‘HTC maakt inbreuk op Apple’s patenten’

20 reacties

De Amerikaanse organisatie ITC (International Trade Commission), die oneerlijke handelspraktijken tracht aan te pakken, heeft bepaald dat smartphonefabrikant HTC zeker twee patenten van Apple heeft geschonden. Het gaat om technieken die diepgeworteld zitten in het mobiele besturingssysteem Android.

De consequenties voor het Taiwanese HTC kunnen verstrekkend zijn. De ITC kan namelijk bepalen dat de betreffende toestellen niet langer verkocht mogen worden in de Verenigde Staten. Daarnaast zal het bedrijf mogelijk grote sommen geld moeten betalen aan Apple als het de technieken blijft gebruiken.

HTC laat het er echter niet bij zitten en heeft al aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak. Het bedrijf wist de laatste tijd veel marktaandeel te winnen met relatief goedkope smartphones die draaien op Android, het mobiele OS van Google.

Het conflict tussen HTC en Apple maakt onderdeel uit van een omvangrijke ‘patentoorlog’, waarbij smartphonefabrikanten elkaar het leven onmogelijk proberen te maken. Naast HTC liggen ook Samsung en Motorola in het vizier van Apple.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  karelschapie

  Leuk artikel. Maar ik ben er niks mee opgeschoten. Het zou fijn zijn als je op zn minst vertelt om welke patenten het gaat..

 • Profielfoto
  CorMac

  Ik ga akkoord met karelschapie. Je geeft wel een link naar het hele artikel, maar je had hier ook kunnen vertellen over welke patenten het ging. Je wilt de mensen toch op OMT houden en niet naar een andere site jagen.

 • Profielfoto
  Statenweg

  De omschrijving van de patenten is nogal technisch van aard. Het gaat om technieken die diep onder de motorkap verstopt zitten en niet met iets herkenbaars als bijvoorbeeld multi-touch of de batterij te maken hebben. Daarom heb ik het samengevat als “Het gaat om technieken die diepgeworteld zitten in het mobiele besturingssysteem Android.” Mensen die ge├»nteresseerd zijn in de details kunnen natuurlijk altijd doorklikken.

 • Profielfoto
  palahala

  Tja, anderen hebben al eens uit de doeken gedaan dat het een gek rijtje patenten is. En de suggestie geopperd dat het Apple (natuurlijk) om Google te doen is, maar bij de kleintjes begint om andere telefoonmakers af te schrikken en omdat het bang is dat er niet zo snel te winnen valt van Google. Kudos voor HTC dat ze niet gezwicht zijn voor een afkoopsom. Ben benieuwd hoeveel hulp ze al van Google gekregen hebben.

 • Profielfoto
  roger767

  Het gaat om technieken die diepgeworteld zitten in het mobiele besturingssysteem Android

  hoort google dan niet aangeklaagd te worden, android is toch niet van HTC?

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Het moet ook maar eens afgelopen zijn met dat eeuwige na-geaap. Verzin zelf wat.

  RIM durft geen voet meer te zetten, waardoor de producten steeds harder falen. Een tablet zonder mail? 1=1=1=1?? Hallo?:slant:

 • Profielfoto
  iPredict

  genieten dit, en het mooiste is dat bedrijven van deze grootte tijdens het ontwerpen al dondersgoed weten met welke patenten van andere bedrijven ze te maken hebben.

 • Profielfoto
  jimeh

  Het moet ook maar eens afgelopen zijn met dat eeuwige na-geaap. Verzin zelf wat.

  RIM durft geen voet meer te zetten, waardoor de producten steeds harder falen. Een tablet zonder mail? 1=1=1=1?? Hallo?:slant:

  Jij weet dus duidelijk niet hoe het zit, als een bedrijf als apple een nieuw product uit brengt vragen ze werkelijk op iedere poep en iedere scheet een patent aan. En na een tijdje als de concurrentie met een product komt gaan ze de hele handel aanklagen en uitmelken zo is het met ieder product dat als eerste in zijn soort wordt uitgebracht, om de concurrentie op een zo’n groot mogelijke afstand te houden (na een aantal jaren vervallen de patenten namelijk en dan heeft de concurrentie vrij spel). Niets met nage-aap te maken gewoon een lullig detailtje dat toevallig gelijk is aan apple zijn manier.

 • Profielfoto
  dwerg85

  Niets met nage-aap te maken gewoon een lullig detailtje dat toevallig gelijk is aan apple zijn manier.

  Vaak is het niet echt een lullig detail hoor. Maar het feit blijft dat iedereen hier te maken heeft. Daarom betalen grote bedrijven zich scheel aan patent advokaten. Die horen dit soort spul op te zoeken. Apple betaalt waarschijnlijk zelf ook bakken met geld aan rechten om bepaalde technologien te mogen gebruiken.

 • Profielfoto
  BigAL

  Als OMT nou ook eens bericht als apple zelf in de buidel moet tasten voor patenten, zoals bijv. bij de overeenkomst tussen Nokia en Apple. Dan ontstijgen we nog eens het fanboy gehalte en wordt het een serieuze nieuwssite over Apple.

 • Profielfoto
  palahala

  Het moet ook maar eens afgelopen zijn met dat eeuwige na-geaap. Verzin zelf wat.

  Of vraag geen patenten aan voor iets dat allang bestond, zoals automatisch roteren van het scherm

 • Profielfoto
  wouwout

  Het moet ook maar eens afgelopen zijn met dat eeuwige na-geaap. Verzin zelf wat.

  Of vraag geen patenten aan voor iets dat allang bestond, zoals automatisch roteren van het scherm

  inderdaad. 1 patent gaat over het linken van informatie als een telefoonnummer of email adres aan een applicatie. Dus: klik op een mailadres op je telefoon, en mail opent. Klik op telefoonnummer en het nummer wordt gebeld.
  Dit bestond al lang voordat Apple er een patent voor aanvroeg, namelijk in Windows Mobile (de oude versies). Volgens mij ook in Palm software.
  Apple is met een onsympathieke oorlog tegen Google bezig, het gaat om marktaandeel en niet (meer) om creativiteit.
  Jammer dat OMT niet even uitlegt waar deze patenten om gaan. Zo wordt de Apple propaganda in stand gehouden?

 • Profielfoto
  wouwout

  Het moet ook maar eens afgelopen zijn met dat eeuwige na-geaap. Verzin zelf wat.

  Of vraag geen patenten aan voor iets dat allang bestond, zoals automatisch roteren van het scherm

  Inderdaad. Het gaat hier niet om vernieuwende creatieve patenten, maar het door Apple vastleggen van technieken die al jaren bestonden maar nog niet gepatenteerd waren.

  1 patent gaat over het automatisch opstarten van een functie van je telefoon door op iets te klikken. Bijvoorbeeld: klik op een telefoonnummer en het nummer wordt gebeld. Klik op mailadres en mail wordt geopend.
  Allemaal functies die al jaren bestonden voordat Apple er een patent op kreeg. Zat in Windows Mobile en Palm software.
  Apple is met een vuile oorlog tegen Android bezig.
  Jammer dat OMT het niet voor elkaar krijgt om de hoofdlijnen van de patenten uit te leggen. Ik lees alleen nog maar Apple propaganda. Hoe zit dit?

 • Profielfoto
  iDaan98

  Het spijt me heel erg, maar ondanks dat ik de iPhone supermooi vind, vindt ik HTC telefoons denk ik toch meer bij me passen. Ze zijn goedkoper, het zijn mooie telefoons (uitzonderingen daargelaten), de Sense UI is prachtig en naar mijn inziens beter dan iOS (sorry). Daarentegen heb ik wel liever een iPad dan zo’n HTC tablet.

  Ik voel de reacties al aankomen…

 • Profielfoto
  AppleStef

  Ik voel de reacties al aankomen…

  idd, Maar waarom schrijf je jou reactie dan nog ?
  als je tog weet dat er veel commentaar gaat komen.

 • Profielfoto
  imathijs

  Ach, ‘kennis delen’ worden we alleen maar beter van. Graantje meepikken van het succes snap ik dan ook wel. Ze hebben alleen wel zichzelf te pakken elke keer.

 • Profielfoto
  JH90

  Als OMT nou ook eens bericht als apple zelf in de buidel moet tasten voor patenten, zoals bijv. bij de overeenkomst tussen Nokia en Apple. Dan ontstijgen we nog eens het fanboy gehalte en wordt het een serieuze nieuwssite over Apple.

  Helemaal mee eens, het lijkt hier net alsof Apple nooit wat verkeerd doet en dat ze altijd oppermachtig zijn..
  Daarbij vechten ze HTC flink aan omdat ze hun marktaandeel verliezen aan de telefoons van HTC, Apple voelt gewoon de hete adem in z’n nek.

 • Profielfoto
  throttlemeister

  BigAL op 17 juli 2011
  Als OMT nou ook eens bericht als apple zelf in de buidel moet tasten voor patenten, zoals bijv. bij de overeenkomst tussen Nokia en Apple. Dan ontstijgen we nog eens het fanboy gehalte en wordt het een serieuze nieuwssite over Apple.

  Sterker nog, 8 andere patenten die Apple in deze rechtszaak had aangedragen zijn al door de rechter naar de prullenbak verwezen, alleen deze 2 zijn nog over. En voor deze 2 is de eis nog niet toegewezen, maar zijn ze voorlopig zijn voor deze 2 genoeg redenen om aan te namen dat er inbreuk wordt gemaakt dat ze verder behandeld worden.

 • Profielfoto
  MauZ

  vreemd.

  Ik kwam dit tegen