Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 28 juli 2011

Hé Lion, wil je me voorlezen?

Eén van de vele vernieuwde functies in Lion is VoiceOver, een technologie die Apple geïntroduceerd heeft in de iPod Shuffle, maar die ook in iOS en Mac OS X te vinden is. VoiceOver kan niet alleen gesproken commando’s uitvoeren maar zelf ook tekst uitspreken. In Lion zijn er nieuwe talen toegevoegd aan de functionaliteit, waaronder Nederlands.

Het is voornamelijk bedoeld voor visueel gehandicapten, maar iedereen die wel eens een flink stuk tekst leest heeft wat aan. VoiceOver kan je namelijk voorlezen!

Als je Lion installeert worden er standaard een aantal Engelse stemmen gedownload. Nederlandse stemmen moet je apart downloaden. Dat doe je door in de systeemvoorkeuren achtereenvolgens naar ‘Spraak’ en ‘Tekst-naar-spraak’ te gaan. Daar zie je een standaard-stem geselecteerd. Door op het uitklapvenster te klikken en ‘Pas aan…’ te kiezen krijg je een lijst te zien met stemmen in verschillende talen, waaronder Nederlands. Na selectie worden de stemmen automatisch gedownload.

‘Spraak’-systeemvoorkeuren

Je kan kiezen voor een mannen- (Xander) of een vrouwenstem (Claire). Luister je liever naar een zachte G, dan raden we je Ellen aan, een heuse Vlaamse stem. Overigens kan je hier ook stemmen uit andere talen downloaden. Met name Engelse stemmen zijn er in overvloed. Amerikaans, Brits, Schots, Iers, Zuid Afrikaans, Australisch en zelfs Indiaas-Engels is mogelijk.

Nadat je stemmen zijn gedownload en geïnstalleerd kan je ze gebruiken om je voor te laten lezen. Selecteer een stuk tekst, bijvoorbeeld van dit artikel, control klik (rechter muisknop) en kies ‘Spraak’ > ‘Start spraakfunctie’.

Wil je ook in het Engels voorgelezen worden, dan moet je de standaardstem in de ‘Spraak’-systeemvoorkeuren veranderen in een Engelse stem. Niet handig als je regelmatig teksten in verschillende talen voorgelezen wilt krijgen. Hier biedt Automator uitkomst. Dit programma dat zelfgemaakte takenreeksen kan uitvoeren, heeft in Lion de taak ‘Spreek tekst uit’ erbij gekregen. Door die taak in een nieuw ‘Voorziening’-document te slepen en vervolgens de gewenste stem te kiezen maak je eenvoudig een script voor een bepaalde taal. Je kan er meerdere aanmaken (bijvoorbeeld één voor Nederlands en één voor Engels. Deze scripts zijn weer oproepbaar in het optiemenu (control klik of rechtermuisknop).

Automator met ‘Spreek tekst uit’-taak

In dat zelfde optiemenu vind je nog een handig extraatje: ‘Voeg toe aan iTunes als gesproken track’. Selecteer je die optie dan krijg je in een popup menu de keuze door welke stem je de tekst wil laten uitspreken. Vervolgens wordt er een AAC-audiobestandje van gemaakt dat in iTunes verschijnt. Zo kan je ook op je iPhone of iPod lange stukken tekst voorgelezen krijgen. Handig toch?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hé Lion, wil je me voorlezen?
Sluiten