iCloud geeft iTunes 11 de ruimte

28 reacties

Toen we de video-opnames (volledig interview) met earcon-designer Jim Reekes net hadden gestopt, kwam het onderwerp op iTunes. Het programma dat hij al in de jaren 90 tevergeefs had geplugd aan Steve Jobs. Sinds de introductie van iTunes in 2001 was het volgens Reekes uitgegroeid tot een monster.

Het begon als bibliotheek voor muziek die je makkelijk kon synchroniseren met een iPod. Even later kwam daar een online muziekwinkel bij, maar naarmate iPods en later iPhones en iPads meer functies kregen, kwamen er in iTunes steeds meer mediatypen bij. Ondanks dat het programma nog steeds iTunes heet, is het eigenlijk verworden tot de opvolger van iSync, de synchronisatietool die met de komst van OSX 10.7 Lion stilletjes van het toneel is verdwenen.

De oer-iTunes, waar het nog om muziek ging...

Maar er is hoop voor Jim! Die hoop zit in de komst van iCloud en de draadloze synchronisatie-mogelijkheden die het met zich meebrengt. Niet alleen bevrijdt het iOS-apparaten van hun navelstreng met iTunes, maar het geeft ook Apple de mogelijkheid om iTunes helemaal opnieuw op te bouwen.

Volgens een betrouwbare bron van iDownloadBlog is Apple daar hard mee bezig. De stofkam wordt door de interface heen gehaald en iCloud integratie wordt toegevoegd. Dit zou betekenen dat een back-up die draadloos door een iPhone in iCloud wordt gemaakt vervolgens automatisch van iCloud naar iTunes wordt gesynchroniseerd. Ook de iTunes Store gaat veranderen in iTunes, zodat het niet meer getoond hoeft te worden als een geïntegreerde webpagina, maar waarmee het echt onderdeel wordt van iTunes 11.

September is traditioneel iPod-maand, maar ondanks almaar dalende iPodverkopen, kan het met een iPhone 5, iOS5 en iCloud op komst toch best een interessante maand worden!

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  Froggle

  Ik mistte iSync al voor m’n leen-Nokia. Maar gelukkig komt volgende week m’n iPhone weer terug. Dan kan ik eindelijk weer syncen met dat muziek programma.. :slant:

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Ben blij dat Apple iTunes eindelijk ondersteboven gooit! Het is al jaren een log beest van een programma.

 • Profielfoto
  Reschram

  Back to basics; Less is more. Verbinding maken naar wens is niet altijd synchroniseren. Op vakantie even foto’s overzetten van mijn iPhone. En de video’s staan er wel lelijk tussen in iTunes. Waarom niet direct laden naar eigen gekozen map? Apple: Werkt goed, kan nog steeds beter.

 • Profielfoto
  Germen

  Ik kijk echt uit naar iCloud. Volgens mij hoef je dan nooit meer na te denken of je telefoon wel goed gesyncd is.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Werkt wel nu, maar kan beter. [/zeurmodus]

  Maar het is een hele prestatie dat iTunes nog steeds zo soepelen snel kan werken, en tegelijkertijd zoveel functies kan vervullen.

  Maar de Cloud-tijd komt eraan, en dan is een renovatie op zijn tijd. Net als Leopard>Snow Leopard. Volledig optimaliseren de handel.:thumbsup:

 • Profielfoto
  karelschapie

  Ik kijk echt uit naar iCloud. Volgens mij hoef je dan nooit meer na te denken of je telefoon wel goed gesyncd is.

  Klopt, ik gebruik nu OS X Lion 10.7.2 (beta speciaal voor iCloud) en iOS 5 op mijn iphone en ipad en ik start net iTunes op, zie ik dat hij m’n iPad aan het backuppen is terwijl hij boven ligt. Heerlijk!

 • Profielfoto
  Mausy

  Aangezien ik een iPod Touch heb en er in Nederland vrijwel geen open Wifi netwerken zijn, ga ik niet echt veel aan iCloud hebben. Hopelijk komen er andere mogelijkheden om te synchroniseren als iTunes uitgekleed wordt.

 • Profielfoto
  iDeMi

  Wat mij betreft is iTunes een van de beste media programma’s. Duidelijk en overzichtelijk. Zeker als je je sneltoetsen kent dan kun er heel snel mee werken. Wat zou mogen verbeteren is de wijze van beheer en locatie van muziek videos.

 • Profielfoto
  dinck

  In de interface van iTunes zou ik graag 2 functionaliteiten extra zien: extra (al dan niet zef te definiëren) sorteervelden/kolommen en meervoudige sortering. Dit zal niet iedereen zinvol vinden, maar als je veel klassieke muziek hebt en daarnaast nog verschillende uitvoeringen van een zelfde muziekstuk, dan weet je wat ik bedoel.
  Verder hoop ik dat eindelijk 24-bits bestanden worden ondersteund.
  Ik heb geen iPod, iPad of iPhone, en download alleen podcasts, dus van onhandig synchroniseren kan ik niet meepraten:nerd:

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik snap best dat dingen beter en gestroomlijnder kunnen. iTunes is dicht gegroeid met de belangrijkste onderdelen die eigenlijk al jaren in de clous hangen. Waarom de rest dan ook niet?

  Zoals het nu is is iTunes eigenlijk overbodig geworden als manager voor media.

  Met iTunes Store , AppStore & Mac AppStore voor Muziek, TV, Film, Games, Apps en daarnaast iCloud voor data heb je eigenlijk al het belangrijke al op internet in de clous staan. Apple heeft het alleen een mooi jasje gegeven en de nuttige functies van Mobile Me er aan verbonden. et Voilà iCoud.

  iTunes kan dan weer gewoon een muziek speler worden.

  Alleen hoop ik niet dat je dalijk losse apps moeten gaan gebruiken wanneer je niet gelooft in de online aanpak van Apple.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Nou, iTunes is IMO voorlopig nog niet overbodig als Media (lees: muziek) manager hoor. Leuk, die cloud, maar ik hou mijn muziekbib toch liever persoonlijk bij de hand.

 • Profielfoto
  Panda

  Back to basics; Less is more. Verbinding maken naar wens is niet altijd synchroniseren. Op vakantie even foto\’s overzetten van mijn iPhone. En de video\’s staan er wel lelijk tussen in iTunes. Waarom niet direct laden naar eigen gekozen map? Apple: Werkt goed, kan nog steeds beter.

  Dat bestaat al lang en heet fotolader.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Probeer iTunes maar ’s uit te leggen aan een nOOb/nieuwkomer. Gaat je niet gauw lukken.

 • Profielfoto
  knekkie

  itunes spreekt eigenlijk tegen waar apple voor staat.
  eenvoud en gebruiksvriendelijkheid.

 • Profielfoto
  plonserd

  iTunes wordt idd steeds ingewikkelder, ik heb al een jaar m’n iPhone niet meer gesynct omdat er altijd wel iéts misloopt.. Ook moest ik overlaatst een cdtje branden, en het heeft toch wel zeker 3 minuten geduurd voor ik vond hoe dat moest:-D

  iTunes wordt hier enkel nog maar gebruikt om muziek af te spelen via Airplay..

 • Profielfoto
  kerelvent

  Ik heb iSync in Lion nog gewoon in de menubalk staan. Wordt dat niet met de komst van iOS 5 en daarmee iCloud pas écht overbodig?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik heb nooit een probleem met iTunes. Heb meer dan 4000 songs erin staan, ingedeeld in afspeellijsten en zo’n 1000 videoclips en films.
  En daar hoef ik toch niks meer aan te doen dan m’n iPhone eraan te koppelen om te syncen en aan te kruizen wat ik erop wil hebben.
  Zo simpel is het. Wat is het probleem?

 • Profielfoto
  Michaeltje

  Ik gebruik iTunes om muziek aan te kopen en af te spelen. Uiteraard zijn er alternatieven, maar ben ik tevreden ermee. iCloud sta ik zeker en vast niet te springen. Maar zou wel goed zijn voor mensen die geen back-ups maken van hun systeem.

 • Profielfoto
  Eelco

  Ik geloof dat het verkeerd ging met iTunes toen het ook op Windows moest gaan draaien om je iPod te gaan beheren: daar moest het ‘alles’ kunnen terwijl er op de Mac alternatieve programma’s genoeg beschikbaar waren voor de diverse soorten content.
  Het is vreemd (vind ik) dat er sinds OSX beschikbaar is er standaard een map ‘Films’ in je user account staat terwijl de filmpjes voor je iApparaat in de map ‘Muziek’ staan. Ook irriteer ik me een beetje aan de manier waarop iTunes met boeken om gaat: ze zijn er wel maar in tegenstelling tot muziek of films kun je ze niet afspelen in iTunes…

 • Profielfoto
  BigAL

  sinds dat iTunes wil weten welke randapparatuur er gebruikt wordt, om dat weer door te spelen… nee, geen update meer voor mij

 • Profielfoto
  Reschram

  @Panda:
  Bedankt! Ik ben al een paar jaar Macgebruiker, maar heb nu pas de fotolader ontdekt die gewoon in OSX zit. Thuis iPhoto, op vakantie de lader. Ideaal.

 • Profielfoto
  michelvdb

  iTunes werd een behemoth, een leviathan. Tss, soms draagt de keizer nieuwe kleren, denkt hij, en staat lekker in zijn blootje.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik heb nergens last van. Het gaat mij erom of het werkt of niet. En in welk mapje mijn films staan boeit me niet.

 • Profielfoto
  wimbers

  itunes gaat om muziek, als je met andere media gaat werken moet je of je programma aanpassen (ilibrary, imedia, whatever), of de boel opsplitsen.

  (itunes / ivideo / itv / imagazine / ibook)

  het is langzamerhand een klerezooi geworden.
  inderdaad staan de fimpjes voor je ios ding in de muziek map, waardoor het knap onoverzichtelijk wordt, zelfs als je al je tags op orde hebt.

 • Profielfoto
  JoelCoster

  nu hope dat ze ook nog een ppc leopard versie maken, itunes 10.5 beta werkt daar iig nog wel mee

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  De store moet losgekoppeld worden van iTunes om het overzichtelijk te houden. iTunes hebben we niet meer nodig op de Mac. Daar zou de Finder prima voor in de plaats kunnen functioneren. Alle koppelingen zijn er op wat functionaliteit na. Nadeel is wel dat je daarmee alle Windows gebruikers in de steek laat…

 • Profielfoto
  JoelCoster

  Dr. Maddox 41 minuten geleden
  De store moet losgekoppeld worden van iTunes om het overzichtelijk te houden. iTunes hebben we niet meer nodig op de Mac. Daar zou de Finder prima voor in de plaats kunnen functioneren. Alle koppelingen zijn er op wat functionaliteit na. Nadeel is wel dat je daarmee alle Windows gebruikers in de steek laat…

  lijkt mij niet, in de finder kun je niet op album of artiest sorteren, en de hele tijd door mappen heen bladeren lijkt mij ook niks

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Daarom zeg ik ook, met extra functionaliteit. Ik kan me voorstellen dat een knop in de vorm van een muzieknoot, waarmee je in de Finder iTunes functies tevoorschijn haalt, een simpele en logische oplossing zou zijn. Het is behoorlijk “out of the box” maar absoluut mogelijk en gebruiksvriendelijk.