Lucas Raggers
Lucas Raggers Nieuws 22 juli 2011

KPN en Vodafone knijpen op data

Hoe groot was de blijdschap toen in november vorig jaar de iPhone ook verkrijgbaar werd bij KPN en Vodafone. Hoe groot is de teleurstelling nu enkele maanden later. Zowel KPN als Vodafone maken bekend hun abonnementstructuur om te gooien. Waar het allemaal om draait: data.

In april poogde KPN gebruikers te laten betalen voor diensten als Whatsapp en VoIP. Deze zouden de nagel aan de doodskist van sms’en en bellen zijn. De politiek stak hier echter een stokje voor. Even bleef het stil, maar daar is deze week dan toch de counter attack. Dinsdag kondigde KPN nieuwe abonnementen aan waarbij flink geknepen wordt op de databundels. Wie bij KPN 1 GB aan dataverkeer wil per maand, moet minimaal 50 euro neertellen. Daarbuiten betaal je 10 cent per MB.

Bij de nieuwe Vodafone abonnementen is 1GB dataverkeer überhaupt niet mogelijk. Een abonnement met 900 MB dataverkeer is wel in het assortiment aanwezig voor maar liefst 75 euro. Buiten een bundel kost 100MB €2,50. “De investeringen in het netwerk moeten ergens anders vandaan komen,” aldus een woordvoerder.

Kortom, de tijd van onbeperkt internet op je telefoon lijkt een droom uit het verleden. Ondertussen houden we T-Mobile angstvallig aan hun uitspraak van zomer 2010: “T-Mobile woordvoerder Henny van der Heiden heeft (natuurlijk) geen goed woord over voor de maatregelen van KPN en Vodafone. Volgens hem zijn databundels een belemmering voor het gebruik van mobiel internet. Het bedrijf heeft daarom geen concrete plannen om onbeperkt internet af te schaffen, of zelfs een fair-use policy in te stellen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
KPN en Vodafone knijpen op data
Sluiten