Guido
Guido Nieuws 20 juli 2011

De leeuw is uit de kooi, download nu Lion!

De leeuw is los! Bijna twee jaar na Snow Leopard 10.6 verwelkomen we vandaag OS X Lion. Voor het luttele bedrag van 23,99 euro gaat hij over de virtuele toonbank van de Mac App Store. Download Lion nu! Zorg er wel voor dat je Mac klaar voor Lion!

Om Lion te kunnen installeren moet je namelijk beschikken over de laatste versie van Snow Leopard hebben (10.6.8). Vervolgens kun je Lion kopen, downloaden en installeren. One More Thing wenst je veel plezier met deze nieuwe katachtige!

Lion in al haar glorie

Gestures
Lion heeft veel invloeden gekregen van de iPhone en iPad. Een van de eerste tekenen van iOS-isering zijn de Multi-Touch-bewegingen. Heb je een (Magic) Trackpad of Magic Mouse dan kun je je geluk niet op. Met twee vingers swipe je terug en vooruit in Safari, met drie vingers schakel je tussen openstaande apps en met een dubbele tik zoom je in op onderdelen van een website. Net als op de iPhone en iPad. Wil je Lion optimaal ervaren, dan raden we je aan om een Magic Trackpad te kopen. Op de website van Apple is een filmpje te zien met een overzicht van alle bewegingen.

Gestures

Full Screen
Full Screen is het antwoord voor iedereen die een klein scherm heeft. Full Screen zorgt er namelijk voor dat je mac haar scherm beter benut door programma’s van Apple nu over het hele scherm uit te smeren. Door in fullscreenmode te gaan verdwijnen je rode, gele, en groene bolletjes linksboven, je taakbalk bovenin en verdwijnt je dock van het scherm. Alles wat overblijft is het venster van het programma. Handig dus als je maar weinig ruimte hebt op je scherm. Apple ondersteunt Full Screen onder andere bij Mail, iCal, Safari, Photo Booth, FaceTime en Voorvertoning. Bij iPhoto, iMovie, Garageband en de iWork programma’s is de volledige weergave ook toegevoegd of verbeterd.

Beeldvullende apps

Mission Control
Exposé on steriods, zo kan je Mission Control het best beschrijven. Met een druk op de knop (of een veeg over het trackpad) schuift je bureaublad naar achter en zie je alle vensters die open staan, programma’s die draaien. Bovenin krijg je een overzicht van je Spaces en kan je linksbovenin naar je Dashboard gaan. Mission Control sorteert de vensters per programma in het midden van het scherm. Door de vensters naar boven te slepen plaats je die in andere spaces of maak je (net als bij de folders op je iPhone) een nieuwe space aan.

Mission Control

App Store
De App Store is in Lion ingebouwd en zorgt ervoor dat nu nog eenvoudiger programma’s kunt aanschaffen. Vergeet dozen, schijfjes of tijdrovende installaties. Net als op de iPhone en iPad heb je in een handomdraai programma’s in je bezit. Klik in de App Store het programma dat je wilt hebben aan, vul je Apple ID in en in korte tijd staat het programma op je Launch Pad. Automatische software-updates zorgen ervoor dat je altijd in het bezit bent van de laatste versie. Groot voordeel is dat je na aanschaf het programma ook kunt downloaden op andere Apple devices zonder dat daar extra kosten voor worden gerekend.

Mac App Store

Launch Pad
Launch Pad is een van de vele nieuwe functionaliteiten om uniformiteit te creëren in OS X en iOS. Op de iPhone en iPad navigeer je naar applicaties via de app icoontjes. In Lion zal dit hetzelfde zijn. Launch Pad is dus de nieuwe schermvullende thuisbasis voor alle programma’s op je Mac. Het maakt schermvullende pagina’s voor je programma’s en voegt nieuwe pagina’s toe als je nieuwe programma’s toevoegt. Je zoekt het programma dat je wilt, en opent het met een enkele muisklik. Evenals iOS kun je de programma’s rangschikken naar eigen keuze, bundelen in mappen en verwijderen.

Launch Pad

Resume
Voor de ongeduldige gebruiker is Resume een fijne toevoeging aan OS X. Resume zorgt ervoor dat je bij het opstarten van je Mac meteen terug bent waar je gebleven was met al je programma’s en vensters op dezelfde plaats. Ook bij het installeren van software-updates hoef je niet eerst al je werk op te slaan en af te sluiten.

Resume

Autosave en Versions
Autosave is zo simpel dat je jezelf afvraagt waarom niemand dit ooit eerder heeft toegevoegd. Zo als de naam al doet vermoeden slaat autosave je documenten automatisch op. Je kunt met autosave op elk moment Pages afsluiten zonder dat je iets kwijt raakt. Autosave slaat automatisch alle wijzigingen die je doorvoert in je document op in plaats van steeds opnieuw versies op te slaan. Zo onthoudt Autosave welke wijzigingen je doorvoert en scheelt het veel ruimte op je harde schijf. Heb je dan iets gewijzigd wat je toch liever niet had gedaan? Geen nood want met Versions kan je snel door de geschiedenis van het document bladeren en zo alles weer ongedaan maken. Kortom, met Autosave hoef je nooit meer te denken: “Had ik nou maar opgeslagen.”

Versions

Airdrop
USB-sticks zijn niet meer nodig vindt Apple. Met Airdrop kan je namelijk draadloos bestanden van de ene mac naar de andere verplaatsen. Je selecteert het document en sleept dat in airdrop naar het mapje van de mac waar je het bestand naartoe wil sturen.Vanaf daar doet Airdrop alles zelf: het vraagt aan de andere mac om toestemming en dan wordt het bestand versleuteld naar de downloads map verstuurd. Voor Airdrop hoef je niet op dezelfde WiFi verbinding te zitten, Airdrop praat namelijk als het ware met de WiFi hardware op de macs. Iedere mac die Airdrop aan heeft staan wordt automatisch door Airdrop gedetecteerd. Airdrop is helaas niet te gebruiken met Windows computers.

AirDrop

Mail
Eindeloos scrollen en struinen door je mail is met Lion verleden tijd. De mailclient in Lion slaat een brug naar iOS door je mailonderwerpen gebundeld weer te geven. Op die manier houdt je je conversaties overzichtelijk en je mailbox geordend. Mail zet je hele scherm aan het werk met een twee-koloms breedbeeldweergave. Eén kolom met de afzenders en één met conversaties. Ook herkenbaar van iOS is de voorvertoning van twee regels. Mocht je toch veel mailverkeer hebben en snel iets terug willen vinden dan biedt de nieuwe verbeterde zoekfunctie uitkomst. Herinner je je slechts flarden van een bericht? Maakt niet uit, de slimme zoekfunctie van Mail vindt het terug.

Mail

Wil je meer weten over alle nieuwe fuctionaleiten van OS X Lion? Bekijk dan het overzicht met meer dan 250 functionaliteiten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De leeuw is uit de kooi, download nu Lion!
Sluiten