Lion: 1.000.000 downloads binnen 24 uur

72 reacties

Het duurde niet langer dan 24 uur of daar vonden we in de redactiemail een persbericht van Apple. “Lion Downloads Top One Million in First Day,” leest de titel. In de eerste dag is Lion al meer dan een miljoen keer gedownload in de Mac App Store en dat is sneller dan welk Apple OS dan ook.

“Lion is off to a great start, user reviews and industry reaction have been fantastic,” aldus Phil Schiller. “Lion is a huge step forward, it’s not only packed with innovative features but it’s incredibly easy for users to update their Macs to the best OS we’ve ever made.”

Reacties

72 reacties
 • Profielfoto
  stefsegers

  Dat zat er dik in. Echt fantastisch 30 miljoen omzet in 1 dag!
  Ben erg blij met het systeem…

  Ook mede door het kopen van Lion in de APP store heb ik meerdere software gekocht in de APP store.. Dus tevens is dit een goede start voor de App Store!

 • Profielfoto
  wimbers

  inderdaad, dat was ze nooit gelukt bij reguliere distributie.
  zeer strak gedirigeerd deze opbouw van de appstore naar het ideale distributiemodel voor zelfs een OS.

 • Profielfoto
  recoiller

  Het kan aan mij liggen maar ik vind de reacties die ik overal lees nogal matig. Natuurlijk is het goedkoop en makkelijk te downloaden. Maar die geweldige functionaliteiten worden bijna alleen door Apple zelf geprezen.

  Wat is de feature waarom ik vandaag nog moet updaten?

  Airdrop? dat werkt alleen op recente computers. Als het op alle computers werkt is het handig, nu zal het (nog) niet van de grond komen.

  Facetime? Dat hadden we al maar volgens mij gebruikt bijna niemand het.

  Nieuwe vormgeving? Ik hoor voornamelijk klachten en zie nu al opties om dat aan te passen.

  Frontrow is weg? Natuurlijk kun je Plex gebruiken maar uit reacties blijkt dat Frontrow (ook door mezelf) veel gebruikt is. Dit is een -1 feature.

  Fullscreen een innovatie noemen is zowel een leugen als een schande. Ieder ander systeem kan dat al ik weet niet hoe lang en ook sommige Apple-programma’s hadden dat al.

  Geastures? Ik heb nog niet 1 reactie gezien van iemand die zegt dat dit helemaal te gek is, in tegenstelling tot alle reacties van mensen die het onnatuurlijk vinden. In de toekomst kan dat natuurlijk veranderen maar de trackpad is alleen standaard op laptops en hoewel optioneel op andere systemen is het niet beaals standaard. Ik gebruik bij mijn Macbook pro een extren scherm, toetensbord en toevallig Magic trackpad, maar bijna iedereen in mijn omgeving gebrikt nog een muis.

  Mission control ziet er goed uit maar is het echt een toevoeging aan wat SL al had?

  MacApp store nieuwe feature? Hadden we al op SL.

  Launchepad? Overbodig volgens de meeste reacties. Er zijn al zoveel opties om de meest gebruikte programma’s te benaderen; de dock, recente programma’s onder het apple-menu, stacks, etc.

  Hervatten? Zou een geweldige optie kunnen zijn maar ik lees er maar heel weinig reacties over en wat er wel over geschreven wordt is de vraag hoe het terug kan naar het oude.

  Automatisch bewaren willen we allemaal maar ik lees voornamelijk dat het bij veel programma’s niet werkt.

  Versies? Lijkt de moeite waard maar kost het niet heel veel schijfruimte? Ik lees er barweinig over in de reacties.

  Airdrop werkt alleen op de recentste systemen dus er zijn voornamelijk teleurstellingen van mensen die het net niet kunnen gebruiken.

  Mail? Kan nu fullscreen en geven ze aan als nieuwe feature. Fullscreen was toch al een genoemde nieuwe feature. Zo kun je fullscreen voor iedere applicatie wel een nieuwe feature noemen. Ik denk dat ze dat ook doen overigens.. Over andere toevoegingen in mail zie ik meer vragen dan lof.

  Lion Server? Mooi maar niet voor de gemiddelde gebruiker.

  Dit zijn dan de top features. Over de andere lees ik nog vrij weinig..

  Ik wil niet pessimistisch zijn maar ik zou het graag over een geweldige feature hebben waarmee ik iedereen kan overhalen om over te stappen. Iets als Time machine eerder.. Iets wat echt iedereen een verbetering zou vinden.

 • Profielfoto
  Meh1965

  “…the best OS we’ve ever made.”

  Mijn verwachting was ook niet dat Apple zou zeggen dat het een middelmatig OS is en dat ze veel betere hebben gemaakt in het verleden…

 • Profielfoto
  recoiller

  Fascinerend dat een stuk software wordt beoordeeld op distributie en marketing en niet op het product zelf.
  @ Stefsegers: De Appstore is er ook onder SL en dat je aangeeft meer gekocht te hebben is een complimentje voor de Apple Marketing. Waarom is Lion beter?

 • Profielfoto
  THX-1138

  en die “huge step forward” moet ik ooh nog tegen komen eerlijk gezegd.. Ik ben geen techneut, maar ik heb ’t idee dat de veranderingen voornamelijk cosmetisch van aard zijn.

 • Profielfoto
  Brims

  Ik zou graag willen weten of we nu ook minder de strandbal zullen zien?

 • Profielfoto
  staaf

  Recoller; goed stuk. Helder en goed geformuleerd.

 • Profielfoto
  Tee Loo

  Recoller
  Ik wil niet pessimistisch zijn maar […].

  Je BENT pessimistisch. Punt.

 • Profielfoto
  polansky

  Niet alleen pessimistisch, maar ook een enorme azijnpisser…

  – Gestures; niet onnatuurlijk, gewoon even wennen.
  – Front Row; nooit gebruikt er zijn altijd al betere alternatieven geweest.
  – Mission Control; Super handig en een veel eenvoudigere manier dan via ‘applicaties’ je bestanden te benaderen.
  – De Appstore; de eenvoudigste manier om aan je software te komen

  Er is niets mis met Lion, een major update wil ik het niet noemen, maar verder een prima OS.

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  @ Polansky: (over Front Row)
  .
  Volgens mij is dat iets geheel subjectiefs… Ik gebruikte Front Row elke week een paar keer. Dat jij het nou net niet handig vond is één iets… Maar iemand daarvoor een azijnpisser noemen?;)
  .
  (Over Launchpad, ja want je haalt die twee door elkaar): Opnieuw dezelfde bedenking: Het ligt er maar aan wat je het handigst vind. Ik heb Launch Pad sinds Lion geïnstalleerd is twee maal gebruikt. Een keer om te kijken of het iets was en ten tweede om dat hele zooitje op te ruimen. Ik gebruik lekker het dock en de programma’s-stack.

 • Profielfoto
  bugboy

  Lion is voor bestaande Mac gebruikers wellicht niet zo’n enorme vooruitgang, maar voor iPhone gebruikers wordt de overstap nog wat makkelijker gemaakt omdat het allemaal herkenbaarder is. Ik denk dat Apple hoopt dat met Lion er meer mensen de overstap naar de Mac zullen maken.

  Ik vond full-screen ook een beetje een non-issue, maar ze hebben het wel op een fraaie manier geïmplementeerd door er meteen een extra desktop voor aan te maken. Dat maakt het toch wel heel erg prettig in het gebruik en is net weer dat kleine beetje extra wat Apple implementaties vaak af maakt. Ik zou graag zien dat Lightroom ook een update krijgt zodat die er gebruik van kan maken.

  De gestures werken fijn op een trackpad, maar met de muis is het een gepriegel. De Magic Mouse blinkt al niet uit in ergonomie (te klein) en als je met twee vingers moet swipen, dan wordt dat lastig. Een (extra) trackpad zou dus wel handig zijn. Ik ga eerst eens onderzoeken wat de keyboard shortcuts zijn om snel te wisselen tussen de verschillende desktops.

  Het hele ‘versioning’ gebeuren staat nu nog in de kinderschoenen. Net als de full-screen mode zullen bestaande applicaties langzamerhand geupdate worden dat ze hier wel goed gebruik van gaan maken en dan wordt het wellicht wel nuttig.

 • Profielfoto
  Have a cigar

  wel, ik ben er erg blij mee, een hele goed upgrade.
  kritisch: de batterijduur is wat minder, een uurtje of zo; het (standaard) colorsync profiel is volgens mij aangepast, donkerder, meer contrast en aperture reageert iets trager. de rest van het systeem en de applicaties zijn sneller geworden.
  mogelijk daarom ook minder lang op een volle accu?

 • Profielfoto
  tarun

  Sorry voor de teleurgestelden onder ons, maar ik ben zeer tevreden. Cosmetisch vind ik het mooier (b.v. het loginscherm, de afgeronde knoppen), maar ook sneller reageren (64 bits?).

  Prettig is dat je scherm beter gebruikt wordt doordat scrollbalken kunnen verdwijnen. Ook het aan allen kanten kunnen aanpassen van een venster is een verademing (Windows-truuk). FrontRow is weg, maar door een omweg wel weer te installeren.

  Al met al voor mij een hele vooruitgang. Al is het alleen maar omdat mijn MBP uit 2006 nu weer zo snel is dat hij nog een jaartje mee kan.

 • Profielfoto
  Infinitatus

  Het kan misschien aan mijn naiviteit liggen, maar heeft iemand erbij stilgestaan, hoe stabiel die Apple servers zijn? menig server zou crashen bij zoveel users. (Die nieuwe data centra van Apple staan er natuurlijk niet voor niets.)

 • Profielfoto
  BooZeMan

  Ik heb teleurgesteld weer gedowngrade naar SL.

  Natural scrolling: kon niet wachten, op trackpad is het ideaal. Dat ze echter de scrollrichting van het muiswheel ook omgedraaid hebben maakt het onwerkbaar. Waarom niet apart instelbaar?!?

  Airdrop: “…Oh ja, je hebt wel alletwee een mac van minder dan een jaar oud nodig…”

  De rest van de 250 ‘nieuwe’ features waren geen reden over te stappen.

  XBMC kan niet meer connecten omdat de nieuwe windows share implementatie niet compleet is / teveel afwijkt van SAMBA in SL.

  Server programma erbij gekocht: ook een teleurstelling.
  Kan geen SSL certificaat toevoegen (knop is grijs, geen uitleg) en services als iCal server starten niet alleen niet op, je krijgt geen enkele feedback waarom niet…

 • Profielfoto
  yellow

  1.000.000 x 3.700.000.000 bytes = veel

 • Profielfoto
  filenox

  @recoiller Eindelijk iemand die wat kritiek durft te geven op Lion. Ik ben het volledig met je eens.

 • Profielfoto
  recoiller

  @Tee Loo: Ik ben ook pessimistisch, al wil ik het niet zijn. Maar als het daar bij jou eindigt dan hoor je niet op een forum thuis.

  @polansky: Je mag me azijnpisser noemen. Ik omschrijf alleen wat ik lees, zelf heb ik nog geen Lion. Als ik kijk naar de reacties op geastures dan is dat meer negatief dan positief. Dat jij iets niet gebruikt hoeft niets te zeggen over wat anderen gebruiken. Mission Control staat heel weinig over geschreven, weinig mensen die het aanprijzen zoals jij nu. Appstore is ook handig maar was er al in SL dus geen nieuwe feature van Lion.

  Ik zeg niet dat er iets mis is met Lion en er zijn veel gebruikers die er erg blij mee zijn wat ik ook niet ontken. Ik denk alleen dat het een erg kleine “Major Update” is waarbij het wel heel persoonlijk is of je er wel of niet blij van wordt.
  Het kost natuurlijk ook niet zo veel (ook al is het toch een soort van Update omdat je SL nog steeds nodig hebt als je een nieuwe HD in je Mac zet).

  Apple is goed in alles opkloppen en dat hoort er natuurlijk ook bij. Maar de Appstore is voor Apple 3 nieuwe features voor Lion.
  Facetime zijn 7 features, waaronder fullscreen. Dat fullscreen is bij Mail ook een nieuwe feature. Zo kun je het bij ieder programma wel als feature melden en dan kom je ook wel aan je 250.

  Ik zou een realistisch voor- en tegenlijstje wel de moeite waard vinden. Wat is er allemaal weg of niet werkend waar Apple het niet over heeft en hoeveel echt nieuwe features zijn er waar je blij van wordt (wat in dit geval extreem persoonlijk blijkt te zijn).

 • Profielfoto
  Tee Loo

  @ Recoller: Als je niet pessimistisch wilt zijn en je Lion nog niet eens hebt, dan hoor je hiet net zo min thuis (ik denk echter dat we bijde hier gewoon thuis horen). Andermans reviews herkauwen en opnieuw uitspugen op deze site zit niet iedereen op te wachten. Iedereen kan op meerdere fora brossen.

  Recoiller:
  Ik omschrijf alleen wat ik lees, zelf heb ik nog geen Lion. Als ik kijk naar de reacties op geastures dan is dat meer negatief dan positief

  Schrijf hier wat je ervaringen en bevindingen zijn ipv te bepalen wie hier op een forum thuis hoort en wie niet!

  Ik daarentegen heb Lion en met name MAIL is echt fantastisch. Nooit meer lange mails lezen om te kijken waar het over gaat. Gewoon een soort chat view. Wat overigens niet tijdens de keynote naar voren is gekomen: je eigen reacties: sent messages worden ook tussen de mail-chat vertoont. Vind ik zeer handig.
  Hele fijne online update en voor 23,99 natuurlijk een koopje.
  Ik vind Lion tot nu toe een echte upgrade.
  Nadelen komen er vast ook naar voren (Front Row vind ik ook een gemis, maar ik denk dat Apple het aan 3rd party software developers over laat), maar dat is met alles.

  T

 • Profielfoto
  AppleStef

  @Tee Loo

  idd, ik denk er hetzelfde over.:smile:

  je begint precies depressief te worden met het lezen van deze reacties… pfff…
  En dan heb je het zelf nog niet uitgetest komaan dan mag je ook niet oordelen hé.

  Schrijf je reviews misschien over een week of 2, wanneer je de te tijd hebt gehad om het goed te gebruiken en het gewoon te worden i.p.v. de eerste dagen meteen beginnen te klagen. Bij elke OS is er wel commentaar maar achteraf denk je er misschien heel anders over.

 • Profielfoto
  ronald

  @recoiller
  ik had dergelijke bevindingen ook al genoemd in een posting.
  En ja, direct reactie dat dat toch niet zo is.
  Het beste os ooit gezien!? Tja, als dit je eerste mac os is na windows xp kan ik me dat wel voorstellen.
  Maar, als je al lang – sinds versie 8 – verwent bent met in het begin zo goed als foutloze ossen dan is dit wel wat anders.

  Op basis van de extra functionaliteit en wat ik lees aan probleempjes wacht ik voorlopig dit keer voor het eerst om eens te zien wat er allemaal naar boven komt.
  Met ruim 1 miljoen gebruikers heeft Apple nu mooie grootschalige gebruikerstest.
  We zullen dus ongetwijfeld snel nodige updates zien.

  En voorlopig werkt SL uitstekend met alle programma’s die ik gebruik.

 • Profielfoto
  CorMac

  Airdrop: “…Oh ja, je hebt wel alletwee een mac van minder dan een jaar oud nodig…”

  Dat klopt niet wat je daar zegt.

 • Profielfoto
  celie

  Ziet er weer mooi uit, maar illustrator doet het niet onder Lion.
  heeft iemand tips? of een kopietje?

 • Profielfoto
  jakeh

  @Tee Loo : Ik denk dat Recoller goede punten naar voren brengt en ze bovendien goed beargumenteerd. Dat zijn precies de reacties die je wilt lezen, ongeacht of je het er mee eens bent of niet. De met veel fanfare gepresenteerde Lion heeft nauwelijks verbeteringen voor de gemiddelde gebruiker.

  Ik heb het, omdat het trackpad van mijn macbook handiger werkt. Maar mijn ouders die de imac hebben : ik zou niet weten waarom ze het zouden moeten nemen. Geen trackpad, ze hebben al groot scherm, gebruiken maar 5 a 6 applicaties en die passen perfect in het Dock.

  @AppleStef : niet je stemming laten beinvloeden door forumposts. Als dat wel zo is – lees het dan maar niet.

 • Profielfoto
  Tee Loo

  @Ronald: Bij een nieuw OS verwacht ik niet meteen een compleet nieuw besturingssysteem. Gewoon een upgrade.
  Waardig om over te gaan op een nieuwe versie? Dat is altijd de vraag. Veel mensen werken nog steeds op XP.

  Als je Apple fan bent, wil je al snel naar een nieuwe versie, gewoon voor de heb. Daarom raad ik nieuwe of onbekende Apple gebruikers ook niet meteen aan, om een nieuw OS aan te schaffen.

  Ik denk ook niet dat het enthousiaste publiek hier op OMT op uit is anderen het nieuwe OS aan te smeren, maar eerder gewoon dol zijn op nieuwe features.
  Dit is OMT niet CNet review ofzo.

  Zolang Lion niet lijkt op de XP opvolger Vista en geen 100 euro kost, mogen veel mensen hier op OMT heel enthousiast zijn over Lion, misschien wel te enthousiast. We weten allemaal dat Lion niet over te top geprezen moet worden. Echter als je denkt dat mensen hier dat wel doen, dan moet je daar als lezer natuurlijk wel doorheen kunnen prikken.

  In die zin is mijn tekst ook maar zoveel waard als de relevantie binnen deze post;-)

  T

 • Profielfoto
  Jannem

  Zoals sommige forumleden al gezegd hebben, kan je een totaal oordeel pas na enige tijd vellen. Ik ben er ook nog niet uit of ik nou echt blij ben na de upgrade:
  – cosmetisch vind ik niet alles een verbetering. Erg sober en je wordt visueel niet ‘ondersteund’ door kleuren (e.g. de herkenbaarheid van devices in de Finder Sidebar);
  – heel ergerlijk dat er vooraf geen duidelijkheid is gegeven over de compatibiliteit tussen het vernieuwde AFP en de ondersteuning door hardware fabrikanten van bijvoorbeeld NAS-oplossingen. Mijn WD Sharespace is in ieder geval niet meer te benaderen middels AFP. Slordig en sloom van WD, maar ook een beetje slordig van Apple dat gebruikers hierover niet worden ingelicht vóór een upgrade. Ik had het anders nog even uitgesteld;
  – ook is de upgrade niet erg gepolijst, zo moest ik regelmatig opnieuw passwords opgeven en cookies verversen, ondanks een intacte Keychain;
  – sommige software is beschadigd na de upgrade en start niet meer (i.e. Little Snitch);
  – mappen in de Finder Sidebar die verwezen naar AFP-shares zijn niet te verwijderen.

  Ben nu een schone install van Lion aan het voorbereiden. Zullen we meteen merken of dit werkt vanuit de recovery-mode. Ik heb de partitie in ieder geval niet in Disk Utility zien staan. Enfin, de problemen van een ‘early adopter’.

 • Profielfoto
  Tee Loo

  1.000.000 downloads binnen 24 laat wel weer zien hoe veel Apple fans blind overstappen op Lion.

  Op zich al leuk!;-)

 • Profielfoto
  BigAL

  @Meh1965: LOL.
  alsof ze dit zouden zeggen:
  “This is potentially the best OS we ever made, actually for now it’s a beta, so we only charge 30 bucks for it”.

 • Profielfoto
  Diastro

  Hallo 30.000.000 dollar omzet!:D

 • Profielfoto
  mymac

  Waarom zijn er mensen die twijfelen aan Lion? Het is razendsnel! Mail is drastisch verbeterd qua layout, Resume werkt top en de gestures in combinatie met een trackpad (wat volgens mij toch wel het merendeel van de gebruikers heeft) zijn even wennen maar wel erg makkelijk. De tijd die je bespaart door niet naar de desbetreffende knop te hoeven ‘muizen’ scheelt een hoop zo bij mekaar.

  Ik snap dat er mensen zijn die kritiek hebben, maar zoals de één misschien té lovend is, is de ander ook een beetje aan het zeiken… Het zal wel ergens in het midden zitten. Full screen nu pas in OS X kan misschien een aanfluiting zijn, het zit er nu wel en het werkt goed ook. Wat is dan het commentaar wat je verder kunt hebben? Het is niet de schuld van OS X Lion dat het er nu pas zit. Dat is de fout van Apple. Als je het OS wilt beoordelen (en vergelijken met Snow Leopard), moet je dat even gescheiden houden.

 • Profielfoto
  mymac

  Ik kan mijn comment niet editen, dus dan maar zo mijn toevoeging:
  Ben het wel eens met de mensen die vinden dat Launchpad geen toevoeging is. Ik start de veelgebruikte Apps via het Dock, of via cmd + spatie (Spotlight). Dit is toch veruit de snelste methode en dat kan Launchpad nooit overtreffen.

 • Profielfoto
  appievanr

  Ja, mensen stap maar weer eens een jaartje over naar Microsoft Windows 7, of een paar machines met Linux Ubuntu of ander varianten zoals bij mij hier in huis.

  Dan is het al snel weer dringen en ruzie maken wie achter de Mac mag die beneden staat met OS X Lion.:cry:

  Kan wel zeggen dat de Mac alleen bedoelt is voor de baas des huizes maar dat helpt niet meer.

  Diegene die lopen te zeiken zijn al veelste veel verwend en moeten eens terug naar waar ik vandaan kom met om de 6 maanden een Distro-upgrade met zijn veranderingen en perikelen.

  Veranderingen zijn altijd kut en wennen snel bij Mac OS X. Voor diegene die lopen te zeiken dat programma’s niet werken hadden meer informatie moeten inwinnen voor de overstap te doen.

  Voor de slimme mensen die het wel weten dat de gevolgen er waren zitten nu nog bij Snow of Leopard.

  Verander dan niets bij je als weet dat er gezeik van kan komen en doe niet of Apple de hele wereld regeert om programma makers de les te lezen om zo snel mogelijk zichzelf aan te passen aan het Apple systeem. Daar hangen wel meer factoren vanaf.

  D’r zijn teveel Apple Fanboys/girls die het mooie er niet meer van inzien en zijn een beetje erg verwent.:smile:

  Nee, ook Apple is het wondermiddel niet. Maar ben wel erg blij met mijn Mac en nu de Lion upgrade als ik kijk naar mijn heden en waar ik vandaan ben gekomen voor dat ik de Mac overstap heb gemaakt.

 • Profielfoto
  Tee Loo

  @ Appievanr:
  Helemaal mee eens;-)

 • Profielfoto
  Catbert

  En van Lion keihard terug naar SL! Wat mij betreft echt geen goede update. Extern scherm (2560 x 1440) gaat regelmatig ‘zomaar’ sneeuwen, MB Pro 13″ van 2010 gaat niet uit als het scherm wordt dichtgeklapt. Paternalistich gedrag door bijv. de bibliotheekmap onzichtbaar te maken. Volkomen verkrampte, onnatuurlijke houding om ‘gestures’ te gebruiken (het is geen iPad, maar een volledige computer, laat dat onderscheid dan ook bestaan).

  Ik wacht op de reacties dat ik Apple niet snap, bang ben voor ‘vooruitgang’ of een verkeerde vergelijking maak. Zeer veel storende (en grammaticaal om te janken) reacties op het forum vandaag.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Al met al is dit geen grote update en is er wellicht wat overhyped, dat ben ik met de negatieve posters eens. Ikzelf vind het een goede update (niet geweldig, maar wel positief) en ben van mening dat ik voor de 24 Euro meer dan waar voor mijn geld heb gekregen!

  @Catbert: geen herkenbare perikelen, dus volgens mij is er toch wat mis met jouw machine!

 • Profielfoto
  Catbert

  @Cenobyte,

  Dat denk ik toch niet. Nu weer 2 uur terug bij SL en geen problemen meer.

  Ik was in mijn vorige post vergeten te vermelden dat de Wi-Fi (voorheen Airport) veel minder bereik heeft met Lion. 5Ghz verbinding in Lion werkt 1 ruimte verder niet meer, terwijl ik nu met SL door het hele huis volle snelheid haal.

 • Profielfoto
  recoiller

  @Tee Loo

  Als je niet pessimistisch wilt zijn en je Lion nog niet eens hebt, dan hoor je hiet net zo min thuis

  Deze logica ontgaat me even..

  Andermans reviews herkauwen en opnieuw uitspugen op deze site zit niet iedereen op te wachten. Iedereen kan op meerdere fora brossen.

  Volgens mij ontgaat je de kern van het verhaal een beetje. Ik schrijf geen review, ik herkauw geen reviews van anderen.. Ik probeer overzichtelijk een algemene indruk te formuleren wat ik van anderen vinden die het wel al gebruiken, om op basis daarvan zelf een keuze te maken of ik al wel of nog niet ga overstappen. Het zijn dus niet mijn meningen of visies op een systeem dat ik nog niet gebruik.

  Schrijf hier wat je ervaringen en bevindingen zijn..

  Mijn bevindingen geef ik weer, maar jij vatte dat samen als “Je bent pessimistisch, PUNT”. Ik schrijf hier nu niet mijn ervaringen, dat pretendeer ik ook niet. Ben ik heel duidelijk in.
  Ik begrijp wel dat veel mensen die er erg blij zijn met Lion liever niet zien dat het voor anderen misschien niet zo’n super-update is.

  @AppleStef: Zelfde voor jou, ik pretendeer geen review te schrijven. Ik maak ‘slechts’ een opsomming van ook de wat minder positieve punten. Bepaal je eigen stemming op eigen ervaringen. Het is wel duidelijk dat het heel persoonlijk is of Lion wel of geen verbetering is.
  Overigens zijn er weinig reacties over die verbeterde snelheid en daar staat meer stroomverbruik tegenover.

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik was in mijn vorige post vergeten te vermelden dat de Wi-Fi (voorheen Airport) veel minder bereik heeft met Lion. 5Ghz verbinding in Lion werkt 1 ruimte verder niet meer, terwijl ik nu met SL door het hele huis volle snelheid haal.

  Au! Hebben meer gebruikers deze ervaring?

 • Profielfoto
  JWB

  Wat zou het breakeven point zijn van Lion? Ik denk dat ze er met 30 miljoen nog niet zijn hoor!

 • Profielfoto
  Maverick9898

  @Cenobyte,

  Dat denk ik toch niet. Nu weer 2 uur terug bij SL en geen problemen meer.

  Ik was in mijn vorige post vergeten te vermelden dat de Wi-Fi (voorheen Airport) veel minder bereik heeft met Lion. 5Ghz verbinding in Lion werkt 1 ruimte verder niet meer, terwijl ik nu met SL door het hele huis volle snelheid haal.

  Grappig, ik heb juist precies de tegenovergestelde ervaring. Mijn WiFi bereik is enorm verbeterd op zowel mijn MacBook Air als mijn iMac (en de MBP hier in huis ook verbeterd trouwens).

  Ik vind het wel een mooie upgrade. Full-screen application vind ik echt geweldig. Laat bijna alles nu full-screen draaien.

  Daarnaast draait ook nog eigenlijk alles veel sneller sinds Lion. Zal wel door de 64-bits ondersteuning komen, maar op alle computers hier loopt het veel sneller dan (Snow) Leopard.

  Super upgrade, zeker voor die prijs!

 • Profielfoto
  jackybe67

  Misschien zijn deze tips wel handig voor de meeste :

  1) Bibliotheek terug zichtbaar maken : Terminal chflags nohidden ~/Library
  2) Front Row : http://www.mac-hatter.com/blog/frontrowenablerforlion
  3) Het natuurlijk scrollen is om te draaien in je systeemvoorkeuren
  4) Voor diegene die reviews belangrijk vinden, lees deze dan maar eens : http://arstechnica.com/apple/reviews/2011/07/mac-os-x-10-7.ars
  5) En voor diegene die het lederen uitzicht van iCal maar niks vinden : http://macnix.blogspot.com/

 • Profielfoto
  MacTS

  Ik vind Lion tussen een update en upgrade in zitten. Dit komt ook wel tot uiting in de prijs: afgerond € 24,- i.p.v. € 140 of zo enkele jaren geleden voor Tiger. Buiten het feit dat ik Crossover heb moeten upgraden naar versie 10.1 ondervind ik geen noemenswaardige problemen met Lion. Ik mis niets en alles werkt naar behoren. De meeste ‘nieuwigheden’ zijn extra’s: je kunt zonder of er handig i.c.m. Touchpad gebruik van maken. Of gewoon terugdraaien (bv. scrollrichting). Maar het grootste pluspunt van Lion vind ik toch wel de snelheid: alles is retesnel.

 • Profielfoto
  poing

  En dat is het belangrijkste he de motorinhoud is super.

 • Profielfoto
  Tjerker

  @jackybe67 / recoiller:

  Het review van ars technica is idd heel uitgebreid en absoluut de moeite waard om ook eens te lezen hoe apple onder de motorkap over zijn os denkt. Ook de progressie door de verschillende os-en heen is interessant om te lezen. Geeft echt een genuanceerder beeld dan de paar functies die hier genoemd worden!

 • Profielfoto
  iPredict

  Wat een hoop gezeur om Lion… Ik vind het een fantastisch besturingssysteem. Vooral de features die zo logisch zijn en er altijd al hadden moeten zijn vind ik erg de upgrade waard (fullscreen support, autosave en versions, resume noem maar op).

 • Profielfoto
  0xd020

  Gisteren uren zitten klooien met het installeren van Lion. Blijkt dat de installer denkt dat mijn systeemschijf een TimeMachine schijf is, waardoor ie vertikt daarop te gaan installeren. In een poging van Apple om ‘mee te denken’, kan ik nu niet verder, zonder eerst een clean install te gaan doen. Alle mogelijke workarounds al geprobeerd, zonder resultaat. Vermoedelijk mag je schijf niet de naam ‘Untitled’ hebben. Boeh!

  Lion begint bij mij met een onvoldoende.

 • Profielfoto
  Rusky

  Wat een lof hier het, het met één woord te zeggen EEN KOTE besturingssysteem
  Niets werkt meer al mijn rand apparatuur kan ik niet meer gebruiken.
  Gekocht programma’s worden niet meer ondersteund, zoals PEAK Pro 5, M-Audio 2626, TASCAM US – 1614, computer loopt gewoon helemaal vast.

  IK VIND HET HELEMAAL NIETS

 • Profielfoto
  BigAL

  het is duidelijk, voorlopig blijf ik bij Snow Leopard.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Een dikke PEBKAC hier dus, 3 mensen hierboven.

  Net alsof Steve Jobs persoonlijk met een mes op je keel stond en je dwong te upgraden.

  Pssssst….Snow Leopard werkt ook nog steeds. En je mag het nog gebruiken ook.

 • Profielfoto
  janbergstra

  Is het verstandig om in één stap van 6.8 naar 10.7 te gaan?:razz:

 • Profielfoto
  0xd020

  Bij mij draait ie nu. Als je de schijf ooit hebt gebruikt voor een TimeMachine backup, staat er een map genaamd ‘Backups.backupsdb’ in de root van het systeem. Als je die weghaald, installeert ie gewoon.

  Tot nu toe nog weinig spannends gezien in Lion. Ach tja 24 Eur is niet zoveel voor een OS upgrade.

 • Profielfoto
  palahala

  Ben benieuwd hoelang er vergaderd is over de prijs…

  Natuurlijk, $29.99 klinkt beter dan $39.99, maar met deze verkoopcijfers is er vast wel iemand die even wegdroomt over een iets hogere prijs… En in het euro-gebied was vast niet veel minder verkocht als Apple €24,99 in plaats van €23,99 had gerekend.

 • Profielfoto
  Airswing

  Wat een reacties. Mijn iMac uit 2006 wordt niet ondersteund. Gewoon even wachten tot 10.7.1 versie zonder de kinderziektes en dan pas een nieuwe iMac. Waarom wil iedereen meteen het nieuwe systeem zonder de reacties af te wachten van andere gebruikers? Zal ik maar overgaan op Windows? Ik begin te twijvelen.

 • Profielfoto
  palahala

  Waarom wil iedereen meteen het nieuwe systeem zonder de reacties af te wachten van andere gebruikers?

  Het is nog gekker in de App Store: mensen geven dikke waarderingen en schrijven dan dat ze nog aan het downloaden zijn…;-)

 • Profielfoto
  recoiller

  Die nieuwe Mail is (voor mij) bagger. Als je dit als Mail wilt dan kun je net zo goed Outlook nemen. In SL zag ik altijd een stuk of 30 tot 40 mailtjes (met behulp van letterbox voor 3 panes). Nu zie je nog maar een stuk of 10 mailtjes. Je schrolt dus nu 4x langer!!. De scrollrichting kun je terug zetten en in mijn omgeving doet de helft dat. Extreem onhandig als je veel achter computers van anderen zit.
  Fullscreen is de grootste kl*tedowngrade als je werkt met een tweede scherm (sorry voor mijn taalgebruik). Ik snap de klachten over lelijke vormgeving. Launchpad voegt niets toe ten opzichte van alles wat er al is. Mission Control is slechts ietsje anders dan expose. Algemene voorwaarden zijn nu zo klein dat ze vrijwel onleesbaar zijn voor veel mensen. Ik snap dat er nu al zoveel tweeks beschikbaar zijn. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt dat er zo snel zoveel vraag naar tweaks was om zaken terug te zetten of verbeteren.
  Over wifi bereik kan ik nog niets zeggen maar mijn systeem is er trager op geworden, niet sneller (Macbook Pro i5). Vooral bij typen lijkt hij af en toe even te blijven steken (zelfs bij het typen van deze post). Bij iPhono staan er in eens onder recent foto’s uit 2008..
  Over een aantal weken ben ik er mogelijk ook blij mee maar tot nu toe slaat de wijzer in mijn geval naar negatief en zeker niet positief.
  In iCal pleegt Apple de grootste stijlbreuk die ik ooit heb mee gemaakt bij Apple.
  Ik raad iedereen bij twijfel aan voorlopig nog even te wachten met updaten.. Het vele commentaar is niet voor niets en slechts bij een select aantal gebruikers is er onverdeeld enthousiasme. Wacht tot ze de ergste bugs en blunders eruit gehaald hebben!

 • Profielfoto
  recoiller

  Omnigraffle wil niet meer opslaan ;-(

 • Profielfoto
  Terwanerik

  Ik zou graag willen weten of we nu ook minder de strandbal zullen zien?

  Strandbal? Oh je hebt nog geen SSD:P

 • Profielfoto
  BigAL

  Wordt het niet gewoon tijd voor een poll op deze site? Hee OMT begin eens een poll over hoe mensen denken over lion, of ze eventuele problemen ervaren na installatie, of ze overstappen of bij SL blijven. Dat soort dingen. Nice to know lijkt me.

 • Profielfoto
  recoiller

  @BigAl: Goed plan.

  Overigens zou een artikel “Back to my Mac” ook wel prettig zijn waar oplossingen staan voor iedereen die minder enthusiast is.
  Ik vergeet steeds al mijn programma’s af te sluiten voor ik stop waardoor het opstarten heel lang duurt omdat hij dan alles weer open zet. Als ik het niet vergeet duurt het afsluiten heel lang. Als ik het wel vergeet doet het opstarten erna heel lang. Dat kun je toch uitzetten?

 • Profielfoto
  recoiller

  – heel ergerlijk dat er vooraf geen duidelijkheid is gegeven over de compatibiliteit tussen het vernieuwde AFP en de ondersteuning door hardware fabrikanten van bijvoorbeeld NAS-oplossingen. Mijn WD Sharespace is in ieder geval niet meer te benaderen middels AFP. Slordig en sloom van WD, maar ook een beetje slordig van Apple dat gebruikers hierover niet worden ingelicht vóór een upgrade. Ik had het anders nog even uitgesteld;
  – ook is de upgrade niet erg gepolijst, zo moest ik regelmatig opnieuw passwords opgeven en cookies verversen, ondanks een intacte Keychain;
  – sommige software is beschadigd na de upgrade en start niet meer (i.e. Little Snitch);
  – mappen in de Finder Sidebar die verwezen naar AFP-shares zijn niet te verwijderen.

  Zelfde hier met de NAS systemen van LaCie. Timemachine opnieuw instellen heeft geen nut..

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Is het verstandig om in één stap van 6.8 naar 10.7 te gaan?:razz:

  Helemaal niet ! Werkt ook niet op een machine met Mac OS 6.8:wink:
  Alleen intel:D

 • Profielfoto
  Jesper

  Wat ik zorgelijk vind is dat het tegenwoordig een trend lijkt om programma’s steeds meer visueel aantrekkelijk te maken waarbij de kracht van wat het programma moet kunnen ondergeschikt raakt.
  .
  Neem bijv. Mac OS Lion, die verplaatsen het Dashboard naar een nieuwe “desktop” ipv. een overlay. Waarom?
  .
  Of bijv. Quicktime X, zelfs als je Quicktime Pro hebt, moet je alle bestanden apart openen om ze in Quicktime Pro te willen bekijken. Quicktime X toont een vereenvoudigde interface met minder functionaliteiten!
  .
  Of de nieuwe versie van Final Cut Pro, waarvan de interface veel wegheeft van die van iMovie. Waarom?
  .
  Een ander goed voorbeeld is de hele Adobe Creative suite. Met o.a. “geanimeerd” zoomen, zelf ontworpen interface panels die overal aan vast kunnen “plakken”, tabs in Photoshop, background proces tijdens exporteren vanuit InDesign… Waarom?
  .
  Ik kan zo nog 100 andere voorbeelden noemen. Maar ik maak me hier als professionele gebruiker wel zorgen over.

 • Profielfoto
  BigAL

  @Jesper: Ik denk dat veel programma’s eigenlijk na decennia uitontwikkeld zijn. De ‘winst’ zit hem denk ik alleen nog maar in een interface, en dan is het maar de vraag of de vorige interface eigenlijk niet net wat meer individuele mogelijkheden bood.

  Na alle reacties gelezen te hebben, lijkt me 10.7 voor mij althans geen goede upgrade. Qua functionaliteit meer een downgrade, zoals dat voor menigeen op deze site is.

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Ik vind het mooie van Safari in Lion dat je met 1 vingerbeweging weer teruggaat naar je vorige pagina. Zeer handig voor al die topics op OMT.;-)

  Alleen jammer dat deze niet gelijk wordt ververst.

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik vind het mooie van Safari in Lion dat je met 1 vingerbeweging weer teruggaat naar je vorige pagina. Zeer handig voor al die topics op OMT. [wink]

  Alleen jammer dat deze niet gelijk wordt ververst.

  Was dat ook al niet zo bij SL?

 • Profielfoto
  BigAL

  OSX Vista?

 • Profielfoto
  recoiller

  Bij iedere update komen er nieuwe features en bijna altijd worden er oude features laten vallen. Zo werkt de innovatie bij techniek.

  Helemaal Apple is goed in het ‘introduceren’ van nieuwe technieken door oude te laten vallen. Daar is Apple zelfs groot door geworden. Kijk naar USB, Intel kreeg het niet van de grond tot Steve het als enige interface in de iMac stopte. In eens kon ik mijn SCSI schijven en scanners weggooien. De ‘onmisbare’ floppy was in eens weg? Hoe kon zo’n ding ooit succesvol worden. Maar het werd wel een succes.

  Het weg laten vallen van features gaat soms wel ten koste van gebruiksgemak of zelfs productiviteit. Daar kun je om balen en eventueel even blijven hangen bij oudere systemen en software maar uiteindelijk ontkom je er niet aan.

  Ik ben het helemaal met BigAl en Jesper eens dat er af en toe te rigoureus gekapt wordt in features die veel gebruikt worden zonder dat daar een goed alternatief voor terug komt.
  Ik mis nog steeds de optie om na een zoekopdracht te kunnen orderen op bestandsomvang. Dat ging er na Tiger uit geloof ik.

  Ook nu zijn er een aantal essentiële gemissen in Lion waarom ik een upgrade nu voor de meeste mensen zal afraden. De problemen horen bij early-adapters dus dan moet je niet al te veel zeuren, hoor ik vaak. Ik ben blij met het ‘gezeur’ omdat je daardoor beter weet wat je kunt verwachten. Ik zeur dus zelf ook graag door en blijf het oneens met mensen als Tee Loo.

 • Profielfoto
  ronald

  Nog nooit zo’n waslijst aan problemen met een nieuw OS in OMT (macosx) voorbij zien komen als met Lion.

  Toch wel heel jammer dat Apple MS achterna gaat met het releasen van een OS.

  De stabiliteit die we vanaf het releasen van OS versie 9 zagen van Apple is nu toch wel volledig ten grave gedragen. (Ja, osx 9 was een behoorlijke overgang vanaf os8 en het eerste osx (os10) was helemaal een stap. Maar een die logisch was en volledig werkte!

  Vroeger was er geen enkele twijfel dat het werkte. Soms paar kleine gebreken.
  Maar je kon zonder nadenken de nieuwste OS versie vanaf start uitstekend gebruiken.
  Als je nu overal leest hoeveel mensen terug willen naar Sl.
  En dan de hedendaagse Apple fan die meent dat je niet moet zeuren over de fouten. Dat dat meevalt. Ja, als je van windows af komt, eigenlijk nauwelijks Apple kent – want als de meeste jonge fans 4 jaar met Apple werken is het veel –
  dan zegt dat genoeg.

  Wat ook aardig is te zien , is dat mensen die eigenlijk de ios gebruikers zijn tevreden zijn.
  De meesten hebben een korte geschiedenis met Apple osx.

  Als je – niet alleen in dit forum – leest dat de echte sedert lange jaren osx gebruikers ontevreden zijn.

  Dat het duidelijk is dat Apple zijn ingeslagen weg voortzet.
  Verder weg van de professionele gebruikers en meer leunen tegen de huidige Apple gebruikers. Die zijn iPhone en iPad gewend.
  En die wil Apple aan de iMacs en Airbooks krijgen.

  Het wordt interessant om te zien waar dit naar toe gaat.

  Ik werk al lange tijd met Macintosh computers en daarna met de vele Apple macs – iMacs, Powerbooks, MacBookPro’s, iPad ed..
  En heb dan ook nog de nodige systemen draaien.

  Maar nu wacht ik af wat Lion echt gaat bieden.

  Leopard was een fantastische nieuwe stap. Met uitstekende nieuwe features, denk alleen al aan snelle weergave, subliem. En SL idem.

  Maar Lion maakt er een rotzooitje van.

  Zou er intern Apple een revolutie gaande zijn?
  De iPad garde versus de echte osx garde?
  In ieder geval lijkt er iemand te zitten die beslissingsbevoegd is die kleurenblind is en alles maar monochroom maakt.

  Te veel teams die allemaal een oplossing hebben bedacht? En daarom dat er meerdere oplossingen voor hetzelfde in terecht zijn gekomen (starten programma’s bijvoorbeeld)

  Een MacBookPro en iMac is geen tablet of telefoon!
  Wordt anders gebruikt en ingezet.

  Dat lijkt Apple toch vergeten te hebben.

  Doorgeslagen in het proberen de ossen 1:1 te krijgen.

  En ja, ik ben al heel lang Apple fan. Blijf dat ook.
  De pc komt nauwelijks uit de kast.
  Alleen als het moet.

  Maar ik merk wel dat windows steeds beter wordt. En Apple lijkt….. toch even wat te wankelen.

  Ik zie met spanning de komende updates tegemoet.
  En wacht mogelijk wel tot de Hyena versie :_)

 • Profielfoto
  recoiller

  Mee eens, hoewel de overgang van OS 9 naar OS X ook niet bepaald vanzelf ging. Apple wist dat daar veel weerstand zou komen dus daar moesten ze iets op bedenken. Ze introduceerden toen een aantal gratis i-applicaties zoals iPhoto. Deze waren gratis maar werkten alleen onder OS X. Deze applicaties hebben er voor gezorgd dat veel gebruikers vrij snel en makkelijk over stapten naar OS X.

  Bij Lion mist een killer-feature die iedereen zou willen hebben. Het is wat optische schmuck en hier en daar wat nieuws wat vaak ook niet bruikbaar of handig is. De grootste feature is misschien de lage prijs en het distributiemodel van Apple.

 • Profielfoto
  recoiller

  Apple heeft het lelijkste van Windows 7 gejat van Microsoft?!?!?
  Op Windows zien vensters die over elkaar liggen er vreemd transparant uit. Het komt heel vlekkig over. Persoonlijk vind ik dat oerlelijk.
  In Lion vind ik het mooi dat de scrollbars zoveel mogelijk weg zijn. Als je ze echter wel ziet en ze staan over content dan hebben ze in de Finder diezelfde lelijke blur. In bijvoorbeeld Safari zit heet niet.

 • Profielfoto
  recoiller

  Het artikel staat niet meer op de homepage dus het heeft ook niet meer zoveel zin om hier verder te schrijven.

  Inmiddels werkt alles weer als een zonnetje met Snow Leopard en momenteel ben ik bezig met de installatie van 2 splinternieuwe Macbook Pro’s.. Lion voor-geinstalleerd. Geen CD’s er bij, geen ubs erbij.. als je de schijf vervangt heb je dus geen systeem meer. Geen backup..

  Na installatie is de dataoverdracht van een overleden systeem goed gegaan. De computer wil echter geen verbinding maken met het internet. De verbinding met wifi gaat prima, hij krijgt ook netjes een ip adres maar geen internetverbinding..

  Het ziet er nog steeds iets mooier uit maar ik wordt nu al weer gek van het steeds uitvinken voor het uitzetten.
  Hoe meer ervaring ik er mee heb, hoe negatiever ik wordt over Lion..