al heb op mijn MacBook, en mijn iMac autoriseer, kan ik dan wél ineens Lion downloaden/installeren vanaf Leopard (op mijn iMac) of moet ik dan toch nog eerst Snow Leopard voor mijn iMac aanschaffen?

 • Profielfoto
  Verwijderen

  En ik merk nu ook dat een aantal typefouten kunnen leiden tot iets totaal onherkenbaars. “urnen”=kunnen, “daad”=daar,… dus schrap punt 2 van handig maar weer voor een deel…;-)

 • Profielfoto
  ronald

  Het is echt een tijd geleden dat je met je ogen dicht – omdat je wist dat er geen of marginale foutjes in zaten – een nieuw uitgekomen systeem kon installeren.
  Het was tenslotte van Apple.

  Nu ben je toch een soort proefkonijn.

  Maar even wachten op de eerste updates tot we stabiele versie hebben.

  Ach, ik heb zelfs op sommige mac’s nog Tiger draaien. En dat gaat prima.
  Maar ja, je mist dan wel degelijk SL.
  Met LION vraag ik me dat af wat ik zoal lees.

 • Profielfoto
  patrickheiloo

  geen onbelangrijke voor vele mensen:

  werkt office 2011 al goed onder lion?

  Ja zeker! Nog geen fouten op kunnen merken.

  Bij mij is de install van Lion goed verlopen en vrijwel alles werkte nog. Een heel groot minpunt als muzikant is dat mijn geluidskaart niet meer doet wat hij moet doen. Ik gebruik de Apogee Duet 1. De driver update komt pas rond september. De klacht is dat ik meer dan 5 seconden moet wachten totdat mijn volume 1 blokje omhoog is.

 • Profielfoto
  baz84

  Ik lees bij iedereen dat het een stuk sneller is geworden, maar bij mij lijkt het langzamer te draaien?

  Nog een vraagje: dat swipen met twee vingers lijkt alleen te werken in safari. Ik gebruik liever Chrome en nu moet ik telkens naar boven en het pijltje klikken als ik naar de vorige pagina wil. Al helemaal vervelend in full screen. Weet iemand of hier iets aan te doen is?

 • Profielfoto
  Patrock

  Ik gebruik bij iTunes altijd de Grid View, en als je dan een artiest of album opent krijg je alleen die te zijn en kun je met een knopje “All Albums” of “All Artists” terug. In Snow Leopard kon je ook met 2 vingers naar links scrollen (zoals previous page bij Safari), maar in Lion werkt dit niet meer, hij scrollt alleen. Is er wel een andere gesture voor?

 • Profielfoto
  JohnHenry

  Hmm paar dingen ik had bij google chrome ingesteld dat 3 finger swipe vorige/volgende pagina was.
  En 3 fingerswipe naar beneden scroll down naar beneden was.

  Hoe stel ik dit nu weer in ?

 • Profielfoto
  WWH123

  Ik heb met safari 5.1 onder lion problemen met zoomen en door pagina’s scrollen. Bij het inzoomen zoomt de pagina in maar stelt niet scherp en loopt vast, na de menubar ervoor te halen hervat safari zich weer.
  Iemand met het zelfde probleem of een fix ??

 • Profielfoto
  Banos83

  Ok, installatie ging gewoon goed, geen problemen. Safari is inderdaad een stuk sneller en ik het het idee dat zelfs FireFox wat sneller is. Wat wel een beetje vervelend is, is dat ik er nu achter kom dat mijn mac te oud is voor Airdrop:(

  Hiernaast ben ik tegen een ander ander punt aangelopen, waarvan ik niet weet of ik de enige ben.

  Games op de mac.

  Toen ik bv. Day of Defeat Source of Dragon Age: Origins draaide op 10.6, ging het vloeiend. Een goede Frames per second, weinig laadtijden, ik zeer blij.
  Na vanmorgen 10.7 te hebben geinstalleerd, draait Lion zelf zeer prima (2,4 Ghz Duo Core met 4 GB RAM), maar is de framerate van beide games gedaald naar 5 tot 10 beelden per seconde. En dat is niet fijn. Zijn er op dit gebied ook grote wijzigingen? Of zal ik gewoon maar teruggaan naar 10.6? Want dit is niks….

 • Profielfoto
  Have a cigar

  installatie verliep vlekkeloos, het was ook snel binnen gisteren (met een basis internet abo iets meer dan een uur). m’n eerste indrukken waren goed, een dag later ben ik nog enthousiaster. paar dingen zijn wennen, zoal het scrollen, maar het meeste werkt onmiddellijk en prettig. en het ziet er ontzettend goed uit!

  vooral vooral laptops geschikt, een aantal functies zijn voor grote schermen niet zo interessant, maar dan krijg je nog wel de onderhuidse verbeteringen en applicaties die verbeterd zijn.

  beste update die ik heb meegemaakt, ik werk sinds os 7.5 met macs

 • Profielfoto
  Sjoerdje

  Weet iemand of die super foute menu balk in iCal te veranderen is? Wat is die lelijk, volgens mij heeft er iemand zitten slapen. Dit is een foutje in dezelfde categorie als de Fiat Multipla.

  Verschrikkelijk inderdaad dat iCal. Als iemand weet hoe dat aangepast kan worden….

  En ik scroll iedere keer de andere kant op. Kun je de verticale scroll omdraaiien?

 • Profielfoto
  Facundo

  Als je problemen met snelheid hebt controleer eerst of Spotlight niet aan het indexeren is. Dit kan een aanzienlijke tijd duren.

 • Profielfoto
  Highlander

  @Sjoerdje

  gewoon bij instellingen van uw muis/trackpad deze optie uivinken

 • Profielfoto
  Morfling

  Ik merkte dat de “To Do” verdwenen is binnen Mail voor iCal. In iCal is “To Do” verandert naar “Reminders”.

  Weet iemand hoe je email To Do’s weer kan selecteren in combinatie met iCal?

 • Profielfoto
  Jack Rabbit

  En ik scroll iedere keer de andere kant op. Kun je de verticale scroll omdraaiien?

  Afhankelijk of je met een muis, track/touchpad of wacom werkt:
  Systemprefes bij trackpad of muis “verplaats materiaal ….” uit-of aanvinken.

 • Profielfoto
  Laurensblom

  A. Airdrop is niet te vinden.
  B. Het scrollen gaat bij mij naar de verkeerde kant, dus nog steeds zoals het vroeger ging (ik had vorige week dat programmaatje geïnstalleerd om ermee gewend te raken, misschien moet ik dat verwijderen, maar ik weet niet meer hoe het heet).
  C. De updates van itunes, iwork en remote client kan ik niet installeren (ONVERWACHTE FOUT).
  D. Rechtsboven in de vensters staat een vraagteken. Als ik daar op klik. krijg ik de mededeling: HET ONDERDEEL IS ONVINDBAAR.

 • Profielfoto
  henkada1

  Na installatie van Lion werkt Google Maps in de Chrome browser niet meer naar behoren.

  Bij vergroten wordt er wel ingezoomd op bv een land, echter de letters en wegen blijven klein.

  Is dit een bug of werkt Apple niet mee met Google?

  Graag oplossing voor dit fenomeen.

 • Profielfoto
  Ebm242

  Scrollen zoals vroeger: Geen nood, in de systeemvoorkeur van je Trackpad kun je bij het tabblad ‘Scroll & Zoom’ de scrollrichting weer op de oude vertrouwde stand zetten.
  Dat werkt alleen als je een trackpad hebt en die heb ik met mijn mac mini niet!
  Er is een programmaatje dat de (scrollreverse.app) scrolreverse andersom zet, alleen werkt dit niet bij mijn tablet. Werkt wel met de muis!

  Verder heb ik veel problemen met Lion waaronder:
  Ik kan mijn bureaublad achtergrond niet gewijzigd houden. Zodra ik opnieuw opstart is mijn bureaublad weer gereset naar de sterrenhemel. Erg irritant.
  Ik kan mijn media player ac rayon hd (nas) niet meer gebruiken via het netwerk, de problemen zijn inmiddels bekend bij ac rayon, ligt aan het niet ondersteunen van smb in Lion. Wel vreemd overigens want smb is nog wel een optie die je kan aanvinken in netwerk.
  Ik kan bij Itunes niet meer mijn account gegevens inzien en heb problemen met mijn mobile me account.
  Daarnaast vind ik de launchpad echt een rommeltje! Erg leuk hoor dat je het handmatig kan sorteren, echter ik wil het graag automatisch sorteren, op alfabetische volgorde, kan niet dus.
  Ik kan airdrop niet vinden en ik heb een redelijk nieuwe airport extreme.

  Zal wel aan mij liggen maar ik ben er nog niet heel erg blij mee!

 • Profielfoto
  Ebm242

  Nog een aanvulling trouwens op mijn reactie:
  Ik kan niet inloggen bij onemorething met Safari! Ik heb firefox gebruikt om in te loggen.

 • Profielfoto
  WWH123

  @myself …. Safari probleem verholpen na reboot

 • Profielfoto
  Mac38

  Heb Lion op MBP van 2009 staan, werk snel prima en super. Zelfs Office apps lijken sneller op te starten, ook Firefox. Ben tevreden.

  maar zou graag Lion op USB zetten, maar na installatie is de DMG file natuurlijk nergens meer te vinden. Zie wel handleidingen om de USB te maken, maar ik kon de file niet selecteren voor installatie, en probeer hem nu te vinden, of eventueel terug te downloaden… moest er iemand weten waar de file zich nu bevindt…

  bedankt en iedereen veel plezier ermee !

 • Profielfoto
  McJohn

  Er staat een fout in dit artikel. Om in Recovery mode te geraken moet je de Mac opstarten met “Command R” ingedrukt. Met de alt-toets kies je toch vanaf welke schijf je wilt booten? Ok ja, tenzij je via de terminal je recovery schijf mount endan via de alt-toets boot. http://www.apple.com/macosx/recovery/

 • Profielfoto
  hucks

  ik wil hem gratis downloaden omdat ik juist en mbp had gekocht, maar op een moment vraagt hij voor betalingswijze, nu er staat gratis maar toch moet je een credit card ingeven. ik heb er geen…
  hoe kan ik hier voorbij zonder credit card?

 • Profielfoto
  Sybren

  Jezus wat is dei nieuwe iCal lelijk zeg! De plaatjes zagen er al niet veelbelovend uit, maar het was toch even schrikken bij het openen van je eigen iCal. Gelukkig is voor alles een oplossing: http://macnix.blogspot.com/

 • Profielfoto
  Ebm242

  @henkada1 Er zijn problemen bekend bij Chrome!
  Bij mij sluit Chrome niet af wanneer ik mijn mac uit wil schakelen.
  Ik ondervind met safari overigens niet alleen problemen bij inloggen op OneMoreThing, maar ik kan ook niet op hyves inloggen.
  Chrome heeft ook problemen dus ga ik maar eens een tijdje firefox proberen. Tot er een update komt om de bugs te fixen.

 • Profielfoto
  Sjoerdje

  @Sjoerdje

  gewoon bij instellingen van uw muis/trackpad deze optie uivinken

  Hoe simpel! Thnx

 • Profielfoto
  bonestaak

  Is er al iets bekend of lion via dvd te verkrijgen is? Niet iedereen heeft een snelle internetverbinding, dit zou mij zeker 3 dagen duren en dan moet ik de mac ook nog continue aan laten staan zeker.

 • Profielfoto
  Borg

  Werkt lekker hoor. Reageert snel en ziet er modern uit.
  Top!

 • Profielfoto
  MadSven

  Bij sloeg mijn hele mac op hol door Lion. Met uiteindelijk een brute vastloper.
  Ik kon verder helemaal niets instellen, safari deed moeilijk en wilde niet meer connecten en nog veel meer gezeik. Heb mijn backup 10.6.8 maar weer terug gezet. Toch jammer dat Apple zo’n half kutsysteem levert… Die leeuw mag in z’n kooitje blijven voor mij…

  Bovendien, is het gewoon een GM versie die zonder verdere wijzigingen de AppStore in is gemikt… KLIK
  BTW… Heb een MacPro uit 2010… dus outdated hardware is ook niet het geval…

 • Profielfoto
  spacefreek

  Is er al iets bekend of lion via dvd te verkrijgen is? Niet iedereen heeft een snelle internetverbinding, dit zou mij zeker 3 dagen duren en dan moet ik de mac ook nog continue aan laten staan zeker.

  Doe je nog aan inbellen?

 • Profielfoto
  henzepietje

  Op mijn Imac Lion geinstalleerd. Vlekkeloos. Nu binnengehaald op mijn MacbookPro en hij wil niet installeren. Hij zegt dat er wellicht een virus of tijdens het downloaden gerommeld is???? Drie keer herstart…. Zelfde verhaal. Wat nu?
  Gr Nora

 • Profielfoto
  kaas

  Iemand ervaring met iweb + mobileme + Lion??

 • Profielfoto
  Berriep

  Ik krijg na de update het ‘stop’ teken bij het opstarten. (

  Heeft iemand dit ook?

 • Profielfoto
  websania

  Installatie verliep vlekkeloos….maar dan…. Moest nieuwe MAMP PRO aanschaffen, omdat de oude niet meer wilde werken.
  Het “design” vind ik achteruit gegaan.
  Het allerergste: mijn LaCie Networkspace 2 kan niet meer samenwerken met Time Machine; er moet van de kant van LaCie nog een aanpassing komen, maar tot die tijd geen Time Machine backup meer!

 • Profielfoto
  Rianne

  @Walberg

  Misschien heb je hier iets aan?

  http://bit.ly/pDMJZy

 • Profielfoto
  ApplepuntNL

  iWeb had bij mij problemen maar de jongens van machelpdesk.nl hebben mij online gelukkig hier perfect mee geholpen. Bedankt

 • Profielfoto
  Ezri Dax

  Installeren op de MacBook (de laatste echte) en iMac (i5 van vorig jaar) ging als ee n trein, geen gekke dingen, alhoewel het scrollweel van mijn muis verkeerd om werkte, maar dat was snel te repareren.

  Launchpad op de MacBook is een ramp, hij laat alle programma’s zien, ook de windows programma’s die draaien onder parallels. Parallels lijkt het in ieder geval nog wel te doen. Lijkt, hij is nu nog aan het opstarten.

  Vreemd dat je meteen een nieuwe iTunes mag downloaden, nu nog kijken hoe Call of Duty draait.

 • Profielfoto
  isapplegoededeal

  Bij mij ging de installatie op rolletjes en ik moet zeggen dat LION mij heel goed bevalt,al heb ik nog lang niet alle features ontdekt en ervaren.Een echt pluspunt is de tegenomen snelheid van Safari en ook het scrollen en swipen bevalt goed ;vooral het feit dat je minder hoeft te klikken.Ik heb nu sinds bijna een jaar mijn eerste Mac en in die tijd is apple echt een enorme verrijking gebleken van mijn leventje en dat geldt ook voor de Ipod en binnenkort de Iphone.Met spanning wacht ik af…

 • Profielfoto
  Ezri Dax

  Parallels draait!

 • Profielfoto
  leonarddr

  Ik zit nog steeds met problemen. Inmiddels upgrade gedaan naar Lion GM, zou dus ’t zelfde moeten zijn als de final. Echter, de installatieknop is nog steeds dimmed, erop klikken met de option ingedrukt veranderd hier niets aan. Ik wil best betalen voor Lion, maarja als Apple dat mij onmogelijk maakt door een bug… Ik heb niet de behoefte terug te gaan naar Os X 10.6

 • Profielfoto
  Markvc

  Heb de langverwachte OsX Lion geïnstalleerd, maar heb iets te enthousiast geweest en geen kopie gemaakt. Nu is mijn vraag kan ik alsnog een kopie maken ervan?

 • Profielfoto
  OmeWillem

  OS X Lion geïnstalleerd. Nu heb ik bij de eerste re-boot de configuratie-assistent weggeklikt geloof ik. Hoe krijg ik die nog eens aan de praat?

  Duurt het eerste indexeren van Spotlight bij jullie trouwens ook zo lang? Hij staat nu al bijna een uur te stampen!

  De LaunchPad is helemaal top trouwens. Ik denk dat ik heel binnenkort een trackpad ga aanschaffen.

 • Profielfoto
  Mapper

  weet iemand de server naam van de microsoft exchange server? Je kunt wel de exchange kiezen, maar je moet handmatig de server invullen….

 • Profielfoto
  Pog MiPhone

  Waar is die handige minikalender in iCal gebleven?

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Waar ik HEEEL gelukkig van wordt is dat Apple EINDELIJK af is gestapt van de bekrompen manier van het aanpassen van de grote van je window(s)!!!! Je kunt nu net als in Windows je scherm aan alle randen aanpassen!!!

 • Profielfoto
  JohnHenry

  Google chrome crashed continu, vooral als ik probeer gestures te gebruiken

 • Profielfoto
  tvdb314

  Ik ga mijn mening toch herzien. iTunes werkt wel met quicktime maar voorlopig alleen in 32 bits mode maar dan wel met een behoorlijk verbeterde performance! QT X vergt een her instalatie van Perian maar doet het dan als vroeger.
  De rest is ook gewoon super vooral als je een MB pro hebt waarbij de fullscreen apps nuttig zijn en de gestures handig. Vooral in Safari. Ik kan me voorstellen dat Lion een beetje voorbij gaat aan een 27 inch iMac met een oude muis.

 • Profielfoto
  Steventje

  @hucks, ik zit met hetzelfde probleem! Weet iemand een oplossing voor ons? Ik heb een iMac gekocht na 6 juni! Ik voldoe aan de eisen om een gratis Mac os Lion te krijgen. Alleen heb ik geen creditcard! Er staat geen betalings mogelijkheid zoals paypal of click en buy bij! Het is ook niet mogelijk om het bedrag van €0,00 over te maken…

  Weet iemand een oplossing?

  Groetjes steven

 • Profielfoto
  dinck

  Tja, sommigen zullen het wel gezeur vinden, maar als ik die screenshots van Lion zie en commentaren hier lees…. Ik wacht wel tot er een hele zwik third party tweeks en utiities komt die mij de vrijheid geven functionaliteit en uiterlijk naar mijn smaak aan te passen, of tot de utilities die ik nu gebruik compatible zijn. (Voordat ik Leopard kon installeren moest ik overigens ook een hele tijd wachten op driver-updates voor mijn printer/scanner, benieuwd hoe lang dat nu duurt).

  Begrijp me niet verkeerd, er zijn een hoop nieuwigheden in Lion die mij erg aanspreken. Ik heb er alleen tot nog toe ook zonder mee kunnen leven, terwijl andere dingen die voor mijn computergebruik juist essentieel zijn (nog) niet mogelijk zijn. In ieder geval wil ik een computer aan mijn gebruikseisen kunnen aanpassen in plaats van mij aan de computer aan te passen. Wat dat betreft heb ik nog wel enige heiwee naar de klassieke Mac Systemen van de jaren ’90! Zo makkelijk aan te passen…

  Wat me in het verleden, in de eerste versies van OSX, ook hevig stoorde was de inconsistentie in de vormgeving van vensters/vensterbalken. Dat is gelukkig in de loop der jaren allemaal rechtgetrokken, maar waarom moet er dan nu weer voor sommige programma’s een afwijkende vormgeving komen? Of beter gezegd, waarom geeft Apple ons niet de mogelijkheid de vormgeving aan te passen? Voor de een zal het misschien prettig zijn om in één oogopslag aan een retro-look te herkennen dat ‘dit’ onmiskenbaar een adresboek is, maar in het echte leven zou ík een zo vormgegeven boekje ook links laten liggen en dan wil ik het niet op mijn scherm opgedrongen hebben.

  En als je er de voorkeur aan geeft met een scrollbar te werken, zoals MaMu, dan moet dat toch ook makkelijk kunnen?

 • Profielfoto
  Reschram

  Iemand al ervaring met verslons?
  Geprobeerd met pagesdocument, maar kan niet terugvinden waar de versies te vinden zijn. Moet toch kunnen zonder Timemachine?

 • Profielfoto
  iAmberito

  Gister OS Lion geïnstalleerd, de eerste indruk is prima. De nieuwe functies zijn leuk en praktisch je hebt veel meer ruimte in je dock nu je ook Launchpad heb.

  Heb alleen nog wel een paar vraagjes?:
  Weet iemand hier of je nu eindelijk in OS Lion de achtergrond van je Dashboard kan veranderen? Onder Snow Leopard kon dit nog niet?
  En nog een vraagje weet iemand of je in kan stellen dat elke zin na een punt met een hoofdletter begint?

  Bvd

 • Profielfoto
  MaMu

  @dinck: En als je er de voorkeur aan geeft met een scrollbar te werken, zoals MaMu, dan moet dat toch ook makkelijk kunnen?

  Gebruik sinds vanmiddag een draadloze Mighty Mouse die beter scrolled. En dat gaat prima. Zal in de toekomst een Magic Mouse of Magic Pad aan moeten schaffen.
  Inmiddels ook wat downloads gevonden om de ergste zaken weg te werken en dan m.n. adresboek en ichat:
  http://macnix.blogspot.com/
  Vanavond eens proberen wat randapparatuur en programma’s weer aan de praat te krijgen.
  Gebruik al meer dan 20 jaar Mac en dit is het slechtste wat ooit gebeurde. Is geen OS voor desktop computers maar voor laptop en tablets.

 • Profielfoto
  Facundo

  Gebruik al meer dan 20 jaar Mac en dit is het slechtste wat ooit gebeurde. Is geen OS voor desktop computers maar voor laptop en tablets.

  Ik denk dat je hier de spijker op de kop slaat.

 • Profielfoto
  OmeWillem

  De ping-time bij CoD4 is dramatisch opgelopen. Meer mensen met een tragere internetverbinding? Vóór de update vanochtend geen probleem gehad.

 • Profielfoto
  maconly

  @hucks, ik zit met hetzelfde probleem! Weet iemand een oplossing voor ons? Ik heb een iMac gekocht na 6 juni! Ik voldoe aan de eisen om een gratis Mac os Lion te krijgen. Alleen heb ik geen creditcard! Er staat geen betalings mogelijkheid zoals paypal of click en buy bij! Het is ook niet mogelijk om het bedrag van €0,00 over te maken…

  Weet iemand een oplossing?

  Groetjes steven

  gewoon illegaal downloaden.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Waar kan je bugs voor Apple rapporteren?

 • Profielfoto
  dinck

  @MaMu

  tja, ik ben ook zo’n veteraan, 23 jaar alweer:cool: Eerst alleen op mijn werk, maar ook al bijna 20 jaar privé Mac-gebruiker. Wat waren die dingen toen duur!!!

 • Profielfoto
  Catbert

  Ik ben nu een dag met Lion aan het spelen, maar ik vind de voordelen t.o.v. SL minimaal. Er komen ook paternalistische trekjes naar voren. Waarom is de thuismap (incl. bibliotheek) standaard niet meer zichtbaar? Waar kan ik de info over mijn HD vinden? Vind de gestures ook zwaar tegenvallen. Ze zijn krampachtig en komen niet in de buurt van het gevoel op een iPad. Enige voordeel is dat Safari heel snel is maar verder had ik deze update makkelijk kunnen missen.

 • Profielfoto
  @RoRoNL

  Je kunt Bugs raporteren via de Apple feedback page

 • Profielfoto
  MaMu

  En is er een weg terug naar Snow Leopard?
  Teveel programma’s en mijn ‘Western Digital My Book Pro Edition’ werken niet meer. En daar is geen oplossing voor. Hoe krijg ik mijn films van die externe HD ooit nog terug? Daar komt bij dat ik me vreselijk erger aan de layout en het design. Heb vorige week SL aangeschaft i.v.m. de aanschaf van Lion. Sta op het punt om FCP X te kopen maar wil eerst antwoorden op mijn vragen.
  Al die negatieve ervaringen moeten toch over de hele wereld spelen en kunnen toch niet zonder reactie van Apple blijven?

 • Profielfoto
  SeaSailor

  Lion werkt geweldig! Macbook Pro is met die icoontjes net een iPad!
  I love my trackpad:)

 • Profielfoto
  ajvankesteren

  Heb twee keer een Lion aanschaf in de AppStore lijst staan…
  Iemand anders dit probleem ook? De twwede aabschaf werd getriggerd toen ik mijn Mac mini server wilde updaten vanuit de AppStore – kreeg de melding dat ook Lion Server app nodig was (OK, prima), en vervolgens worden zowel de Server App als een tweede keer Lion aangeschaft… Dacht dat je Lion eenmaal aangeschaft op alle Macs kon installeren

 • Profielfoto
  frankiecount

  Ik heb er een paar uur mee zitten spelen maar het ziet er allemaal prachtig uit.
  Was altijd tevreden over SL, totdat je dit weer ziet. Zal waarschijnlijk lang niet alles gaan gebruiken omdat je niet je hele manier van werken gaat aanpassen

 • Profielfoto
  WesleyS

  Ben hem nu al een uur aan het downloaden en heb nog steeds dit staan: http://i56.tinypic.com/2md3nsx​.png:smile:

  Gaat het wel goed ? Want heb het gevoel of er niks gebeurt.:sad:

 • Profielfoto
  Banos83

  @Ome Willem

  Gaat het alleen om de ping of om de Framerate?

  Zoals al eerder gezegd, ik heb hetzelfde met andere games.
  Bij bv of Day of Defeat: Source zie ik dat ik een ping heb van 30 of minder, maar het speelt alsof ik een ping heb van 500. Het terugschroeven van de graphics helpt iets, maar niet veel. En het leuke is dat dus dat ik voor de update nergens last van had.

  Ik ga het maar melden bij de feedback pagina, maar als dit na mijn vakantie nog zo is, dan wordt het na mijn vakantie mijzelf vermaken met terugzetten naar 10.5 en daarna door naar 10.6. Of er moet een goede update komen.

 • Profielfoto
  FvG

  @Steventje & @hucks

  If you cannot submit an order through the Apple Online Store, follow this link to participate in the program.

 • Profielfoto
  FvG
 • Profielfoto
  Verwijderen

  Zojuist heb ik geprobeerd hoe Lion functioneert bij het opstarten, waarbij ik een oude situatie hersteld wou hebben. Nou, hier moet Apple nog wat aan bij gaan sleutelen, want het werkt niet helemaal zoals ik had gehoopt.

  – meerdere programma’s geven foutmeldingen (Omnifocus is helemaal van slag, en zegt niet te kunnen communiceren met de database, etc)
  – iTunes zegt dat ik opnieuw moet inloggen en verwacht dat ik mijn wachtwoord opgeef.
  – Idem voor meerdere andere programma’s (waaronder n.b. de Mac App Store!)
  – Mail starte niet op
  – De bureaubladachtergronden zijn anders. Ik had voor uitzetten 6 bureaubladen, waarvan het eerste en de 6e een ander achtergrond had, blad 2 t/m 5 had het standaard achtergrond plaatje. Na het opstarten hadden bladen 1 t/m 5 de achtergrond van blad 1 van voor het uitschakelen en blad 6 had de aangepaste achtergrond juist.
  – Firefox is zijn tabbladen kwijt, het start op zonder tabbladen, terwijl ik 3 pagina’s had ingesteld voor het uitschakelen.
  – Programma’s die bij opstarten automatisch opstarten starten inderdaad op, terwijl ik ze uit had gezet.
  .
  – Wel gaat goed: Safari start alle goeden pagina’s op.
  .
  Ik ga dit liever niet nog eens doen, want over het geheel bekeken, had ik net zogoed alles opnieuw kunnen opstarten, ipv de problemen te behandelen die bij het vasthouden van de programma’s ontstonden.

 • Profielfoto
  hrotgers

  Ik heb net Word 2011 geprobeerd: Resume, Autosave, Full screen en Versions werken niet:sad:

  En juist Autosave leek mij zo’n handige feature.

 • Profielfoto
  jordimol

  Hoe kan ik zien welke versie mijn timecapsule heeft (ook omdat het natuurlijk een airportextreme is) ivm airdrop….?

 • Profielfoto
  hrotgers

  Zie net dat mijn custom icon in de navigatiekolom verdwenen zijn. Het zijn nu weer de standaard os icoontjes. Wanneer ik de info van de map opvraag zie ik echter wel weer mijn eigen icoon.

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik lees hier 80% meuk en niet 1 feature waarvan ik denk; “Dat moet ik hebben”.
  Sterker nog, ik wil altijd het laatste maar de commentaren hier en overal op het internet zijn overduidelijk. Dit voegt heel weinig toe aan wat we kennen in SL.

  Jammer… heel jammer..

 • Profielfoto
  MaMu

  Heb al veel programma’s van een update voorzien zodat ze weer werken onder Lion, Western Digital blijft echter een probleem. Ga morgen een Track Pad halen en dat in combinatie met de draadloze Mighty Mouse moet de oplossing zijn.

  Toch heeft de ommekeer door Lion mij behoorlijk van slag gebracht en ik ben heel boos. Door alle fratsen die in de loop der tijd bij OS erin geslopen zijn en nu het scrollen met bars dat langzaam verdwijnt.

  Door het grote geld dat Apple verdient met al zijn speelgoed wordt de Mac, en dan bedoel ik de desktop computer, een ondergeschoven kindje.
  Kunnen beter gaan werken voor Bart Smit of Intertoys.

 • Profielfoto
  maconly

  apple moet zijn shit maar eens voor elkaar krijgen, ik update al jaren niet meer voordat alle bugs er uit zijn gehaald.

  voor de rest irriteer ik me aan mail wat een bagger programma is dat , safari die je niet voor alles kan gebruiken.
  mobile me waar ik voor betaal maar wat niet geweldig werkt en soms niet synchroniseert met als gevolg afspraken die vergeten worden

  ik heb een timecapsule die niet benaderbaar is
  een 27 imac met gele vlekken die niet onder de garantie vallen
  een iphone die sommige emails niet helemaal binnenhaalt

  bij apple moeten ze een beetje minder geld tellen en wat meer tijd en energie steken in het perfectioneren van hun producten.

  Mag ik terug naar macos 9

 • Profielfoto
  Catbert

  En nog een tegenvaller. Mijn 5Ghz verbinding werkte onder SL in het hele huis, maar met Lion is er 1 kamer verder al geen verkeer (wel verbinding) meer mogelijk (AP Extreme). Hulde Apple, wat een goede marketingcampagne, maar wat een knullig product.

 • Profielfoto
  poing

  Alles draait hier soepel heb wel het idee dat de meeste verbeteringen onder de motorkap zijn gedaan.

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik werk sinds 1992 met Apple en ben blij met heel veel wat er in het nieuwe Jobs-tijdperk is gekomen. Maar in plaats van gebruiksvriendelijker heb ik de indruk dat Lion niet bepaald gebruiksvriendelijker is geworden.

  Apple heeft dan wel 1.000.000 downloads in een dag en ze zeggen overspoeld te worden met complimenten maar ik lees nog steeds vooral bagger om me heen..

 • Profielfoto
  staaf

  Mijn vraag? Is het mogelijk om wanneer lion niet bevalt, terug te gaan naar je ouwe systeem? Ik gebruik wel time machine maar heb eigenlijk nooit gesnapt of je dan ook je hele systeem terug kan zetten..

 • Profielfoto
  poing

  Dit is de letterlijke tekst van apple.

  Ingebouwde back-up
  Voor Time Machine heb je je Mac en een externe harde schijf nodig, bijvoorbeeld Time Capsule. Als je de schijf aansluit en vervolgens toewijst aan Time Machine, gaat je nieuwe gemoedsrust vanaf dat moment in. Time Machine maakt automatisch een back-up van je hele Mac, inclusief systeembestanden, programma’s, accounts, voorkeuren, muziek, foto’s, films en documenten. Maar wat Time Machine onderscheidt van andere back-upprogramma’s, is het feit dat het programma niet alleen een back-up van alle bestanden maakt, maar ook onthoudt hoe je computer er op een willekeurige dag uitzag. Hierdoor kun je terugkeren naar een bepaalde configuratie van je Mac.

  Dus lukt prima.

 • Profielfoto
  Converted

  @iedereen die een custom dock wil. Gebruik LeopardDocks (search google) werkt prima samen met Lion voor als je bvb een black ipv een white dock wil…

 • Profielfoto
  MaMu

  staaf

  Die vraag stel ik hier al een paar dagen. Kan ik terug naar Snow Leopard, maar krijg geen antwoord.
  Het enige antwoord is van ‘poing’ maar mijn externe harde schijf van Western Digital werkt niet onder Lion dus daar heb ik niets aan. Krijg zojuist een antwoord-mail van Western:

  However, at this moment there is no support for Mac OSX 10.7 Lion.
  The reason there are problems between Mac OSX 10.7 Lion and WD is that Apple has changed the requirements of OSX’s internal file protocol (AFP) to version 3.3. Any external drive that wishes to take advantage of the Time Machine software must comply with this new requirement. WD’s internal software does not yet meet this requirement, and as such, Time Machine on OSX 10.7.x (Lion) will not be able to establish a connection.
  A firmware update for the My Book Live is in development to update the version of Netatalk (to 2.2). At the current time, there is no work around available.

 • Profielfoto
  poing

  Nog een andere optie als je de mac opstart met de toetsen commando – R ingedrukt kom je in een menu waar je de mac opnieuw mee kan installeren via een recovery disk, ook kan je via dit menu je time machine gebruiken je mac dus terugzetten. Wat betreft harde schijven die je kunt gebruiken in samenhang met Lion kan ik zeggen dat de schijven van Lacie prima werken.

 • Profielfoto
  stevenv

  Wat mij tegenvalt in OS-updates, is dat programma’s slechter werken dan voorheen. Neem QuickTime, versie 7 werkt nog steeds beter dan de huidige 10. Opmerkelijk: in Lion wordt aangeboden de oude versie te downloaden, als je een .avi bestand wilt afspelen. VLC blijft een noodzaak.

  Ook het veelgebruikte applemenu is al jaren verdwenen, terwijl heel veel gebruikers dit menu wel waarderen (zie bijv. de diverse shareware-oplossingen zoals FruitMenu – update please).

  Er worden wel (prachtige) nieuwe zaken bedacht, maar dat zou toch ook kunnen naast de functionaliteit die er al is? Maar ja, we zijn wel allemaal zo gek om direct een update te installeren :angry:, ook ik.

 • Profielfoto
  Ezri Dax

  oh oh daar heb ik geen rekening mee gehouden, geen rosetta. Het programma waarmee ik mijn films importeer (BTV Pro) doet het niet meer.

 • Profielfoto
  Finisher

  Sinds ik Lion heb geinstaleerd lijkt het wel of de batterij van mijn MacBook twee maal zo hard leeg loopt!?

  Zijn er meer mensen met deze ervaring!!??

 • Profielfoto
  Ezri Dax

  Nee, maar dat schijnt te kunnen omdat spotlight meteen begint met inventariseren van al je bestanden op de harddisk.

 • Profielfoto
  Sjoerdje

  Hoe kan het dat is ik in mail een zoekopdracht intik, er veel minder resultaten zijn dan als ik dezelfde zoekopdracht in spotlight intik? In spotlight zie ik dan hele bergen mailtjes verschijnen als resultaat en in mail maar eentje!

 • Profielfoto
  LovesCoffee

  Ik heb de nieuwe mac mini binnen. Geinstalleerd als media centre en erg blij met Lion. Nu mijn vraag. Hoe krijg ik nu Lion ook op mijn Imac? Als ik het goed begrijp zou ik deze ook gratis moeten kunnen binnenhalen toch?

 • Profielfoto
  poing

  Ik heb de nieuwe mac mini binnen. Geinstalleerd als media centre en erg blij met Lion. Nu mijn vraag. Hoe krijg ik nu Lion ook op mijn Imac? Als ik het goed begrijp zou ik deze ook gratis moeten kunnen binnenhalen toch?

  staat hier hoe je gratis lion kunt krijgen.

  http://store.apple.com/Apple/WebObjects/nlstore?&partNumber=MD202Z/A

 • Profielfoto
  iSponge

  Als ik F8 instel als sneltoets voor Launchpad, dan blijft’ie Mission Control openen, terwijl daar F9 voor is.. Als ik bij m’n instellingen kijk staat gewoon F8 voor Launchpad maar op de een of andere manier werkt het niet :s Een bugje dat snel opgelost kan worden met een toekomstige update, of doe ik iets fout?

 • Profielfoto
  LovesCoffee

  Hoi Poing, en anderen natuurlijk,
  Dank je wel. Helaas gaat het hier volgens mij om systemen die je hebt gekocht en waarop Lion nog niet is geinstalleerd. In mijn geval staat Lion wel op de macmini maar niet op mijn al langer in bezit zijnde Imac en macbook. Ik wil nu ook Lion op mijn Imac en macbook. Volgens mij zou dat moeten lukken want je mag Lion op 5 computers installeren als het goed is… Kan alleen nog niet achterhalen hoe ik dat doe. Even voor de volledigheid. Opnieuw downloaden kan niet want hij staat nog niet als gedownload en dus moet ik 23 euro betalen.

 • Profielfoto
  poing

  Hoi Poing, en anderen natuurlijk,
  Dank je wel. Helaas gaat het hier volgens mij om systemen die je hebt gekocht en waarop Lion nog niet is geinstalleerd. In mijn geval staat Lion wel op de macmini maar niet op mijn al langer in bezit zijnde Imac en macbook. Ik wil nu ook Lion op mijn Imac en macbook. Volgens mij zou dat moeten lukken want je mag Lion op 5 computers installeren als het goed is… Kan alleen nog niet achterhalen hoe ik dat doe. Even voor de volledigheid. Opnieuw downloaden kan niet want hij staat nog niet als gedownload en dus moet ik 23 euro betalen.

  Wellicht kan dit verhaaltje jou van dienst zijn.

  http://www.appletips.nl/os-x-lion-een-installatie-usb-stick-aanmaken/#more-29235

 • Profielfoto
  MaMu

  @Poing: je schrijft over LaCie harde schijven dat die prima werken met Lion.
  Op hun website komen ze niet verder dan OS 10.6. Ik zoek n.l. een desktop harde schijf met Firewire aansluiting die werkt onder Lion ter vervanging van mijn Western Digital My Book Pro Edition. Kun jij me verder helpen?

 • Profielfoto
  poing

  @Poing: je schrijft over LaCie harde schijven dat die prima werken met Lion.
  Op hun website komen ze niet verder dan OS 10.6. Ik zoek n.l. een desktop harde schijf met Firewire aansluiting die werkt onder Lion ter vervanging van mijn Western Digital My Book Pro Edition. Kun jij me verder helpen?

  Ik gebruik zelf een Lacie ! TB schijf voor de back up(hier staat nu een back up op met Lion en vanaf deze schijf kan ik ook opstarten) en dat werkt perfect, deze is wel usb en heb ik ongeveer 6 maanden geleden aangeschaft.

 • Profielfoto
  MACniffecent

  ik vind het HELEMAAL niks

 • Profielfoto
  Anthony

  Hmmm, bestaat de ‘one finger drag’ niet meer….?

 • Profielfoto
  Moos

  Iemand enig idee hoe ik in mijn browser weer met 3 vingers vegen naar vorige en volgende pagina kom?

 • Profielfoto
  Anthony
 • Profielfoto
  bassbug

  Kwam ik gister achter.

  Front Row in Lion is er nog!!!
  Druk [Cmd] + ESC => voila!:grin: