“Apple innoveert niet!”

23 reacties

Apple en Google hebben een haat-liefdeverhouding, zoveel is zeker. Vandaag werd dit nog eens pijnlijk bevestigd op de Google Mobile Revolution conferentie in Tokyo. Hier sprak ex Google CEO Eric Schmidt over de legale strubbelingen over patenten.

Apple is namelijk met HTC in een strijd verwikkeld over een aantal patenten die de Taiwanese telefoonfabrikant zou schenden. Vorige week bepaalde een Amerikaanse rechter in een voorlopige uitspraak dat HTC inderdaad 2 patenten schendt. Dit met mogelijk grote gevolgen voor de verkoop van Android telefoons.

Eric Schmidt is niet onder de indruk en zegt HTC bij te staan in hun strijd tegen Apple. Tevens maakte hij de volgende sneer richting Apple: “We have seen an explosion of Android devices entering the market and, because of our successes, competitors are responding with lawsuits as they cannot respond through innovations.”

En inderdaad, Apple heeft op dit moment  22 vacatures uitstaan voor juristen, waaronder een stagiaireplaats. Iemand?

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  BigAL

  Dat Apple niet innoveert is natuurlijk kul, maar dat Apple de hete adem voelt van anderen en daarom vertragingstactieken in de rechtszaal uitprobeert, lijkt me evident.

 • Profielfoto
  MB12

  “Apple innoveert niet!” LOL!

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ik meen mij te herinneren dat HTC en Samsung begonnen zijn met Apple aan te klagen en dat Apple daarop hen een rechtzaak heeft voorgelegd.
  Dan moet je maar niet beginnen hè :sarcastic:
  Of vergis ik mij?

 • Profielfoto
  JoelCoster

  moet google zeggen xd, die hebben al genoeg innovatie van apple gekopierd, android market bijvoorbeeld (app store!!!!)

 • Profielfoto
  Hasoweh

  Apple innoveert niet!

  Bull Shit!

 • Profielfoto
  Highlander

  Allemaal zeikers die amerikanen… dat ze maar op elkaars kop slagen.

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Hebben ze dat ook uitgevonden bij Apple?
  Beargumenterend zeg! Zeker vakantie?

 • Profielfoto
  wab

  Dat Apple niet innoveert is natuurlijk kul, maar dat Apple de hete adem voelt van anderen en daarom vertragingstactieken in de rechtszaal uitprobeert, lijkt me evident.

  Google moet niet lullen hoor want ze wisten dit al van voor Android op de markt kwam namelijk vanaf de dag dat Steve Jobs de nieuwe iPhone voorstelde.

  Hij heeft toen letterlijk gezegd dat Apple de iPhone zo baanbrekend vond dat ze hem helemaal dicht gepatenteerd en dat ze achter iedereen zouden gaan die probeerde de iPhone na te maken.

  Toen de eerste Android foon op de markt kwam was de eerste reactie van velen dan ook dat Apple zou gaan aanklagen. Ondertussen zijn er een paar jaar gepasseerd en worden de patenten die toen werden ingediend toegewezen aan Apple. Android is dankzij het baanbrekend concept van de iPhone als goedkoper alternatief inderdaad sterk gegroeid maar moest Android kleiner zijn vandaag zou het nog steeds met deze rechtszaken geconfronteerd worden.

 • Profielfoto
  joostwijnglas

  Om te zeggen dat je concurrent niet innoveert omdat hij patenten bezit die jij niet bezit (waardoor je niet kunt kopieren), gaat heel ver. Dan heb je echt lef…

  Overigens denk ik dat hij vooral doelt op Microsoft, dat naar verluid met patent licentie-overeenkomsten inmiddels meer geld per toestel binnenharkt dan Google. (meer daaroverop Quora: http://qr.ae/7I8X5)

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik moet eerlijk zeggen dat Google gelijk heeft.

 • Profielfoto
  joostwijnglas

  @Swiftly
  Waarom? Apple bezit patenten (innoveert dus), maar Google klaagt dat Apple niet innoveert omdat ze haar patenten beschermt? Google baalt dat Apple het Google moeilijk wil maken om te kopiëren. Eric Schmidt zou zich moeten schamen, en niet over innovatie gaan zeuren.

 • Profielfoto
  LordChaos

  @joostwijnglas

  Als je patenten bezit innoveer je dus ? Over bullshit gesproken. Weet je wel over wat voor soort patenten dit gaat ? Deze hele discussie (en de patenten oorlog in het algemeen) heeft helemaal niets met innovatie te maken.

  Het Apple motto lijkt de laatste tijd te zijn: “If you can’t compete, litigate!”

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ik weet het niet hoor, maar heb je de eerste versie van Android al eens vergeleken met de huidige versie? Waar komen dan de ideeën van?

  En als Apple daar patenten op heeft dan moeten ze niet gaan klagen. Zeker niet omdat het niet Apple was die naar de rechtbank gestapt is om te zeggen dat er patenten geschonden werden. Dan hadden ze hun grote mond maar moeten houden. (Of patenten een goed of een slecht idee zijn, laat ik dan even buiten beschouwing.)

 • Profielfoto
  Aussie

  Gelijk heeft ie. Kijk eens kritisch naar de keynotes van de laatste 5 jaren. Apple glijdt af van innovator naar massa verkoper en content-lockin creator. Dit alles nog erger dan ik ooit van M$ had durven verwachten.
  Daarnaast is iOS 5 de grootste “ik jat alles van van Android en webOS bij elkaar” show. En de integratie van iOS met OSX heet Lion: wow, dat is innovatie! Voor mij een reden om mooi bij SL te blijven.
  Innovatie doe je niet in de rechtzaal.

  Just my 2 cents

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Beste Lucas: Legale strubbelingen over patenten is echt geen Nederlands. Het zou dan in tegenstelling staan tot illegale strubbelingen. Wat je bedoelt zijn juridische strubbelingen over patenten. En wat de inhoud betreft. Ik heb Apple nog geen smartphones van andere merken zien nadoen of namaken, het zijn alleen stuk voor stuk iPhone-fakers wat ik in de winkel zie. Te erg voor woorden. Hooguit is HTC nog wat origineel in lelijkheid van het design.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Beste Lucas: Legale strubbelingen over patenten is echt geen Nederlands. Het zou dan in tegenstelling staan tot illegale strubbelingen. Wat je bedoelt zijn juridische strubbelingen over patenten. En wat de inhoud betreft. Ik heb Apple nog geen smartphones van andere merken zien nadoen of namaken, het zijn alleen stuk voor stuk iPhone-fakers wat ik in de winkel zie. Te erg voor woorden. Hooguit is HTC nog wat origineel in lelijkheid van het design.

  Ik vind dat Apple haar concurrenten nog steeds een paar stappen vooruit blijft. Hooguit op wat kleine puntjes hebben anderen functies die de iPhone niet heeft en qua gebruikersgemak is er geen smartphone die aan de iPhone kan tippen. Ik hoop wel dat er in het najaar de echte iPhone 5 uitkomt en geen tussenmodelletje iPhone 4s

 • Profielfoto
  Dakterras

  Of Eric Schmidt het had moeten zeggen laat ik in het midden. Want eigenlijk geldt wat ik hierna ga zeggen ook voor Google. Ik geef Eric Schmidt namelijk niet volkomen ongelijk. Apple is in een paar jaar tijd door een aantal grote klappers ineens een grote speler geworden. Niet meer de underdog, maar op bepaalde gebieden ronduit marktleider. En wat je tot nu toe bij elk bedrijf hebt kunnen zien wat op een bepaalt gebied marktleider is. Die wil die positie vasthouden.
  .
  Apple doet dat door alles te beschermen en in eigen hand te houden. Op het ziekelijke af. Android is té open hoor, maar toch zie je dat oplossingen voor problemen daar sneller doorgevoerd worden dan in welk ander mobiel OS ook. Hoe lang wordt er al wel niet geklaagd over notifications? En waar lijkt de oplossing van iOS 5 vervolgens op? Juist. Android. Ik snap best dat je je product wilt beschermen, maar dan moet je ondertussen wel naar je gebruikers blijven luisteren en dat doet Apple in mijn optiek steeds minder.

 • Profielfoto
  blurryMotions

  Android ligt niet alleen onder vuur door Apple. De uitspraak was dus niet alleen aan Apple geaddresseerd. Maar het lijkt me de omgekeerde wereld. Je kopieert Java omdat je niet zelf iets kunt innoveren en vervolgens roep je naar de aanklagers dat ze niet kunnen innoveren… Tsk tsk tsk.

 • Profielfoto
  bbones

  Ik werk zowel zakelijk als privé met Apple systemen sinds 1987.
  Ik kan dan ook niet anders reageren dan: niet innoverend? hmmm

 • Profielfoto
  Doede

  Ik wil het van een andere richting bekijken: Hoe snel moet innovatie eigenlijk gaan? Vorige week heb ik persoonlijk voor ’t eerst een iPhone aangeschaft. Wat een heerlijk ding, zo’n smartphone. Ze zijn nu al een jaar of 4 op de markt?

  Apple komt nu op een punt dat ’t om de massa gaat. Voorheen waren ze voor de “missfits” (die ene reclame). Daar zit verschil tussen, en ik kijk met plezier hoe Apple hiermee omgaat.

  Voor mij blijft van belang dat er betrouwbare Macs blijven die mee kunnen communiceren in de wijde wereld. Want ik ken ook nog de eerste jaren van de Mac, met MacLinkPlus en meer (on)gein met compatabiliteit.

 • Profielfoto
  joostwijnglas

  Nogmaals, Eric Schmidt klaagt hier over het feit dat Apple Google niet toestaat innovaties te kopiëren. En Eric Schmidt baalt daarvan. Dat begrijp ik, maar dan moet je niet zeuren dat Apple niet innoveert.

  Ja, er is de afgelopen jaren door alle spelers (Google, Microsoft Palm/HP en Apple) schaamteloos gekopieerd. Google baalt dat hun concurrenten patentportfolio’s hebben waar zij bij lange na niet aan kunnen tippen (en Google was zo dom om een wiskundig spelletje te maken van de Nortel-veiling (meer daarover hier) en zeurt daarom over de patenten van diezelfde concurrenten. Je moet niet zeuren dat je concurrentie niet innoveert als je ondertussen inbreuk maakt op hun patenten. Want dat duidt maar op een ding: kopiëren in plaats van innovatie!

 • Profielfoto
  pimpel

  Het feit dat patenten op software in Europa niet kunnen zegt genoeg. Er is meer innovatie in software dan in eender welke andere tak waar wel patenten op genomen kunnen worden. Moeten patenten afgeschaft worden? Ik denk van niet. Innoveert Apple: nee. Technologie die ze gebruiken is altijd meer als 10 jaar oud. Maar ze slagen er wel in om het op een dergelijke manier te implementeren dat het mooi en gebruiksvriendelijk is.
  Google heeft wel heel veel geinnoveerd. Vergeet niet dat Apple alles op dit moment gepikt heeft van de open source communities die niet de macht en het geld hebben om dergelijke gerechtelijke procedures op te starten.
  Toch heb ik respect voor Apple; want hun usability is de mooiste van allemaal. Maar spreek niet over innoverend en Apple in 1 woord…. Wel over marketing en usability

 • Profielfoto
  iPredict

  ik kan deze bullshit van onze beste schmidt niet aanhoren, sinds wanneer ondankbaar nadat apple om te beginnen de iphone heeft “bedacht”.