It’s a Mac Pro, it’s a MacBook, it’s a Cinema Display!

27 reacties

We zijn gewend dat een loslippige Chinees, pientere analist of moderne Nostradamus nog wel eens voortijdig een nieuw Apple-product lekt. Dat Apple zelf een product aankondigt voordat dit de bedoeling is mag met recht uitzonderlijk genoemd worden.

Toch gebeurde dat afgelopen week toen er foto’s op Apple.com verschenen waarop te zien was hoe twee 27 inch Cinema Displays ‘doorgelust’ aangesloten waren op een MacBook Pro. Hiervoor is de nieuwe (maar in de huidige dispays nog niet aanwezige) Thunderbolt-technologie nodig.

Uit de url’s van de foto’s valt op te maken dat de productcode voor het nieuwe Thunderbolt Cinema Display ‘MC914’ wordt. Deze code lekte begin vorige week al uit, maar werd toen nog toegeschreven aan een nieuwe Mac Pro of MacBook.

De afbeeldingen zijn inmiddels weer van de site verdwenen, maar hun korte aanwezigheid voorspelt dat het waarschijnlijk niet lang meer zal duren voordat de Thunderbolt-Cinema Displays beschikbaar zullen zijn. Aangezien de displays op de foto’s een bureaubladafbeelding uit OS X Lion laten zien valt te verwachten dat Apple wacht op de uitkomst van het nieuwe OS om de nieuwe Cinema Displays officieel aan te kondigen. Als de overige uitgelekte productcodes kloppen zal dit gepaard gaan met nieuwe Mac Pro’s, Mac mini’s en MacBook Airs. Hoezo komkommertijd?!

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  Maikelw

  Nice nice nice… dat is het wachten toch wel waard…:)

 • Profielfoto
  Лукас

  Mijn MacBook Pro heeft al moeite met 1 HD scherm eraan, laat staan met 2.. De grafische kaart is gewoon té kut. Hoe gaan ze dat oplossen?

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Mijn MacBook Pro heeft al moeite met 1 HD scherm eraan, laat staan met 2.. De grafische kaart is gewoon té kut. Hoe gaan ze dat oplossen?

  Dit zal alleen voor de nieuwe, huidige generatie MacBook Pro’s gaan gelden denk ik zo. En zeer waarschijnlijk zullen ze wat met de firmware en drivers foefelen en optimaliseren zodat via het eerst scherm de tweede aangedreven kan worden. Mijn vermoeden is dat mogelijk het scherm zeer waarschijnlijk zelf ook een soort van videokaart/chipset bezit om de aansturing te realiseren in/op Macs waarbij alleen de voor de standaard videokaart is gekozen bij het aanschaffen en de koper niet voor een van de betere (“build-to-order”) videokaarten is gegaan.

  En, Apple kennende zal het scherm nog steeds op oudere Macs aanstluitbaar zijn. Via bijv. een adapter kabel waarschijnlijk in de trend van een DVI / Mini-DVI naar Thunderbolt adapter zoals ze nu ook nog Mini DisplayPort naar VGA, DVI, Mini DVI, Composite en S-Video hebben.

 • Profielfoto
  strigoi

  Mijn MacBook Pro heeft al moeite met 1 HD scherm eraan, laat staan met 2.. De grafische kaart is gewoon té kut. Hoe gaan ze dat oplossen?

  Welke MacBook Pro heb je dan? 13″ of net de 15″ met enkel een onboard GPU? Die GPUs zijn inderdaad niet zo krachtig. Toch kunnen ze alleen makkelijk een HD scherm aansturen. Voor iMovie, Garageband, iPhoto, Photoshop, Illustrator en InDesign ideaal. Als je op een extern scherm HD Maya, Cinema 4D, Premiere, After Effects of hardcore gaat gamen kan dat wellicht wat tegen vallen.. Toch ben ik tot op heden aardig tevreden geweest over de dedicated GPUs in de MacBook Pro 15-17 inch.

 • Profielfoto
  MEEUW

  2200 euro aan beeldscherm… iets over de top lijk me.
  Bedoel er zijn wel goedkopere en even goede display alternatieven lijk me….

 • Profielfoto
  Sciron

  Toch maar ff wachten dan met het aanschaffen van de Mac Pro… Hoop dat ze de prijzen dan ook een beetje naar beneden schroeven

 • Profielfoto
  Dwee8le

  De paniek op Macrumors over deze productcodes was hilarisch om te volgen. Wat boeit dat nou wat er aankomt? Er zijn zoveel producten toe aan een update van C2D naar Sandy Bridge, want ik neem aan dat die C2D chippies nu wel op beginnen te raken? We zullen het wel zien de komende weken…

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Hehe, eindelijk op OMT. Deze foto is al dagen geleden uitgelekt.

  Ziet er wel cool uit trouwens.:thumbsup:

 • Profielfoto
  diotav

  @SunKeeper .. beter laat dan nooit zullen we maar zeggen.;)

  Dit is wel een waanzinnige opstelling. Best of both worlds!

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Het is ook logisch dat het alleen voor deze generatie MacBook Pro’s is toch? Dit zijn de enige met een Thunderbolt aansluiting…
  Mijn MacBook Pro 13″ met i5 kan makkelijk overweg met Call of Duty 4 op de maximale instellingen op een extern scherm van 1680×1050 (via vga), het laggt helemaal niet. Dat zegt toch wel genoeg over dat ze krachtig zijn?

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Analoog beeld is volgens mij nogal wat lichter dan digitaal beeld, dus volgens mij zijn 2 schermen via Thunderbolt op 2560 x 1600 wel iets zwaarder voor de videokaart.

 • Profielfoto
  JH90

  Dit nieuws stond vrijdag al op Macrumors.. Lekker laat weer!

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Inmiddels achtergekomen: het beheer was op vakantie afgelopen week.
  Maar daarnaast: er zijn nog meer redacteurs natuurlijk…

 • Profielfoto
  vincentvega

  @JH90 en @Sunkeeper en wat een gezever over dat je iets al eerder op een andere site hebt gelezen en dan meteen afgeven op OMT. Er zijn ook mensen met een leven die elke uur van de dag alle Mac gerelateerde sites bezoeken om elke nieuwtje als eerste gelezen te hebben, om dat vervolgens om elke andere site met veel misbaar te melden!

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Wie zegt dat ik het negatief bedoelde?

  Niet meteen zo aanvallen hoor, het is geen volle maan.

 • Profielfoto
  vincentvega

  @Sunkeeper hoe kan je dit positief bedoelen?

 • Profielfoto
  defecto

  Waarom dan er überhaupt iets over zeggen? Ik persoonlijk vind het zeer irritant dat ik bij bijna alle nieuwsberichten over het merendeel van de reacties heen moet lezen omdat ze niet inhoudelijk over het onderwerp van het nieuwsbericht gaan. Helaas doe ik daar zelf nu ook aan mee, maar ik moest er nu toch even wat van zeggen..
  .
  Ik persoonlijk zou het niet erg vinden als alle reacties die niet inhoudelijk over het onderwerp gaan, maar over spelfouten, of dat het ‘oud’ nieuws is, verwijderd worden. Ik kijk op OMT om een beetje op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen betreft Apple en heb geen zin om meerdere sites en blogs te volgen. Voor mij is alles wat ik hier lees nieuw nieuws, maar ik lees steeds minder vaak de reacties terwijl daar toch soms wel interessante dingen gepost worden. Jammer!

 • Profielfoto
  Tempest

  Inderdaad, waarom er iets over zeggen? OMT komt altijd wat later, tenzij ze het zelf gemaakt hebben… We zijn het wel al gewoon nu.

 • Profielfoto
  strigoi

  Het zijn lang niet zoveel reacties als bij tweakers.net, toch adoreer ik hun methode om een bepaalde waardering aan een post te geven. Het is niet ‘flawless’, maar er wordt zoveel onzin gepost.
  .
  Ik had ook dit verhaal op macrumors op vrijdag gelezen, big deal. Als je het kent, verspil dan niet je tijd om het hier nogmaals te lezen en enkel mede te delen dat het nieuws al eerder ergens anders was gepubliceerd. Het voegt gewoon niks toe.
  .
  Wellicht kan iemand van het webbeheer een stukje code schrijven die elk bericht van Macrumors door Google translate haalt en dan op de voorpagina van OMT post?:nerd:

 • Profielfoto
  SunKeeper

  @Sunkeeper hoe kan je dit positief bedoelen?

  Ik heb het überhaupt niet op een andere site gelezen, maar samen een paar dudes van de Apple-site gevist.
  Mensen wat doen we moeilijk, maar blijf je vooral zo ergeren. Goed voor je hart…NOT.:slant:

 • Profielfoto
  vincentvega

  @Sunkeeper als je het niet wil begrijpen zal dat waarschijnlijk ook niet gaan gebeuren. Of snap je echt wat we bedoelen?

 • Profielfoto
  Hessel89

  valt me wel op dat jullie de laatste tijd ontzettend snel zijn met dit soort berichten… ook dit wist ik al een week…

 • Profielfoto
  cids

  Thunderbolt is de toekomst!

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Aan alle azijnpissers, als je het allemaal allang weet en weet waar je het nieuws vandaan moet halen. Waarom geef je je dan niet op als redacteur? Of geef een tip aan de redactie? De beste stuurlui…. verdienen het meest:nerd:

 • Profielfoto
  Rivanov

  M’n 13″ MacBook Pro met Nvidia Geforce 320M stuurt m’n 27″ LED Cinema Display perféct aan hoor!!

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Ik persoonlijk zou het niet erg vinden als alle reacties die niet inhoudelijk over het onderwerp gaan, maar over spelfouten, of dat het \’oud\’ nieuws is, verwijderd worden.

  Stel dat eens voor aan het Beheer in een PB.

 • Profielfoto
  defecto

  Ik denk niet dat ze daar tijd aan gaan besteden, zou ik zelf ook niet doen.. Maar misschien ga ik het wel doen. Overigens kunnen ze/jullie m’n betoog ook hier lezen;-)
  .
  @SunKeeper: De veronderstelling dat dit de gezondheid van m’n hart aan zou tasten is wel een hele grote overschatting van de ergernis..:-)
  Het zou iedereen gewoon sieren als er voor het plaatsen van een reactie even nagedacht wordt of hetgeen je net ingetikt hebt een bijdrage levert aan het onderwerp waarover het bepaalde nieuwsbericht gaat.
  .
  Spelfouten in een PB aan de auteur en energie die je steekt in het commentaar geven over de actualiteit kun je beter gebruiken om nieuwe-nieuwtjes aan de redactie door te geven of beter nog; zelf een artikel erover te schrijven.