iPhone 5: meer scherm, minder knop?

Door: Koen van Tongeren - 30 reacties

Oh jee, er is weer eens een Chinees uit de school geklapt en dat kan maar één ding betekenen: verse geruchten! Het betreft deze keer prototype covers voor de volgende generatie iPhone; de 4S, of wordt het toch een ware iPhone 5? Afgaand op de uitgelekte hoesjes lijkt dat laatste een stuk waarschijnlijker geworden.

De afbeeldingen van iPhone 5-covers lekten uit via de site MobileFun. Er valt uit op te maken dat de iPhone 5 een groter scherm krijgt (van 3,5 naar 4 inch) en dat de harde lijnen van de iPhone 4 weer ingeruild zijn voor de afgeronde hoeken van weleer. De mute- en volumeknoppen zijn verplaatst naar de andere kant van het toestel. Het grootste nieuws is echter het ontbreken van de homeknop.

De home-knop is verdwenen, zoveel valt op te maken uit de plaatjes. In plaats daarvan zou er een strip onderaan de iPhone zitten waarop multitouch-bewegingen gemaakt kunnen worden, bijvoorbeeld om de iPod-functie te bedienen, of tussen Apps te switchen. De home-knop wordt sowieso minder belangrijk zodra iOS 5 uitkomt. In dat OS zitten namelijk multitouch bewegingen om vanuit een App naar het homescreen te gaan.

Over de betrouwbaarheid van het gerucht valt weinig te zeggen, al heeft MobileFun wel aan geloofwaardigheid gewonnen nadat de site als eerste hoesjes uitlekte van de toen nog onbekende iPad 2.

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  Lifelogger

  Mooi dat het ronde weer terug komt. Lag toch veel lekkerder in de hand…

 • Profielfoto
  spacefreek

  In plaats daarvan zou er een strip onderaan de iPhone zitten waarop multitouch-bewegingen gemaakt kunnen worden, bijvoorbeeld om de iPod-functie te bedienen, of tussen Apps te switchen.

  Is precies wat ik verwacht, weg met die homebutton!

 • Profielfoto
  deonprins

  dat de iPhone 5 een groter scherm krijgt (van 3,7 naar 4 inch)

  Ik dacht altijd dat de iPhone een 3,5” scherm had.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Ontbreken van de homeknop? Nee toch … de voorzijde staat op het plaatje toch gewoon omgekeerd? Die homeknop is groter geworden dat is toch duidelijk zichtbaar. Of heb ik teveel Spa-Rood gedronken?

 • Profielfoto
  william89

  Sorry het zou aan mij kunnen liggen, maar volgens mij zitten de volumeknoppen gewoon aan dezelfde kant hoor…

 • Profielfoto
  pinkie

  Er is een chinees uit de school geklapt?? Nou, dan moet je het verhaal al helemaal niet geloven:grin:

 • Profielfoto
  Woutermesker

  Ontbreken van de homeknop? Nee toch … de voorzijde staat op het plaatje toch gewoon omgekeerd? Die homeknop is groter geworden dat is toch duidelijk zichtbaar. Of heb ik teveel Spa-Rood gedronken?

  haha ik denk dat ze denken dat de front camera oversized is geworden;)

 • Profielfoto
  kerelvent

  Ik zou het een stuk logischer vinden als de homeknop dezelfde behandeling krijgt als het touchpad van de MacBooks: knop én touch. Al zou ik een touchknop direct onder een touchscreen wel vreemd vinden. Het touchscreen geeft direct een visuele feedback, zo’n knop niet. Op de Mac heeft het touchpad, vooral nu met Lion, de gebruiker een stukje dichterbij gehaald. Op iOS is de gebruiker nu al een stuk dichterbij, zo’n knop met touch lijkt mij juist een soort van extra barrière.
  We zullen zien.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Vooral ‘De home-knop is verdwenen, zoveel valt op te maken uit de plaatjes. In plaats daarvan zou er een strip onderaan de iPhone zitten waarop multitouch-bewegingen gemaakt kunnen worden, bijvoorbeeld om de iPod-functie te bedienen, of tussen Apps te switchen.‘ is natuurlijk nu helemaal uit de duim gezogen.

 • Profielfoto
  Reimzter

  De plaatsing van de volumeknoppen is vrij logisch, gezien de mogelijkheid om een foto te maken met de ‘+’-knop. En die multitouch gestures en het verwijderen van de homebutton is zeker niet nieuw, maar had ’t niet dit jaar al verwacht. Very nice!

 • Profielfoto
  defecto

  Ik zou graag een iPhone zien waarbij de gehele onderkant – waar nu de home-knop zit – weg zou zijn. Dus eigenlijk gewoon een groot scherm met een minimale rand voor camera/mic etc. En dan een klein knopje aan de zijkant die dienst kan doen als home/reset knop mocht je scherm uitvallen o.i.d.:-)

 • Profielfoto
  suriflavour

  Nou beter word het er iig helemaal niet op! Wat een afgang

 • Profielfoto
  djneo

  Ik zou graag willen dat de home knop een kuiltje word waar op swipes kan worden uitgevoerd

  Snel naar een andere app swipe met je duim over de home knop

 • Profielfoto
  leovanh

  Wat mij betreft mag ie heel snel komen. Ik zit er op te wachten want mijn iPhone4 is gestolen.

 • Profielfoto
  Paulkwee

  Dan koop ik toch maar de iPhone 4, want die ronde hoeken vind ik niet echt super.

 • Profielfoto
  Sufkont

  Hoesje is misschien voor nieuwe ipod Touch ipv iPhone?

  Die heeft nog een “ronde” achterkant, terwijl de iPhone “Vierkant” is geworden.

  Ik ben het eens met mensen die zeggen dat de ronde lekkerder ligt in je hand, maar ik leg mijn 4 nog al eens op tafel en dan werkt dat toch heerlijk hoor!

 • Profielfoto
  Thomzzzzz

  Ik vind het nog wel erg vaag allemaal… ’t ziet er meer uit alsof iemand zonder kunde een uurtje heeft zitten spelen met 3D Max ofzo, en dan ook nog eens bepaald niet spannend!

  Wat mij betreft mag het ronde van de 3G en 3GS terug, ik vind de 4 minder prettig in de hand liggen en erg glad (MacBook is ook weg, terug naar alu? 1G? Die ene iPhone die wél echt mooi was? Steve, let eens op wat er de deur uitgaat!?)

  En lazerstraal toch eens op met die irritante links naar de Apple Store! Te vervelend! We weten die winkel zelf wel te vinden, maak je geen zorgen!

 • Profielfoto
  imacpro

  Ik zie nog steeds een homeknop zitten, het plaatje zit gewoon ondersteboven. Dat de homeknop wat oversized lijkt komt denk ik omdat het hier gaat om een hoesje, dus dan heeft de ontwikkelaar wat meer ruimte ervoor vrijgelaten. Het is trouwens wel duidelijk dat dit geen iPod Touch is, want bij de iPod Touch heb je op de voorkant geen streepje wat je tegen je oor moet houden.

 • Profielfoto
  BigAL

  ik zou wel willen dat de nieuwe Android kan draaien, zodat niemand meer kan zeggen dat Android de iPhone inhaalt.

 • Profielfoto
  Olieboer

  plaatje zit idd ondersteboven, maar uit het verhaal leid ik af dat die knop het multitouch gebiedje zit.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het liefst heb ik een échte iPhone 5 met groter scherm in een unibody aluminium casing. Lekker stevig en goed in lijne met iMacs wen Macbooks,

 • Profielfoto
  sanderploegsma

  Ik vind het design van de iPhone 4 toch wel veel mooier dan zijn voorgangers, dus dat ronde is een beetje jammer. Het verplaatsen van de volumeknoppen vind ik volledig onzinnig (hoezo is dat logisch omdat je nu met de + knop een foto kan maken? Op een camera zit de maak-een-fotoknop toch bij je rechterhand, niet je linker?) en een multitouch homebutton is i.c.m. een 4″ touchscreen een beetje overbodig.

  Groter scherm is daarentegen wel een dikke plus, ik heb altijd het gevoel dat er net te weinig ruimte is op het huidige scherm (zeker aangezien alle terugknoppen, menuknoppen etc er ook nog bij moeten).

  Ben benieuwd hoeveel hiervan waar is, uiteindelijk blijken dit soort rumours altijd een deel waarheid te bevatten, maar het klopt nooit helemaal… Of ze moeten weer een prototype in een bar ‘vinden’…

 • Profielfoto
  MadDonna

  iPhone 4 design is veel mooier, voelt cool en strak aan. Knop verdwijnen? Dat zou echt niet handig zijn.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vind het design van de iPhone 4 ook mooier dan de 3 Gs. Het enige wat ik niet zo mooi vindt is het glas, dus ik hoop dat dat metaal wordt. @sanderploegsma: idd is het handiger (voor de meeste mensen!) dat een knop voor foto’s maken rechts zit, maar dat zit hij dus ook als de volumeknop etc naar rechts gaat.

 • Profielfoto
  CorMac

  Ik zou graag willen dat de home knop een kuiltje word waar op swipes kan worden uitgevoerd

  Snel naar een andere app swipe met je duim over de home knop

  Naar een andere app App swipen doe je toch op je grote scherm, waarvoor heb je daar een kuiltje nodig…

  Ik zie nog steeds een homeknop zitten, het plaatje zit gewoon ondersteboven. Dat de homeknop wat oversized lijkt komt denk ik omdat het hier gaat om een hoesje, dus dan heeft de ontwikkelaar wat meer ruimte ervoor vrijgelaten .

  Heb jij het artikel wel goed gelezen? Er staat duidelijk dat dit waarschijnlijk een multi touch gebied gaat worden. En ookal is dat niet het geval, welke ontwikkelaar laat zo’n ruimte over rond een knop als speling… Volgens mij niemand want dat trekt op niets.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Heb jij het artikel wel goed gelezen? Er staat duidelijk dat dit waarschijnlijk een multi touch gebied gaat worden. En ookal is dat niet het geval, welke ontwikkelaar laat zo’n ruimte over rond een knop als speling… Volgens mij niemand want dat trekt op niets.

  Die ruimte zit er nu toch ook omheen bij de iPhone 4?

 • Profielfoto
  ArthurW

  Wat betreft het design vind ik het bijna opvallend dat niemand naar de ipad2 kijkt.
  Dit nieuwe ronde design is toch bijzonder logisch, in lijn met de ipad2. En zn unibody is ook goed in de huisstijl te passen als je kijkt naar de pro’s en de airs.

  Toen de 3g uitkwam bestonden er nog plastic iMacs en de witte macbook. Plus de G4 MBP, er was niet 1 duidelijke huisstijl. Als je nu naar het assortiment kijkt is dat anders; vrijwel alleen maar alu unibodies.

 • Profielfoto
  CorMac

  Die ruimte zit er nu toch ook omheen bij de iPhone 4?

  Volgens mij niet hoor, dit zijn de cases die ik gezien heb:  Geen één waar je een horizontale uitsparing hebt, maar enkel de ruimte van de home button.

  Maar ik heb djneo niet goed gequote, want als ik het goed begrijp denkt hij dat ze de uitsparing in de case dus horizontaal breder hebben gemaakt dan nodig was. Dat is dus niet het geval want er is helemaal geen uitsparing voor home button rond of breed omdat de case enkel rond de rand zit.

  @ArthurW: Nu bestaan er nog steeds plastic iMac’s hoor:smile:

 • Profielfoto
  NTG

  Met “rond” bedoelt men niet de vorm van de 3g(s) maar een nieuwe vorm. Ik denk gebaseerd op de iPad 2.

 • Profielfoto
  jobz

  Voor de geschiedschrijving: dit is dus niet uitgekomen in oktober 2011. 