Apple koopt patenten failliete Nortel

11 reacties

Apple heeft samen met EMC, Ericsson, Microsoft, RIM (de maker van Blackberry) en Sony een winnend bod uitgebracht op de failliete boedel van het Canadese technologiebedrijf Nortel. Dit bedrijf was ooit een grote fabrikant van telecommunicatieapparatuur, maar raakte in de problemen doordat het niet goed wist in te spelen op veranderingen in de markt.

De buit omhelst een breed pakket van zo’n 6000 patenten op het gebied van draadloze technieken, 4G, internet, optische technieken, spraaktechnieken, semi-conductors en meer. In totaal legde het consortium $4,5 miljard op tafel. Hoe groot het aandeel van Apple hierin is werd niet bekend gemaakt. De winnende partijen zullen de pantenten onderling verdelen.

De veiling nam meerdere dagen in beslag. Naar verwachting zal in het derde kwartaal van 2011 de deal helemaal rond zijn, nadat autoriteiten in de V.S. en Canada groen licht hebben gegeven voor de overdracht. Tot de verliezers van de veiling behoren onder meer Intel en Google. De internetgigant bracht in april als eerste een bod uit van $900 miljoen.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het nieuws zit ‘m niet in het feit dát Apple patenten koopt van het failliete Nortel. Het nieuws zit ‘m in het feit dat Apple dit SAMEN doet met o.a. Sony, Ericsson, RIM (Blueberry) en ….nota bene Microsoft…!!
  Samenwerking van Apple met zoveel forse concurrenten is volgens mij niet eerder voorgekomen. Ik ben wel benieuwd wat daar de reden van is en wat de patenten kunnen opleveren. Het zijn waarschijnlijk zaken die voor iedereen van belang zijn en daarnaast zal er een gezamenlijk belang zijn. Anders doen ze het niet zo.

 • Profielfoto
  Statenweg

  @MacAanZee: Ik denk dat Apple samen met deze concurrenten optrekt, omdat ze samen een beter bod kunnen uitbrengen. Het zou Apple in zijn eentje nooit gelukt zijn om alleen de patenten te kopen die waardevol zijn voor dat bedrijf. Concurrenten trekken toch wel vaker samen op om iets te realiseren waar ze gemeenschappelijk van profiteren? Wat betreft die patenten: er zitten waardevolle exemplaren tussen m.b.t. mobiele technologie voor Apple en anderen.

 • Profielfoto
  spacefreek

  En vervolgens komt er weer een rechtzaak omdat ze er onderling niet uit kunnen komen wie nou precies welke patenten krijgt:grin:

 • Profielfoto
  michiel112

  @MacAanZee
  Denk ook dat de samenwerking tegen Google gericht is…

 • Profielfoto
  ArtHarg

  Door het samen te doen lopen ze niet het risico dat de koop wordt afgekeurd wegens een mogelijk monopolie. Verder hebben alle partijen er belang bij dat ze onderlinge processen kunnen vermijden, dat scheelt ze een hoop geld en ellende. Ik verwacht dan ook niet dat ze de patenten onderling zullen verdelen, maar dat ze de portefeuille in een aparte trust onderbrengen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @ Michiel: dat zou best kunnen. @Statenweg: samenwerking geeft inderdaad meer kracht, maar ik kan me niet herinneren dat Apple bij een overname of iets dergelijks ooit met zoveel echte concurrenten heeft samengewerkt. Ik ben benieuwd wat het resultaat ervan zal zijn.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ach…..en het mooiste zou toch zijn dat uiteindelijk Microsoft wordt overgenomen door Apple en alle computers op Mac OS X gaan draaien…. of niet soms? (en/of iedereen op Apple computers gaat werken). Als het zover is, wordt de aarde één grote Apple en planten we een levensgroot steeltje midden in de UFO in Cupertino:grin:

 • Profielfoto
  Marcell96

  @michiel112: nee hoor, Google koopt ze ook!
  ”Google bood in april naar verluidt 900 miljoen dollar voor de patenten.
  De verkoop moet nog door een Amerikaanse en Canadese rechter worden goedgekeurd. Verwacht wordt dat dat 11 juli gebeurt. De uiteindelijk transactie zou in het derde kwartaal van 2011 plaats moeten vinden.”

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Ach…..en het mooiste zou toch zijn dat uiteindelijk Microsoft wordt overgenomen door Apple en alle computers op Mac OS X gaan draaien…. of niet soms? (en/of iedereen op Apple computers gaat werken). Als het zover is, wordt de aarde één grote Apple en planten we een levensgroot steeltje midden in de UFO in Cupertino:grin:

  De grootste vraag moet nog komen: waar nemen we die hap uit de aardbol?

 • Profielfoto
  Verwijderen

  De aankoop zal niet leiden tot nieuwe functionaliteit in de iPhone, iPad of Mac.

  In feite is dit een overwinning van Google!!! Ja, zeker, je leest het goed. Google heeft hier gewonnen.
  (Dat wordt ook onderschreven doordat na het bekend maken Google steeg, terwijl Apple, Microsoft en RIMM daalde op de beurs).

  Google heeft het samenwerkingsclubje aangezet een hoog bod te moeten doen om te voorkomen dat Google via rechtszaken claims had kunnen leggen bij het samenwerkingsverband.
  Andersom is dat niet zo, omdat Google alleen gebruik maakt van bestaande/in bezit zijnde patenten.

 • Profielfoto
  Zakske

  Google heeft het samenwerkingsclubje aangezet een hoog bod te moeten doen om te voorkomen dat Google via rechtszaken claims had kunnen leggen bij het samenwerkingsverband.
  Andersom is dat niet zo, omdat Google alleen gebruik maakt van bestaande/in bezit zijnde patenten.

  Jij snapt er blijkbaar weinig van. Voor Google is het verliezen van deze veiling een enorm probleem, want het enige doel van Rockstar Bidco LP (yep… zo heet het samenwerkingsverband) is om Android te vernietigen. Met deze 6.000 patenten van Nortel in handen is dat een stuk eenvoudiger.

  Finally Apple put up $2 billion for outright ownership of Nortel’s Long Term Evolution (4G) patents as well as another package of patents supposedly intended to hobble Android. At the end of the day this deal isn’t about royalties. It is about trying to kill Android.

  http://www.cringely.com/2011/07/the-enemy-of-my-enemy/