Apple komt met B2B app-oplossing

10 reacties

Stel je een bedrijf voor die alle werknemers uitrust met een iPhone én het gebruik van Trein en TomTom verplicht stelt. Welkom in de nachtmerrie van elke systeembeheerder en P&O medewerker!

Tot vandaag betekende dit namelijk dat voor elke werknemer een iTunes-account moest worden aangemaakt met een eigen creditcard, er – niet helemaal legaal – gebruik moest worden gemaakt van één gezamenlijk iTunes-account of dat er iTunes cadeaukaarten moesten worden verstrekt.

Maar Apple laat ontwikkelaars met een e-mailtje weten dat dit binnenkort gaat veranderen.

Wanneer ontwikkelaars aangepaste voorwaarden accepteren, worden hun apps namelijk ook aangeboden in het nieuwe Volume Purchase Program, waarmee zakelijke en educatieve klanten apps in grote aantallen kunnen aanschaffen.

Voor de educatieve markt kunnen ontwikkelaars kiezen om bij 20 of meer in bulk gekochte exemplaren 50% korting te geven. Over volumekortingen voor de zakelijke markt wordt niet gerept.

Ook maatwerk business-to-business apps, zoals bijvoorbeeld een meteropname-app voor een nutsbedrijf, kunnen via dit programma verspreid worden. Apple stelt voor maatwerk apps wel een bodemprijs: $ 9,99.

En hoe werkt het aanschaffen en distribueren van apps in volume dan? Redelijk eenvoudig. Wanneer je een zakelijke account hebt, bestel je via een speciale website het aantal exemplaren van een app en je betaalt met de gekoppelde creditcard. Vervolgens ontvang je een gelijk aantal redemption-codes, die je aan medewerkers kunt verspreiden via e-mail, via een interne website of via Mobile Device Management.

Voor de onderwijsmarkt werkt het iets anders. Hier koopt de school Volume Vouchers. Deze worden verspreid onder het docentengilde. De docent schaft vervolgens zelf, zonder dat er een creditcard vereist is, de benodigde apps aan en verspreid de redemption codes onder de leerlingen.

Eén dompertje om dit artikel met een kleine twist af te sluiten: Volume aankopen zijn vooralsnog voorbehouden aan Amerikaanse bedrijven en onderwijsinstellingen.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Usain

  slim

 • Profielfoto
  Rivanov

  Ik wist dat ze hier mee bezig waren en dit werd freaking tijd! Deze week nog tientallen iPhone’s uitgerold bij een klant en moet dan overal een Apple ID aanmaken met ieder z’n persoonlijke CC. Dat is een verschrikkelijk tijdrovende klus.

 • Profielfoto
  eiskoud

  wij hebben intern 5 iphones voor de sales afdeling maar daar heb ik mooi 1 itunes account aan gekoppelt:) 1 factuur en alle apps die je koopt zijn ook meteen beschikbaar voor de overige.

  …en met iOS5 wordt dat alleen maar makkelijker straks

 • Profielfoto
  markmulder1982

  Eindelijk, nu nog even beschikbaar voor Nederland en we zijn weer een stapje verder;)

 • Profielfoto
  KiDo

  Ik hoop dat ze zoiets ook met Lion gaan doen, wordt een drama om dit op 50 macs te zetten denk ik anders..

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Was dat er nog niet ? :slant:

  Wel dat is laat , bravo dat er bij apple nog iemand wakker geworden is

 • Profielfoto
  Son-of-Jobs

  Mobile Device Management is al langer dan vandaag beschikbaar. De bekendste is ongetwijfeld MobileIron, maar je hebt er een dozijn andere (zoals het door jullie genoemde AirWatch, een ‘meeloper’ in de markt).

 • Profielfoto
  wimbers

  wij hebben voor een pilot project een maatwerk app ontwikkeld. no way dat die voor 9.99 via de app store gaat…
  wat apple ook moet fascjiliteren is het zelf installeren van eigen ontwikkelde apps voor de eigen werknemers..
  voor ons betekend dat nu dat er 10 gejailbreakte iphones in gebruik zijn…

 • Profielfoto
  csteelooper

  wij hebben voor een pilot project een maatwerk app ontwikkeld. no way dat die voor 9.99 via de app store gaat…
  wat apple ook moet fascjiliteren is het zelf installeren van eigen ontwikkelde apps voor de eigen werknemers..
  voor ons betekend dat nu dat er 10 gejailbreakte iphones in gebruik zijn…

  Waarom zet je niet gewoon die app op de mail met de UDID file erbij voor al die iPhones? Da’s al vanaf ’t begin mogelijk, en volledig legaal/ethisch/overeenkomstig Apple’s EULA… En voor 10 iPhones binnen een bedrijf is dat nog wel te doen lijkt me. Op de manier die ik hier bedoel, mag een App aan maximaal 50 ‘testers’ gedistribueerd worden; 10 is daar een vijfde van. In de Apple Developer documentatie staat vast wel uitgelegd hoe je ’t moet doen.
  .
  Ik bedoel maar: om alléén om die reden de iPhones te jailbreaken slaat totaal nergens op – da’s zelfs nog méér werk dan via de App Store te werken…

 • Profielfoto
  MASS_IT

  Die laatste twist is niet helemaal zeker. Apple stelt een DUNS nummer verplicht met een registratie via http://www.dnb.com. Dat geldt ook voor het aanvragen van een Developer Enterprise account. Ieder nederlands bedrijf kan dat aanvragen en de grotere bedrijven hebben dit vaak al.