De leeuw is uit de kooi, download nu Lion!

241 reacties

De leeuw is los! Bijna twee jaar na Snow Leopard 10.6 verwelkomen we vandaag OS X Lion. Voor het luttele bedrag van 23,99 euro gaat hij over de virtuele toonbank van de Mac App Store. Download Lion nu! Zorg er wel voor dat je Mac klaar voor Lion!

Om Lion te kunnen installeren moet je namelijk beschikken over de laatste versie van Snow Leopard hebben (10.6.8). Vervolgens kun je Lion kopen, downloaden en installeren. One More Thing wenst je veel plezier met deze nieuwe katachtige!

Lion in al haar glorie

Gestures
Lion heeft veel invloeden gekregen van de iPhone en iPad. Een van de eerste tekenen van iOS-isering zijn de Multi-Touch-bewegingen. Heb je een (Magic) Trackpad of Magic Mouse dan kun je je geluk niet op. Met twee vingers swipe je terug en vooruit in Safari, met drie vingers schakel je tussen openstaande apps en met een dubbele tik zoom je in op onderdelen van een website. Net als op de iPhone en iPad. Wil je Lion optimaal ervaren, dan raden we je aan om een Magic Trackpad te kopen. Op de website van Apple is een filmpje te zien met een overzicht van alle bewegingen.

Gestures

Full Screen
Full Screen is het antwoord voor iedereen die een klein scherm heeft. Full Screen zorgt er namelijk voor dat je mac haar scherm beter benut door programma’s van Apple nu over het hele scherm uit te smeren. Door in fullscreenmode te gaan verdwijnen je rode, gele, en groene bolletjes linksboven, je taakbalk bovenin en verdwijnt je dock van het scherm. Alles wat overblijft is het venster van het programma. Handig dus als je maar weinig ruimte hebt op je scherm. Apple ondersteunt Full Screen onder andere bij Mail, iCal, Safari, Photo Booth, FaceTime en Voorvertoning. Bij iPhoto, iMovie, Garageband en de iWork programma’s is de volledige weergave ook toegevoegd of verbeterd.

Beeldvullende apps

Mission Control
Exposé on steriods, zo kan je Mission Control het best beschrijven. Met een druk op de knop (of een veeg over het trackpad) schuift je bureaublad naar achter en zie je alle vensters die open staan, programma’s die draaien. Bovenin krijg je een overzicht van je Spaces en kan je linksbovenin naar je Dashboard gaan. Mission Control sorteert de vensters per programma in het midden van het scherm. Door de vensters naar boven te slepen plaats je die in andere spaces of maak je (net als bij de folders op je iPhone) een nieuwe space aan.

Mission Control

App Store
De App Store is in Lion ingebouwd en zorgt ervoor dat nu nog eenvoudiger programma’s kunt aanschaffen. Vergeet dozen, schijfjes of tijdrovende installaties. Net als op de iPhone en iPad heb je in een handomdraai programma’s in je bezit. Klik in de App Store het programma dat je wilt hebben aan, vul je Apple ID in en in korte tijd staat het programma op je Launch Pad. Automatische software-updates zorgen ervoor dat je altijd in het bezit bent van de laatste versie. Groot voordeel is dat je na aanschaf het programma ook kunt downloaden op andere Apple devices zonder dat daar extra kosten voor worden gerekend.

Mac App Store

Launch Pad
Launch Pad is een van de vele nieuwe functionaliteiten om uniformiteit te creëren in OS X en iOS. Op de iPhone en iPad navigeer je naar applicaties via de app icoontjes. In Lion zal dit hetzelfde zijn. Launch Pad is dus de nieuwe schermvullende thuisbasis voor alle programma’s op je Mac. Het maakt schermvullende pagina’s voor je programma’s en voegt nieuwe pagina’s toe als je nieuwe programma’s toevoegt. Je zoekt het programma dat je wilt, en opent het met een enkele muisklik. Evenals iOS kun je de programma’s rangschikken naar eigen keuze, bundelen in mappen en verwijderen.

Launch Pad

Resume
Voor de ongeduldige gebruiker is Resume een fijne toevoeging aan OS X. Resume zorgt ervoor dat je bij het opstarten van je Mac meteen terug bent waar je gebleven was met al je programma’s en vensters op dezelfde plaats. Ook bij het installeren van software-updates hoef je niet eerst al je werk op te slaan en af te sluiten.

Resume

Autosave en Versions
Autosave is zo simpel dat je jezelf afvraagt waarom niemand dit ooit eerder heeft toegevoegd. Zo als de naam al doet vermoeden slaat autosave je documenten automatisch op. Je kunt met autosave op elk moment Pages afsluiten zonder dat je iets kwijt raakt. Autosave slaat automatisch alle wijzigingen die je doorvoert in je document op in plaats van steeds opnieuw versies op te slaan. Zo onthoudt Autosave welke wijzigingen je doorvoert en scheelt het veel ruimte op je harde schijf. Heb je dan iets gewijzigd wat je toch liever niet had gedaan? Geen nood want met Versions kan je snel door de geschiedenis van het document bladeren en zo alles weer ongedaan maken. Kortom, met Autosave hoef je nooit meer te denken: “Had ik nou maar opgeslagen.”

Versions

Airdrop
USB-sticks zijn niet meer nodig vindt Apple. Met Airdrop kan je namelijk draadloos bestanden van de ene mac naar de andere verplaatsen. Je selecteert het document en sleept dat in airdrop naar het mapje van de mac waar je het bestand naartoe wil sturen.Vanaf daar doet Airdrop alles zelf: het vraagt aan de andere mac om toestemming en dan wordt het bestand versleuteld naar de downloads map verstuurd. Voor Airdrop hoef je niet op dezelfde WiFi verbinding te zitten, Airdrop praat namelijk als het ware met de WiFi hardware op de macs. Iedere mac die Airdrop aan heeft staan wordt automatisch door Airdrop gedetecteerd. Airdrop is helaas niet te gebruiken met Windows computers.

AirDrop

Mail
Eindeloos scrollen en struinen door je mail is met Lion verleden tijd. De mailclient in Lion slaat een brug naar iOS door je mailonderwerpen gebundeld weer te geven. Op die manier houdt je je conversaties overzichtelijk en je mailbox geordend. Mail zet je hele scherm aan het werk met een twee-koloms breedbeeldweergave. Eén kolom met de afzenders en één met conversaties. Ook herkenbaar van iOS is de voorvertoning van twee regels. Mocht je toch veel mailverkeer hebben en snel iets terug willen vinden dan biedt de nieuwe verbeterde zoekfunctie uitkomst. Herinner je je slechts flarden van een bericht? Maakt niet uit, de slimme zoekfunctie van Mail vindt het terug.

Mail

Wil je meer weten over alle nieuwe fuctionaleiten van OS X Lion? Bekijk dan het overzicht met meer dan 250 functionaliteiten.

Reacties

241 reacties
 • Profielfoto
  lvdwiele

  Hij is aan het downloaden:)

 • Profielfoto
  Marcjah

  Weet iemand of het de GM build is?

 • Profielfoto
  Highlander

  Yahoo volop aan het downloaden.

 • Profielfoto
  Yan8

  Eindelijk!

 • Profielfoto
  tipex

  Hoe kun je gebruik maken van het up-to-date programma voor mensen die een mac hebben gekocht na 6 juni? Kan het wel downloaden voor die paar euro maar gratis net iets leuker:)

 • Profielfoto
  jobz

  hij is op 2% aan het dowloaden en het is nu al 24 euro waard.

 • Profielfoto
  rennified

  Downloading :-p

 • Profielfoto
  I-Joris

  Hoe zit het met family packs?

 • Profielfoto
  4tje

  Begin met de installatie

 • Profielfoto
  robbinonline

  Nieuwe airs:D

 • Profielfoto
  McJohn

  Starting download,……NOW!!!!! ^^

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ziet iemand nog de witte MacBook? Lijkt wel verdwenen:P?

 • Profielfoto
  reven

  EPIC, OMT is sneller dan Engadget!

 • Profielfoto
  nebilem

  gaat het een beetje snel?

 • Profielfoto
  MEEUW

  “Lion in al haar glorie”
  Niet een beetje overdreven…

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Ben aan het downloaden, maar ga nog niet meteen over tot installatie. Eerst eventjes wachten en kijken of er niet meteen bugs aan de oppervlakte komen.
  .
  Ik moet toch straks werken dus als ik terugkom zullen er zeker al bevindingen op One More Thing staan.:)

 • Profielfoto
  Paulkwee

  Nieuwe MACBOOK AIR IS ER OOK!!!
  http://www.apple.com/nl/macbookair/

 • Profielfoto
  RobbieB

  Nieuwe MBA’s, mac mini en ACD online. Witte macbook uit assortiment. Goedkoopste MBA nu €949:D

 • Profielfoto
  Maced.2

  GM build ?

 • Profielfoto
  dirkuijt

  @I-Joris: deze download mag je op 5 machines gebruiken met je Apple-ID, dus het IS een family pack:)

 • Profielfoto
  waterstof

  Ben al een kwartier aan het downloaden, maar wat gaat ie langzaam… (Wel begrijpelijk aangezien de halve wereld aan het downloaden is!)

 • Profielfoto
  henkmeid

  Nieuwe Mini!! Geen optical drive, wel apart te bestellen! Wordt een duur weekendje:) Mac Mini + iPad 2 in het verschied… thuis wat uit te leggen!;)

 • Profielfoto
  iMacDonalds

  ik ben benieuwd hoe ze lion gaan brengen aan de mensen die de mac bijvoorbeeld net een maand geleden hebben gekocht. dat is bij mij het geval en ik kan lino nu wel downloaden maar dan kost het me wel geld.

 • Profielfoto
  RobbieB

  Hmm. kan reactie niet editten, maar ze hebben ook een verlicht keyboard:D

 • Profielfoto
  alex_linden

  Witte Macbook bestaat niet meer?

 • Profielfoto
  MEEUW

  “Heb je een (Magic) Trackpad of Magic Mouse dan kun je je geluk niet op. Met twee vingers swipe je terug en vooruit in Safari, met drie vingers schakel je tussen openstaande apps en met een dubbele tik zoom je in op onderdelen van een website. Net als op de iPhone en iPad. Wil je Lion optimaal ervaren, dan raden we je aan om een Magic Trackpad te kopen. Op de website van Apple is een filmpje te zien met een overzicht van alle bewegingen.”

  Dit kon ik al zonder Lion.
  Dus zo geweldig is het niet.
  Daarbij raad ik echt geen magic mouse aan om te kopen.
  Ding is zo onprecies als wat. Zo magic is het allemaal niet.
  En als je een laptop heb dan heb je geen Magic trackpad nodig.
  Het optimaal ervaren val dus wel wat mee…..

 • Profielfoto
  Kyhd

  Yes halverwege!

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Het is de GM build

 • Profielfoto
  JDFS

  En laat nou net dat Up-to-date gebeuren om Lion gratis te krijgen (aanschaf na 6 juni) niet werken voor mij, want ik bezit geen creditcard!!! Apple, fix this!

 • Profielfoto
  Lifelogger

  Noodgedwongen een paar weken wachten, voor mijn MacBook Pro terug is van zijn inmiddels 4e reparatie.:sad:

 • Profielfoto
  MrHammond

  Hier in der Schweiz nog niet helaas…

 • Profielfoto
  mmars

  Yeh!

 • Profielfoto
  stel maar

  mac mini heeft geen superdrive mee. dag dag optical drive

 • Profielfoto
  DaveFlash

  ik ben benieuwd hoe ze lion gaan brengen aan de mensen die de mac bijvoorbeeld net een maand geleden hebben gekocht. dat is bij mij het geval en ik kan lino nu wel downloaden maar dan kost het me wel geld.

  Bij het mac up to dat programma (voor mensen die recent dus een nieuwe mac hebben gekocht) krijg je een download code, gift card code voor de Lion download per email. net zo als met promo codes voor de andere app stores. die code moet je per email krijgen

 • Profielfoto
  flotje1

  Nu maar wachten op iOS 5!

 • Profielfoto
  McJohn

  Hier in België staat mijn downloadbalkje op 1/4 reeds gedownload!:)

 • Profielfoto
  oegemeister

  de ‘gewone’ macbook is verdwenen. Hij is niet meer… Toch wel jammer. Vond het altijd wel een mooi ding (afgezien van de specificaties).

 • Profielfoto
  waterstof

  Lion staat al op nummer 3 ‘Top Betaald’ in de AppStore:lol:

 • Profielfoto
  Highlander

  hier 50% met Telenet:)

 • Profielfoto
  iMacDonalds
 • Profielfoto
  RobinProductions

  ik ben benieuwd hoe ze lion gaan brengen aan de mensen die de mac bijvoorbeeld net een maand geleden hebben gekocht. dat is bij mij het geval en ik kan lino nu wel downloaden maar dan kost het me wel geld.

  Bij het mac up to dat programma (voor mensen die recent dus een nieuwe mac hebben gekocht) krijg je een download code, gift card code voor de Lion download per email. net zo als met promo codes voor de andere app stores. die code moet je per email krijgen

  Waar heb je dat gelezen?

 • Profielfoto
  McJohn

  OK, enneuhm, dit soort topic las ik bij de release van Snow Leopard hier ook,…. wat denken jullie van 10.8? … eind volgende week is 10.7 old news eh,….:cool:

 • Profielfoto
  dirkuijt

  iemand al klaar?
  Ik hoor graag of Plex (plexapp.com) het goed doet…

 • Profielfoto
  Pascalvilt

  Build 11A511 voor de liefhebbers:-)

 • Profielfoto
  MrHammond

  Downloaderdiedownload…

  Gaat wel wat uurtjes kosten met 600 kb/s…

 • Profielfoto
  Mich

  Apple thunderbolt display!! yeeha!

 • Profielfoto
  Kyhd

  oke nu ff installeren. adios

 • Profielfoto
  krabbedoelie

  3mb/s Telenet Belgie

 • Profielfoto
  lucschram

  Nieuwe MacBook Air (met backlit) en Mac mini, die MAc mini ga ik halen:D

 • Profielfoto
  dirkuijt

  Bij mij wassie in een paar minuten binnen… Ziggo 120Mbt

 • Profielfoto
  reynaert.devos

  Er zijn nog wel een paar extra voorwaarden om Lion te kunnen draaien : niet alleen Snow Leopard, maar ook bv. 2 GB RAM. Dit is niet vermeld in het artikel.

 • Profielfoto
  rdg05

  Hij is binnen, even het InstallESD.DMG bestand op DVD branden, en daarna installeren.

 • Profielfoto
  Dakterras

  Damn, vergeten m’n MacBook aan te laten. Dan had ik ‘m mooi op m’n werk even via Remote Desktop aan het downloaden kunnen zetten;-)

 • Profielfoto
  guylincksje

  dit artikel is tijdelijk niet beschikbaar. Zegt hij nu al heel de tijd hier in belgië

 • Profielfoto
  McJohn

  Mja, hier over de helft. Telenet België, met goedkoopste abonnement.

 • Profielfoto
  dirkuijt

  Iemand trouwens al OSX Lion (GM) aan de praat gekregen op eem Core Duo?
  Met de handleiding op Appletips.nl was het me nog niet gelukt…

 • Profielfoto
  robbed

  Lion heeft de witte MacBook opgegeten! :'(

 • Profielfoto
  Ivo Trompert

  Voor de developers onder ons die xcode via de app store hebben gekocht. Het lijkt er op dat ze xcode ook aan het updaten zijn voor Lion want als er op zoek in de app store dan is het product niet meer zichtbaar.

 • Profielfoto
  DarthStijn

  Ook hier artikel tijdelijk niet beschikbaar:-(

 • Profielfoto
  peterwillemsen

  De MacBook air is vet, kan zo me eerste Mac worden! Alleen dat er nu geen nVidia 320m meer in zit verbaast me, nu zit er Intel GMA 3000 HD in:(

  Ik weet niet of het een negatieve verandering is, maar ik denk dat de Sandy Bridge, Core i series en de Thunderbolt het wel compenseren;)

 • Profielfoto
  DarthStijn

  Ok, aan het downloaden;-)

 • Profielfoto
  Maco

  ……ik heb ……Processornaam: Intel Core Duo
  geen Lion voor mij?:(

 • Profielfoto
  ariethemaniak

  Lang leve glasvezel:lol:

  Zit op 25% in ong. 15 min. En ondertussen nog de Tour live stream kijken :sarcastic:

 • Profielfoto
  24creative

  Hij zegt via het up-to-date programma dat mijn serienummer niet herkend wordt pfff… meer mensen die recht hebben op een gratis update dit probleem?

 • Profielfoto
  LeonDemeijer

  En als je een laptop heb dan heb je geen Magic trackpad nodig.
  Het optimaal ervaren val dus wel wat mee…..

  Tenzij je een extern beeldscherm hebt aangesloten, en de MBP op een mooie RainStand hebt staan, dan is de Magic Trackpad zeker van toegevoegde waarde…

 • Profielfoto
  Bazzminded

  WTF! Gaat lekker bij het Uptodate programma:

  Helaas, het ingevoerde serienummer is niet gevonden. Controleer serienummer opnieuw en voer het nogmaals in.

  Iemand anders dit probleem?

 • Profielfoto
  RafKe

  De nieuwe MacBook Air heeft (nog steeds) geen verlicht toetsenbord! Toch spijtig vind ik….

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Lang leve glasvezel:lol:

  Zit op 25% in ong. 15 min. En ondertussen nog de Tour live stream kijken :sarcastic:

  Jij doet dus een uur over 4 gig met glasvezel? FAIL:D hahahaha

 • Profielfoto
  dirkuijt

  @Maco je moet Core 2 Duo hebben.
  Er zijn handleidingen om op een Core Duo Lion te installeren.
  Het is mij toen niet gelukt, maar dat was nog met een oudere build.
  Ik denk dat er de komende dagen genoeg mensen gaan hobbieen om die “oudere” macs op Lion te krijgen…

  Link: http://www.appletips.nl/mac-os-x-10-7-lion-beta-gebruiken-op-niet-ondersteunde-hardware/

 • Profielfoto
  LeonDemeijer

  Mijn download is inmiddels klaar, echter heb ik problemen met een extra back-up maken van mijn administratie. Geeft een error -36 bij kopieeren naar een voor mac geformateerde HDD… Nu proberen een zipje te maken en kijken of dat werkt.. anders.. geen upgrade voor mij!

 • Profielfoto
  wwgnr

  @ Rafke: Welles…

 • Profielfoto
  Ankieee

  @24creative en @Bazzminded Ik heb precies hetzelfde probleem, ook mijn serienummer wordt niet herkent!

 • Profielfoto
  r_v_94

  Voor versie macbook na 6 juni hebben gekocht moet je creditcard hebben heeft iemand al een idee hoe dat te omzeilen is?

 • Profielfoto
  Ankieee

  @r_v_94

  LION GRATIS: http://www.apple.com/nl/macosx/uptodate/

  Je moet even bovenstaande link volgen, dan kom je bij de NL versie van het programma. Bij mij pakt ie m’n serienummer alleen niet..

 • Profielfoto
  JWB

  Aha, als je de GM hebt geinstalleerd, weigert hij hem te downloaden… Wil je betalen voor software, kan je niet eens betalen! :sarcastic:

 • Profielfoto
  Macteach

  Zo. En probeer maar eens een 10.7 systeem opnieuw (schoon) te installeren op een machine waar al 10.7 op staat.
  Mooi niet dus.
  Wat je download op dit moment in de Store is een UPDATE pakket. Werkt alleen op een 10.6.8 installatie. Dus wil je opnieuw installeren, eerst 10.6.8 installeren.
  Wat wel kan is de extra nooddisk gebruiken die 10.7 installeert, gelukkig.
  Maar fraai vind ik het allemaal niet…

 • Profielfoto
  Ankieee

  Oh sorry dat was de verkeerde link, dit is de juiste: https://uptodate.apple.com/nl/uptodate/macosxserver/

 • Profielfoto
  polansky

  Momenteel bezig met het maken van een bootable USB stick.

 • Profielfoto
  diedrikringenier

  Zo, dat gaat lekker snel met mijn nieuwe fiberfast van online. 10 minuten bezig en al over de helft!

 • Profielfoto
  LeonDemeijer

  Misschien een gigantische NOOB-vraag, waar ik eigenlijk al bijna zeker het antwoord op weet: Kun je vanuit Lion gewoon Time-Machine bestanden terugzetten die zijn geback-upt op Snow Leopard?

 • Profielfoto
  polansky

  @diedrikringenier

  Valt me behoorlijk tegen, was hier met mijn Ziggo abbo gewoon binnen 10 minuten helemaal klaar met de download.

 • Profielfoto
  madcat

  zo via mijn ipad met vnc de download gestart als ik thuis ben kan de installatie beginnen:)

 • Profielfoto
  Maco

  @ dirkuijt
  tnx voor de info…blij wordt ik er niet van:( , ik hou het in de gaten
  slecht hoor van Apple….je dwingen een nieuwe Mac te kopen

 • Profielfoto
  bartje

  Ik heb het idee dat ik alsnog een clean install aan het uitvoeren ben?
  Na een boot in het 10.7 installatie menu waarin ik kon kiezen tussen een TimeMachine backup installatie, of een nieuwe installatie.

  We’ll see. M’n TM heb ik niet bij de hand nu.

 • Profielfoto
  dirkmeister

  waarom moet je backuppen? alleen voor de zekerheid of wist hij alles bij Lion?

 • Profielfoto
  CorMac

  Lang leve glasvezel:lol:

  Zit op 25% in ong. 15 min. En ondertussen nog de Tour live stream kijken :sarcastic:

  Jij doet dus een uur over 4 gig met glasvezel? FAIL:D hahahaha

  Zoiets dacht ik ook al toen ik dat las, ong 1GB/15 min is niet snel voor glasvezel…

 • Profielfoto
  Highlander

  nog 14 minuten installeren

 • Profielfoto
  Highlander

  Vraagje daarna wil ik mijn tweede imac voorzien van Lion hoe ga ik juist te werk?

 • Profielfoto
  Ladurance

  Een beetje klagen over 15 min over 25%… Ik moet nog 1,5 GB en 35 min. Lang leven het hebben van een 8 Mbitlijntje,

 • Profielfoto
  Soulshaker

  3mb/s Telenet Belgie

  19 Mbit/s , Belgacom Belgie

  ha !

 • Profielfoto
  Jhollenberg

  Volgens mij zit Ziggo te hacken in het forum. Ik heb ook de 120Mb en na een half uur nog niet eens op de helft.:angry:

 • Profielfoto
  dirkuijt

  My bandwidth is bigger than yours…

  pfff…

 • Profielfoto
  Aappie

  Hier 200 kb/s. Ergens volgende week binnen.

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Lion is gedownload; ik ga nog wat wachten met de installatie.

 • Profielfoto
  stephanvanderwal

  Klote, langzme verbinding hier en druk data verkeer (neem ik aan). oet tot vanavond thuis wachten…….

 • Profielfoto
  Maco

  LEKKER BELANGERIJK DIE DOWNLOAD SNELHEDEN:evil:
  IK GA KROES BELLEN…..:lol:
  GEEN CORE 2 GEEN LION GRRRRRAAAAUUWWHH

 • Profielfoto
  Carrion

  @ Soulshaker

  FAIL jonge:)

  3 megabyte / s = +- 30 mbit

  Dus bijna het dubbel van uw 19:)

 • Profielfoto
  hopje123

  Kan je met de Lion install ook een volledig nieuwe install doen zodat je HD geformatteerd wordt?

 • Profielfoto
  macpro

  Mijn serienummer wordt ook niet herkend in het update programma:(

 • Profielfoto
  Ivo Trompert

  @highlander
  Er zijn twee manier waarop je dit kan doen:
  1. Dit is de makkelijkste manier:
  Download Lion opnieuw via de app store als je met het zelfde account inlogd als dat je Lion mee gekocht hebt dan kan je hem gewoon gratis opnieuw downloaden.

  2. De meer technische maar uit eindelijk tijdbesparende manier
  Voor deze optie heb je een USB stick of disk nodig van minimaal 4 GB. Wees er zeker van dat er geen belangrijke data opstaat, dit wordt namelijk verwijderd. Je kan het beste deze handleiding volgen: USB boot

 • Profielfoto
  Soap

  @Bartje
  Dat gevoel heb ik ook:eek:

 • Profielfoto
  roland020

  Hij staat er op! Alles is wel retesnel moet ik zeggen!
  Vind alleen de kleurloze menubalken jammer; was zo in de updates van iTunes, iPhoto etc, maar nu ook echt overal (Finder, Mail, etc).

 • Profielfoto
  Carrion

  hopje123

  Dat gaat niet he, redelijk tegenstrijdig, een clean install zonder alles te wissen.

 • Profielfoto
  diedrikringenier

  @ polansky. Ach ik had een gewone verbinding, dus voor mij is dit wel heel erg snel. Hij was overigens twee minuten later helemaal binnen. Het voortgangsbalkje klopte kennelijk niet helemaal.

  Nog een minuut en de installatie is klaar. Ben benieuwd.

 • Profielfoto
  dirkuijt

  net geinstalleerd, via Logmein, vanaf mijn windows werk-bak!
  Da’s wel cool, maar ja, nu staat er thuis een Lion op me te wachten, en ik moet nog een uurtje!

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ligt ’t aan mij of is Safari echt zo retesnel onder Lion??

 • Profielfoto
  hopje123

  @carrion
  Het zou kunnen zijn dat Lion een aparte partitie / deel van de schijf aanmaakt en daarna de rest leeg gooit.

 • Profielfoto
  Laurensblom

  na installatie gaat alles erg traag; rechtboven in de vensters staat een vraagteken, als ik daarop klik krijg ik: HET ONDERDEEL IS ONVINDBAAR; na installatie begon mijn mac met uitleg over Lion maar stopte direct weer; nou ja zal wel goed komen
  de vruchten van mijn ongeduld

 • Profielfoto
  Carrion

  @hopje123

  Nee, het enige van “aparte partitie” dat wordt aangemaakt is de restore van lion, voor de rest is het ofwel bestanden behouden en updaten, of bestanden “verliezen” en clean install doen.

 • Profielfoto
  Kyhd

  wauw gewoon 6gb ruimte gekregen door de update.

 • Profielfoto
  24creative

  Voor de mensen die recht hebben op een gratis update naar Lion:

  Er is een probleem met het controleren van de serienummers, er staat bij veel mensen “serienummer onbekend”..

  Nu staat er: There has been an error with the system. The administrators have been informed, please try again later.

  Wordt aan gewerkt dus! Nog even geduld;)

 • Profielfoto
  blurryMotions

  Heb toch nog zo’n 50 PowerPC applicaties rondhangen op mijn harde schijf, en Ow how cute, nog een dozijn Classic applications!!

  Wat is er ook alweer leuk aan Lion?

  Third party Rosetta? zit dat erin. Oh Iemand zei virtualisatie tegen me… hmm.

 • Profielfoto
  Laurensblom

  wat staat er bij jullie rechtboven in de vensters?
  bij mij dit:,

 • Profielfoto
  McJohn

  OK, Lion is up and running. Nu euhm….. wear kan ik die installer terugvinden om een zogenaamde boot DVD te maken? Er is geen recovery partitie aangemaakt hier zoals elders omschreven?

 • Profielfoto
  kingpanzee

  Lion zojuist geinstalleerd, ik heb nou al een hekel aan het nieuwe scrollen :’)

 • Profielfoto
  polansky

  @McJohn,

  Waarom heb je dat niet al gelijk gedaan, direct na het downloaden?
  Zo heb ik het gedaan en dat werkt nu prima.

  Die leeuw voelt wel lekker snel.

 • Profielfoto
  rdg05

  Hij staat erop, en moet inderdaad zeggen dat hij erg snel is, maar ik ben blijkbaar niet de enige die dat denkt.
  wat ik me nu afvraag is of die DVD die je maakt van het install bestand, of je daar een schone installatie mee kan maken. of is het een update?
  Iemand dit al uitgeprobeerd?

 • Profielfoto
  Undaunted

  Vraagje:
  Ik heb nog nooit wat in de App store gekocht, maar download ik dan gewoon een .dmg bestand o.i.d? Die ik dus ook op een USBstick kan zetten om vervolgens te installeren op m’n laptop?

  ((Mag hopen dat ze daar overna hebben gedacht, maar het lijkt me wat omslachtig om het 2x te moeten downloaden. Daarbij moet ik op mijn desktop nog wachten met deze upgrade tot alle software die ik gebruikt ervoor gepatched is..))

 • Profielfoto
  rdg05

  Het bestand wat je download is een APP bestand.
  in dat bestand zit onder andere een InstallESD.DMG bestand, wat je naar DVD kan branden.

 • Profielfoto
  LeonDemeijer

  Zojuist begonnen met de installatie, heb het idee dat hij een upgrade uitvoert, ik wil het liefst een clean install, vindt t erg vaag dat hij hier niet naar vroeg! Iemand tips?

 • Profielfoto
  Dennissimeau

  Wel jammer dat er geen introfilmpje is:P

 • Profielfoto
  Undaunted

  Het bestand wat je download is een APP bestand.
  in dat bestand zit onder andere een InstallESD.DMG bestand, wat je naar DVD kan branden.

  Ok, hartelijk dank!

 • Profielfoto
  Pienjow

  ik ben nu al Lion-t enthousiast.:wink:

 • Profielfoto
  wil51

  Waar staat dan de installer die je op dvd kan branden????

 • Profielfoto
  wil51

  Maar waar is dat APP bestand dat ik heb gedownload gebleven?
  Wil graag een installatie dvd maken.

 • Profielfoto
  pippen2

  Als het de GM versie is, ben ik iets minder enthousiast. Er zitten hele leuke dingen in Lion en ik ga het zeker aanschaffen via de App store, maar in de GM versie ben ik toch nog aardig wat bugs tegengekomen. Bijvoorbeeld: opstarten / inloggen duurt overdreven lang en in Safari zijn op verschillende sites niet alle links aanklikbaar.

 • Profielfoto
  rdg05

  Het app bestand is na de installatie verwijderd.:sad:
  Dit had je toen hij binnen was moeten doen.

 • Profielfoto
  patrickheiloo

  Facetime werkt bij mij niet meer na de install van Lion, 24″ LED cinema display.

 • Profielfoto
  LeonDemeijer

  Het app bestand is na de installatie verwijderd.:sad:
  Dit had je toen hij binnen was moeten doen.

  Misschien via time-machine het installatiebestand terugvissen?

 • Profielfoto
  polansky

  @Wil51
  Dat bestand staat niet meer op je computer.

  Je had vanuit SnowLeopard de bootable schijf moeten maken.

  Schermpje van de Lion install naar beneden klikken, dan naar programma’s en via de rechtermuisklik naar pakketinhoud en dan het hierboven genoemde bestand als bron moeten selecteren en je USB stick of DVD als doel.

 • Profielfoto
  snor18

  Geen ster veranderd met de GM versie, zelfde build 11A511……:angry: Had op wat bugfixes gehoopt!

 • Profielfoto
  rdg05

  Yep, dat was de manier.:lol:

 • Profielfoto
  Pienjow

  @ wil51: Als ie is gedownload (en je hem nog niet hebt geistalleerd, staat ie in de programmamap … “installatie OSX Lion” of iets dergelijks… na de install staat ie daar niet meer..

 • Profielfoto
  rdg05

  Geen ster veranderd met de GM versie, zelfde build 11A511…… Had op wat bugfixes gehoopt!

  Kom eens met wat voorbeelden dan?

 • Profielfoto
  bonoman

  Hopen dat Wacom met een update komt en ik gebruik kan maken van ‘Gestures’. De pen in combinatie met één van de knopjes op het tablet;-)

 • Profielfoto
  polansky

  @Hessel,

  Het belangrijkste vergeet je te melden.

  Dat je die install DVD of bootable USB stick moet maken vanuit Snow Leopard.

  Daarna pas je computer herstarten en dan via je nieuw aangemaakt CD of USB stick de boel installeren en niet gelijk vanuit Snow de Lion installeer gebruiken.

 • Profielfoto
  Carrion

  Kom eens met wat voorbeelden dan?

  – De CPU die om een of andere reden belachelijk hoog draait zonder dat er enig proces van de gebruiker draait
  – Safari vensters die niet willen sluiten, pas na 10x op het rood x-ke te klikken.
  – Spotlight dat het nodig vind om elke paar minuten opnieuw te beginnen met indexeren

 • Profielfoto
  Pasav

  Airdrop werkt niet op mijn MacPro ? Iemand anders deze ervaring ook. Is een MAcPro 1,1 met 6GB RAM Clean install Lion

 • Profielfoto
  RickDeRaaf

  Build 11A511 voor de liefhebbers:-)

  hmm die draai ik al een kleine maand en vind er veel bugs in zitten??! (11A511)
  ook zijn bepaalde functies als bv. Airdrop niet te vinden.

 • Profielfoto
  Pasav

  hmm die draai ik al een kleine maand en vind er veel bugs in zitten??! (11A511)
  ook zijn bepaalde functies als bv. Airdrop niet te vinden.[/quote]

  Meerdere installaties gedaan nu inmiddels. Ene machine wel airdrop andere niet …:(

 • Profielfoto
  polansky

  GEEN standaard TRIM ondersteuning voor niet Apple SSD’s:(

 • Profielfoto
  LeonDemeijer

  Installatie al een half uur bezig, springt ineens van 4 minuten resterend naar 18 minuten resterend.. Weinig vooruitgang op dit moment…

 • Profielfoto
  wil51

  Jammer dat er niet niet in de handleiding staat die ik had geprint dat je voor installeren van Lion de installatie DVD moest maken.

 • Profielfoto
  mvdbent

  Raar fenomeen die airdrop, dit was ook al met DP2 http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1137289

 • Profielfoto
  LeonDemeijer

  Jammer dat er niet niet in de handleiding staat die ik had geprint dat je voor installeren van Lion de installatie DVD moest maken.

  Kan neem ik aan nogsteeds toch? In Lion via time-machine het app-bestand terughalen, DMGtje branden en booten vanaf DVD?

 • Profielfoto
  JWB

  @Pasav: klopt. Dat is afhankelijk van de leeftijd van je machine. Ik heb hier 2 MBP’s één uit 2010 en één uit 2008. De eerste heeft wel Airdrop, de tweede niet.

  Maar dit staat ook vermeld in de App Store

 • Profielfoto
  Hanzl

  Staat dat airdrop nu continue aan? Dat lijkt me niet zo tof om heel de tijd een verbinding open te hebben staan. Kun je die ook ergens uit zetten?
  Ook wel grappig dat ze nu in de SysPrefs –> Security & Privacy nu 2 vinkjes hebben toegevoegd om info naar apple aan en uit te zetten ;).

 • Profielfoto
  mvdbent

  @JWB je was mij net voor. dit staat bij de Lion Specs

  AirDrop supports the following Mac models:
  MacBook Pro (Late 2008 or newer)
  MacBook Air (Late 2010 or newer)
  MacBook (Late 2008 or newer)
  iMac (Early 2009 or newer)
  Mac mini (Mid 2010 or newer)
  Mac Pro (Early 2009 with AirPort Extreme card, or Mid 2010)

 • Profielfoto
  mvdbent

  @dirkuijt Plex doet het prima!!

 • Profielfoto
  wwgnr

  Geïnstalleerd, draait vlot. Alleen de verslons werkt nog niet. Getest met pages 9.

 • Profielfoto
  JWB

  Inmiddels verschijnen ook al de nodige updates voor iWork en iTunes

 • Profielfoto
  wwgnr

  Ik mis alleen de functie waar je alle programma vensters weg kon vegen zodat je een leeg bureaublad zag

 • Profielfoto
  krabbedoelie

  Mighty Mouse werkt nu andersom. Vinger naar beneden is omhoog scrollen, naar boven omlaag. Iemand????

 • Profielfoto
  Loois

  Bij het installeren krijg ik de volgende melding

  “De software kan niet worden gecontroleerd. Het is mogelijk dat de software beschadigd is of dat ermee is geknoeid tijdens het downloaden.”

  Iemand suggesties?

 • Profielfoto
  JWB

  @wwgnr: Klopt, maar het het kan nog wel met sneltoetsen.

 • Profielfoto
  McJohn

  @polansky: Dat is te verklaren door mijn enthousiasme. Nu ja, geen erg, ik heb nog een Mac Mini staan ook die een upgrade verdient. Nu ja, moet wel nog eens downloaden dus, en kan dan vervolgens die DVD maken, maar zal ik pas op een later tijdstip doen, als de snelweg minder file bevat!;-)

 • Profielfoto
  JWB

  Ik denk dat de verkoop van Magic Trackpad aardig gaat toenemen…

 • Profielfoto
  Carrion

  krabbedoelie

  Is de nieuwe manier van scrollen (serieus crappy volgens mijn mening) maar kan je gewoon weer aanpassen bij je systeemvoorkeuren.

 • Profielfoto
  waterstof

  Mighty Mouse werkt nu andersom. Vinger naar beneden is omhoog scrollen, naar boven omlaag. Iemand????

  Klopt helemaal, net als op de iPad / iPhone… (Je kunt dit weer terugzetten als je wil, maar het went snel.)

  Ligt het aan mij of doet de autocorrectie het niet?

 • Profielfoto
  RickDeRaaf

  Airdrop ondersteund m’n oud iMacje niet (mid 2007) damnit……ben nu de 11A511 versie van Lion op m’n Mac mini aan het installeren hopelijk pakt die de functie Airdrop wel op.

 • Profielfoto
  shvdv

  Vraagje, blijft alles settings apps en virtueel machines gewoon bestaan na de installatie? Of moet ik alles weer opnieuw configureren?

 • Profielfoto
  krabbedoelie

  krabbedoelie

  Is de nieuwe manier van scrollen ………. aanpassen bij je systeemvoorkeuren.

  Voorkeuren muis scrollrichting natuurlijk afvinken en opnieuw opstarten.

 • Profielfoto
  ronald

  Hoewel sind os 8 ! , ja dat is al lange tijd geleden, steeds direct geupdate .
  dit keer maar eens even wachten

 • Profielfoto
  Highlander

  werkt perfect hier

 • Profielfoto
  Laurensblom

  updates van iTunes, remote client en iWork kunnen niet worden geïnstalleerd; dat gaat lekker zeg!

 • Profielfoto
  Ankieee

  Is er al iets meer bekend of het Up-to-date Program? Is die al gefixt?

 • Profielfoto
  krabbedoelie

  Na LION software update draaien
  Itunes
  Iwork
  Remote desktop client

 • Profielfoto
  snor18

  – De CPU die om een of andere reden belachelijk hoog draait zonder dat er enig proces van de gebruiker draait
  – Safari vensters die niet willen sluiten, pas na 10x op het rood x-ke te klikken.
  – Spotlight dat het nodig vind om elke paar minuten opnieuw te beginnen met indexeren

  – Het indexeren hekelt mij ook erg, zeker na op -en herstarten gaat hij weer deels opnieuw indexeren.
  – Safari loopt ook niet altijd soepel

  Het blijft een leuke OS, zeker wanneer iOS5 en iCloud online komen!

 • Profielfoto
  Imaikel

  beetje jammer ook dat het pagina verwisselen met een vinger alleen bij safari werkt en niet bij firefox

 • Profielfoto
  Hanzl

  Beetje jammer dat FaceTime niet meer werkt…
  Verder ondervind ik geen problemen met Lion. EN het is nu al de best betaalde app in de app store! Doen ze goed daar bij apple.

 • Profielfoto
  elidepeli13

  Uw apparaat of computer kon niet worden geverifieerd. Neem contact op met Support voor ondersteuning.

  Als ik mijn ww intype voor het aanschaffen krijg ik deze melding. Is er iemand anders die dit ook heeft of weet hoe dit op te lossen?

 • Profielfoto
  LeonDemeijer

  Okeee, iemand een oplossing voor een clean install nadat je Lion al hebt geinstalleerd? Probeer onder Lion te booten vanaf de installDVD die ik hiervoor heb gemaakt, maar zie alleen het grijze apple-logo met daaronder een loading teken..daar staat ie inmiddels al 20 minuten op, iemand tips?

 • Profielfoto
  Bazzminded

  ok, ik kon tot een paar minuten geleden nog steeds de up to date niet voor elkaar krijgen. Mijn mbp is van 30 juni, maar ik dacht laat ik eens de andere link gebruiken, die onder “Qualifying purchases on or after 21 July 2011” staat. En ja hoor! Die werkt! Misschien werkt het andersom ook voor de mensen die een mac na 21 juli hebben gekocht…

 • Profielfoto
  krabbedoelie

  Problemen met Parallels Desktop. Windows 7 starter geeft het volgende …………The virtual machine performance may be degraded because the hardware virtualization support is disabled on the host computer.

  It is recommended to enable the hardware virtualization support in BIOS settings.

  WHAT??

 • Profielfoto
  LeonDemeijer

  Rectificatie van mijn vorige tweet, na 25 minuten kreeg ik dan eindelijk de disk utility te zien, net mn macintosh HD gewist, nu een heerlijke clean install van deze leeuw:D

 • Profielfoto
  hopje123

  Net thuis en wil Lion downloaden. De appstoren zegt alleen dat ik Lion al geinstalleerd heb waardoor ik hem niet kan downloaden.. Ik heb gewoon Snow Leopard 10.6.8. Iemand hetzelfde probleem?

 • Profielfoto
  Mich

  Iemand trouwens al OSX Lion (GM) aan de praat gekregen op eem Core Duo?
  Met de handleiding op Appletips.nl was het me nog niet gelukt…

  Ja hoor, draai hem hier al enkele weken…

 • Profielfoto
  Anillusion

  ok, ik kon tot een paar minuten geleden nog steeds de up to date niet voor elkaar krijgen. Mijn mbp is van 30 juni, maar ik dacht laat ik eens de andere link gebruiken, die onder “Qualifying purchases on or after 21 July 2011” staat. En ja hoor! Die werkt! Misschien werkt het andersom ook voor de mensen die een mac na 21 juli hebben gekocht…

  Hee thanks voor de tip! Dit werkt inderdaad.

 • Profielfoto
  rnlddbr

  Waar is Front Row?

 • Profielfoto
  hopje123

  @rnlddbr
  Volgens mij was het al bekend dat deze niet meer terug zou komen.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  ik ben benieuwd hoe ze lion gaan brengen aan de mensen die de mac bijvoorbeeld net een maand geleden hebben gekocht. dat is bij mij het geval en ik kan lino nu wel downloaden maar dan kost het me wel geld.

  Ik heb mijn Mac op 8 juli gekocht en kan nu gewoon via een gratis update actie van Apple zelf updaten zonder kosten.

  Zie ook deze link

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Is er al iets meer bekend of het Up-to-date Program? Is die al gefixt?

  Ik heb het krap 15min. geleden met succes gebruikt!

 • Profielfoto
  dirkmeister

  kan iemand me uitleggen wat je hebt aan de nieuwe expose in lion? dus niet mission control, maar echt expose? zie dan maar 1 venster?

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Net thuis en wil Lion downloaden. De appstoren zegt alleen dat ik Lion al geinstalleerd heb waardoor ik hem niet kan downloaden.. Ik heb gewoon Snow Leopard 10.6.8. Iemand hetzelfde probleem?

  Precies hetzelfde probleem. Ik heb echter wel op mijn kantoor op mijn iMac Lion geinstalleerd. Thuis op mijn Macbook Pro lukt het niet.

 • Profielfoto
  heggie98

  Mijn TimeMachine werkt niet meer. Ik krijg de melding: The network backup disk does not support the required AFP features.
  Schijnt een probleem te zijn die ook al in de oudere versies van Lion zit. De Linux based NAS systems moeten een update doen. Tot dan geen backup via TimeMachine.

 • Profielfoto
  nathansakoetoe

  Werkt perfect hier! Zeer nice, nog wel even wennen aan het scrollen!

 • Profielfoto
  Lauwrence

  @Heggie98: helaas ook niet helemaal waar. Mijn Synology NAS heeft een upgrade gekregen recentelijk, maar nog altijd geen geluk met Time Machine.

 • Profielfoto
  KarelAppel

  Welke Redeem from the Apple Online Store-link ik ook gebruik op http://www.apple.com/nl/macosx/uptodate/, ik blijf deze melding krijgen: “Helaas, het ingevoerde serienummer is niet gevonden. Controleer serienummer opnieuw en voer het nogmaals in.”

 • Profielfoto
  KarelAppel

  Zou dat misschien te maken hebben met het feit dat de i7 niet in deze lijst voor komt?

 • Profielfoto
  rdsdordt

  Bij mij werkt Timemachine niet meer op mijn synolgy nas na de upgarde naar Lion, krijg “De netwerkreservekopieschijf ondersteunt de vereiste AFP-voorzieningen niet” als foutmelding.
  Meer mensen met dit probleem?

 • Profielfoto
  polansky

  @Heggie

  AFP gaat ook in de toekomst niet meer werken. Althans dat had ik begrepen.
  Gewoon connectie met je NAS maken via SAMBA, dat werkt gewoon verder goed.

 • Profielfoto
  rdsdordt

  quotepolansky 58 seconden geleden
  @Heggie
  AFP gaat ook in de toekomst niet meer werken. Althans dat had ik begrepen.
  Gewoon connectie met je NAS maken via SAMBA, dat werkt gewoon verder goed.

  Waar kies je dan voor samba?

 • Profielfoto
  stevenv

  Up-to-Date programma werkte prima, clean install bereikt door partitie op mijn HD eerst te wissen en dan te installeren, maar de DVD die ik gebrand heb start niet op (misschien als ik ook 25 min. wacht, maar dat is wel erg lang).

  Bij vorige installaties kon je altijd aangeven dat je allerlei taalbestanden niet wilde of overbodige printerbestanden, bij Lion krijg je die optie niet, jammer.

 • Profielfoto
  bonoman

  Hoe zit het met toekomstige updates als je de golden master op je iMac hebt staan?

 • Profielfoto
  wynandkorsten

  Iemand anders ook aan het downloaden nu met een slakkengang? Ik heb een 20 mbit verbinding die normaal als een speer gaat. Nu na 200 mb staat de resterende tijd op 10 uur:-(

 • Profielfoto
  polansky

  quotepolansky 58 seconden geleden
  @Heggie
  AFP gaat ook in de toekomst niet meer werken. Althans dat had ik begrepen.
  Gewoon connectie met je NAS maken via SAMBA, dat werkt gewoon verder goed.

  Waar kies je dan voor samba?

  Spotlight -> AppleScript editor

  Type (knip/plak) het volgende in het schermpje:

  delay 1
  tell application “Finder”
  if not (exists disk “SHARED”) then mount volume “smb://gebruikersnaam:[email protected]/SHARE1/”
  if not (exists disk “SHARED”) then mount volume “smb://gebruikersnaam:[email protected]/SHARE2/”
  end tell

  – Bij gebruikersnaam en wachtwoord natuurlijk je eigen gebruikersnaam evenals het eigen IP adres van de NAS gebruiken.
  – De Share 1 en 2 staan voor je eventuele shares die je wil koppelen.

  Dit sla je vervolgens op als programmascript.
  Daarna koppel je dit bestand aan je account.
  et voila, een automatische koppeling met je mac en je NAS.

 • Profielfoto
  N3RD

  Ik las ergens dat behalve downloads ook USB sticks verkrijgbaar zijn voor € 30,- meer. Ik gebeld met de Apple helpdesk, blijkt dit niet waar te zijn…

 • Profielfoto
  Tamasp

  Downloaden zeer snel, binnen een half uur werkend. Moet nog even wennen maar is rap allemaal

 • Profielfoto
  rdsdordt

  wynandkorsten 12 minuten geleden
  Iemand anders ook aan het downloaden nu met een slakkengang? Ik heb een 20 mbit verbinding die normaal als een speer gaat. Nu na 200 mb staat de resterende tijd op 10 uur

  Hier ook, ik denk dat de rest van de wereld er nu ook achter is dat Lion beschikbaar is;-)
  Het is niet meer vooruit te branden, me Mac mini is al 2 uur bezig op een 25Mbit verbinding

 • Profielfoto
  Yosemite

  Ze kunnen de vraag duidelijk niet aan in de App Store. Ik heb een 120 Mbps verbinding en het downloaden gaat ongeveer met 1 Megabyte per minuut en dat terwijl downloaden vanaf de Apple website met 10 Megabyte per seconde gaat.

 • Profielfoto
  rdsdordt

  polansky 11 minuten geleden
  rdsdordt

  quotepolansky 58 seconden geleden
  @Heggie
  AFP gaat ook in de toekomst niet meer werken. Althans dat had ik begrepen.
  Gewoon connectie met je NAS maken via SAMBA, dat werkt gewoon verder goed.
  Waar kies je dan voor samba?
  Spotlight -> AppleScript editor
  Type (knip/plak) het volgende in het schermpje:
  delay 1
  tell application “Finder”
  if not (exists disk “SHARED”) then mount volume “smb://gebruikersnaam:[email protected]/SHARE1/”
  if not (exists disk “SHARED”) then mount volume “smb://gebruikersnaam:[email protected]/SHARE2/”
  end tell
  – Bij gebruikersnaam en wachtwoord natuurlijk je eigen gebruikersnaam evenals het eigen IP adres van de NAS gebruiken.
  – De Share 1 en 2 staan voor je eventuele shares die je wil koppelen.
  Dit sla je vervolgens op als programmascript.
  Daarna koppel je dit bestand aan je account.
  et voila, een automatische koppeling met je mac en je NAS.

  Thanks, heb inmiddels de beta versie van Synology DSM 3.2-1869 gedownload, en hoppa, Timemachine werkt weer, ik zal dat samba later eens bekijken.

 • Profielfoto
  dennisgodderie

  Heeft iemand ervaring met een clean install of er gevraagd wordt achter specifiek Leopard Snow?

  Als je een clean install doet (DMG uit app), kan je dan ook niet vanuit Leopard naar Lion ipv Leopard -> Snow Leopard -> Lion?

  Ik weet dat het niet kan als je update ofzo, maar met clean install lijkt me dat toch raar?

 • Profielfoto
  JohnHenry

  Als ik update ben ik dan mn bestanden kwijt ?
  mn programmas ?
  Mn vmware fusion windows xp ?

 • Profielfoto
  Gfive

  Kwam er net achter dat de GM built 11A511 is
  maar de Lion versie die apple gisteren vrijgaf is 11A511a (aaaaaaaa)

  Dus toch een kleine update t.o.v. de GM built.

 • Profielfoto
  Nickalicious
 • Profielfoto
  aukem

  Help help…Worden je bestanden niet zomaar overschreden?
  En met bestanden bedoel ik alles, ook application folder enz.?

 • Profielfoto
  dirkuijt

  @alpaca is de GM precies hetzelfde als de nu uitgebrachte Lion?
  e.g. geen 64 bit problemen als ik met het PlatformSupport trucje Lion ga installeren op mijn Core Duo MBP?

  *fingers crossed*

 • Profielfoto
  dirkuijt

  …en zou het lukken Lion te installeren op een SSD Expresscard? Iemand?

 • Profielfoto
  dirkuijt

  @alpaca werkt bij jou de Finder wel? Want die is 64bit…

 • Profielfoto
  Hanzl

  Iemand al enig idee hoe je dropbox weer aan de praat krijgt? anders moet ik asap terug naar 10.6.8…..grmbl….mijn werkbestanden staan er namelijk op en de baas is niet happy dat ik daar nu niet bij kan…….

 • Profielfoto
  heggie98

  @ Polansky:
  AFP gaat ook in de toekomst niet meer werken. Althans dat had ik begrepen.
  Gewoon connectie met je NAS maken via SAMBA, dat werkt gewoon verder goed.

  Net een mail van Qnap gekregen. Ze komen de eerste helft van augustus met een update waardoor AFP weer gaat werken. Synology heeft al een beta beschikbaar, dus het blijft toch nog werken.

 • Profielfoto
  SvenHaverbus

  Mac OSX Lion is mooi maar op me MacBook 5,2 werken de Gestures niet:sad:

 • Profielfoto
  reporterdavid

  Mag ik iets vragen; kan iemand me uitleggen waarom ik deze versie zou moeten downloaden/kopen? Ik zie er zelf niet veel in wat interessant lijkt, en ik heb ook geen magic mouse/trackpad.

 • Profielfoto
  maconly

  Zet er ook even een waarschuwing bij , ik lees aardig wat problemen.

 • Profielfoto
  Trog

  Ik ben tot nu toe nog niet zo te spreken over Lion.

  Mission Control is erg rommelig, zeker vergeleken bij hoe simpel en overzichtelijk Expose was. Waar blijven je geminimaliseerde applicaties ineens? Voorheen stonden deze iets kleiner onder een lijntje.

  Ik had gehoopt dat losse tabs in je browser ook los zichtbaar waren in Mission Control, meende ik gezien te hebben in een demo-filmpje, maar dat bleken dus losse Safari windows te zijn. Dit was eigenlijk mijn voornaamste reden om up te graden.

  Verder zijn de full screen Apps echt dramatisch in combinatie met een 2e monitor. Sommige Apps werken alleen fullscreen op de primaire monitor, waardoor je een monitor zinloos wordt. Andere Apps kunnen wel fullscreen op een 2e monitor, maar zijn zonder menu balk niet uit fullscreen te halen.

  Een en al ellende dus:P . Gelukkig is de nieuwe Mail wel fijn.

 • Profielfoto
  Hanzl

  Lion, ik heb het nu een week..Mijn ervaring….
  Als hardcore Apple fan zeg ik dit niet graag, maar ik geloof dat windows vista stabieler was dan het huidige Lion! Mijn god wat een rampen systeem, als ik dit van te voren had geweten was ik er nooit aan begonnen. Ik werk regelmatig met programma’s Als Nuke en Maya (nu was Maya al niet heel stabiel) Maar beide programma’s kan ik nu niet of nouwlijks gebruiken! iTunes loopt om de zo veel tijd ram en ram vast. Inlog schrem verschijnt soms wel soms ook niet. Laptop uit sluimerstand halen ho maar. Quicktime 7? te traag en oonstabiel voor woorden.. Enzovoort enzovoort. Ik ben weer terug naar 10.6.8
  En laat het uit mijn hoofd om ooit nog een keer Lion te installeren. Bagger besturings systeem.

 • Profielfoto
  reporterdavid

  Ik heb Lion gezien bij Mediamarkt en ik was best teleurgesteld over wat er nou “nieuw” is….

 • Profielfoto
  Mick-23

  Mijn download duurde 1.5 uur (:

 • Profielfoto
  kigali

  Jammer dat m’n Epson scanner en m’n LG NAS niet meer ondersteund worden. Hopelijk komen die snel met updates…

 • Profielfoto
  kigali

  Dat met die LG is opgelost:smile:

  http://www.appletips.nl/os-x-lion-verbindingsproblemen-met-een-nas/

  Nu het scanner probleem nog…

 • Profielfoto
  bonestaak

  De mappen van mail zijn nu hidden in Lion, die zouden als mail niet actief is weer zichtbaar zijn maar het blijkt dat de bibliotheek onder de user er helemaal niet is.
  Dat is niet zo handig als je mappen wil inporteren zoals in postbus

 • Profielfoto
  recoiller

  Beetje bizar

  Als ik in de App store kijk bij de waarderingen van Lion dan zie ik gemiddeld op iedere 5 beoordelingen 1 positief en 4 negatief. De positieve beoordelingen geven 5 sterren, de negatieve beoordelingen gemiddeld 2 sterren.
  13:5 is nog geen 3 sterren gemiddeld. Toch geeft Apple zelf aan dat Lion als beoordeling een onwaarschijnlijke 4,5 sterren gemiddeld haalt.
  Erg bedenkelijk.

 • Profielfoto
  recoiller

  Voor mij is het onoverkomelijk. Lion is trager, minder functioneel en heeft onoverkoombare onvolkomenheden.
  De waarde van het handje vol vernieuwingen die gewaardeerd worden wegen niet op tegen de emmer met ellende die je over jezelf heen gooit.
  Early adapter of niet, Applefan of niet, ik ontkom er niet aan om heel veel moeite te doen om van Lion af te komen. Ik ben het zat om constant te hopen op updates..

  Een search op Google:
  “back to snow leopard from lion”
  Aantal resultaten: 11.400.000 !!!

  Maar ik weet het, ik ben de pessimist en de azijnzeiker.
  Is er geen “niet goed, geld terug” verplichting voor aankopen op Internet?

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik maak hier een monoloog van..

  Inmiddels is de iMac weer terug naar Snow Leopard, de Macbook Pro staat nog te pompen. De backup komt terug van een timecapsule direct aangesloten via Ethernetkabel en hij is inmiddels al ruim 10 uur bezig laat al 2 uur zien dat hij nog tussen de 10 uur en 11 uur nodig heeft. Gelukkig stond er niet meer dan 500Gb op mijn 750 schijf. Door dit grapje ben ik vandaag zeker de hele dag uit de lucht. Op mijn iMac kan ik gelukkig nog wel wat doen maar afspraken voor vandaag kan ik afzeggen. Ik hoop dat de migratie morgen wel klaar is.

  Ik weet het, ik had een kopie voor de installatie van Lion moeten maken en dan was ik nu maar een halve dag kwijt in plaats van een hele. Ik weet ook dat ik Apple niet blind moet vertrouwen op een goed product. Maar in de afgelopen 16 jaar is het nog nooit voorgekomen dat ik spijt had van een update laat staan dat ik terug ging naar een ouder systeem.

  Wel bizar om te merken hoe snel SL nu in eens is. Ik weet dat er erg wisselende ervaringen zijn maar mijn 4 jaar oude imac 2.4 Duo Core is nu op SL veel sneller dan mijn 7 maanden oude Macbook Pro 2,56 i5 op Lion.

  Het terug hebben van de oude mail zie ik nu al als een killer feature van deze ‘upgade’. En mijn LaCie NAS is weer beschikbaar.. Als ik de iMac opstart is hij snel, schoon en leeg. Niet dat er onverwachts programma’s beginnen of dat als ik een programma open er onverwachts oude documenten opstarten.

  Frontrow is een coole feature, heb ik gemist. Het is gek maar ik zie de downgrade naar SL als het het cadeautje dat ik hoopte dat Lion was. En Expose zit weer op de trackpad!!! Ik kan weer alle schermen naast elkaar zien zonder dat ze over elkaar liggen.

  Het adresboek laat weer overzichtelijk mijn groepen zien, in iCal kan ik afspraken weer op andere agenda’s laten vallen.. Ik zie weer weeknummers en een minikalender.

  Oja, timemachine werkt ook weer op de NAS. Dat is wel zo’n veilig idee. Zo nu en dan krijg ik nog bestanden gemaakt in Appleworks.. Antiek, weet ik maar die kan ik weer openen.. (ga dat wel even allemaal omzetten naar PDF omdat ik ooit toch wel over zal moeten naar Lion).

  Op dit moment mis ik niet 1 ‘feature’ van Lion. Ik weet dat anderen helemaal gelukkig worden van Lion maar ik ben nu zo gelukkig met SL. Vreemd genoeg mis ik de strandbal nog het meest.. die heb ik in SL nog niet gezien terwijl hij op Lion om de 10 minuten in beeld was.

  Het voelt een beetje of je altijd in een Golf GTI hebt gereden met alles er op en er aan. Dan krijg je in eens een splinternieuwe Twingo waar je van alles mist (ook al is hij nieuw en heeft hij geen deukjes of krassen).. En dan mag je terug naar die oude maar snelle Golf met alles er op en er aan. Je mist de Twingo dan echt niet..

  Inmiddels staat de migratie assistent op nog bijna 17 uur te gaan.. Yep.. Het gaat een kostbare blunder worden, dat Lion. Ik hoop dat anderen slimmer zijn dan ik en wel van te voren een goede backup maken.

 • Profielfoto
  recoiller

  Volgend deel van de monoloog (wel grappig dat dit niet opvalt omdat het geen forum reacties zijn).
  Inmiddels staat mijn 15″ Macbook Pro nog steeds te kopiëren.. Gisteravond heb ik de knoop doorgehakt, heb de belangrijkste data gekopieerd naar mijn harde schijf en heb de 750Gb zijn in mijn Macbook pro helemaal gewist om weer SL te kunnen installeren. De Timemachine stond ingesteld op een Timecapsule dus die was gelukkig up to date. Wel zijn er een aantal essentiële folders die niet mee draaien in mijn Timemachine zoals mijn itunes folder (ongeveer 80Gb), Mijn films folder (107Gb) en mijn downloads folder (62Gb). Deze folders en het grote aantal aanpassingen zouden het netwerk hier denk ik wat onnodig belasten en een backup moet ook geen uren duren al is het in de achtergrond.
  Tegen 23.00 uur stond SL er weer op. Voor iedereen die het nodig heeft, vergeet niet Quicktime7 te installeren aangezien dit een optie is.
  Bij de vraag om data netjes aangegeven dat ik alles terug wilde halen van de Timecapsule. Voor al het rekenwerk van de mapjes zit je een kwartier te wachten voor je op “verder” kunt klikken. Het leek of hij direct bij het terug halen vast liep. Ik weet dat je een dergelijk process niet moet onderbreken dus laat maar lopen. Anderhalf uur later zou hij klaar zijn.. Anderhalf uur vond ik wel wat kort gezien de toch wel heftige hoeveelheid data. Ik herinner me dat het eerder wel eens lang duurde juist.
  Opstarten.. Wachtwoord wordt niet geaccepteerd.. Oja, dat was bij SL een puntje van aandacht. Hij accepteerde in eens je wachtwoord niet meer. Opnieuw opstarten van de schijf, wachtwoorden resetten (ook van een tweede account) en opnieuw opstarten.
  Een schone Mac…. alleen mijn accountnaam was over genomen en het 2e account stond er ook op maar net zo leeg. Inmiddels zitten we al in de buurt van 1.00 ’s nachts. Gelukkig hoef je niet heel SL opnieuw te installeren maar kunnen de accounts er opnieuw opgezet worden door de migratie-assistent. Rond 1.20 zet ik de migratie-assistent aan en hij laat weten dat het terugzetten van de data… 14 uur duurt! Met andere woorden Rond 16.00 uur de volgende dag kan ik m’n computer pas weer gebruiken. Ik begrijp dat migreren niet hetzelfde is als kopieren en ik begrijp ook dat ik misschien wel 300Gb tot 400Gb moet door pompen over een ethernetkabel, maar 14 uur is wel wat veel. Het systeem berekend steeds opnieuw wat de rest tijd is en verspringt soms tot meer dan 20 uur en soms ook terug. Inmiddels is het 19.30 uur en op dit moment geeft hij nog anderhalf uur aan. Maar dat kan ook zo weer verspringen naar 4 of 5 uur. Ik hoop dat hij uiteindelijk voor 23.00 uur klaar is. Dan kan ik beginnen met het updaten van 10.6.4 van de CD naar 10.6.8 en daarna de grote folders terug zetten die buiten Timemachine vielen.
  Ik bevind me in de luxe positie dat ik vandaag hier en daar op de iMac kon werken waardoor ik niet helemaal uit de lucht was. Toch heb ik afspraken af moeten zeggen en heeft het me indirect een paar honderd euro gekost. Het hoort bij het leed van de early adapter. Tevens heb ik in een week heel Lion behoorlijk door kunnen zagen zodat ik iedereen kan adviseren die het heeft. Zo kon ik vandaag nog iemand vertellen dat zijn Exchange account nog niet zal werken onder Lion.
  Wat zal het moment zijn dat ik alsnog over zal (moeten) stappen naar Lion? Er komt een moment dat de meest bugs eruit zijn en de belangrijkste klachten verholpen zijn. Wat zal voor mij het motief of de drijfveer zijn om over te stappen? Er zou zo maar een kans in kunnen zitten dat dat moment voor mij pas na een paar updates zal zijn.
  Tevens vraag ik me af of de installaties op de 2 computers die ik nu terug heb gebracht naar SL mee tellen in de 5x installeren optie of dat ze worden aangemerkt als ‘nieuwe machines’.

 • Profielfoto
  recoiller

  Het is nu de morgen erna.. Alle user-data overzetten heeft bijna 24 uur geduurd, de computer heeft non-stop aangestaan. Dit geeft hoop dat ik zo weer mijn oude vertrouwde mac kan gebruiken.
  Mijn vertrouwen blijkt ongegrond. Tijdens het opstarten blijft de computer hangen met een blauw scherm. Hmm niet goed. Ik heb wel het Apple-logo gezien dus de schijf werkt en hij begint ook aan het opstart-proces. Een herstart werkt niet, weer het zelfde blauwe scherm waar hij niet voorbij komt. Ik start op in Safe-mode (shift-knop). Nu start hij wel op en krijg ik het venster mijn mijn user-accounts te zien. Opnieuw herkent hij mijn wachtwoord niet. Ik log in onder het lege account warvan ik het wachtwoord al gefixt heb en wil dan bij users mijn wachtwoord aanpassen. Dat lukt maar ik kan nog steeds niet inloggen. Ik start opnieuw van de CD en pas het wachtwoord aan. Ik herstel ook meteen alle bevoegdheden en ik controleer de schijf in de hoop dat ik daarna normaal op kan starten. Helaas. Nog steeds een blauw scherm.Ik lees hier op het forum dat het blauwe scherm aan third-party software moet liggen die geladen word bij het opstarten omdat hij in safe-mode wel opstart. Ik haal al mijn startup-items weg en ik wis al mijn login-items. Helaas, nog steeds een blauw scherm. Af en toe afgewisseld met een vastloper in het grijze scherm met het laad-wieldje dat dan steeds zwarter wordt.
  Ik lees dat ik in Verbose-mode kan opstarten om te zien waar het fout loopt. In verbose-mode loopt het goed tot hij vast loopt met een zwart scherm en een wit blonkje in de linkerbovenhoek. Er staat op dat moment geen tekst in beeld. Dan lees ik dat je in de console logs kunt kijken wat het probleem is. Daar zie ik dat hij problemen heeft met een xerox printer die hij niet kan vinden. Dat kan kloppen omdat die printer hier niet staat. Ik wis de printer in de systeemvoorkeuren in de hoop dat het nu wel werkt.
  Helaas, nog steeds een blauw scherm. Ik start opnieuw in safe-mode en wis het lege account dat ik toch niet nodig heb. De console geeft nu aan dat het probleem zit bij “applepushserviced”. Dat klinkt niet thirdt-party dus ik besluit SL opnieuw te installeren in de hoop dat alle systeembestanden er nu goed op komen te staan maar het probleem blijft. Inmiddels is mijn computer ongeveer 35 uur onbruikbaar geweest en het lijkt er op dat ik niet ontkom aan een clean install. IK ben alleen bang dat ik het hele migratie-process van timemachine opnieuw moet doen. Ik zit echter niet te wachten op de computer opnieuw 24 uur niet te kunnen gebruiken.
  Lion begint erg vervelende gevolgen voor mij te hebben. Dit kost me veel tijd die ik nu eigenlijk niet heb. Eigen schuld weet ik, maar mijn in-jaren-opgebouwde-vertrouwen-in-apple krijgt hier wel een enorme deuk.

 • Profielfoto
  recoiller

  Opnieuw een installatie gedaan van SL over deze versie.. Nu met de officiele installer schijven die bij de computer zaten in plaats van de officiele los gekochte installer schijf. Installatie duurde ruim 3 kwartier maar hij starte daarna meteen goed op..
  Ik zie meteen dat in de dock iPhoto, Pages en Keynote niet meer werken doordat er een wit rondje overheen staat. Ik ben in de achtergrond aan het updaten van 10.6.4 naar 10.6.8 en hoop dat het nu wel allemaal goed gaat.
  Wat me ook bij de imac op viel is nu ook het geval. Op beide machines is SL veel sneller dan Lion. Dat heeft denk ik ook te maken met het grote aantal strandballen en waarschijnlijk het mindere eyecandy van SL.
  Timemachine loopt weer, Spotlight is aan het indexeren..
  Nu nog even de grote mappen als mijn itunes bestand terug zetten..

 • Profielfoto
  recoiller

  Omdat ik als gebruiker nu een andere naam heb, merk ik wel dat een aantal linkjes niet meer werken. Ben benieuwd of dit zo bij iphoto en itunes nog een punt gaat worden.

 • Profielfoto
  recoiller

  Safari doet het niet meer en geeft een foutmelding.
  Do volgende software lijkt aangepast voor Lion en doen het ook niet meer:
  – Facetime (had ik al ik SL)
  – iPhoto
  – Launchpad (logisch, deze gooi ik weg)
  – Mission control (gooi ik ook weg)

  Keynote en Pages laten in de dock ook een wit circeltje met een lijntje erdoor zien maar die doen het wel gewoon.. ik haal ze uit de dock weg en zet ze er opnieuw in, probleem verholpen.

  iPhoto haal ik van de imac, Safari download ik opnieuw..

 • Profielfoto
  recoiller

  Ai, 1Password moet opnieuw ingesteld worden en ik moet het data-file aanwijzen. Geen idee waar dat staat. SPotlight is aan het indexeren en geeft aan daar nog 7 uur voor nodig te hebben.. Lekker is dat..

 • Profielfoto
  recoiller

  Probleem met 1Password opgelost.. Bij het aanmaken van een nieuw datafile kreeg ik de melding dat er op de vaste plek al een data-file stond, zo kon ik het achterhalen en alles weer recht trekken. Dank je 1Password!

  iPhoto en Safari waren nog wel flinke problemen. Opnieuw installeren bleek in beide gevallen niet te werken. Het zat dieper in het systeem.

  Om iPhoto aan de praat te krijgen moest ik eerst iPhoto weggooien. Vervolgens moest ik ProKit.framework weggooien, dit stond hier:
  /System/Library/PrivateFrameworks/ProKit.framework
  Daarna opnieuw iPhoto van de installatieschijf die bij de computer zat getrokken.

  Voor Safari bijna hetzelfde, gewist van de schijf, downloaden van de Apple site, dan WebKit2.framework wissen:
  /System/Library/PrivateFrameworks/WebKit2.framework
  Dan Safari opnieuw installeren en opnieuw opstarten.

  Bij het wissen van deze bestanden moet je wel je wachtwoord invullen omdat het systeembestanden betreft die door Lion zijn achtergelaten.

  Nu alleen Miro en Quicktime 7 nog fixen..

 • Profielfoto
  recoiller

  Quicktime gaf ook gedonder en daarmee ook Miro. Ook op de discussieforums van Apple kon ik daar niets over terug vinden. Inmiddels ben ik gaan duiken in het systeem zoals een ander mij al voor had gedaan voor iPhoto en Safari.
  Hier bleek Apple de oplossing gelukkig gemakkelijk gemaakt het hebben. Naast de PrivateFrameworks stond een foldertje PrivateFrameworks (Oude Mac). Misschien is dit wel gedaan voor debuggen of om probleemgevallen als mij te helpen.
  Ik heb uit de folder de Quicktime bestanden gedelete en vervangen voor de bestnden uit de (Oude Mac) folder.
  Opnieuw opstarten en het probleem was verholpen. Echt super.

  Inmiddels heb ik wel gemerkt dat Timemachine niets meer terug kan halen. Wat jammer is omdat ik merk dat ik in ieder geval van 1 mailaccount de mail van meer dan een maand geleden niet terug te halen is. Ik heb een backup systeem waar alles op staat dus te veel ben ik niet kwijt, voornamelijk uitgaande mail.
  Wel bizar dat er ‘een hap uit mijn mail is’. Verder ben ik er ook achter dat je Mail in Lion terug kan zetten in de oude layout (CLassic Layout). Tevens lijkt LaCie beta’s voor een aantal Nassen te hebben vrij gegeven (zonder garanties).

  Als het automatisch opsterten van programma’s en documenten nog echt uitgezet kan worden dan wordt Lion bijna weer de moeite waard.. Hoewel ik nog wel liever een uurtje extra uit mijn batterij haal..

 • Profielfoto
  recoiller

  Het missen van de mail die meer dan een maand oud is van mijn hoofdaccount blijkt toch wel lastig.
  Inmiddels is door Spotlight mijn schijf geindexeerd (ook een proces van uren) en wat blijkt, alle oude mail is er nog wel, in de finder kan ik het terug vinden en zelfs 1 voor 1 openen, maar ze staan dus niet meer onder mijn account in het programma zelf. De mail stond gewoon in de mailfolder ook al zie ik het dus niet terug in het programma Mail.
  Ik heb er nu een backup van gemaakt (15Gb aan mail), nu nog zien hoe ik het terug in het programma krijg.. Wat ook opmerkelijk is is dat alle handtekeningen uit Mail weg zijn. Geen ramp maar wel bijzonder. Ik zet ze er wel opnieuw in maar ik zou graag begrijpen wat er mis ging.
  In Lion kon ik overigens nog wel werken in mijn versie van OmniGraffle maar ik kreeg een foutmelding bij het opslaan waardoor opslaan geen optie was. Dezelfde fout kreeg ik bij exporteren. Net ben ik er achter dat ook dat probleem verholpen is nu ik weer Snow Leopard heb.
  Al voor Lion had ik het vreemde fenomeen dat ik BBEdit prima kon gebruiken maar als ik het vanuit Transmit gebruike om iets online te opnenen dan was meteen mij licentie eruit. Ik moet de code dan steeds opzoeken en opnieuw invoeren. Best onhandig. Updaten was een optie maar omdat mijn versie vrij oud is betaal ik het volle pond voor de nieuwe versie.
  Ik ben net 2 dagen aan werk kwijt geraakt door alle computermeuk dus maar even geen $40 uitgeven nu. Misschien is er een gratis alternatief. Ik heb nu het gratis Komodo Edit wat schijnbaar briljant zou zijn.
  Ik ben ook iedere dag blij met de 3-pane display van Mail met behulp van Letterbox. Het 3-pane is veel prettiger vind ik en dat is dan in mijn beleving ook een verbetering in Lion. Maar dan alleen de 3-pane, de rest ben ik nog niet blij mee.

 • Profielfoto
  VerCouter

  Hoe verwijder ik Lion zonder mn hele mac opnieuw te installeren?
  Ik word namelijk STAPELGEK van die leeuw.. Allemaal foutmeldingen en errors.. Internet is extreeeeem traag en mn mac word bloed en bloed heet.. over de 75C.

  Of er moet heeeeel snel een update komen om dit op te lossen of ik word gek.

  Alvast bedankt.

  Gr Nils

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik herken de frustratie..Heel plat gezegd kun je geen ouder systeem installeren over een nieuw systeem bij Apple. Dus als je op een schijf Lion hebt staan, dan kun je eigenlijk niet anders dan de hele schijf wissen en met een verse Snow Leopard beginnen.

  Alle userdata kun je wel weer uit Lion-Timemachine terug halen maar dan loop je wel tegen een aantal problemen aan zoals hierboven omschreven. Vooralsnog ben ik overtuigd dat alle problemen op te lossen zijn maar het kost wel even tijd.

  Ik heb op een mijn mail-puntje na nu alles opgelost volgens mij.

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik ben nog steeds brandjes aan het blussen.. Guestures in SL werkte niet meer (met 4 vingers). Na een uur zoeken op internet zonder resultaat bleek het makkelijk te verhelpen door de 4-vinger opties even uit te zetten, controlpanel dichtklikken en daarna opnieuw aanzetten.
  De voor mij onmisbare SnapsX Pro wilde graag opnieuw de registratie code. Er staat nog een brandmap in mijn finder die ik niet meer weg kan halen en dropbox staat 2x in mijn findervenster maar niet meer in mijn menubalk en synct ook niet meer. Opnieuw downloaden en insalleren helpt niet. Dit wordt ook nog wel een puntje van aandacht. Ik merk overigens dat Safari en Firefox af en toe niet lekker werken en even blijven hangen. Heel irritant en was niet het geval voor Lion.
  Inmiddels merk ik dat de batterij wel weer bijna anderhalf uur langer mee gaat dan onder Lion. Op het Apple-forum staan er over dit onderwerp bij 1 draadje 17 pagina’s aan klachten. Het gaat zelfs zo ver dat nieuwe laptops terug gebracht worden omdat met Lion voor-geinstalleerd de batterij niet de helft van de beloofde batterijtijd haalt.

 • Profielfoto
  recoiller

  Dropbox lijkt bij veel Lion-gebruikers ook niet te werken.
  Ik krijg nu een foutmelding:

  “De bewerking kan niet worden voltooid.”
  “Er heeft zich een onverwachte fout voorgedaan (foutcode -600).”

 • Profielfoto
  Cea

  Wel recoiller ik heb niet je hele verhaal gelezen maar een flink deel ervan.
  Ik deel je mening. Ik was waarschijnlijk één van die “back to SL from lion” op Google.
  2 dagen heeft dat feestje hier geduurd met Lion en back to SL.
  Ik las een titlel over Lion: Is Lion the Vista for Mac? ik lachte en dacht kom kom niet overdrijven.
  Achteraf gezien met een korreltje zout genomen zit er enige waarheid in.
  Heb in het verleden altijd met succes updates uitgevoerd die telkens vooruitgang en verbeteringen brachten.
  Met Lion is dit helemaal niet waar, Apple’s filosofie is hier met Lion kompleet onderuitgehaald.
  Vele malen meer handelingen en of klikken om het zelfde resultaat te bekomen zoals in SL.
  Kan hier nog eventjes doorgaan, maar ik ben blij dat hij terug op SL staat en werkt zoals ik het wil.

 • Profielfoto
  recoiller

  Het was me even ontschoten dat ik half juni een nieuwe harde schijf in mijn computer heb gezet (750Gb). Ik heb toen een timecapsule backup op een firewire schijf gezet.
  Door de doorlopende problemen en extreme errorlogs in de achtergrond leek het me toch beter om een compleet verse SL versie te gebruiken zonder Lion resten. Dropbox heb ik door de Lion-resten niet meer aan de praat gekregen.

  Nu met de verse SL zonder Lionresten werkt het weer als een zonnetje..
  Begrijp me niet verkeerd, er zijn altijd problemen met nieuwe systemen en ik ben me daar erg van bewust. Meestal zijn er genoeg voordelen die opwegen tegen de nadelen.

  In het geval van Lion zijn we inmiddels meer dan een maand verder en in tegenstelling tot andere upgrades bestaan veel problemen uit Lion nog steeds. Er is nog steeds geen update van Lion en de developer-versie van de update lijkt vrijwel niets van de klachten te verhelpen maar eerder aan te sluiten op nieuwe features als iCloud.

  Na het hele debacle Lion is alles nu hersteld min of meer maar merk ik wel dat de batterij bij 100% geladen nog geen 3 uur mee gaat. Dat was voor Lion de helft meer.

  Ik zoek nog steeds naar de feature in Lion die je als SL gebruiker niet mag missen. Ik geloof dat die niet bestaat. Natuurlijk is de beveiliging beter en als je gevoelig voor eyecandy bent dan zien sommige zaken er beter uit (andere zaken weer veel minder). Bij een selecte groep mensen lijkt het systeem beter of sneller te draaien. Bij een net zo selecte groep mensen draait het juist minder goed.

  Na meer dan een maand kan ik me nog steeds niet onttrekken aan de veel grotere mate van negatieve reacties ten opzichte van de positieve reacties.
  Op de centrale vraag of je moet upgraden naar Lion is mijn antwoord “Nee”. Niemand zou moeten upgraden naar Lion. Er zit niets in dat daadwerkelijk een positieve invloed heeft op je productiviteit. De enkele functies die er in zitten die wel de moeite waard zijn zaten ook al in SL.
  Ik weet inmiddels ook dat er de 5 systemen die ik terug heb gebracht van Lion naar SL allemaal beter en sneller draaien dan Lion. Ik begin ook overtuigd te raken dat iedereen die het tegendeel beweerd dat puur op gevoel doet.

  Is Lion dan voor niemand beter? Jawel, als je overstapt van een PC en ook gewend bent aan de iPad, dan kan ik me voorstellen dat Lion beter aansluit bij je beleving dan SL.

  In mijn beleving is het merkbaar dat Steve Jobs te ver heeft afgestaan van de ontwikkeling en richting van Lion.
  Al een maand denk ik ook wat voor mij de killer functie zou zijn om meteen over te stappen. Dat zou me.com 2.0 zijn. I vertrouw me.com niet meer. Lege agenda’s, agenda’s met dubbele afspraken. Agenda’s die automatisch oude berichten wissen, etc. me.com is een briljante dienst die voor geen meter werkt. Voor geen meter bedoel ik dat het 95% werkt. En voor een dergelijke dienst is dat onbetrouwbaar.

  Ik hoop dat iCloud dit gaat verhelpen. En we zullen zien dat iCloud alleen werkt met Lion. Dus dan moet je alsnog over.

 • Profielfoto
  recoiller

  “Lion is Vista for mac” geeft in Google 17,8 miljoen hits!!!
  De helft zullen PC gebruikers zijn die hier de humor wel van in zien.
  De Lion-lovers zullen weg lopen met Lion en blijven zeggen hoe geweldig het is maar een concrete motivatie blijft beperkt tot het gevoel van de persoonlijke gebruiker.
  Bij de eerste hits zit ik de review van Lion door Gizmodo. Hoewel veel punten waarom ik Lion niet meer wil er niet in voor komen, geeft het in mijn beleving wel ongeveer weer waar het bij Apple mis gaat. Het blijven overal meningen en persoonlijke ervaringen maar Lion ligt nu een maand na de release nog overal onder vuur en ondanks het geweldige verkoopsucces draait het bij Apple nog steeds om de gebruikservaring. Daar gaat Lion niet goed mee om.
  Overigens ben ik weer superblij met mijn goed en snel functionerende Snow Leopard. Helemaal de fullscreen die je op 2 monitoren kunt hebben met 2 verschillende programma’s!!!! De batterij moet nog wel gereset worden omdat ik nog niet terug ben op de uren die ik er eerder uit kreeg.