‘Apple past internationale prijzen aan’ [update]

43 reacties

Op internet klinken geluiden dat Apple bezig is met het aanpassen van de internationale prijzen van producten. Zo zouden de nieuwe MacBook, MacBook Air en Mac mini, die morgen al verwacht worden, in sommige landen een stuk goedkoper worden dan nu.

Dit komt doordat de Amerikaanse dollar het afgelopen jaar sterk in waarde gedaald is tegenover de Japanse Yen en de Zuid Koreaanse Won. Hierdoor betalen inwoners van deze landen in verhouding veel voor Apple-producten. Ook tegenover de Euro heeft de Amerikaanse munt aan waarde verloren, maar Europa wordt nog niet genoemd in de geruchten.

Naast de hardware die goedkoper wordt, zullen mogelijk ook de internationale prijzen in de iTunes Store beter in balans worden gebracht met de Amerikaanse dollar. Vandaag vindt er onderhoud plaats aan iTunes Connect, de achterdeur van iTunes voor het aanbieden van apps en muziek.

Update: Zoals verwacht zijn de prijzen van apps uit de App Store in een aantal landen naar boven of beneden bijgesteld. Het betreft landen waar inwoners fors meer of minder betaalden omgerekend naar U.S. dollars. In Groot-Brittannië, Mexico en Noorwegen zijn de prijzen met zo’n 16 tot 20 procent gestegen. In Australië, Zwitserland en Japan zijn de apps 10 tot 26 procent in prijs gedaald.

Reacties

43 reacties
 • Profielfoto
  Mac058

  Doe dat dan ook even in Europa?

 • Profielfoto
  DNibbeling

  Zou wel mooi zijn!

 • Profielfoto
  Nighthawk1973

  denk dat wij zoals altijd de volle mep moeten betalen;-)

 • Profielfoto
  jobz

  MacMini met een 1:1 prijs dollar:euro is ook gewoon aan de dure kant.
  Een instapmini (2,4Ghz dual-core, 4gb, 1tb) voor 549 zou mooi zijn.

 • Profielfoto
  Jojo890

  Dat zou lullig zijn, dan is mijn mac veel minder waard.

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Dat is niet lullig, dat is eerlijk.

 • Profielfoto
  Jojo890

  Dan kost de normale macbook geen 1000 meer maar 700 euro.

 • Profielfoto
  DNibbeling

  En dat zou wel eens betekenen dat er nog meer mansen naar de Mac overstappen. Wat mij betreft alleen maar goed dat er steeds meer Windows rommel verdwijnt…

 • Profielfoto
  Statenweg

  Ik geloof dat als je puur zou omrekenen de prijs van bijvoorbeeld een MBA met zo’n 10% omlaag kan, maar Apple zal ook een marge willen houden om valutafluctuaties op te vangen. Ook kijkt Apple natuurlijk niet alleen naar de valutakoersen bij het bepalen van de prijs in het buitenland, maar ook naar de lokale markt.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik denk dat Apple dit niet alleen maar doet omdat de koers is gewijzigd. Ik vermoed dat men meer omzet wil gaan maken. En de Mac is gewoon te duur om het “mainstream” te krijgen.

 • Profielfoto
  Groverr

  Als er steeds meer mensen overstappen van Windows naar Mac wordt het ook steeds aantrekkelijker spam en virussen te maken voor Macs. Hoewel een Mac misschien minder gevoelig is hiervoor wordt het gehalte ‘trek eens aan mijn vinger’ hoger.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  PS Men kan ook niet te lang wachten, er zijn mensen die nu gaan wachten op een prijs aanpassing.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @Groverr Dus je betaald meer om geen virus te krijgen? Dat is merkwaardig. Dan wordt het wellicht tijd om over te gaan op Windows… (aangezien die in volume naar beneden gaan t.o.v. Macs..) …grapje…

 • Profielfoto
  Jeroen0704

  Ik hoop dat dit ook met de Macbook Pro gebeurd! Die heb ik na de vakantie eentje nodig voor mijn studie:smile:

 • Profielfoto
  Bianco

  Ik geloof dat als je puur zou omrekenen de prijs van bijvoorbeeld een MBA met zo\’n 10% omlaag kan, maar Apple zal ook een marge willen houden om valutafluctuaties op te vangen. Ook kijkt Apple natuurlijk niet alleen naar de valutakoersen bij het bepalen van de prijs in het buitenland, maar ook naar de lokale markt.

  Het lijkt mij, dat met bijvoorbeeld de 1 op 1 omrekening met de euro uit het verleden, er een aardige buffer ligt om deze fluctuaties voorlopig op te vangen.

 • Profielfoto
  M44RTEN

  Op zich staat de Yen sinds de zomer van 2008 hoog vergeleken met de Dollar en de Euro. Desondanks zijn Apple producten In Japan nu, voor deze correctie, al zo’n 20% goedkoper dan in Nederland. Mijn iPod Touch 32GB was 240 Euro, bijna even duur als een 8GB model in Nederland.

 • Profielfoto
  Groverr

  @Swiftly, als Windows goed zou worden en iedereen een Mac zou hebben vanwege het merk ben ik bereid mijn voorkeur te heroverwegen. Het klinkt nog als een utopie, maar Apple begint steeds meer mainstream te worden, zoals de iDevices. Apple zal hierdoor veranderen, bijvoorbeeld de service, kwaliteit of betrouwbaarheid.

 • Profielfoto
  mpc007

  De prijs kan nog best wat omlaag, voordat apple ‘mainstream’ wordt.
  Eigenlijk ben ik vooral geinteresseerd in die introdatum, is dat nu morgen of
  de 17e??

 • Profielfoto
  Bianco

  @groverr: dat word al jaren beweerd. Als het zo makkelijk zou zijn omdat er meer macs komen, was zo’n virus er al geweest. De persoon die het eerste werkende virus voor de mac schrijft wordt onsterfelijk, en zijn naam zal altijd genoemd worden. Toch is het tot op heden niet gebeurt, en hoe zou dat komen?

  Omdat er zo weinig mac’s zijn? Ik denk eerder dat het te maken heeft met de moeilijkheidsgraad.

 • Profielfoto
  peli

  @mpc007 Hoezo morgen of de 17e..??

 • Profielfoto
  BigAL

  Apple heeft vooral honderden miljoenen verdiend met deze 1 op 1 tactiek. De enige Apple producten die ik nog koop, koop ik als ik in de VS ben. Texas 4% BTW bijvoorbeeld! You gotta love the South!

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik hoop dat er ooit op een dag een mac versie van Office komt die 1op 1 het zelfde kan als de PC versie. Dan kan de Mac ook gebruikt worden op kantoor. Met de huidige versie van office blijft het behelpen. Geen macros en geen draaitabellen en nog een hoop belangrijke dingen die gewoon ontbreken in de mac versie van office.
  .
  Dat dan weer tegen eerlijke prijzen kan natuurlijk nooit kwaad.

 • Profielfoto
  Elmo0o

  Kijk even naar de prijsdaling van de iMac
  het duurste model 27″ is ook 100 euro goedkoper geworden?
  Dus ik denk dat er n grote kans is dat als/wanneer er een nieuwe macbook air komt die 50 euro goedkoper is bijvoorbeeld

 • Profielfoto
  Kristofke

  Vergelijkingen met Amerika zijn altijd verkeerd als je de BTW niet eerst aftrekt van de euro prijzen. In Europa is afficheren met BTW verplicht, in de USA niet omdat het per staat verschilt en online vaak niet van toepassing is tenzij je dus in een staat woont waar ook online aankopen belast moeten worden. Het verschil van prijs rekening houdende met BTW is daarentegen nog steeds te groot. Vb: iPod touch 32 GB online prijs USA: 299 dollar (212 euro), in Nederland 299 euro (239 euro excl. BTW), prijs in California (een staat die online ook taksen eist) 325 dollar (231 euro).

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Toch rekenen Amerika belasting nooit echt mee in hun aankoop. Ze blijven zeggen dat ze voor die en die prijs hebben gekocht, exclusief de belasting;). That’s how much they hate taxes….they just deny it;).

  OT: goed nieuws voor iedereen in die landen!

 • Profielfoto
  maxiBook

  @Knekkie
  …Geen macros en geen draaitabellen en nog een hoop belangrijke dingen die gewoon ontbreken in de mac versie van office…

  Ik weet niet welke versie jij hebt, maar die van mij doet dat tegenwoordig gewoon… Ik moet zeggen dat ik best tevreden ben over Excel 2011. Natuurlijk werkt het iets anders, maar de meeste functies zitten er nu toch echt in!

 • Profielfoto
  macmartijn

  Best raar om zo te lezen omdat het tegenover de dollar is. De macs zijn hier in Japan namelijk vet veel goedkoper dan in Nederland, een macbook pro is zo honderden euro’s goedkoper hier… ik hoop dat ze de prijs nog meer laten dalen;)

 • Profielfoto
  MouseMighty

  @Knekkie Office is niet van Apple. Klagen hierover moet je bij Microsoft.
  Heeeeul vroegah betaalde we hier de prijzen 1:1 maar ja toen was de dollar “iets” meer waard dan de gulden :crazy:

 • Profielfoto
  mpc007

  @peli, ik las ergens (andere apple nieuwssite) dat de 17e
  de juiste datum zou zijn. Als het vandaag gebeurt is het
  onaangekondigt toch? De enige manier om het te weten
  Is als de Apple Store offline gaat?

 • Profielfoto
  hapipiko

  @Jeroen0704,
  Voor studenten zijn er speciale prijzen. sommige aanbieders doen dat ook.

  algemeen:
  Als ik het nieuws moet geloven dan zal de dollar nog verder kelderen als ze er niet uit komen over het giga begrotingstekort dat Bush heeft achtergelaten na zijn ambtswisseling.
  Als de Chinezen hun leningen gaan opeisen aan USA zal de dollar nog meer kelderen, dus denk ik dat USA meer keiharde valuta wil vanuit Europa…

 • Profielfoto
  sanderd777

  Zie onderstaand de mail van Apple over nog meer veranderingen:

  Get ready today. Business customers will soon be able to buy your apps in volume. Click through the latest Paid Applications Agreement so that your apps will be offered for sale when the Volume Purchase Program is available to businesses.

  Custom B2B Apps
  Through the Volume Purchase Program, you’ll be able to sell custom B2B apps to your business customers. Custom B2B apps provide tailored solutions to address specific business needs. Get a head start on developing custom B2B apps today.

 • Profielfoto
  Marius1976

  In Europa zal dit niet gebeuren, omdat de euro zelf ook op de rand van de afgrond balanceert. Ook al roept de politiek van niet, is het wèl zo.

  Als Apple de producten hier ‘goedkoper’ (let vooral op de aanhalingstekens) maakt, dan is dat -voor Apple dan- een riskante onderneming.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Hoe kan er nou in het artikel staan dat oa mensen in Japan teveel betalen voor Apple producten, terwijl in de reacties staat dat de prijzen daar al veel lager zijn.
  Zelf ben ik in Singapore en de Filippijnen geweest. Daar waren de Macs zelfs iets duurder dan in Nederland, terwijl mensen in de Filippijnen vaak maar €50 per maand verdienen en zelfs de goedkoopste Windowsbak voor het grootste deel van de mensen al onbereikbaar is. In heel Azië zitten de meeste mensen daarom nog altijd in internetcafes.
  Apple zou er goed aan doen om een goedkoop instapmodel uit te brengen. Bijvoorbeeld een nieuwe MacBook voor €699 en een wat uitgeklede instap iMac voor €899. Dan zouden veel meer mensen overstappen naar Apple, vooral ook jongeren. En ze kopen later vanzelf weer nieuwe en duurdere producten. Als je eenmaal op een Mac gewerkt hebt, wil je nooit meer wat anders.

 • Profielfoto
  Bianco

  Daar hebben we toch de MacMini voor? Overstappen vanaf Windows betekent meestal dat je al een toetsenbord, een muis en een scherm hebt, en kun je voor weinig (en dat is altijd relatief) overstappen. Dat je die niet onder je arm kunt meenemen maakt dan niet zoveel uit, de rest van je verhaal gaat namelijk wel op…..(Once you go Mac, You’ll never go Back)…..

 • Profielfoto
  Bianco

  @peli, ik las ergens (andere apple nieuwssite) dat de 17e
  de juiste datum zou zijn. Als het vandaag gebeurt is het
  onaangekondigt toch? De enige manier om het te weten
  Is als de Apple Store offline gaat?

  Nope, voor het plaatsen van Lion in de Appstore, hoeft de store niet offline.

 • Profielfoto
  ZwaN

  @macmartijn waar heb jij gemerkt dat de prijzen in de Japanse Store goedkoper zijn? Is het niet zo dat de prijsdallingen enkel op de App store zijn?

  Want ik zit hier namelijk met me cc te wachten tot ik de MBP 15″ met Lion kan aanschaffen, alleen de prijs is niet veranderd vergeleken de vorige maand.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Als er steeds meer mensen overstappen van Windows naar Mac wordt het ook steeds aantrekkelijker spam en virussen te maken voor Macs. Hoewel een Mac misschien minder gevoelig is hiervoor wordt het gehalte ‘trek eens aan mijn vinger’ hoger.

  Sinds het woord computer-virus is uitgevonden, hoor ik dat argument al.
  .
  Juist een groep computergebruikers die zo hoog van de toren blaast over het feit dat ze geen last van virussen heeft, is een heerlijke uitdaging.
  .
  En toch is er – op wat doorzichtige mallware na – helemaal niets op dat gebied.

 • Profielfoto
  macmartijn

  @ZwaN: Ik zie geen verandering in prijzen in de macs, dus het zou wellicht inderdaad alleen in de App store kunnen zijn… zit je nu zelf in Japan? je kunt ook de de MBP aanschaffen, want ik denk dat je Lion dan gratis krijgt? het up-to-date programma als je een mac recent hebt aangeschaft? Wil zelf ook de 15″ aanschaffen, nog zien wat ik met mijn oude doe voordat ik weer naar Nederland ga over 2 maanden.
  PS: ik zie net in de app store dat de prijzen inderdaad zijn gedaald. Ik dacht dat het eerst zo’n ¥100 was voor een goedkope app, nu zijn de goedkoopste maar ¥85.

 • Profielfoto
  Haike

  Of je nou een fiets maakt of een auto, of een mac; en je wilt niet dat daar kleine kinderhandjes aan hebben meegewerkt, of volwassenen voor worden uitgebuit. Dan hangt er aan een product gewoon een prijs. Dat heeft niks met “duur” of “goedkoop” te maken, maar met arbeidsomstandigheden enz…

 • Profielfoto
  ZwaN

  @macmartijn ja, ik woon al een aantal jaren in Tokyo. Wat betreft nu een MBP aanschaffen ipv. Een paar dagen wachten is dat je waarschijnlijk een USBstickje bij de MBP krijgt (zoals bij de Air ’t geval is) met daarop Lion om zo een clean install te kunnen doen in de future, zonder die slome dvdtjes te hoeve branden, voor zo min mogelijk bewegende delen in me Mac, SSD FTW! Verder zal die prijsdaling me niet beïnvloeden om een MBP te kopen maar een dagen wachten voor een korting is altijd mooi meegenomen!

 • Profielfoto
  macmartijn

  @ZwaN nice, ben zit zelf een jaar in Osaka, heb geen zin om weer naar Nederland te gaan… ga zoveel missen, hoop hier werk te kunnen krijgen later. Hoe dan ook: misschien ja, ook al denk ik zelf dat alles deze keer via de App Strore zal gaan (voor Lion). SSD idd, maar wel lekker duur. Een vriend van me werkt in de apple store in Shinsaibashi, dus dan kan ik 15% korting krijgen, echt mooi meegenomen. Moet nog bekijken welke macbook pro versie ik wil hebben, weet jij het al? Groetjes~!

 • Profielfoto
  marijntje42

  @Haike
  en zo is het!

 • Profielfoto
  ZwaN

  @macmartijn Ja, Japan is geweldig! begrijp helemaal wat je zegt. En over werk te krijgen in japan..waar een wil is, is een weg. dus geef niet op:)

  “Helaas” is de prijs daling enkel voor de Japanse App store, maar mooi meegenomen.

  Configuratie voor me volgende MBP zal zijn: 15″, Core i7 2.0Ghz, 8GB, 256GB SSD en wat extra opties zoals high reso scherm, remote etc. Zoals je al aangaf dat je contacten hebt bij de Apple store, probeer een SSD goedkoper te krijgen door de korting die je krijgt, daarnaast kan je altijd nog in NL een 1,2,3TB external HDD kopen voor storage (wellicht een idee)

  Osaka de kanbatte ne,
  yoroshiku

  @Haike
  zoals marijntje42 ’t schreef, zo is het!