Ik ga op vakantie en neem mee: veiligheid

14 reacties

Het is juli en dat betekent dat Nederland langzaam maar zeker leegloopt. Het strand lonkt, de rimboe wacht, de pindakaas is reeds ingepakt. One More Thing wenst je een fijne vakantie en geeft je de komende twee weken Appletips en -tricks voor op reis. Vandaag in deze reeks: veiligheid.

Denk aan de achterblijvers
Wie het aan kan om zonder computer op vakantie te gaan, moet er natuurlijk wel voor zorgen dat alle Apple appratuur veilig achter blijft. Gelukkig heeft Apple hieraan gedacht, want bijna iedere Mac heeft een speciale aansluiting voor kabels. Hiermee kun je je Mac verankeren aan je bureau en kan hij alleen met brute kracht ontvreemd worden. Kabels zijn te koop in de Apple Store.

Doe het veilig
Tijdens je vakantie moet je oppassen dat je digitale identiteit niet gestolen wordt. Als je op de camping gebruik maakt van een open hotspot, zorg dan voor een beveiligde verbinding. Bezoek je Twitter bijvoorbeeld onbeveiligd, dan is het voor anderen op het netwerk een koud kunstje om je Twitter account over te nemen. Zet HTTPS dus aan in je Twitterinstellingen en Facebookinstellingen. We zien de campingfoto’s graag tegemoet op wall of twitterfeed. Maar vergeet niet af en toe te melden dat je thuis bent, anders maak je het inbrekers wel heel makkelijk…

EHBO
Wat doe je als iemand een hartaanval krijgt? Hoe ga jij om met snijwonden? De EHBO app is een must voor iedereen die op vakantie gaat en graag het avontuur opzoekt. De app leert je wat te doen als iemand een hartaanval of beroerte krijgt en hoe je om moet gaan met verstikkingen, splinters en kneuzingen. Daarnaast kun je snel de locatie bepalen van een ongeluk en kun je met een druk op de knop het alarmnummer bellen.

Wallet
Loop jij met kopieën van paspoorten rond? Heb jij inloggegevens van je webmail in een note op je iPhone bewaard? Niet verstandig! Er zijn genoeg apps die speciaal gemaakt zijn om zaken als paspoortgegevens, creditcardnummers en inlognamen veilig op te slaan. Wij adviseren Wallet. Een iPhone app om al je data op te slaan die bovendien een variant voor je Mac heeft en daartussen perfect weet te synchroniseren.

Bankieren
Valt de vakantie toch iets duurder uit dan je had gedacht? Vergeet dan niet je randomreader mee te nemen. Of beter nog, download even de ABN Amro of Rabobank app. Hiermee kun je namelijk op je iPhone geld overmaken van je spaarrekening naar je betaalrekening. Laat die randomreader dus maar thuis. En die cheques ook.

Zoek mijn iPhone
En dan opeens slaat het angstzweet je uit. Waar is je iPhone? Je had hem de dag ervoor nog, nu is hij weg. Geen paniek, Find my iPhone biedt uitkomst. Iedereen met een Apple ID kan ‘Zoek mijn iPhone’ activeren in de voorkeuren van je iPhone of iPad. Wanneer je op een computer inlogt bij me.com kun je Apple de locatie van de verloren iPhone of iPad laten opzoeken en laten weergeven op een Google maps kaart. Zo kun je zien dat je verloren gewaande iPhone gewoon in die ene tent had laten liggen.

Bekijk alle artikelen in deze reeks.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Goed dat je er aandacht aan besteedt. Nuttig.

  Ik adviseer 1Password, maar (en dat is misschien je overweging) die is weer iets duurder maar werkt erg goed. Agilebits…..

 • Profielfoto
  dinck

  … en vergeet vooral niet iedereen via tweets, blogs, facebook-entries en zo meer op de hoogte te stelen van je afwezigheid!

 • Profielfoto
  MEEUW

  Leuk maar de meeste mensen vergeten de grootste veiligheid, thuis !
  (en onemorething dus ook)

  Veel mensen hebben op 1 of andere manier niet de kracht door van sociale media

  Laat niet op twitter, hyves ect weten dat je uberhaupt op vakantie ben.
  Anders doen de buren of je apparaten voor niks elke keer licht aan met idee alsof je thuis ben.

  LET dus op wat je digitaal voor informatie achterlaat !

 • Profielfoto
  wjend

  Vandaag op Twitter: Ik ga dus van 21 juli tot 11 augustus naar Amerika en daarna nog van 13 tot 16 augustus naar de camping.
  .
  Stompzinnig.
  .
  Verder leuk, die kleine series van jullie. OMT in San Francisco, Lion Bytes, Ik ga op vakantie, enz. Keep up the good work

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  TIP!
  Laat niet iedereen weten dat je met vakantie bent! Zeker niet op je voordeur plakken of op je hyves/facebook/twitter zetten dat je weg bent. Ook inbrekers maken daar soms gretig gebruik van! Vaak zijn inbrekers bekend in de buurt en doen ze hun ‘huis’werk.

 • Profielfoto
  Xcode

  Nu heb ik dataroaming uit staan op mijn iPhone (standaard al). In het buitenland wil ik echter niet dat mijn iPhone steeds e-mails gaat lopen ophalen, etc. Doet ‘ie dat dan automatisch niet meer omdat dataroaming uitstaat? Of moet ik toch mobiele data uitschakelen? Ik vind het namelijk wel belangrijk dat Find my iPhone op de achtergrond blijft draaien… je weet het immers maar nooit.

 • Profielfoto
  iep

  … en vergeet vooral niet iedereen via tweets, blogs, facebook-entries en zo meer op de hoogte te stelen van je afwezigheid!

  Vergeet liever WEL om dat te doen. Het dievengilde leest namelijk mee! Laat vooral via de social media weten dat je NIET op vakantie bent. Als je lekker massaal rond bazuint dat je op vakantie bent loop je het risico om een leeg huis aan te treffen. Je zult niet de eerste zijn die dat overkomt. Het aantal woninginbraken stijgt exponentieel bij de grote vakanties. De politie waarschuwt hier dan ook voor.
  Houdt het beperkt tot de mensen in de buurt zodat die weten dat je er niet bent en waar je wel bent maar doe dit hoogst persoonlijk. Dat is ook een heel stuk socialer dan een tweet, mailtje, krabbel, etc.
  .
  De VVE heeft ook vakantietips waarin ook absoluut wordt afgeraden om social media te gebruiken: Veilig op vakantie. Idem geldt voor het Politie Keurmerk: Veilig op vakantie.

 • Profielfoto
  Dakterras

  Dat is één van de redenen dat ik in mijn vakantie nog steeds tweets stuur over alledaagse dingen. Als je normaal gesproken dagelijks tweet en ineens al een paar dagen niet, dan krijgen kwaadwillenden ook wel een vermoeden.

 • Profielfoto
  Rees

  Hulp op zak: http://itunes.apple.com/nl/app/hulp-op-zak/id445823853?mt=8

  Deed me eraan denken toen ik EHBO las.
  @ Xcode: als dataroaming uit staat, dan wordt je mail niet opgehaald omdat er geen verbinding met internet gemaakt kan worden in het buitenland.

 • Profielfoto
  athom

  De Gifwijzer kan ook erg praktisch zijn.
  http://itunes.apple.com/nl/app/gifwijzer/id397585957?mt=8

 • Profielfoto
  Kasper

  UHm…je vergeet te melden dat voor Find my iPhone data roaming aan moet staan.

  Heb je dit uit staan en wordt je iPhone gejat dan heb je er dus alsnog geen moer aan, weet ik helaas uit ervaring.

  Kasper

 • Profielfoto
  Лукас

  Voor geld overmaken via de Rabobank app heb je alsnog een random reader nodig. Maar voor saldo bekijken niet!

 • Profielfoto
  janbergstra

  Wat ik zelf wel altijd handig vind, is om scans van belangrijke papieren (paspoort, reservering, rijbewijs, ziektekostenkaart etc naar een eigen hotmail-/gmail-account te mailen, zodat je daar in noodgevallen via een internet-cafe altijd een printje van kunt maken. (Of op een dropbox-account te zetten, natuurlijk…)

 • Profielfoto
  Ludo

  Als we nou toch reclame maken voor de Rabobank, kun je ook de ING app wel vermelden. Werkt wat omslachtig maar functioneert verder goed.