Heeft de iPod nog toekomst?

38 reacties

De iPod, die in 2001 voor het eerst aan de wereld werd getoond, vormde de basis van Apple’s huidige succes en rijkdom. Lange tijd liet de draagbare muziekspeler een onstuimige groei zien, maar dat beeld is aan het veranderen. Doordat er steeds meer iPhone’s verkocht worden, daalt de vraag naar iPods al een tijdje. Niet verwonderlijk, want wie een smartphone bezit hoeft geen iPod meer bij zich te dragen om muziek te luisteren.

De vraag naar de iPod piekte in 2009. In het eerste kwartaal van dat fiscale jaar (tijdens de kerstinkoop) werden maar liefst 22.727.000 stuks verkocht. In het eerste kwartaal van dit jaar ‘slechts’ 19.446.000. De hoogste omzet werd behaald in 2008. De enige iPod die geen last heeft van een dalende vraag is de iPod touch. Deze uitgeklede iPhone beschikt over draadloos internet en is mateloos populair onder tieners die zich geen telefoonabonnement kunnen veroorloven, maar wel graag spelletjes spelen en muziek luisteren.

De vraag naar iPods daalt

Apple voorzag tijdig dat de smartphone vroeg of laat de functie van muziekspeler zou overnemen en besloot in 2007 de iPhone op de markt te brengen. Hiermee beconcurreerde het bedrijf weliswaar zijn eigen succesvolle iPod, maar voorkwam het dat de concurrentie in de toekomst met de omzet ervandoor zou gaan. Niet veel managers zouden het hebben aangedurfd om te concurreren met hun eigen succes, maar het was een noodzakelijke stap om niet samen met de iPod ten onder te gaan.

De iPod lijkt dus aan relevantie te verliezen. Bovendien passen de iPod classic, nano en shuffle door een gebrek aan internetverbinding niet langer in Apple’s pas aangekondigde strategie van de ‘cloud’, waarbij je muziek niet langer met een kabeltje gesynchroniseerd wordt maar draadloos via Apple’s servers. Hierdoor zal de verkoop van deze modellen mogelijk nog verder afnemen in het voordeel van de iPhone en iPod touch.

De snelle opmars van de iPhone

Heeft het nog zin voor Apple om door te gaan met de iPod in zijn klassieke vorm? Bovenstaande constatering schetst geen positief plaatje. Er zal steeds minder vervangingsvraag optreden, doordat mensen de noodzaak van een iPod niet meer inzien. Toch zijn er genoeg redenen voor Apple om de aandacht op de muziekspelers te blijven richten.

 • De iPod heeft nog altijd zo’n 70% marktaandeel. De vraag naar muziekspelers daalt weliswaar, maar zolang het duurt heeft Apple een aardige melkkoe aan het product (in het eerste kwartaal van dit jaar bracht het nog ruim 3 miljard in het laatje).
 • De relatief lage prijzen van de iPod maken de speeltjes interessant voor tieners en mensen in ontwikkelingslanden. Met een instapprijs van nog geen 50 euro voor de iPod shuffle is dit Apple-product voor bijna iedereen binnen handbereik. Zijn ze eenmaal ‘aan boord’, dan zullen ze geneigd zijn later meer en duurdere producten uit Cupertino aan te schaffen (het zogenaamde halo-effect).
 • Er zijn nog genoeg gebruiksmomenten waarop een simpele iPod beter van pas komt dan een iPhone (een iPhone bij je dragen tijdens het joggen is toch minder plezierig dan een iPod shuffle).

Het is de vraag of Apple in de nabije toekomst nog radicale veranderingen zal doorvoeren aan de iPod. Een ander scenario is dat het bedrijf besluit de huidige modellen te laten voor wat ze zijn en slechts kleine aanpassingen zal doen totdat de verkoop over een tijdje voorgoed is opgedroogd. Bij Apple weet je het echter nooit.

Reacties

38 reacties
 • Profielfoto
  Mich

  De markt is denk ik gewoon verzadigd. Als je geen iPhone hebt koop je enkel een iPod als je aan vernieuwing toe bent.

  Naar mijn mening moet de iPod classic wel blijven bestaan, mss kleine update met flash ipv hdd. Maar met het clickweel etc is toch echt wel DE iPod altijd geweest.

 • Profielfoto
  karelschapie

  En maar zeuren over een mini iphone, iphone light of prepaid iphone omdat dat goed zou zijn voor de groei van de iphone. bullshit want je koopt een iphone of geen iphone, geen ripoff

 • Profielfoto
  Jojo890

  Overal komt een einde aan.

 • Profielfoto
  FloorvN

  ik ben bang dat de shuffle en classic gaan verdwijnen !
  de Nano krijgt weer een flinke update met mischien wel een bijna volledig IOS erop.
  Apple zal doorgaan met de iPod Touch, iPhone, iPad en iPod Nano denk ik…
  Ze zullen allemaal nog even een upgrade krijgen voor IOS5 en iCloud, echter denk ik dat de iPad nog even niet aan de buurt is voor een hardware upgrade..:P

 • Profielfoto
  Stijntjhe

  Ze moeten de iPod niet helemaal laten verdwijnen, ze moeten eigenlijk die Chrome iPod Shuffle weer eens terug in de store doen die was nice!
  Die van nu zijn echt dik en lelijk met die knoppen enzo…

 • Profielfoto
  KR1275

  Misschien heeft de iPod Touch nog wel meer toekomst dan de iPhone. Over een paar jaar heb je overal internetbereik en is bellen over ouderwetse GSM-lijnen niet meer nodig. De paniek van de telefoonaanbieders is niet geheel ongegrond.

 • Profielfoto
  dylmaster

  De iPod touch heeft nog toekomst. De classic is allang “dood” en de nano is ook langzaam aan het sterven. De shuffle sloeg nooit echt massaal aan.

 • Profielfoto
  iSponge

  Misschien dat de nieuwe nano wel wifi krijgt, maar enkel om draadloos te syncen en niet om te internetten enzo.. naja.. misschien voor een weer-appje ofzo maar verder niet.

 • Profielfoto
  diotav

  De iPhone en iPod touch smelten op termijn samen door middel van een ‘ingebouwde SIM’. Gezien de capaciteit van flash met de dag groeit zullen de nano, classic en shuffle uiteindelijk plaats maken voor één iPod.

 • Profielfoto
  blurryMotions

  Elke verkochte iPod is een potentiële iTunesklant. Ik denk dat ze de instap modellen nog wel even zullen laten bestaan naast de dure iPod Touch. Een touch maak je nog steeds niet voor de prijs van een shuffle, en bedenk eens wat een marge ze op die shuffle maken!

  iPod is voorlopig nog niet dood lijkt me.

 • Profielfoto
  Usain

  Ik heb 3 shuffles thuis liggen kei handig die dingen.

 • Profielfoto
  kuik

  Lang leve de classic, met zijn 160gb kent ze geen gelijke, er zijn er nog genoeg die geen moment zouden twijfelen om een classic te kopen als de oude kapot zou gaan, de rauwe kracht van bijna je hele bieb in je zak, en die is er simpelweg nog niet, tenzij je een 13 inch’er mee wilt zeulen…

 • Profielfoto
  TandMac

  De shuffle, ik ben er gek van!
  Het ding gaat steeds mee op vakantie, bijzonder handig op ’t strand!.
  Mee bij het sporten, het weegt nix.
  Op de motor, je kan ‘m overal aan hangen en nog bedienen met je handschoenen.
  En er kan genoeg muziek op om je een dag bezig te houden onderweg!

  Een wonderbaarlijk apparaatje.
  I:heart: it!

 • Profielfoto
  macpro

  Ik sluit met aan bij iSponge. Apple is vernieuwend genoeg om WiFi in de iPods te stoppen zodat die ook geschikt worden voor de iCloud.

 • Profielfoto
  leovanh

  Ik gebruik tijdens sporten altijd de nano. Verder is mijn iPhone mijn iPod.

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  De iPod stamt uit een tijdperk dat onze telefoons nog niet zo uitgebreid waren.

  Waarom zou je nu nog met een iPod en een iPhone rondlopen, als je iPhone (of Android, of Windows) toestel al alles kan?

  Ik denk niet dat de markt verzadigd is, ik denk dat de markt er gewoon in z’n geheel voor afneemt.

  Aan de andere kant van het spectrum zie je hetzelfde gebeuren. Sony en Nintendo kunnen Apple en Google maar moeilijk bijbenen met hun app winkels. Mensen leveren steeds meer hun DS en PSP in voor een smartphone.

  De markt verschuift gewoon. Men wil 1 apparaat dat alles kan.

 • Profielfoto
  unSOUND

  Waarom zou je nu nog met een iPod en een iPhone rondlopen, als je iPhone (of Android, of Windows) toestel al alles kan?

  Alles ? Zolang de iPhone gelimiteerd is tot 32 GB, en de iPod touch tot 64 GB, dan kunnen ze niet “alles” wat een iPod classic kan.
  [size=2] [/size]
  Ik ben momenteel stad en land aan het afzoeken naar een iPod video. Ten eerste omdat die qua geluidskwaliteit en volume beter is dan de huidige iPhones en iPods, maar ook omdat die als enige is te upgraden naar 240 GB, want zoveel schijfruimte heb ik graag bij me…

 • Profielfoto
  plonserd

  Ik heb ook genoeg aan m’n 16GB iPhone 3GS voor m’n muziekjes, maar m’n vriendin heeft naast haar iPhone 4 16GB ook steeds haar 160GB iPod Classic in haar handtas zitten. Zij wil op eender welk moment kunnen kiezen welk nummer ze gaat beluisteren, wat best begrijpelijk is.

  We zien wel wat iCloud brengt zeker, ik zie de iPods nog niet zo snel verdwijnen..

 • Profielfoto
  Domtoren

  Zolang het 3 miljard omzet per kwartaal oplevert (12 miljard per jaar) gaan ze er vast mee door. Wat wij bij onemorething.nl er ook van vinden;-)

 • Profielfoto
  Welloe

  Het argument dat je geen iPod meer nodig hebt als je al een iPhone of een andere smartphone hebt, heeft op genoeg mensen geen betrekking.

  Ik heb zelf bijvoorbeeld bij lange na niet genoeg aan de opslagcapaciteit die een iPhone mij biedt. Aan de 160gb van m’n iPod classic kom ik inmiddels ook al tekort. Genoeg mensen lopen nog met een iPod naast hun smartphone rond, aangezien de muziek-applicatie ook kostbare batterijtijd slurpt.

  Ook gebruik ik nog een iPod shuffle voor tijdens het sporten, aangezien je het niet moet hebben dat je iPhone uit je zak valt (in mijn geval met skateboarden). Terwijl er aan een iPod shuffle maar vrij weinig kapot kan gaan door een val.
  Mocht er dan toch wat kapot gaan, dan koop je voor een paar tientjes een nieuwe.

  Voor mij nog genoeg redenen om een iPod te blijven houden naast mijn iPhone.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Alles via the cloud ? wat als je onderweg bent en je hebt geen (goede) mobiele internetverbinding , wat dan ? Ja precies…

  The cloud , my ass

 • Profielfoto
  iPrincess

  Als ik geld teveel had zou ik zeker een iPod Classic kopen! Ik vind het echt een van de mooiste apparaten van Apple, samen met alle andere click-wheelmodellen!

  Sowieso laten zij de iPods nog in hun assortiment, want voor vele mensen is dit hun eerste kennismaking met Apple (voor mij ook toentertijd) en gaan dan steeds meer dingen van Apple kopen.

 • Profielfoto
  ibla

  Alles via de Cloud geloof ik ook niet. Hoe moet ik dan straks in het vliegtuig nog muziek luisteren? Ik vlieg veel op de UK met Easyjet en die hebben voorlopig echt nog geen wifi aan boord… Of bijvoorbeeld op zee? Er zijn zat plaatsen waar je echt geen wifi gaat krijgen.

  Ik gebruik een Nano met Nike sensor om mee hard te lopen (iPhone vind ik te zwaar) en ik gebruik een Classic 160Gb in m’n auto bedienbaar via het navigatiesysteem. Heerlijk om mijn hele bieb altijd onderweg mee te hebben. Mijn iPhone staan zoveel apps op dat er echt te weinig albums op kunnen.

 • Profielfoto
  WOZ

  Een iPod met 3G en microfoon! Dan bel ik via Skype, sms via whatsapp en alleen een data bundel. Perfect!

 • Profielfoto
  Hermanko

  Hier ook een iPod Classic die veel wordt gebruikt en als het nodig zou zijn ook weer zou kopen.

 • Profielfoto
  slewes

  Heb gewerkt in de retail waar we Apple verkochten en daar was de Classic altijd op en er was altijd vraag naar meer. Blijft toch een solide data bonk.

 • Profielfoto
  javga

  Kuik:

  Lang leve de classic, met zijn 160gb kent ze geen gelijke, er zijn er nog genoeg die geen moment zouden twijfelen om een classic te kopen als de oude kapot zou gaan, de rauwe kracht van bijna je hele bieb in je zak, en die is er simpelweg nog niet, tenzij je een 13 inch’er mee wilt zeulen…

  Helemaal mee eens! Wellicht ben ik een dino, maar ik zou niet eens willen ruilen met een Touch. Het is die rauwe kracht van bijna je hele bieb in je zak. En… geweldig handig om eens wat zware (grafische) bestanden te vervoeren. Ik gebruik mijn 120 gigger dagelijks en met mijn Nano sport ik. Ook ideaal!

 • Profielfoto
  RobbieB

  De grafieken die jullie weergeven zijn echt beroerd.

  De grafische weergaven van de cijfers is sowieso incorrect. Het gebruik van gevulde lijngrafieken suggereert dat er gedurende het gehele jaar een toename is (ondanks jullie toevoeging van 1e kwartaal).

  De cijfers op de y-as kloppen niet. In kwartaal 1, 2011 zou er dus 10.000 miljoen omzet zijn gedraaid op iPhone’s..

  Het is werkelijk een zooitje en beschamend voor een journalistiek blog!

 • Profielfoto
  mrchablis

  Voorlopig is er zeker nog een toekomst voor een simpele ipod. De overgrote meerderheid van de mensen heeft nog niet eens een smartphone. Niet iedereen is bereid geld neer te tellen voor speelgoed dat ze au fond niet nodig hebben, de ipod heeft dus nog wel een doelgroep. Als binnen een jaar of twee, drie elke telefoon kan wat nu een iphone kan zal de ipod wel stilaan van het toneel verdwijnen.

 • Profielfoto
  pimpidiel

  Leuk artikel om te lezen. Maar in de conclusie had ook wel iets mogen staan over verkoop van iTunes muziek. Dat is natuurlijk ook een leuke inkomens bron.
  Maar voor de rest een interresant verhaal;-).

 • Profielfoto
  Hydræ

  Heeft de iPod nog toekomst?

  Een typische vraag die een manager zou stellen, gebaseerd op cijfers. Voor klanten is het maar net welke waarde je eraan hangt, als je je iPod classic nog elke dag gebruikt heeft ie voor jou alle toekomst van de wereld. Ook de iPod Classic naast iCloud lijkt me een prima synergy. Ik snap niet dat als een product een jaar niet geactualiseerd is, het gelijk wordt bestempeld als ‘dood’. Oke, er is een afname van verkoopcijfers, maar nog steeds lees ik 70% marktaandeel. Behoorlijk wat!

 • Profielfoto
  mvdenberg

  Ik mis de hardwarematige knoppen op m’n iPhone. Bovendien heeft m’n iPod classic veel meer opslag. Wanneer ik muziek luister via m’n iPod word ik niet gestoord door binnenkomende telefoontjes en sms’jes. Dit kan ik doen op m’n iPhone terwijl m’n muziek doorspeelt op m’n iPod. Wat mij betreft blijft de iPod!

 • Profielfoto
  MrGlenneke

  Ik wil toch nog steeds muziek luisteren op mijn iPod hoor.
  Niet iedereen heeft geld voor een iPhone en ookal heb ik een Nokia XpressMusic, toch vind ik het minder handig om muziek op te luisteren.
  De Classic en de Shuffle zullen misschien wel verdwijnen maar de Nano (en natuurlijk de Touch) moeten blijven bestaan.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Las ooit eens dat de iPhone eigenlijk de iPod phone had moeten heten. Maar dan had geen telco hem willen voeren. Net zoals de iPod geen succes was geworden als hij MacMan had geheten, zoals Steve Jobs bedacht had. Was nooit aangeslagen in de Windowswereld.

 • Profielfoto
  Sprint

  De Classic is nog steeds goud, met (als enige in de reeks iPods/iPhones) genoeg capaciteit voor de hele bibliotheek. Alleen wanneer die capaciteit geëvenaard wordt door een nieuw model, zou ik die overwegen.

  Naast iPhone, iPad enzo natuurlijk, die heb ik ook, ze hebben gewoon een andere functie dan de Classic krachtpatser.

 • Profielfoto
  Anicos

  Heeft de iPod nog toekomst… Zo lang er mensen zijn die puur een muziekspeler willen zeker. Mensen die bijv. al een mobiel hebben. Het blijft een mooie melkkoe.

 • Profielfoto
  dieplzkthnxbye

  Naast mijn iPhone heb ik nog altijd mijn vertrouwde iPod Nano 8gb. Simpelweg omdat ik lang moet reizen en anders mijn telefoon te snel leeg gaat.

 • Profielfoto
  iMarvin

  Zoals een enkeling voor mij geldt ook voor mij; laat de Classic leven ! Ik ben veel (lees: reteveel) onderweg, ook in het buitenland en dan werkt een iPod gewoon beter dan alle radiostations afzoeken. En je wilt soms ook je “eigen” muziek opzetten waar je op dat moment zin in hebt. Dankzij de Classic (en voorgaand de Video) heb ik altijd mijn gehele muziekbieb mee kunnen nemen. Ideaal…… !! Misschien stap ik van de iPod over als er een 128+ GB iPhone komt.